VEREGEN 10% KENŐCS 1X15G

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Veregen 10%kenőcs

 

zöldtealevélszáraz kivonata

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-        Tartsameg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-        Továbbiinformációért vagy tanácsért forduljon kezelőorvosához.

-        Ezta gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tüneteiaz Önéhez hasonlóak.

-        HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Veregen 10% kenőcs (a továbbiakban:Veregen) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Veregen alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Veregen-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Veregen-t tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer a Veregen és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Veregen gyógynövénykészítmény,amely kizárólag a bőrön alkalmazható. A készítmény hatóanyagazöldtealevél száraz kivonata. A Veregen a genitáliák (nemi szervek) felszínénés a végbélnyílás körül előforduló szemölcsök (condylomata acuminata)helyi kezelésére szolgál. A Veregen egészséges immunrendszerű felnőtteknélhasználatos.

 

 

2.       Tudnivalóka Veregen alkalmazása előtt

 

A Veregenalkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

 

 

Ne alkalmazza a Veregen‑t:

-        ha allergiás(túlérzékeny) a zöldtealevél-kivonatra vagy a gyógyszer („A csomagolás tartalmaés egyéb információk” című, 6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

-        Tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen problémája van amájával vagy az immunrendszerével. A Veregen nem alkalmazható károsodottmájfunkció esetén vagy akkor, ha az immunrendszere legyengült (betegség vagy azÖn által szedett más gyógyszerek következtében).

-        Ne alkalmazza a Veregen-t addig, amíg a kezelendő bőrfelületteljesen meg nem gyógyult a megelőző gyógyszeres vagy műtéti kezelés után.

-        Kerülje a kenőcs szembe, orrnyílásba, ajkakra és szájbakerülését. Ha a kenőcs véletlenül ezen területek bármelyikébe jut, akkor lekell törölni és/vagy vízzel le kell mosni.

-        Ne alkalmazza nyílt seben repedezettvagy gyulladt bőrön.

-        A Veregen-t nem szabad nyálkahártyára kenni, ezért kerülnikell a hüvelybe, a méhnyak területére, a húgycsőben vagy a végbélnyílásban lévőszemölcsök kezelését.

-        A szeméremtest területén elhelyezkedő szemölcsökkezelésekor a nőbetegeknek elővigyázatosan kell alkalmazniuk a kenőcsöt, mivelennek a területnek a kezelése gyakrabban okozhat súlyos helyi mellékhatásokat.

-        Körülmetéletlen férfiak esetében a fityma alattiszemölcsök kezelésekor a fitymát hátra kell húzni, és a fitymaszűkületelkerülése érdekében minden nap meg kell tisztítani a területet. Amennyibena szűkület korai jelei észlelhetők (pl. nyílt fekélyek, a bőr megkeményedésevagy a fityma hátrahúzásának fokozódó nehézsége), akkor abba kell hagyni akezelést, és beszélni kell kezelőorvosával.

-        A Veregen nem jelentvédelmet a HPV vírussal szemben és a betegség átvitelét sem

          akadályozza meg, ezértszexuális együttlét előtt különös elővigyázatossággal kell eljárni. Ezzel

          kapcsolatban lásd abetegtájékoztató „Hogyan kell alkalmazni a Veregen-t?” című, 3. pontját.

-        Amennyiben a szexuális partnere genitális szemölccselfertőzött, akkor javasolt az Ő kezelése is, ami segít megelőzni azújrafertőződést is. Ilyen esetben kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

-        Ne tegye ki a kezelt területet napfénynek, és nehasználjon kvarclámpát, valamint barnító ágyat (szolárium).

-        A Veregen foltot hagy a ruházaton és az ágyneműn.

-        Enyhe helyi bőrreakció, úgymint bőrpír, viszketés, irritáció(többnyire égő jellegű érzés), fájdalom és duzzanat nagyon gyakori azalkalmazás helyén, de emiatt nem kell a kezelést abbahagyni. A kezelés elsőhetei alatt ezen tüneteknek enyhülniük kell. Ezzel kapcsolatban lásd abetegtájékoztató „Lehetséges mellékhatások” című, 4. pontját.

 

Egyébgyógyszerek és a Veregen

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valaminttervezett egyéb gyógyszerszedéséről, vagy ha nemrégiben más kezelést kapott anemi szerveken vagy végbélnyíláson levő szemölcsökre. A Veregen nemalkalmazható együtt más kezeléssel a szemölcsös területen (beleértve azülőfürdőt, a lokálisan alkalmazott cink‑ vagy E‑vitamin‑készítményeketstb. is) illetve addig, amíg a bőre teljesen meg nem gyógyult az egyébkezeléseket követően.

 

A Veregenegyidejű alkalmazása ételellel és itallal

Nincskölcsönhatás ételekkel vagy italokkal.

 

Terhesség,szoptatás és termékenység

Ha Ön terhesvagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeketszeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

 

Terhesség

A Veregenterhes nőknél történő alkalmazásáról nem áll rendelkezésre elegendő adat. Azállatkísérletek reprodukciós toxicitást igazoltak. A Veregen alkalmazása nemjavallt terhesség alatt és olyan fogamzóképes korú nők esetében, akik nemalkalmaznak fogamzásgátlást (lásd a „Hogyan kell alkalmazni a Veregen‑t?”című, 3. pontot).

 

Szoptatás

Nem ismert,hogy a Veregen vagy metabolitjai kiválasztódnak-e a humán anyatejbe. Aszoptatott csecsemőre nézve a kockázatot nem lehet kizárni.

 

A Veregen terápia alkalmazásaelőtt el kell dönteni, hogy a szoptatást függesztik fel, vagy megszakítják akezelést / tartózkodnak a kezeléstől-figyelembe véve a szoptatás előnyét agyermekre nézve, valamint a terápia előnyét a nőre nézve.

 

Termékenység

A Veregenelőírás szerinti alkalmazása esetén a termékenységet befolyásoló hatásáról nincsbizonyíték.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A készítménynek agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásolóhatásait nem vizsgálták, de valószínű, hogy a Veregen nincs hatással agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

 

A Veregenizopropil‑mirisztátot és propilénglikol‑monopalmitosztearátottartalmaz

A Veregenbőrirritációt és bőrszenzibilizációt okozhat nagy mennyiségű izopropil‑mirisztát(IPM), továbbá propilénglikol-monopalmitosztearát‑tartalma miatt.

 

 

3.       Hogyankell alkalmazni a Veregen-t?

 

A gyógyszertmindig a betegtájékoztatóban leírtaknak vagy az Ön kezelőorvosa általelmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítményajánlott adagja legfeljebb 0,5 cm hosszúságú kenőcs (250 mg) az egészkezelendő felületre, amit naponta háromszor kell alkalmazni (reggel, délben éseste).

-        A kenőcs alkalmazása előtt és után mosson kezet.

-        Ujjbegy segítségével egy kis mennyiségű Veregen-t vigyen felminden egyes szemölcsre, és alapos bekenéssel kell biztosítani az elváltozásteljes fedését, miáltal egy vékony kenőcsréteg marad a szemölcsökön.

-        Ne alkalmazza a kenőcsöt belsőleg (a végbélnyílásban, ahúgycsőben vagy a hüvelyben).

-        A kenőcs alkalmazása után ne fedje kötéssel a kezeltterületet.

-        A következő alkalmazás előtt nem szükséges lemosni a kenőcsöta kezelt területről. Ha lemossa a kezelt területet vagy fürdőt vesz, akkorutána ismét alkalmazza a kenőcsöt.

-        A kezelés ideje alatt új szemölcsök is kialakulhatnak,amelyeket ugyanúgy kell kezelni.

-        A genitális szemölcsök nemi úton terjedő betegségnekminősülnek, ezért szexuális együttlét során megfertőzheti partnerét.Gumióvszert kell használni mindaddig, amíg az összes szemölcs teljesen el nemtűnik. A gumióvszer használata segít megelőzni az újrafertőződést is.

-        A Veregen gyengítheti a gumióvszer és a pesszárium anyagát.Szexuális együttlét előtt meleg, enyhén szappanos vízzel óvatosan mossa le akenőcsöt, és ezután helyezze fel a gumióvszert. További fogamzásgátlómódszerekkel kapcsolatban kérdezze meg kezelőorvosát.

-        Menstruáció során hüvelytampont alkalmazó nőbetegek: a kenőcsalkalmazása előtt helyezze fel a hüvelytampont. Ha tampont kell cserélnie,akkor ügyeljen rá, hogy a kenőcs ne kerülhessen a hüvelybe. Amennyiben a kenőcsvéletlenül a hüvelybe jut, akkor meleg, enyhe, szappanos vízzel azonnal mossa ki.

-        A Veregen-nel történő kezelést addig kell folytatni, amíg azösszes szemölcs el nem tűnik, de a kezelés időtartama nem haladhatja meg a16 hetet, még akkor sem, ha a kezelési időszakban új szemölcsökalakulnak ki. Ha a szemölcsök nem tűnnek el, vagy a kezelés után újramegjelennek, akkor kérjük, beszéljen kezelőorvosával.

 

Alkalmazása gyermekeknél ésserdülőknél (18 év alatt)

A Veregen alkalmazása nem javasoltgyermekeknél és 18 évesnél fiatalabb serdülőknél.

 

Időskorú betegek

A Veregen időskorúbetegeknél történő alkalmazásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendőadat.

 

Ha azelőírtnál több Veregen-t alkalmazott

Ez esetbenhelyi ünetek súlyosbodhatnak (lásd a „Tudnivalók a Veregen alkalmazása előtt”című, 2. és a „Lehetséges mellékhatások” című, 4. pontot).

A feleslegeskenőcsöt enyhén szappanos vízzel mossa le.

Ha véletlenüllenyelte a kenőcsöt, akkor forduljon kezelőorvosához.

 

Haelfelejtette alkalmazni a Veregen-t

Folytassa akezelést a javasolt adaggal. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyottadag pótlására.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Veregen alkalmazását

Ebben azesetben valószínű, hogy nem fognak eltűnni a szemölcsök.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a készítmény is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A Veregen mellékhatásainaktöbbsége a bőrön lép fel, és a kezelt szemölcsös területen vagy akörül alakulki. Sok beteg tapasztal bőrpírt, viszketést, irritációt, fájdalmat vagyduzzanatot. Enyhe tünetek jelenkezhetnek, de ezek a kezelés első hetei utánenyhülnek. Ha a helyi bőrreakciók súlyossága befolyással van az Ön mindennapitevékenységére vagy hólyagosodás lép fel, akkor kérjük, beszéljen kezelőorvosával.Ezesetben szükségessé válhat a kezelés megszakítása. A bőrreakciók elmúltával akezelés folytatható.

Amennyiben olyan súlyos helyi reakcióttapasztal, amely nem tolerálható tünetekkel jár, pl. helyi gyulladás/fertőzés,nyílt fekély, nyirokcsomó‑duzzanat vagy bármilyen más súlyos reakció (pl.a fityma vagy a húgycső szűkülete, vizelési nehézség vagy súlyos fájdalom)alakul ki, akkor a kezelést abba kell hagyni. A kenőcsöt meleg, enyhénszappanos vízzel mossa le, és haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

Amellékhatások értékelése során az alábbi gyakorisági besorolást alkalmazzák:

 

Nagyon gyakori

10 kezelt betegből több mint 1 betegnél fordult elő

Gyakori

10 kezelt betegből kevesebb mint 1 betegnél, de 100 betegből több mint 1 betegnél fordult elő

Nem gyakori

100 kezelt betegből kevesebb mint 1 betegnél, de 1000 betegből több mint 1 betegnél fordult elő

 

 

Nagyon gyakori:

-                A Veregen alkalmazásának helyén, a szemölcsös területen fellépő helyibőrreakciók, beleértve az alábbiakat: Bőrpír, viszketés, irritáció/égő érzés,fájdalom, duzzanat, nyílt fekély, a bőr megkeményedése és hólyagosodás.

 

 

Gyakori:

-        Helyi bőrreakciók, úgymint a hámlás, váladékozás, vérzés,duzzanat

-        Lágyéki nyirokcsomó‑gyulladás, nyirokcsomó-bántalom

-        Fitymaszűkület a hímvesszőn

 

Nem gyakori:

-        Helyi hegesedés, berepedések, bőrszárazság, kellemetlenérzés, hámhiány, fokozott érzékenység vagy érzéstelenség, csomó, göbcsés kiütés,bőrgyulladás, a bőr elszíneződése a kenőcs alkalmazásának helyén, helyiszövetelhalás, ekcéma

-        Pusztulák (gennyes hólyagok), fertőzések az alkalmazás helyén,genitális herpesz fertőzés, Staphylococcus fertőzés, a hüvely gombás fertőzése,a húgycső vagy a szeméremtest és a hüvely gyulladása

-        Fájdalom, gyakori vagy sürgető vizelési inger

-        A fityma és a makk gyulladása, fájdalmas szexuális együttlét

-        Kiütés

 

Mellékhatások, amelyeket csaka nagyobb hatáserősségű (Veregen 15%) kenőccsel kapcsolatban jelentettek:

-        Pioderma (gennyes bőrgyulladás), hüvelygyulladás

-        Húgycsőszűkület/vizelési nehézségek, hüvelyi folyás

 

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5.       Hogyan kell a Veregen-ttárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb25°C‑on tárolandó.

A tubus elsőfelnyitása után 6 héten belül felhasználandó.

 

A tubuson és adoboz címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert.A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mittartalmaz a Veregen

 

A készítmény hatóanyaga

1 g kenőcs 100 mg zöldtealevél(Camellia sinensis (L.) O. Kuntze, folium) tisztított, szárazkivonatát(45‑56:1) tartalmazza, amely 55‑72 mg (‑)‑epigallokatechin‑gallátnakfelel meg.

Elsődleges kivonószer: víz

 

-Egyébösszetevők:

fehér vazelin (dl‑α‑tokoferolttartalmazhat),

fehér viasz,

izopropil‑mirisztát,

oleil‑alkohol,

propilénglikol‑monopalmitosztearát.

 

Milyen aVeregen külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Barna színű, sima,csomómentes kenőcs, fehér HDPE kupakkal lezárt fehér 15 g‑os és 30 g‑osalumínium tubusban és dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

 

NORDIC Pharma, s.r.o.

K Rybníku 475

25242 Jesenice uPrahy

Cseh Köztársaság

 

Gyártó:

Medigene AG

LochhammerStrasse 11

D-82152Planegg / Martinsried

Németország

 

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Ausztria, Bulgária, Csehország, Franciaország, Németország, Magyarország, Hollandia:

Veregen 10%

Románia, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország,

Veregen 100 mg/g

Dánia, Finnország, Lengyelország Norvégia, Svédország:

Veregen

Ciprus, Görögország:

Veregreen 10%

Belgium, Luxemburg:

Veregreen

 

 

OGYI-T-22284/01      (15 g)

OGYI-T-22284/02      (30 g)

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. június


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!