HUMALOG MIX 25 100E/ML INJ PATR 2X5X3ML

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a HumalogMix25 és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Humalog Mix25-öt cukorbetegség kezelésére használják. A Humalog Mix25előkevert szuszpenzió. Hatóanyaga a lispro inzulin. A Humalog Mix25-ben alispro inzulin 25%-a vízben oldható, hatása gyorsabban kialakul, mint a normálemberi inzuliné, mert az inzulin molekulát kissé módosították. A HumalogMix25-ben a lispro inzulin 75%-a protamin szulfáthoz kötött, ezért hatásaelhúzódó.
Ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint a vércukorszint szabályozására,cukorbetegség alakul ki. A Humalog Mix25 a saját inzulin pótlására szolgál éshosszú távon szabályozza a vércukorszintet. A Humalog Mix25 hatása nagyongyorsan kialakul és hosszabb ideig tart, mint az oldható inzuliné. A HumalogMix25 készítményt általában az étkezés előtt 15 percen belül kell beadni.
Kezelőorvosa előírhatja, hogy a Humalog Mix25 mellett hosszabb hatástartamúinzulint is használjon. Mindegyik fajta inzulinnak más betegtájékoztatója van.Orvosa utasítása nélkül ne váltson inzulint. Inzulinkezelés módosításakorlegyen nagyon óvatos.
2. Tudnivalók a Humalog Mix25 alkalmazása előtt
NE alkalmazza a Humalog Mix25-öt:
- ha úgy érzi, hogy hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kezdkialakulni. A betegtájékoztató a későbbiekben leírja, mi a teendő enyhehipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén (lásd 3. pontban Ha az előírtnáltöbb Humalog Mix25-öt alkalmazott bekezdést).
- ha allergiás (túlérzékeny) a lispro inzulinra, vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha vércukorszintjét a jelenlegi inzulinkezelés megfelelően szabályozza,lehetséges, hogy nem észleli az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit,melyeket a betegtájékoztató később felsorol. Figyelnie kell az étkezésekidejére, a testedzések gyakoriságára és mennyiségére.
Szorosan ellenőriznie kell vércukorszintjét is gyakori vércukorszintvizsgálatokkal.
- Állati eredetű inzulinról emberi inzulinra átállított betegek közöttelőfordulhat, hogy a hipoglikémia korai figyelmeztető jelei kevésbényilvánvalóak, illetve eltérnek attól, amit az előzetesen használt inzulinfajtaesetén észleltek. Ha gyakran alacsony a vércukorszintje vagy nehézséget okoz ahipoglikémia felismerése, beszélje meg kezelőorvosával.
- Ha a következő kérdések valamelyikére IGEN a válasz, közölje kezelőorvosával,gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval.
- Volt mostanában beteg?
- Van vese- vagy májbetegsége?
- Több testgyakorlást végez, mint korábban?
- Alkohol fogyasztása is módosíthatja az inzulinszükségletet.
- Közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval,ha külföldi utazást tervez. Egyes országok közötti időzóna eltérések miattváltozhat az injekciók beadásának és az étkezéseknek az időpontja.
- Néhány olyan betegnél, akiknek régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegsége ésszívbetegsége, vagy korábbi szélütése volt, pioglitazon- és inzulin-kezelésalkalmazásakor szívelégtelenség kialakulását észlelték. Mielőbb értesítseorvosát, ha a szívelégtelenség tüneteit észleli, mint pl. a szokatlannehézlégzés vagy gyors súlygyarapodás vagy helyi vizenyő (ödéma).
Egyéb gyógyszerek és a Humalog Mix25
Az inzulinszükséglet változhat, ha:
- fogamzásgátló tablettát,
- szteroidot,
- pajzsmirigy hormonpótló készítményt,
- szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszert,
- acetilszalicilsavat,
- szulfonamid antibiotikumot,
- oktreotidot,
- béta2 serkentő szert (pl. ritodrint, szalbutamolt vagy terbutalint),
- béta-receptor gátlót, vagy
- néhány antidepresszánst (monoamin oxidáz gátlót vagy szelektív szerotoninvisszavétel gátlókat),
- danazolt,
- bizonyos angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlókat (pl. kaptoprilt,enalaprilt) és
- angiotenzin II receptor-blokkolókat szed.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is (lásd"Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot).
Terhesség és szoptatás
Terhes, vagy terhességre készül, vagy szoptat? Az inzulinszükséglet általábancsökken a terhesség első három hónapja alatt, és nő a hátralevő hat hónapalatt. A szoptatás ideje alatt szükségessé válhat az inzulinadagolás vagy adiéta módosítása.
Kérjen tanácsot kezelőorvosától.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén csökkenhetkoncentráló képessége és reakcióideje. Kérjük, tartsa ezt szem előtt mindenolyan helyzetben, amikor önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl. gépkocsivezetésés gépkezelés). Beszélje meg kezelőorvosával, hogy tanácsos-e gépkocsitvezetnie, ha
- gyakran alacsony a vércukorszintje
- kevésbé vagy egyáltalán nem észleli a hipoglikémia figyelmeztető jeleit
3. Hogyan kell alkalmazni a Humalog Mix25-öt?
A 3 ml patron kizárólag 3 ml injekciós tollal adagolható. Nem lehet 1,5 mlinjekciós tollal beadni.
Mindig ellenőrizze a csomagoláson és a patron címkéjén az inzulin nevét éstípusát, amikor átveszi a gyógyszertárban. Győződjön meg arról, hogy azt a HumalogMix25-öt kapta, amit orvosa felírt Önnek.
A Humalog Mix25-öt mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelőenalkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát.
Adagolás
- A Humalog Mix25-öt általában az étkezés előtt 15 percen belül kell beadni.Szükség esetén rövid idővel az étkezést követően is adható. Kezelőorvosapontosan elmondja, mennyi Humalog Mix-et használjon, mikor és milyen gyakranadja be az injekciót. Ezek az utasítások kizárólag Önre vonatkoznak. Kövesseőket pontosan és jelenjen meg rendszeresen a diabétesz gondozóban.
- Ha változtatja az alkalmazott inzulin fajtáját (pl. humán vagy állati eredetűinzulinról Humalog készítményre vált), több vagy kevesebb inzulinra lehetszüksége, mint azelőtt. Ez előfordulhat csak az első injekció idején, illetvefokozatosan változhat néhány hét vagy hónap alatt.
- A Humalog Mix25-öt a bőr alá kell beadni. Más módon nem szabad alkalmazni.Semmilyen körülmények között nem szabad a Humalog Mix25-öt intravénásan adagolni.
A Humalog Mix25 előkészítése
- A Humalog Mix25 tartalmú patronokat használat előtt közvetlenül a két tenyérközött tízszer görgetve fel kell keverni és tízszer 180 fokban el kellfordítani, hogy tartalma elkeveredjen, amíg egyenletesen tejszerű nem lesz.Szükség szerint a fentieket meg kell ismételni. A patronok belsejében egy kicsiüveggyöngy segíti a keveredést. Az erőteljes rázást kerülni kell, mert azinjekció habos lesz, ami megnehezíti a pontos adagolást. A patronokat gyakranellenőrizni kell, és nem szabad használni, ha csomók láthatók benne vagyszilárd fehér részecskék tapadnak a patron aljára vagy falára, amitől azderesnek látszik. Minden alkalommal ellenőrizze beadás előtt.
Az injekciós toll előkészítése
- Először mosson kezet. Fertőtlenítse a patron gumimembránját.
- A Humalog Mix25 patronok kizárólag a megfelelő, CE jelzésű injekcióstollal
használhatók. Bizonyosodjon meg róla, hogy az injekciós toll használatiútmutatójában szerepel a Humalog vagy a Lilly patronok. A 3 ml patron kizárólag3 ml-es injekciós tollal adagolható.
- A mellékelt útmutatót követve helyezze be a patront az injekciós tollba.
- Állítsa az adagot 1 vagy 2 egységre. Tartsa az injekciós tollat a tűvelfelfelé és ütögesse meg az injekciós toll oldalát, hogy a légbuborékok afelszínre kerüljenek. Tartsa az injekciós tollat ebben a helyzetben és nyomjameg a dugattyút. Szükség esetén ismételje meg az eljárást, amíg a Humalog Mix25egy cseppje megjelenik a tű végén. Kisebb légbuborékok maradhatnak még azinjekciós tollban, melyek ártalmatlanok, de ha túl nagyok, az adagolás kevésbépontos lehet.
A Humalog Mix25 beadása
- Az injekció beadása előtt tisztítsa meg bőrét, majd adja be az injekciót abőr alá kezelőorvosa utasítása szerint. Ne adja az injekciót vénába. Azinjekció után hagyja a tűt a bőrben öt másodpercig, hogy biztosan beadja azegész adagot. Ne dörzsölje az injekció helyét. Az utolsó injekció helyétőllegalább 1 centiméterre adja be a következőt, és váltogassa a beadás helyét azorvosi előírás szerint.
Az injekció beadása után
- Vegye le a tűt az injekciós tollról a külső tűvédő kupak segítségével. Ígysteril marad a Humalog Mix25, nem szivárog, nem kerül levegő az injekcióstollba és nem dugul el a tű. Ne használja mással közösen a tűket. Nehasználja mással közösen az injekciós tollat! Tegye vissza a kupakot azinjekciós tollra. Hagyja a patront az injekciós tollban.
További injekciók
- Minden injekció előtt állítsa az injekciós tollat 1 vagy 2 egységre és azinjekciós tollat a tűvel felfelé tartva nyomja meg a dugattyút, amíg egy cseppHumalog Mix25 meg nem jelenik a tű hegyén. A patron oldalán található skálánláthatja, hogy mennyi Humalog Mix25 maradt a patronban. Az egyes osztásokközötti távolság kb. 20 egységnek felel meg. Ha a patron nem tartalmaz elegendőinzulint a következő adaghoz, tegyen be újat.
Ne keverjen más inzulint a Humalog Mix25 patronba. Ha kiürült a patron, nehasználja tovább.
Ha az előírtnál több Humalog Mix25-öt alkalmazott
Ha az előírtnál több Humalog Mix25-öt alkalmazott, előfordulhat alacsonyvércukorszint. Ellenőrizze vércukorszintjét.
Ha alacsony a vércukorszintje (enyhe hipoglikémiája van), egyenszőlőcukor tablettát, cukrot vagy igyon cukrozott folyadékot. Ezután fogyasszongyümölcsöt, kekszet vagy egy szendvicset orvosa tanácsa szerint, és pihenjenle. Ez gyakran megszünteti az enyhe hipoglikémia (alacsony vércukorszint) vagymérsékelt inzulin túladagolás tüneteit. Ha állapota rosszabbodik és légzésefelületessé válik, bőre sápadt, forduljon azonnal orvoshoz. A súlyoshipoglikémia glukagon injekcióval kezelhető. Egyen szőlőcukrot vagy cukrot aglukagon injekció után. Ha állapota nem rendeződik a glukagon injekciótkövetően, kórházi kezelés szükséges. Kérjen információt kezelőorvosától aglukagonról.
Ha elfelejtette alkalmazni a Humalog Mix25-öt
Ha kevesebb Humalog Mix25-öt alkalmaz, mint amennyire szüksége van,előfordulhat magas vércukorszint. Ellenőrizze vércukorszintjét.
Ha az alacsony vagy magas vércukorszintet nem kezelik, nagyon súlyos állapotalakulhat ki, mely okozhat fejfájást, hányingert, hányást, kiszáradást,tudatvesztést, kómát és akár halálhoz is vezethet (lásd A és B a 4. Lehetségesmellékhatások pontnál).
Három egyszerű lépés, mellyel elkerülheti a hipoglikémia vagyhiperglikémia kialakulását:
- Mindig legyen Önnél tartalék fecskendő és tartalék Humalog Mix25 injekciósüveg vagy tartalék injekciós toll és patronok arra az esetre, ha az injekcióstoll vagy patron elveszne illetve sérülne.
- Mindig legyen Önnél a cukorbetegségét igazoló irat.
- Mindig legyen Önnél cukor.
Ha idő előtt abbahagyja a Humalog Mix25 alkalmazását
Ha kevesebb Humalog Mix25-öt alkalmaz, mint amennyire szüksége van,előfordulhat magas vércukorszint. Ne változtassa meg az inzulin adagját, hacsakorvosa nem javasolja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Humalog Mix25 is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelenkeznek.
Lokális allergia előfordulása gyakori (>1/100, <1/10). Bőrpír, duzzanatés viszketés léphet fel az inzulin beadásának helyén. Ez rendszerint néhánynapon, illetve héten belül megszűnik. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyentüneteket észlel.
Az általános allergiás reakció ritka (>1/10 000, <1/1000). Tünetei akövetkezők:
- testszerte bőrpír
- vérnyomásesés
- légszomj
- szapora szívverés
- nehézlégzés
- verejtékezés
Ha úgy gondolja, hogy ilyen fajta inzulinérzékenysége van a Humalog Mix25-telkapcsolatban, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Lipodisztrófia (a bőr megvastagodása vagy besüppedése) előfordulása nem gyakori(>1/1000, <1/100).
Ha úgy észleli, hogy bőre megvastagodott vagy besüppedt az injekció helyén,forduljon orvosához.
Vizenyőről (pl. a karok, bokák feldagadása; folyadékvisszatartás) számoltak be,különösen az inzulinkezelés elején vagy a vércukorszint-szabályozás javításaérdekében történő kezelés módosítása alatt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
A cukorbetegséggel leggyakrabban együtt járó problémák
A. Hipoglikémia
A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) azt jelenti, hogy nincs elég cukor avérben. Okozhatja:
- Humalog Mix25 vagy egyéb inzulin túladagolása;
- étkezés kihagyása illetve késleltetése, vagy a diéta változtatása;
- szokásosnál erősebb testmozgás, illetve munka étkezés előtt vagy után;
- fertőzés vagy betegség (különösen ha hányással vagy hasmenéssel jár);
- a szervezet inzulinszükségletének változása; vagy
- vese- vagy májbetegség rosszabbodása.
Alkoholtartalmú italok fogyasztása és néhány gyógyszer is befolyásolhatja avércukorszintet. A hipoglikémia tünetei hirtelen lépnek fel és az alábbiaklehetnek:
- fáradtság
- szapora szívverés
- idegesség vagy remegés
- rosszullét
- fejfájás
- hideg verejtékezés
Amíg nem biztos abban, hogy a hipoglikémia figyelmeztető jeleit egyértelműenfelismeri, addig kerülje el azokat a helyzeteket, pl. a járművezetést,amelyekben a hipoglikémia Önt vagy másokat veszélyeztethet.
B. Hiperglikémia és a diabeteszes ketoacidózis
Hiperglikémia (túl sok cukor a vérben) akkor alakul ki, ha a szervezetben nincselég inzulin.
Hiperglikémiát okozhatnak az alábbiak:
- a Humalog vagy egyéb inzulin beadásának elmulasztása;
- a kezelőorvos által előírtnál kevesebb inzulin beadása;
- a diétában meghatározottnál jelentősen több táplálék fogyasztása; vagy
- láz, fertőzés vagy érzelmi stressz.
A hiperglikémia diabeteszes ketoacidózishoz vezethet. Ennek első tüneteirendszerint fokozatosan alakulnak ki, több óra vagy nap alatt. A tünetek közétartozhat:
- álmosság
- étvágytalanság
- kipirult arc
- édeskés lehelet
- szomjúság
- rossz közérzet
A nehézlélegzés és a szapora szívverés súlyos tünetek. Azonnali orvosibeavatkozás szükséges.
C. Betegség

Betegség esetén, különösen, ha émelyeg vagy hány, változhat az inzulinszükséglete. Inzulinra akkor is szüksége van, ha kevesebbet eszik. Ellenőrizzevizeletét vagy vérét, kövesse a betegségre vonatkozó szabályokat és értesítsekezelőorvosát.
5. Hogyan kell a Humalog Mix25-öt tárolni?
A használatba vételt megelőzően tartsa a Humalog Mix25-öt hűtőszekrényben (2°C-8 °C). Ne fagyassza le.
A használatban lévő patront szobahőmérsékleten (15 °C - 30 °C) tárolja és 28nap után dobja ki. Hőhatástól, napsugárzástól tartsa távol. Ne tartsa ahasználatban lévő injekciós tollat vagy patronokat hűtőszekrényben. A patronbehelyezése után az injekciós tollat nem szabad felhelyezett tűvel együtt tárolni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza tovább aHumalog Mix25-öt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a Humalog Mix25-öt, ha csomók láthatók benne vagy szilárd fehérrészecskék tapadnak a patron aljára vagy falára, amitől az deresnek látszik.Ezt minden injekció beadása előtt ellenőrizze.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Humalog Mix25 100 Egység/ml szuszpenziós injekció patronban
- A készítmény hatóanyaga a lispro inzulin. A lispro inzulint a laboratóriumban"rekombináns DNS technológiával" állítják elő. Az emberi inzulinmódosított formája, így különbözik egyéb emberi és állati inzulinoktól. Alispro inzulin nagyon hasonló az emberi inzulinhoz, mely a hasnyálmirigy általtermelt hormon.
- Egyéb összetevők: protamin szulfát, m-krezol, fenol, glicerin,dinátrium-hidrogén-foszfát 7H2O, cink-oxid és injekcióhoz való víz.Nátrium-hidroxidot vagy sósavat használhatnak a savasság beállításához
Milyen a Humalog Mix25 100 Egység/ml szuszpenziós injekció patronban küllemeés mit tartalmaz a csomagolás
A Humalog Mix25 100 Egység/ml szuszpenziós injekció fehér, steril szuszpenzió,100 egység lispro inzulint tartalmaz milliliterenként (100 Egység/ml). AHumalog Mix25-ben a lispro inzulin 25%-a vízben oldható. A Humalog Mix25-ben alispro inzulin 75%-a protamin szulfáthoz kötött. Minden patron 300 egységettartalmaz (3 ml). A csomagolás 5 patront vagy 2 x 5 patront tartalmaz. Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kezelőorvosa előírhatja, hogy a Humalog Mix25 mellett hosszabb hatástartamúinzulint is használjon. Mindegyik fajta inzulinnak más betegtájékoztatója van.Orvosa utasítása nélkül ne váltson inzulint. Inzulinkezelés módosításakorlegyen nagyon óvatos.
2. Tudnivalók a Humalog Mix25 alkalmazása előtt
NE alkalmazza a Humalog Mix25-öt:
- ha úgy érzi, hogy hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kezdkialakulni. A betegtájékoztató a későbbiekben leírja, mi a teendő enyhehipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén (lásd 3. pontban Ha az előírtnáltöbb Humalog Mix25-öt alkalmazott bekezdést).
- ha allergiás (túlérzékeny) a lispro inzulinra, vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha vércukorszintjét a jelenlegi inzulinkezelés megfelelően szabályozza,lehetséges, hogy nem észleli az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit,melyeket a betegtájékoztató később felsorol. Figyelnie kell az étkezésekidejére, a testedzések gyakoriságára és mennyiségére.
Szorosan ellenőriznie kell vércukorszintjét is gyakori vércukorszintvizsgálatokkal.
- Állati eredetű inzulinról emberi inzulinra átállított betegek közöttelőfordulhat, hogy a hipoglikémia korai figyelmeztető jelei kevésbényilvánvalóak, illetve eltérnek attól, amit az előzetesen használt inzulinfajtaesetén észleltek. Ha gyakran alacsony a vércukorszintje vagy nehézséget okoz ahipoglikémia felismerése, beszélje meg kezelőorvosával.
- Ha a következő kérdések valamelyikére IGEN a válasz, közölje kezelőorvosával,gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval.
- Volt mostanában beteg?
- Van vese- vagy májbetegsége?
- Több testgyakorlást végez, mint korábban?
- Alkohol fogyasztása is módosíthatja az inzulinszükségletet.
- Közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval,ha külföldi utazást tervez. Egyes országok közötti időzóna eltérések miattváltozhat az injekciók beadásának és az étkezéseknek az időpontja.
- Néhány olyan betegnél, akiknek régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegsége ésszívbetegsége, vagy korábbi szélütése volt, pioglitazon- és inzulin-kezelésalkalmazásakor szívelégtelenség kialakulását észlelték. Mielőbb értesítseorvosát, ha a szívelégtelenség tüneteit észleli, mint pl. a szokatlannehézlégzés vagy gyors súlygyarapodás vagy helyi vizenyő (ödéma).
Egyéb gyógyszerek és a Humalog Mix25
Az inzulinszükséglet változhat, ha:
- fogamzásgátló tablettát,
- szteroidot,
- pajzsmirigy hormonpótló készítményt,
- szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszert,
- acetilszalicilsavat,
- szulfonamid antibiotikumot,
- oktreotidot,
- béta2 serkentő szert (pl. ritodrint, szalbutamolt vagy terbutalint),
- béta-receptor gátlót, vagy
- néhány antidepresszánst (monoamin oxidáz gátlót vagy szelektív szerotoninvisszavétel gátlókat),
- danazolt,
- bizonyos angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlókat (pl. kaptoprilt,enalaprilt) és
- angiotenzin II receptor-blokkolókat szed.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is (lásd"Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot).
Terhesség és szoptatás
Terhes, vagy terhességre készül, vagy szoptat? Az inzulinszükséglet általábancsökken a terhesség első három hónapja alatt, és nő a hátralevő hat hónapalatt. A szoptatás ideje alatt szükségessé válhat az inzulinadagolás vagy adiéta módosítása.
Kérjen tanácsot kezelőorvosától.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén csökkenhetkoncentráló képessége és reakcióideje. Kérjük, tartsa ezt szem előtt mindenolyan helyzetben, amikor önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl.gépkocsivezetés és gépkezelés). Beszélje meg kezelőorvosával, hogy tanácsos-egépkocsit vezetnie, ha
- gyakran alacsony a vércukorszintje
- kevésbé vagy egyáltalán nem észleli a hipoglikémia figyelmeztető jeleit
3. Hogyan kell alkalmazni a Humalog Mix25-öt?
A 3 ml patron kizárólag 3 ml injekciós tollal adagolható. Nem lehet 1,5 mlinjekciós tollal beadni.
Mindig ellenőrizze a csomagoláson és a patron címkéjén az inzulin nevét éstípusát, amikor átveszi a gyógyszertárban. Győződjön meg arról, hogy azt aHumalog Mix25-öt kapta, amit orvosa felírt Önnek.
A Humalog Mix25-öt mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelőenalkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát.
Adagolás
- A Humalog Mix25-öt általában az étkezés előtt 15 percen belül kell beadni.Szükség esetén rövid idővel az étkezést követően is adható. Kezelőorvosapontosan elmondja, mennyi Humalog Mix-et használjon, mikor és milyen gyakranadja be az injekciót. Ezek az utasítások kizárólag Önre vonatkoznak. Kövesseőket pontosan és jelenjen meg rendszeresen a diabétesz gondozóban.
- Ha változtatja az alkalmazott inzulin fajtáját (pl. humán vagy állati eredetűinzulinról Humalog készítményre vált), több vagy kevesebb inzulinra lehetszüksége, mint azelőtt. Ez előfordulhat csak az első injekció idején, illetvefokozatosan változhat néhány hét vagy hónap alatt.
- A Humalog Mix25-öt a bőr alá kell beadni. Más módon nem szabad alkalmazni.Semmilyen körülmények között nem szabad a Humalog Mix25-öt intravénásanadagolni.
A Humalog Mix25 előkészítése
- A Humalog Mix25 tartalmú patronokat használat előtt közvetlenül a két tenyérközött tízszer görgetve fel kell keverni és tízszer 180 fokban el kellfordítani, hogy tartalma elkeveredjen, amíg egyenletesen tejszerű nem lesz.Szükség szerint a fentieket meg kell ismételni. A patronok belsejében egy kicsiüveggyöngy segíti a keveredést. Az erőteljes rázást kerülni kell, mert azinjekció habos lesz, ami megnehezíti a pontos adagolást. A patronokat gyakranellenőrizni kell, és nem szabad használni, ha csomók láthatók benne vagyszilárd fehér részecskék tapadnak a patron aljára vagy falára, amitől azderesnek látszik. Minden alkalommal ellenőrizze beadás előtt.
Az injekciós toll előkészítése
- Először mosson kezet. Fertőtlenítse a patron gumimembránját.
- A Humalog Mix25 patronok kizárólag a megfelelő, CE jelzésű injekcióstollal
használhatók. Bizonyosodjon meg róla, hogy az injekciós toll használatiútmutatójában szerepel a Humalog vagy a Lilly patronok. A 3 ml patron kizárólag3 ml-es injekciós tollal adagolható.
- A mellékelt útmutatót követve helyezze be a patront az injekciós tollba.
- Állítsa az adagot 1 vagy 2 egységre. Tartsa az injekciós tollat a tűvelfelfelé és ütögesse meg az injekciós toll oldalát, hogy a légbuborékok afelszínre kerüljenek. Tartsa az injekciós tollat ebben a helyzetben és nyomjameg a dugattyút. Szükség esetén ismételje meg az eljárást, amíg a Humalog Mix25egy cseppje megjelenik a tű végén. Kisebb légbuborékok maradhatnak még azinjekciós tollban, melyek ártalmatlanok, de ha túl nagyok, az adagolás kevésbépontos lehet.
A Humalog Mix25 beadása
- Az injekció beadása előtt tisztítsa meg bőrét, majd adja be az injekciót abőr alá kezelőorvosa utasítása szerint. Ne adja az injekciót vénába. Azinjekció után hagyja a tűt a bőrben öt másodpercig, hogy biztosan beadja azegész adagot. Ne dörzsölje az injekció helyét. Az utolsó injekció helyétőllegalább 1 centiméterre adja be a következőt, és váltogassa a beadás helyét azorvosi előírás szerint.
Az injekció beadása után
- Vegye le a tűt az injekciós tollról a külső tűvédő kupak segítségével. Ígysteril marad a Humalog Mix25, nem szivárog, nem kerül levegő az injekcióstollba és nem dugul el a tű. Ne használja mással közösen a tűket. Nehasználja mással közösen az injekciós tollat! Tegye vissza a kupakot azinjekciós tollra. Hagyja a patront az injekciós tollban.
További injekciók
- Minden injekció előtt állítsa az injekciós tollat 1 vagy 2 egységre és azinjekciós tollat a tűvel felfelé tartva nyomja meg a dugattyút, amíg egy cseppHumalog Mix25 meg nem jelenik a tű hegyén. A patron oldalán található skálánláthatja, hogy mennyi Humalog Mix25 maradt a patronban. Az egyes osztásokközötti távolság kb. 20 egységnek felel meg. Ha a patron nem tartalmaz elegendőinzulint a következő adaghoz, tegyen be újat.
Ne keverjen más inzulint a Humalog Mix25 patronba. Ha kiürült a patron, nehasználja tovább.
Ha az előírtnál több Humalog Mix25-öt alkalmazott
Ha az előírtnál több Humalog Mix25-öt alkalmazott, előfordulhat alacsonyvércukorszint. Ellenőrizze vércukorszintjét.
Ha alacsony a vércukorszintje (enyhe hipoglikémiája van), egyenszőlőcukor tablettát, cukrot vagy igyon cukrozott folyadékot. Ezután fogyasszongyümölcsöt, kekszet vagy egy szendvicset orvosa tanácsa szerint, és pihenjenle. Ez gyakran megszünteti az enyhe hipoglikémia (alacsony vércukorszint) vagymérsékelt inzulin túladagolás tüneteit. Ha állapota rosszabbodik és légzésefelületessé válik, bőre sápadt, forduljon azonnal orvoshoz. A súlyoshipoglikémia glukagon injekcióval kezelhető. Egyen szőlőcukrot vagy cukrot aglukagon injekció után. Ha állapota nem rendeződik a glukagon injekciótkövetően, kórházi kezelés szükséges. Kérjen információt kezelőorvosától aglukagonról.
Ha elfelejtette alkalmazni a Humalog Mix25-öt
Ha kevesebb Humalog Mix25-öt alkalmaz, mint amennyire szüksége van,előfordulhat magas vércukorszint. Ellenőrizze vércukorszintjét.
Ha az alacsony vagy magas vércukorszintet nem kezelik, nagyon súlyos állapotalakulhat ki, mely okozhat fejfájást, hányingert, hányást, kiszáradást,tudatvesztést, kómát és akár halálhoz is vezethet (lásd A és B a 4. Lehetségesmellékhatások pontnál).
Három egyszerű lépés, mellyel elkerülheti a hipoglikémia vagyhiperglikémia kialakulását:
- Mindig legyen Önnél tartalék fecskendő és tartalék Humalog Mix25 injekciósüveg vagy tartalék injekciós toll és patronok arra az esetre, ha az injekcióstoll vagy patron elveszne illetve sérülne.
- Mindig legyen Önnél a cukorbetegségét igazoló irat.
- Mindig legyen Önnél cukor.
Ha idő előtt abbahagyja a Humalog Mix25 alkalmazását
Ha kevesebb Humalog Mix25-öt alkalmaz, mint amennyire szüksége van,előfordulhat magas vércukorszint. Ne változtassa meg az inzulin adagját, hacsakorvosa nem javasolja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Humalog Mix25 is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelenkeznek.
Lokális allergia előfordulása gyakori (>1/100, <1/10). Bőrpír, duzzanatés viszketés léphet fel az inzulin beadásának helyén. Ez rendszerint néhánynapon, illetve héten belül megszűnik. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyentüneteket észlel.
Az általános allergiás reakció ritka (>1/10 000, <1/1000). Tünetei akövetkezők:
- testszerte bőrpír
- vérnyomásesés
- légszomj
- szapora szívverés
- nehézlégzés
- verejtékezés
Ha úgy gondolja, hogy ilyen fajta inzulinérzékenysége van a Humalog Mix25-telkapcsolatban, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Lipodisztrófia (a bőr megvastagodása vagy besüppedése) előfordulása nem gyakori(>1/1000, <1/100).
Ha úgy észleli, hogy bőre megvastagodott vagy besüppedt az injekció helyén,forduljon orvosához.
Vizenyőről (pl. a karok, bokák feldagadása; folyadékvisszatartás) számoltak be,különösen az inzulinkezelés elején vagy a vércukorszint-szabályozás javításaérdekében történő kezelés módosítása alatt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
A cukorbetegséggel leggyakrabban együtt járó problémák
A. Hipoglikémia
A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) azt jelenti, hogy nincs elég cukor avérben. Okozhatja:
- Humalog Mix25 vagy egyéb inzulin túladagolása;
- étkezés kihagyása illetve késleltetése, vagy a diéta változtatása;
- szokásosnál erősebb testmozgás, illetve munka étkezés előtt vagy után;
- fertőzés vagy betegség (különösen ha hányással vagy hasmenéssel jár);
- a szervezet inzulinszükségletének változása; vagy
- vese- vagy májbetegség rosszabbodása.
Alkoholtartalmú italok fogyasztása és néhány gyógyszer is befolyásolhatja avércukorszintet. A hipoglikémia tünetei hirtelen lépnek fel és az alábbiaklehetnek:
- fáradtság
- szapora szívverés
- idegesség vagy remegés
- rosszullét
- fejfájás
- hideg verejtékezés
Amíg nem biztos abban, hogy a hipoglikémia figyelmeztető jeleit egyértelműenfelismeri, addig kerülje el azokat a helyzeteket, pl. a járművezetést, amelyekbena hipoglikémia Önt vagy másokat veszélyeztethet.
B. Hiperglikémia és a diabeteszes ketoacidózis
Hiperglikémia (túl sok cukor a vérben) akkor alakul ki, ha a szervezetben nincselég inzulin.
Hiperglikémiát okozhatnak az alábbiak:
- a Humalog vagy egyéb inzulin beadásának elmulasztása;
- a kezelőorvos által előírtnál kevesebb inzulin beadása;
- a diétában meghatározottnál jelentősen több táplálék fogyasztása; vagy
- láz, fertőzés vagy érzelmi stressz.
A hiperglikémia diabeteszes ketoacidózishoz vezethet. Ennek első tüneteirendszerint fokozatosan alakulnak ki, több óra vagy nap alatt. A tünetek közétartozhat:
- álmosság
- étvágytalanság
- kipirult arc
- édeskés lehelet
- szomjúság
- rossz közérzet
A nehézlélegzés és a szapora szívverés súlyos tünetek. Azonnali orvosibeavatkozás szükséges.
C. Betegség

Betegség esetén, különösen, ha émelyeg vagy hány, változhat az inzulinszükséglete. Inzulinra akkor is szüksége van, ha kevesebbet eszik. Ellenőrizzevizeletét vagy vérét, kövesse a betegségre vonatkozó szabályokat és értesítsekezelőorvosát.
5. Hogyan kell a Humalog Mix25-öt tárolni?
A használatba vételt megelőzően tartsa a Humalog Mix25-öt hűtőszekrényben (2°C-8 °C). Ne fagyassza le.
A használatban lévő patront szobahőmérsékleten (15 °C - 30 °C) tárolja és 28nap után dobja ki. Hőhatástól, napsugárzástól tartsa távol. Ne tartsa ahasználatban lévő injekciós tollat vagy patronokat hűtőszekrényben. A patronbehelyezése után az injekciós tollat nem szabad felhelyezett tűvel együtttárolni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza tovább aHumalog Mix25-öt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a Humalog Mix25-öt, ha csomók láthatók benne vagy szilárd fehér részecskéktapadnak a patron aljára vagy falára, amitől az deresnek látszik. Ezt mindeninjekció beadása előtt ellenőrizze.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Humalog Mix25 100 Egység/ml szuszpenziós injekció patronban
- A készítmény hatóanyaga a lispro inzulin. A lispro inzulint a laboratóriumban"rekombináns DNS technológiával" állítják elő. Az emberi inzulinmódosított formája, így különbözik egyéb emberi és állati inzulinoktól. Alispro inzulin nagyon hasonló az emberi inzulinhoz, mely a hasnyálmirigy általtermelt hormon.
- Egyéb összetevők: protamin szulfát, m-krezol, fenol, glicerin,dinátrium-hidrogén-foszfát 7H2O, cink-oxid és injekcióhoz való víz.Nátrium-hidroxidot vagy sósavat használhatnak a savasság beállításához
Milyen a Humalog Mix25 100 Egység/ml szuszpenziós injekció patronban küllemeés mit tartalmaz a csomagolás
A Humalog Mix25 100 Egység/ml szuszpenziós injekció fehér, steril szuszpenzió,100 egység lispro inzulint tartalmaz milliliterenként (100 Egység/ml). AHumalog Mix25-ben a lispro inzulin 25%-a vízben oldható. A Humalog Mix25-ben alispro inzulin 75%-a protamin szulfáthoz kötött. Minden patron 300 egységettartalmaz (3 ml). A csomagolás 5 patront vagy 2 x 5 patront tartalmaz. Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
A Humalog Mix25 100 Egység/ml szuszpenziós injekció patronban gyártója:
- Lilly France S.A.S., Rue du Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Franciaország,
- Eli Lilly Italia S.p.A., Via A. Gramsci 731-733, 50019 Sesto Fiorentino,Firenze, Olaszország.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Eli Lilly Nederland B.V., Grootslag1-5, 3991 RA Houten, Hollandia.
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Magyarország
Lilly Hungária Kft.
Tel: + 36 1 328 5100
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma
A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség interneteshonlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.
Published date: 2014.10.28

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!