AMLODIPIN-ZENTIVA 10MG TABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ – INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ – INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Amlodipin-Zentiva 5 mg tabletta

Amlodipin-Zentiva 10 mg tabletta

 

amlodipin

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

 

·           Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·           További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·           Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·           Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

 

1.        Milyen típusú gyógyszer az Amlodipin-Zentiva és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.        Tudnivalók az Amlodipin-Zentiva alkalmazásaelőtt

3.        Hogyan kell alkalmazni az Amlodipin-Zentiva-t?

4.        Lehetséges mellékhatások

5.        Hogyan kell az Amlodipin-Zentiva-t tárolni?

6.        További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER AZ AMLODIPIN-ZENTIVA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Gyógyszerterápiás besorolás:vérnyomáscsökkentők, kalciumcsatorna-blokkolók.

 

Az Amlodipin-Zentiva akalcium-csatorna blokkolóknak nevezett gyógyszerek csoportjához tartozik.

Az Amlodipin-Zentivacsökkenti a kalcium-csatornák áteresztő képességét. Mérsékli az érfalaksimaizmainak feszülését, ezáltal csökkenti a vérnyomást, mivel a vér könnyebbenhalad át az ereken.

Mivel a gyógyszer hatásalassan fejlődik ki, nem kell tartani az ún. posturalis hipotenziótól (hirtelenfelállás hatására kialakuló szédülés/vérnyomásesés).

Az Amlodipin-Zentiva napiegyszeri bevétellel biztosítja a vérnyomás csökkenését teljes 24 órára. Az Amlodipin-Zentivanapi egyszeri használata ajánlott azoknak a betegeknek is, akiknek angina pectorisuk van (tipikus mellkasi fájdalommaljáró koszorúér betegség), mivel növeli a szív vérellátását, ezáltal javítja azoxigénellátást.

E hatásai miatt csökken azanginás rohamok gyakorisága és a nitroglicerin-felhasználás.

Az Amlodipin-Zentiva-t aszívelégtelenségben szenvedő betegek is használhatják a magas vérnyomás és az angina pectoris kezelésére.

 

Az Amlodipin-Zentiva a magasvérnyomás és az angina pectoris kezeléséreszolgáló gyógyszer (mindkét esetben a szívizom elégtelen vérellátását javítja).Önmagában vagy más vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kombinálva isalkalmazható.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AZ AMLODIPIN-ZENTIVAALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza az Amlodipin-Zentiva-t

 

·           ha allergiás (túlérzékeny) az Amlodipin-Zentivahatóanyagára, dihidropiridinekre vagy bármely egyéb összetevőjére;

·           ha jelentős aorta stenosisban (az aortabillentyű szűkülete) vagyinstabil angina pectorisban (a mellkasi fájdalommal járó koszorúér betegségegyik fajtája) szenved;

 

A gyógyszert tilosalkalmazniuk cardiogen sokkban (a szív pumpáló funkciójának elégtelensége)szenvedő betegeknek, súlyos hipotenzióban (alacsony vérnyomás esetén) és akutszívinfarktust (szívroham) követően kialakuló szívelégtelenségben (a pumpáltvér mennyiségének csökkenése) az első 28 nap alatt.

 

Az amlodipin (az Amlodipin-Zentivahatóanyaga) alkalmazhatóságát gyermekek esetében egyértelmű eredményekkel mégnem igazolták.

 

Az Amlodipin-Zentivafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

Fokozott körültekintésselkell kezelni azokat a betegeket, akiknek vérnyomása alacsony, illetveszívizombántalomban, szívelégtelenségben szenvednek, vagy májműködésükkárosodott. .

Idősekben a dózisemelésfokozott körültekintést igényel.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

 

Tájékoztassa kezelőorvosátvagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

·     A Diltiazem (magas vérnyomás ésszívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszer) idős betegek májábanlassítja az amlodipin lebomlását, ezzel fokozza annak hatását.

·     Ketokonazol, itrakonazol (gombásfertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) vagy a ritonavir (HIV/AIDSfertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer) a diltiazemnél is jobban fokozza azamlodipin hatását.

·     Az erytromicin (bakteriálisfertőzésekben alkalmazott gyógyszer)  fiatalok májában lassítja az amlodipinlebomlását, ezzel fokozza annak hatását.

·     Az amlodipin lebomlását gyorsítógyógyszerek csökkenthetik annak hatását. Ide tartozik például a rifampicin(bizonyos fertőzésekben alkalmazzák) és az orbáncfű (a depresszió kezelésérealkalmazzák, recept nélkül kapható) .

·     A grapefruit juice, a cimetidin, az alumínium/magnéziumsók (savkötő) és a szildenafil (impotenciábanalkalmazzák) nem befolyásolták amlodipin hatását.

·     Az amlodipin fokozhatja egyes vérnyomáscsökkentők hatását.

·        Amlodipin együttadásaatorvasztatinnal, digoxinnal, alkohollal, warfarinnal vagy ciklosporinnal nem okozottváltozást azok hatásában.

 

     Tájékoztassakezelőorvosát az Ön által szedett összes gyógyszerről, beleértve a receptnélkül kapható készítményeket is.

    

Az Amlodipin-Zentiva egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

 

A készítmény felszívódásáranincs hatással az élelmiszerbevitel.

 

Terhesség és szoptatás

Kérjen tanácsotkezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt szedni kezdi a készítményt.

Az amlodipin alkalmazásaterhességben és szoptatás alatt csak akkor ajánlható, amikor az orvosmegítélése alapján feltétlenül szükséges.

 

A készítményhatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A gyógyszer – főleg a kezeléskezdeti stádiumában –fokozott fáradtságot, szédülést, fejfájást vagy hányingertokozhat, és így befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhezszükséges figyelmet. Ezeket a tevékenységeket csak az orvosával való konzultáció után szabad végezni.

 

 

 

3.       HOGYAN KELLALKALMAZNI AZ AMLODIPIN-ZENTIVA-T?

 

Az Amlodipin-Zentiva-tmindig az orvos utasításainak megfelelően szedje. Ha bizonytalan az alkalmazástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A kezdeti adag felnőttbetegeknél 5 mg (1 tabletta az Amlodipin-Zentiva 5-ből) naponta egyszer. Azorvos ezt az adagot napi egyszer 10 mg-ig növelheti (1 tabletta az Amlodipin-Zentiva10-ből vagy 2 tabletta az Amlodipin-Zentiva 5-ből).

Ajánlott a tablettákat mindennap azonos időben bevenni.

A tablettára igyon egy kevésfolyadékot (vizet).

 

Gyermekeknél történőalkalmazás:

A kezdeti adag  6-17 évközötti gyermekeknél 2,5 mg naponta. A maximálisan alkalmazható napi dózis 5mg. A 2,5 mg –os adaghoz az 5 mg-os Amlodipin-Zentiva tabletta elfelezésével juthatunk,mivel ezeket a tablettákat úgy állították elő, hogy két egyenlő adagra legyenekoszthatók.

Az amlodipin 6 év alattigyermekek vérnyomására gyakorolt hatékonyságát és biztonságosságát még nemigazolták. Ezért az amlodipin 6 éves kor alatt nem alkalmazható.

 

Ha az előírtnál többetvett be az Amlodipin-Zentiva-ből

 

Az Amlodipin-Zentiva túladagolásának legfőbb tünete a szapora szívverés,és az alacsony vérnyomás, amely szédülés vagy végül eszméletvesztés formájábanjelentkezhet.

Ha az előírtnál többet vett be a készítményből, vagy ha valaki más vettebe az Ön gyógyszerét, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, vagy keresse fel alegközelebbi orvosi ügyeletet.

 

Ha elfelejtette bevenni azAmlodipin-Zentiva-t

 

Ne aggódjon, ha elfelejtettebevenni az adagját. Hagyja ki az elfelejtett adagot, és vegye be a következőtablettát a szokásos időben. Ne vegyen bedupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

 

Ha abbahagyja az Amlodipin-Zentivaszedését

 

Fontos, hogy ne hagyja abbasaját döntése alapján a tabletta szedését. Ha kétségei vannak, konzultáljonkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Ha bármilyen továbbikérdése van a készítmény alkalmazásáról, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, az Amlodipin-Zentivais okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nagyon gyakori: 10-ből többmint 1 személynél fordul elő

Gyakori: 100-ból 1-nél több,de 10-ből 1-nél kevesebb személynél fordul elő

Nem gyakori: 1000-ből 1-néltöbb, de 100-ból 1-nél kevesebb személynél fordul elő

Ritka: 1000-ből 1-nélkevesebb személynél fordul elő

Nagyon ritka: 10 000-ből1-nél kevesebb személynél fordul elő

Gyakorisága nem ismert: arendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg 

 

Gyakori: álmosság,szédülés, fejfájás (főként a kezelés elején); az arc kipirulása (főként akezelés elején); gyomorfájdalom, émelygés; boka körüli duzzanat, bármely szervvagy szövet duzzanata ödémásodás miatt (vizenyő), fáradtság;

 

Nem gyakori: alvásproblémák, hangulatingadozás idegességetis beleértve, depresszió, befolyásolhatatlan remegés, ízérzékelési zavar,ájulás, a bőrön a fájdalom vagy  az érintés érzékelésének elvesztése, bizsergőérzés a karokban és a lábakban (zsibbadás),  látászavar, csengő vagy zúgóhangok a fülben (fülcsengés), szívdobogás-érzés, alacsony vérnyomás, légszomj,orrnyálkahártya-gyulladás, hányás, gyomorrontás, bélmozgás  zavara (hasmenéstés székrekedést is beleértve), szájszárazság, hajhullás, pontszerű spontánvérzés a bőrön, a bőr elszíneződése, fokozott verejtékezés, a bőr viszketése éskiütés, ízületi fájdalom, izomfájdalom, izomgörcs, hátfájás, gyakori vizelésiinger, gyakori éjszakai vizelési inger, impotencia, mellmegnagyobbodásférfiaknál, mellkasi fájdalom, gyengeség, fájdalom, rossz közérzet,testsúlygyarapodás vagy –csökkenés;

 

Ritka:zavarodottság érzés

 

Nagyon ritka: fehérvérsejtszám csökkenés, mely fokozza afertőzésre való hajlamot; vérlemezkeszám csökkenés fokozott vérzési hajlamotokozva; allergiás reakciók (viszketés, a bőr hirtelen kipirulása, vizenyő);vércukorszint emelkedés; fokozott vagy csökkent izomtómus, égő érzés vagygyengeség érzés a  kézben és lábban; szívroham, rendszertelen szívverés(szapora pulzus, szívritmuszavar); érfalgyulladás, köhögés; hasnyálmirigy-gyulladás,bordaközi és a hátba sugárzó fájdalommal; gyomorhurut; fogínyduzzanat;májgyulladás; sárgaság; májműködés zavarára utaló  májenzim szint emelkedés*; abőr vagy nyálkahártyák légzési nehézséget okozó hirtelen duzzanata viszketésselés kiütéssel (angio-ödéma); vörös hólyagok megjelenése a bőrön és anyálkahártyán; csalánkiütés- a bőr gyulladásos reakciója; a bőr extrémkipirulása és hámlása; súlyos allergiás reakció melyet láz, vörös foltok,ízületi fájdalom és vagy látászavar jellemez (Stevens Johnson szindróma);Quincke ödéma; fokozott fényérzékenység.

*többnyire epepangás következményeként

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AZ AMLODIPIN-ZENTIVA-TTÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

A gyógyszert csak acsomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A fénytől való védelemérdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Amlodipin-Zentiva

 

A készítmény hatóanyaga:

Amlodipin-Zentiva 5 mgtabletta

5 mg amlodipin (egyenértékű 6,935 mgamlodipin-beziláttal) tablettánként.

 

Amlodipin-Zentiva 10 mgtabletta

10 mg amlodipin (egyenértékű 13, 870 mgamlodipin-beziláttal) tablettánként.

 

Egyéb összetevők:

Mikrokristályos cellulóz,kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, magnézium-sztearát.

 

Hogy néz ki az Amlodipin-Zentivaés mit tartalmaz a csomagolás

 

Az Amlodipin-Zentiva fehérvagy csaknem fehér színű, ovális tabletta, egyik felszínén felezővonallal ésmélynyomású „A” és „5” vagy „A” és „10” azonosító jelzéssel. A tablettákfelezhetők.

 

10 db vagy 30 db vagy 90 dbtabletta buborékfóliában és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó

 

Zentiva, k.s.,

U kabelovny 130, DolníMecholupy, 102 37 Prague 10.

Prága

Cseh Köztársaság

 

 

OGYI-T-20201/01-06.

 

 

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Cseh Köztársaság: Agen5, Agen 10

Lettország: Agen 5, Agen10

Magyarország: Amlodipin-Zentiva5 mg tabletta, Amlodipin-Zentiva 10 mg tabletta

Románia: Agen 5, Agen10

Bulgária: Agen5, Agen 10

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2011. 12.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!