CALCIVID FILMTABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

 

CalciviD filmtabletta

kalcium, kolekalciferol

 

Olvassa el figyelmesenaz alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

·       Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellettaz optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintőalkalmazása.

·       Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·       További információkért vagy tanácsért forduljongyógyszerészéhez.

·       Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnekvagy éppen súlyosbodnak.

·       Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer aCalciviD filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a CalciviDfilmtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a CalciviDfilmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a CalciviDfilmtablettát tárolni?

6        További információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer aCalciviD filmtabletta  és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A készítmény a kalcium (kalcium-karbonátformájában) és a kolekalciferol (D3-vitamin) kombinációja.

Alkalmazásaajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlenkalcium és kolekalciferol (D3-vitamin) hiányának megelőzésére éskezelésére idős betegeknek.

Ajánlotttovábbá kalcium- és D-vitaminpótlásra acsontritkulás (oszteoporózis) kiegészítéseként olyan betegeknek, akiknél aD-vitamin- és a kalciumhiány veszélye fennáll.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A CALCIVID FILMTABLETTASZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a CalciviD filmtablettát

-                     ha allergiás (túlérzékeny) ahatóanyagokra vagy a CalciviD filmtabletta egyéb összetevőjére

-                     ha vesekövességben szenved

-                     D-vitamin túladagolás esetén

-                     olyan betegségek és/vagy állapotokesetén, amelyek kórosan magas kalcium-vérszinttel járnak és/vagy ha Ön avizeletével kórosan sok kalciumot ürít

-                     A CalciviD filmtablettahidrogénezett szójabab olajat tartalmaz. Ne szedje a készítményt, ha szója vagyföldimogyoró allergiája van.

 

Fokozott elővigyázatossággalalkalmazható

Akészítmény kis mennyiségben szacharózt tartalmaz. Amennyiben orvosa korábbanmár figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

AmennyibenÖn vesebetegségben, veseműködési-zavarban, szarkoidózisban (ismeretlen eredetű,a bőrön csomók, duzzanatok képződésével járó gyulladásos megbetegedésben)szenved, hajlamos a vesekőképződésre vagy mozgásképtelen, csontritkulásbanszenvedő beteg, az alkalmazást megelőzően kérje ki kezelőorvosa véleményét,mert ezekben az esetekben a kalcium- és/vagy D3-vitamin-pótlásszükségességéről szakembernek kell döntenie!

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Egyidejűszedése kerülendő más kalcium- ésD-vitamin-tartalmú készítményekkel, a túladagolás veszélye miatt.

Csakorvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszerekkel, szájon átvagy injekció formájában adott kortikoszteroidokkal (gyulladáscsökkentők) vagyszívglikozidokkal (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények)együtt.

Óvatosanadható ioncserélő gyantákkal, mint pl.kolesztiraminnal, vagy hashajtókkal, mint pl. a paraffinolaj, mert ezek agyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását.

Akalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetraciklin(antibiotikum) tartalmú gyógyszerek felszívódását. Ezért a tetraciklinkészítményt legalább 2 órával a CalciviD filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6órával a CalciviD filmtabletta bevétele után kell bevenni.

ACalciviD filmtabletta és a nátrium-fluorid, biszfoszfonátok (csontritkuláskezelésére alkalmazott készítmények) egyidejű szedése esetén e gyógyszereketlegalább 3 órával a CalciviD filmtabletta bevétele előtt kell bevenni.

 

ACalciviD filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A spenótban, sóskában és a rebarbarában lévő oxálsav,valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja akalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztásátkövető 2 órán belül ne vegyen be CalciviD filmtablettát.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

Terhesség alatt a napi kalciumbevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot a D-vitamin bevitel pedig a napi 600NE-t (NE=nemzetközi egység). Terhesség alatt a kalcium- és D-vitamintúladagolás kerülendő, a folyamatosan fennálló magas kalcium-vérszint károsanhat a magzat fejlődésére. CalciviD filmtabletta alkalmazható terhesség alattkalcium és D-vitamin hiány esetén.

Szoptatás alatt adható a CalciviDfilmtabletta. A kalcium és a D-vitamin bejut az anyatejbe. Ezt agyermekorvosnak figyelembe kell vennie, amikor az Ön gyermekének D-vitamintrendel.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

 

Nincsadat arra, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshezés a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

Fontosinformációk a Calcivid filmtabletta egyes összetevőiről

 

ACalciviD filmtabletta hidrogénezett szójabab olajat tartalmaz, ezért abban azesetben, ha Ön szójára vagy az esetleges kereszt allergia veszélye miattföldimogyoróra allergiás a CalciviD filmtabletta szedése nem ajánlott.

ACalciviD filmtabletta kis mennyiségben szacharózt tartalmaz. Amennyiben orvosakorábban tájékoztatta arról, hogy Ön fokozottan érzékeny bizonyosszénhidrátokra, cukrokra, a CalciviD filmtabletta szedése előtt kérje ki orvosavéleményét.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI ACALCIVID FILMTABLETTÁT?

 

Szokásos adagja felnőtteknek ésidőseknek naponta 2x1 filmtabletta.

 

A filmtablettát célszerű étkezéstkövetően egy-másfél órán belül, egy pohárnyi vízzel, gyümölcslével egészbenbevenni. Szükség esetén kettétörhető.

 

Akészítményt a kalcium- és D-vitamin-pótlást indokló állapot vagy betegség(csontritkulás) fennállása alatt folyamatosan javasolt szedni. Csontritkulásesetén kiegészítő kezelésként alkalmazva, az alkalmazás időtartamát illetőenévente beszéljen kezelőorvosával.

 

Ha az előírtnál több CalciviDfilmtablettát vett be

Ajavasoltnál nagyobb adagok bevétele kalcium- és D-vitamin túladagolást idézhetelő.

Akalcium-túladagolás tünetei: étvágytalanság, fokozott szomjúság, hányinger,hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, normálisnáltöbb vizelet ürítése, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés,súlyos esetekben szívritmuszavar. Szélsőséges esetben a kalcium-túladagolás kómához, halálhoz vezethet. A tartósan magaskalcium vérszint visszafordíthatatlan vesekárosodást, a lágyszövetekmeszesedését idézheti elő.

Teendő: A CalciviD filmtabletta szedését abba kell hagyni,és orvoshoz kell fordulni.

 

Ha elfelejtette bevenni a CalciviDfilmtablettát

Nevegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására, mert ezzel márnem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné kimagát. Folytassa a kezelést az előírások szerint.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a CalciviD filmtabletta is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A CalciviDfilmtabletta mellékhatásai előfordulási gyakoriságuk szerint a következőcsoportokba sorolhatók:

 

-              Nem gyakori: 1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb betegesetében jelentkeznek.

-              Ritka: 10 000-ből egynéltöbb, de 1000-ből egynél kevesebb betegen jelentkeznek.

 

Nem gyakori mellékhatások: a vér kalciumszintjénekjelentős emelkedése (hiperkalcémia), vagy a vizelet kalcium tartalmánaknagyfokú növekedése (hiperkalciuria).

Ritka mellékhatások: székrekedés, puffadás, hányinger,hasi fájdalom, hasmenés, viszketés, bőrkiütések és csalánkiütések.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

5        Hogyan kell a CalciviDfilmtablettát tárolni?

 

 

Legfeljebb25°C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásbantárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárvatartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő(Felh.:) után ne szedje a CalciviD filmtablettát. A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

6             továbbiinformációk

 

Mittartalmaz a CalciviD filmtabletta?

 

Akészítmény hatóanyagai: 400 NEkolekalciferol (D3-vitamin), 600 mg kalcium (1500 mgkalcium-karbonát formájában) filmtablettánként.

Egyéb összetevők:

Tablettamag:magnézium-sztearát, kroszpovidon, kopovidon,mikrokristályos cellulóz, szacharóz, zselatin, dl-a-tokoferol, hidrogénezettszójababolaj, kukoricakeményítő.

Bevonat: Sepifilm 4202 yellow: sárgavas-oxid (E172), hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400, talkum.

 

Milyena CalciviD filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

3x10db vagy 6x10 db okkersárga, hosszúkás alakú filmtabletta PVC/Alumíniumbuborékfóliában és dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó:

BéresGyógyszergyár Zrt.

1037Budapest, Mikoviny u. 2-4.

 

 

Akészítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjához:

BéresGyógyszergyár Zrt.,1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

Tel: 06-1-430-5500
Fax: 06-1-250-7251
E-mail: info@beres.hu

OGYI-T-9153/01-02

 

Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 04.20.

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!