ADCIRCA 20MG FILMTABLETTA 56X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az ADCIRCA ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
Az ADCIRCA tadalafil hatóanyagot tartalmaz.
Az ADCIRCA-t a pulmonális artériás hipertónia (a tüdő ereiben kialakuló magasvérnyomás) kezelésére használják felnőtteknél.
Az 5-ös típusú foszfodieszteráz (PDE5) gátlók csoportjába tartozik, amelyekhatásuk révén segítik a tüdőerek ellazulását, javítják a tüdőbe irányulóvéráramlást. Ennek eredményeként javítják a fizikai terhelhetőséget.
2. Tudnivalók az ADCIRCA alkalmazása előtt
Ne szedje az ADCIRCA-t, ha
- allergiás a tadalafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
- bármilyen nitrát hatóanyagú készítményt pl. a mellkasi fájdalom kezelésérehasznált amil-nitrit tartalmú készítményt szed. Az ADCIRCA fokozza egyógyszerek hatását. Ha bármilyen nitrát- készítményt szed vagy bizonytalanezzel kapcsolatban, közölje kezelőorvosával.
- valaha előfordult Önnél látásvesztés - a "szem szélütésének"nevezett állapot (nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia - NAION)miatt.
- 3 hónapon belül szívrohama volt
- alacsony vérnyomása van.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az ADCIRCA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A tabletta bevétele előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha fennáll Önnél:
- a pulmonális artériás hipertónián kívül bármilyen más szívbetegség
- vérnyomás probléma
- bármilyen örökletes szembetegség
- a vörösvértestek rendellenessége (sarlósejtes vérszegénység)
- csontvelő rák (mieloma multiplex)
- a vérsejtek rosszindulatú betegsége (leukémia)
- a hímvessző bármilyen anatómiai eltérése, vagy nem kívánt, illetve 4 óránálhosszabban tartó merevedés
- súlyos májbetegség
- súlyos vesebetegség.
Ha látása hirtelen romlik, vagy látásvesztést tapasztal, azonnal forduljonkezelőorvosához!
Gyermekek és serdülők
Az ADCIRCA szedése gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nemjavallt.
Egyéb gyógyszerek és az ADCIRCA
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről.
NE szedje be a tablettákat, ha már szed nitrátokat.
Az ADCIRCA befolyásolhat bizonyos gyógyszereket vagy azok befolyásolhatják azADCIRCA hatását. Közölje orvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön az alábbiakközül bármelyiket szedi:
- boszentán (a pulmonális artériás hipertónia másik kezelése)
- nitrátok (mellkasi fájdalom esetén)
- a magas vérnyomás vagy prosztata problémák kezelésére használt alfa blokkolók
- rifampicin (bakterialis fertőzések kezelésére)
- ketokonazol tabletták (gombás fertőzések kezelésére)
- ritonavir (HIV-fertőzés kezelésére)
- a merevedési zavar kezelésére szolgáló tabletták (PDE5-gátlók).
Az ADCIRCA egyidejű alkalmazása alkohollal
Az alkoholfogyasztás átmenetileg csökkentheti a vérnyomást. Ha ADCIRCA-t vettbe vagy azt szándékozik bevenni, kerülje a túlzott alkoholfogyasztást (5 egységalkohol felett), mivel emiatt nőhet a felálláskor fellépő szédülés kockázata.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.Terhesség esetén ne szedje az ADCIRCA-t, kivéve, ha az feltétlenül szükséges ésmegbeszélte kezelőorvosával.
A gyógyszer szedésének ideje alatt ne szoptasson, mert nem ismert, hogy agyógyszer átjut-e az emberi anyatejbe. Terhesség vagy szoptatás idején beszéljemeg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni.
Kutyák kezelésekor a hímivarsejtek termelése csökkent a herékben. Néhányférfinél észleltek hímivarsejtszám csökkenést. Nem valószínű, hogy ez a hatás atermékenység hiányához vezet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre Szédülésről beszámoltak. Gondosan ellenőrizze, hogyan reagál agyógyszerekre, mielőtt autót vezetne vagy bármilyen gépet kezelne.
Az ADCIRCA laktózt tartalmaz
Amennyiben Ön tudja, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felkezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az ADCIRCA-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Az ADCIRCA 20 mg-os tabletta formájában kapható. A szokásos adag két 20mg-os tabletta, naponta egyszer. Mindkét tablettát egy időben kell bevennie,egyiket a másik után. Ha Önnek enyhe vagy közepesen súlyos máj- vagyvesebetegsége van, orvosa javasolhatja, hogy naponta csak egy 20 mg-ostablettát vegyen be.
A tablettákat egészben, egy pohár vízzel vegye be. A tabletta bevehetőétkezéskor, vagy attól függetlenül.
Ha az előírtnál több ADCIRCA-t vett be
Ha az előírtnál több tablettát vett be, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagymenjen kórházba, vigye magával a gyógyszert vagy a csomagolást. Bármelyik, a 4.pontban leírt mellékhatást észlelheti.
Ha elfelejtette bevenni az ADCIRCA-t
Vegye be az adagot, amint eszébe jut, ha ez 8 órán belül van az esedékesidőponthoz képest. NE vegyen be kétszeres adagot a kimaradt tablettákpótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az ADCIRCA szedését
A gyógyszer szedését csak orvosa utasítására hagyja abba.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a hatások általában enyhék vagymérsékeltek.
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszeralkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz:
- allergiás reakció, beleértve a bőrkiütést (gyakorisága "gyakori")
- mellkasi fájdalom - ne vegyen be nitrát-készítményt, hanem azonnal forduljonorvoshoz (gyakorisága "gyakori")
- hosszasan fennálló és esetleg fájdalmas merevedés az ADCIRCA bevételétkövetően (gyakorisága "nem gyakori"). Amennyiben 4 órán túl fennállófolyamatos merevedést észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- hirtelen kialakuló látásvesztés (ritkán jelentették)
A következő mellékhatásokat nagyon gyakran jelentették ADCIRCA-t alkalmazóbetegeknél (10 beteg közül több mint egyet érinthetnek): fejfájás, kipirulás,orrdugulás és váladékpangás a melléküregekben, émelygés, emésztési zavar(beleértve a hasi fájdalmat vagy kellemetlen érzést), izomfájdalmak, hátfájásés végtagfájdalom (beleértve a kellemetlen érzést a lábakban).
Egyéb jelentett mellékhatások:
Gyakori (10 beteg közül egyet érinthet)
- homályos látás, alacsony vérnyomás, orrvérzés, hányás, fokozott vagy kórosméhvérzés, az arc feldagadása, a savas gyomortartalom visszafolyása anyelőcsőbe (reflux), migrén, szabálytalan szívverés és ájulás.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- görcsrohamok, átmeneti emlékezetkiesés, csalánkiütés, fokozott verejtékezés,hímvessző vérzés, vér jelenléte az ondóban és/vagy a vizeletben, magasvérnyomás, szapora szívverés, hirtelen szívhalál és fülzúgás.
A PDE5-gátlókat férfiaknál a merevedési zavar kezelésére is alkalmazzák.Néhány ritkán jelentett mellékhatás:
- Az egyik vagy mindkét szemet érintő részleges, átmeneti vagy véglegeslátáscsökkenés vagy látásvesztés és súlyos allergiás reakció, mely az arc és atorok duzzanatát váltja ki. Hirtelen kialakuló halláscsökkenésről vagyhallásvesztésről is beszámoltak.
Bizonyos mellékhatásokat a merevedési zavar miatt tadalafillal kezelt férfiakkörében észleltek. A pulmonális artériás hipertenzió klinikai vizsgálataibanezek a mellékhatások nem fordultak elő, ezért gyakoriságuk nem ismert:
- szemhéjduzzanat, szemfájdalom, szemvörösség, szívroham és szélütés.
A szapora szívverésről, szabálytalan szívverésről, szívrohamról, szélütésről beszámoló,illetve hirtelen szívhalálban elhunyt férfiak többségének, de nem mindegyikéneka tadalafil szedése előtt már voltak szívproblémái. Nem dönthető el, hogy ezeka mellékhatások közvetlen kapcsolatban voltak-e a tadalafillal.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az ADCIRCA-t tárolni?
A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!
A dobozon és buborékfólián feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tartandó. Legfeljebb 30 °C-ontárolandó. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az ADCIRCA
A készítmény hatóanyaga a tadalafil. Mindegyik filmtabletta 20 mg tadalafilttartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, kroszkarmellóz nátrium, hidroxipropilcellulóz,mikrokristályos cellulóz, nátrium-lauril-szulfát, magnézium sztearát.
Filmbevonat: laktóz-monohidrát, hipromellóz, triacetin, titán-dioxid (E171),sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), talkum.
Milyen az ADCIRCA külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az ADCIRCA 20 mg narancssárga filmtabletta. Mandula alakú filmtabletták egyikoldalon "4467" jelzéssel.
Az ADCIRCA 20 mg 28 vagy 56 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerülforgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!