OLANZAPIN TEVA 10MG SZ DISZP TABL 28X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az OlanzapinTeva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Olanzapin Teva az ún. antipszichotikumok csoportjához tartozik és akövetkező állapotok kezelésére használatos:
- Skizofrénia, melynek tünetei közé tartozik olyan dolgok hallása, látása, vagyérzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottáválás. Az ebben a betegségben szenvedő betegek lehetnek nyomott hangulatúak,feszültek vagy nyugtalanok.
- Közepes fokú, illetve súlyos mániás epizódok kezelésére is alkalmazható,melynek tünetei: izgatottság vagy szélsőséges jókedv.
Kimutatták, hogy az Olanzapin Teva megelőzi a fenti tünetek visszatérésétazoknál a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél, akik a mániás epizód soránreagáltak az olanzapin-kezelésre.
2. Tudnivalók az Olanzapin Teva szedése előtt
Ne szedje az Olanzapin Teva-t
- ha allergiás (túlérzékeny) az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőire. Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés,viszketés, arc- vagy ajakduzzadás vagy légzési nehézség. Értesítsekezelőorvosát, ha ilyet tapasztalt.
- ha Önnél korábban a zöldhályog bizonyos formáját (emelkedett szemnyomást)állapították meg.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Olanzapin Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.
- Az Olanzapin Teva használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedőidős betegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
- Az ilyen típusú gyógyszerek okozhatnak szokatlan mozgásokat elsősorban az arcvagy a nyelv izmaiban.Ha az Olanzapin Teva kezelés elkezdését követően ilyetészlel, értesítse kezelőorvosát.
- Az ilyen készítmények nagyon ritkán okozhatnak lázat, szaporább légzést,verejtékezést, izommerevséget és aluszékonyságot vagy álmosságot. Ha ezeket atüneteket észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Olanzapint alkalmazó betegeknél tapasztaltak testtömeg-növekedést. Önnek éskezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét.
- Olanzapint alkalmazó betegeknél tapasztaltak magas vércukorszintet és magasvérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin). Kezelőorvosának ellenőrizniekell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírjainak szintjét a Olanzapin Tevaalkalmazásának elkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.
- Közölje kezelőorvosával, ha az Ön vagy valamelyik családtagja kórtörténetébenvérrögök kialakulása szerepel, mivel az ilyen típusú gyógyszereket kapcsolatbahozták vérrögök kialakulásával.
Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, értesítsekezelőorvosát, mihelyt lehetséges:
- Agyi érkatasztrófa vagy átmeneti agyi keringési zavar (agyi keringési zavarátmeneti tünetei)
- Parkinson-kór
- Prosztata megbetegedés
- A bélmozgások leállása (paralitikus ileusz)
- Máj- vagy vesebetegség
- Vérkép rendellenességek
- Szívbetegség
- Cukorbetegség
- Görcsrohamok
Ha Ön demenciában szenved, Ön vagy gondviselője/rokona közölje kezelőorvosával,ha korábban volt már szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara.
Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmelkísérheti vérnyomását.
Gyermekek és serdülők
Az Olanzapin Teva alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél.
Egyéb gyógyszerek és az Olanzapin Teva
Az Olanzapin Teva-kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert csak akkor szedjen, hakezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti őket. Álmos lehet, ha az OlanzapinTeva-t depresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagyaltatókkal együtt alkalmazza.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen tudassa kezelőorvosával, ha az alábbiakat szedi:
- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek
- karbamazepint (epilepszia elleni készítmény és hangulatstabilizáló),fluvoxamint (depresszió elleni készítmény) vagy ciprofloxacint (antibiotikum)szed - szükség lehet az Olanzapin Teva adagjának megváltoztatására.
Az Olanzapin Teva egyidejű bevétele alkohollal
Az Olanzapin Teva-kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt, mert az Olanzapin Tevaés az alkohol együttesen álmosságot okozhat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.Szoptatás ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel kis mennyiségűOlanzapin Teva átkerülhet az anyatejbe.
A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknekédesanyja Olanzapin Teva-t szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsóhárom hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság,izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülöttgyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa orvosát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Az Olanzapin Teva szedésekor felléphet álmosság. Ha álmosságot észlel, nevezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket. Értesítse kezelőorvosát.
Fontos információk az Olanzapin Teva egyes összetevőiről
Az Olanzapin Teva szájban diszpergálódó tabletta laktózt és szacharózttartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogybizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.
Az Olanzapin Teva szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot, egy fenilalaninforrást tartalmaz.
Alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.
3. Hogyan kell szedni az Olanzapin Teva-t?
A készítményt mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány Olanzapin Teva tablettát szedjen, ésmennyi ideig folytassa a kezelést. Az Olanzapin Teva adagja 5-20 mg naponta.Beszéljen kezelőorvosával, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba azOlanzapin Teva szedését, hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.
Naponta egyszer, kezelőorvosa útmutatása szerint vegye be az Olanzapin Tevatablettát. Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a tablettáit.Étkezés nem befolyásolja a gyógyszer bevételt. Az Olanzapin Teva szájbandiszpergálódó tablettát szájon át kell alkalmazni.
Az Olanzapin Teva szájban diszpergálódó tabletta könnyen törik, ezért óvatosankell bánni a készítménnyel. Ne fogja meg a tablettát nedves kézzel, merteltörhet.
1. Fogja meg a buborékcsomagolás csíkot a szélén és óvatosan tépjen le róla egyegységet a lyukasztás mentén.
2. Óvatosan húzza le a hátsó fóliát.
3. Finoman nyomja ki a tablettát.
4. Tegye a tablettát a szájába, ahol az feloldódik, így könnyen le tudjanyelni.
A tablettát egy teljes pohár vízbe, narancslébe, almalébe, tejbe vagy kávéba isteheti. Keverje meg.
Egyes folyadékoknál a keverék elszíneződhet, esetleg zavarossá válik. Azonnaligya meg.
http://www.pharmindex.hu/btab/OlanzapineTeva-szdt1.gif
Ha az előírtnál több Olanzapin Teva-t vett be
Azok a betegek, akik az előírtnál több Olanzapin Teva-t vettek be, a következőtüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavar,szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és tudatzavar. Egyébtünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint akövetkező tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevségés aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb szívverés, félrenyelés, magas ill. alacsonyvérnyomás, szívritmuszavar együttes jelentkezése. Azonnal értesítsekezelőorvosát vagy a kórházat, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja.Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát.
Ha elfelejtette bevenni az Olanzapin Teva-t
Vegye be a következő tablettát, mihelyt eszébe jut. Ne vegyen be két adagotugyanazon a napon.
Ha idő előtt abbahagyja az Olanzapin Teva szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogymindaddig folytassa az Olanzapin Teva szedését, amíg azt kezelőorvosajavasolja.
Ha hirtelen abbahagyja az Olanzapin Teva szedését, előfordulhat verejtékezés,álmatlanság, remegés, nyugtalanság vagy hányinger és hányás. Kezelőorvosajavasolhatja az adagok fokozatos csökkentését a kezelés befejezése előtt.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:
- szokatlan mozgások (gyakori mellékhatás, 10-ből legfeljebb 1 betegnéljelentkezhet), különösen az arcon és a nyelv izmainál;
- vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás, 100-ból legfeljebb 1 betegnéljelentkezhet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartozik az alsóvégtag duzzanata, fájdalma és pirossága), melyek a vérereken át eljuthatnak atüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiketészleli, azonnal forduljon orvoshoz;
- láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság ill.álmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből egynél több betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: testtömeg-növekedés, álmosság és a prolaktin szintek emelkedése avérben. A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassúszívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Eztöbbnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: bizonyos vérsejtek és keringő zsírok szintjének változásai, továbbá akezelés korai szakaszában a májenzimszintek átmeneti emelkedése; a cukorszintnövekedése a vérben és a vizeletben; a húgysav- és a kreatinin-foszfokinázszintemelkedése a vérben; az éhségérzés fokozódása; szédülés; nyugtalanság; remegés;szokatlan mozgások (diszkinéziák); székrekedés; szájszárazság; kiütés;erőtlenség; nagyfokú fáradtság; vízvisszatartás, mely a kezek, bokák vagy alábfejek duzzanatához vezet; láz, ízületi fájdalom és szexuális zavarok, mintpéldául a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavarférfiaknál.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek):túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés, kiütés);cukorbetegség vagy annak rosszabbodása, ami esetenkén ketoacidózissal(ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt;görcsrohamok, általában a kórelőzményben is szereplő görcsrohamokkal(epilepsziával); izommerevség vagy görcsök (beleértve a szemmozgásokét is);beszédzavarok; lassú szívverés; fényérzékenység; orrvérzés; hasi feszülés;emlékezetvesztés, vagy feledékenység; vizelet inkontinencia(vizeletvisszatartási képtelenség); vizelési képtelenség; hajhullás; amenstruációs ciklusok hiánya vagy rövidülése és az emlőkkel kapcsolatos eltérésférfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy kórosmegnövekedés.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: a normál testhőmérséklet csökkenése; szívritmuszavar; tisztázatlaneredetű, hirtelen halál; hasnyálmirigy- gyulladás, mely súlyos hasi fádalmat,lázat és hányingert okoz; májbetegség, ami a bőr és a szemfehérje sárgáselszíneződése formájában jelentkezik; izombetegség, tisztázatlan fájdalmakformájában; a hímvessző tartós és/vagy fájdalmas merevedése.
Demenciában szenvedő idős betegeknél olanzapin szedésekor felléphet agyiérkatasztrófa, tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokúfáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír ésjárászavar. Néhány halálos kimenetelű esetet is jelentettek ebben abetegcsoportban.
Az Olanzapin Teva-kezelés ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információálljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Olanzapin Teva-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. Az eredeticsomagolásban, fénytől védve tartandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Olanzapin Teva
A készítmény hatóanyaga az olanzapin.
Mindegyik Olanzapin Teva 5 mg szájban diszpergálódó tabletta 5 mg hatóanyagottartalmaz. Mindegyik Olanzapin Teva 10 mg szájban diszpergálódó tabletta 10 mghatóanyagot tartalmaz.
Mindegyik Olanzapin Teva 15 mg szájban diszpergálódó tabletta 15 mg hatóanyagottartalmaz. Mindegyik Olanzapin Teva 20 mg szájban diszpergálódó tabletta 20 mghatóanyagot tartalmaz
Egyéb összetevők: mannit, aszpartám (E951), magnézium-sztearát, kroszpovidon (Btípus), laktóz- monohidrát, hidroxipropilcellulóz, citromaroma (aromanyag(ok),maltodextrin élelmiszer- adalékanyag, szacharóz, gumiarábikum (E414),gliceril-triacetát (E1518) és alfa-tokoferol (E307)).
Milyen az Olanzapin Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Szájban diszpergálódó tablettának hívják azt a gyógyszerformát, amelyikközvetlenül a szájban oldódik, így könnyen le lehet nyelni.
Az Olanzapine Teva 5 mg szájban diszpergálódó tabletta sárga színű, kerek,mindkét oldalán domború, 8 mm átmérőjű tabletta.
Az Olanzapine Teva 10 mg szájban diszpergálódó tabletta sárga színű, kerek,mindkét oldalán domború, 10 mm átmérőjű tabletta.
Az Olanzapine Teva 15 mg szájban diszpergálódó tabletta sárga színű, kerek,mindkét oldalán domború, 11 mm átmérőjű tabletta.
Az Olanzapine Teva 20 mg szájban diszpergálódó tabletta sárga színű, kerek,mindkét oldalán domború, 12 mm átmérőjű tabletta.
Az Olanzapine Teva 5 mg, 10 mg és 15 mg szájban diszpergálódó tabletta 28, 30,35, 50, 56, 70 vagy 98 darab tablettát tartalmazó dobozban kerül forgalomba.
Az Olanzapine Teva 20 mg szájban diszepergálódó tabletta 28, 30, 35, 56, 70vagy 98 darab tablettát tartalmazó dobozban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!