AVASTIN 25MG/ML KONC OLD INF-HOZ 1X 4ML

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Avastin ésmilyen betegségek esetén akalmazható?
Az Avastin hatóanyaga a bevacizumab, mely egy humanizált monoklonális antitest(egy bizonyos típusú fehérje, amelyet normál esetben az immunrendszer termel,hogy a szervezetet megvédje a fertőzésektől és a rosszindulatú daganatoktól). Abevacizumab szelektíven kötődik egy fehérjéhez, az úgynevezett humánvaszkuláris endoteliális növekedési faktorhoz (VENF), ami a vér- és nyirokerekbelső falán található a szervezetben. A VENF fehérje hatására érhálózat alakulki a daganatban; ezek az erek juttatják el a daganathoz a tápanyagokat és azoxigént. Ha a bevacizumab kötődik a VENF- hez, megakadályozza a tápanyagokat ésaz oxigént szállító vérerek kifejlődését és növekedését a daganatban, ésezáltal megelőzi a daganat növekedését.
Az Avastin-t előrehaladott, rosszindulatú vastagbél- vagy végbéldaganatbanszenvedő felnőtt betegek kezelésére alkalmazzák. Az Avastin-t fluoropirimidinttartalmazó kemoterápiás kezeléssel kombinálva adagolják.
Az Avastin-t felnőtt betegeknél az áttétet adó emlődaganat kezelésére isalkalmazzák. Ha emlődaganatban szenvedő betegek kezelésére használják, egykemoterápiás gyógyszerrel, a paklitaxellel vagy a kapecitabinnal kombinálják.
Az Avastin-t felnőtt betegeknél alkalmazzák az előrehaladott nem-kissejtestüdődaganat kezelésére is. Az Avastin-t platina-tartalmú kemoterápiával együttalkalmazzák.
Az Avastin-t felnőtt betegeknél alkalmazzák az előrehaladott vesedaganatkezelésére is. Ha vesedaganatban szenvedő betegeknél alkalmazzák, egy másiktípusú gyógyszerrel, az interferonnal adják együtt.
Az Avastin-t felnőtt betegeknél alkalmazzák az előrehaladott, hám eredetűpetefészek, petevezeték vagy elsődleges hashártyadaganat kezelésére is. Hámeredetű petefészek, petevezeték vagy elsődleges hashártyadaganatban szenvedőbetegeknél az Avastin-t karboplatinnal és paklitaxellel kombinálva alkalmazzák.
Azoknál a hám eredetű petefészek, petevezeték vagy elsődlegeshashártyadaganatban szenvedő felnőtt betegeknél, akiknél a betegség kiújulásalegalább 6 hónappal az utolsó platina tartalmú kemoterápiás kezelés utántörtént, az Avastin karboplatinnal és gemcitabinnal kombinációban kerülalkalmazásra.
Azoknál a hám eredetű petefészek, petevezeték vagy elsődleges hashártyadaganatbanszenvedő felnőtt betegeknél, akiknél a betegség az utolsó platinát tartalmazókemoterápiás kezelés után 6 hónapon belül újult ki, az Avastin-t paklitaxellel,topotekánnal vagy pegilált liposzómás doxorubicinnel kombinálva alkalmazzák.
2. Tudnivalók az Avastin alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Avastin-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) a bevacizumabra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) bármely segédanyagára.
- ha allergiás (túlérzékeny) a kínai hörcsög petefészek sejtekben előállított készítményekrevagy más rekombináns humán vagy humanizált antitestre.
- ha terhes.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Avastin alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy agondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- Lehetséges, hogy az Avastin fokozza a bélfal kilyukadásának veszélyét. Haolyan betegsége van, mely gyulladást okoz a hasüregben (pl. divertikulitisz,gyomorfekély, kemoterápiát kísérő vastagbélgyulladás), beszélje megkezelőorvosával.
- Az Avastin megnövelheti annak a kockázatát, hogy két szerv vagy ér közöttabnormális kapcsolat vagy összeköttetés fejlődik ki.
- Ez a gyógyszer fokozhatja a vérzés veszélyét vagy a sebgyógyulásiszövődmények előfordulását műtét után. Ha a közeljövőben műtéten fog átesni,vagy ha nagyobb műtétje volt az elmúlt 28 napban vagy ha a műtéti sebe még nemgyógyult be, nem kaphatja ezt a gyógyszert.
- Az Avastin megnövelheti a bőrben vagy a bőr alatti mélyebb rétegekbenkialakuló súlyos fertőzések kockázatát, különösen akkor, ha Önnél kilyukadt abélfal, vagy sebgyógyulási zavara volt.
- Az Avastin növelheti a magasvérnyomás előfordulását. Ha magasvérnyomása van,mely vérnyomáscsökkentőkkel nehezen kezelhető, beszéljen kezelőorvosával.Fontos, hogy az Avastin-kezelés megkezdése előtt vérnyomását megfelelőenbeállítsák.
- Ez a gyógyszer fokozhatja annak kockázatát, hogy fehérje jelenik meg avizeletében, amennyiben már jelenleg is magasvérnyomása van.
- A vérrögök kialakulásának kockázata az artériájában (ez egy értípus)megnövekedhet, ha Ön 65 évesnél idősebb, ha Ön cukorbeteg, vagy már előfordultÖnnel, hogy vérrög képződött az artériájában. Beszéljen kezelőorvosával, mivela vérrögök szívinfarktust és sztrókot okozhatnak.
- Az Avastin a vénákban (ez egy értípus) is megnövelheti a vérrögök kialakulásánakkockázatát.
- Ez a gyógyszer vérzést, különösen a rosszindulatú daganattal összefüggővérzést okozhat. Beszéljen kezelőorvosával, ha Önnek vagy családtagjainakvérzéssel kapcsolatos problémái vannak, vagy ha bármilyen okból vérhígítókészítményt szed.
- Lehetséges, hogy az Avastin vérzést okozhat az agyban vagy az agy körül.Konzultáljon kezelőorvosával amennyiben az agyat érintő áttétes daganata van.
- Lehetséges, hogy az Avastin megnövelheti a vérzés kockázatát a tüdőben, amelya köhögést vagy a véres köpetet is magába foglalja. Feltétlenül beszéljenkezelőorvosával, ha ezen tünetek korábban is jelentkeztek
- Az Avastin fokozhatja a szívgyengeség kialakulásának veszélyét. Fontos, hogykezelőorvosa tudjon róla, ha valaha antraciklineket kapott (példáuldoxorubicint, ami egy bizonyos típusú kemoterápia, melyet egyes daganatokkezelésére alkalmaznak) vagy mellkas besugárzást kapott vagy szívbetegsége van.
- Ez a gyógyszer fertőzések kialakulását és a neutrofilek (egyfajta vérsejt,amely a baktériumok elleni védelemben fontos) számának csökkenését okozhatja.
- Lehetséges, hogy az Avastin túlérzékenységet és/vagy infúziós reakciót(injekció beadásával kapcsolatos reakciók) okozhat. Tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert arról, hakorábban már tapasztalt olyan problémákat injekció beadása után, mintszédülés/ájulásérzet, légszomj, duzzanat vagy bőrkiütés.
- Egy ritka ideggyógyászati mellékhatást, a poszterior reverzibilisenkefalopátia szindrómát, összefüggésbe hoztak az Avastin kezeléssel. Ha magasvérnyomással járó vagy magas vérnyomástól függetlenül jelentkező fejfájása,látásromlása, zavartsága vagy görcsrohamai vannak, kérjük, forduljonkezelőorvosához.
Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, ha a fenti megállapítások közül akár egy isvonatkozott Önre a múltban.
Mielőtt Avastin-t kap, vagy az Avastin-kezelés alatt:
- ha fájdalmat érez, vagy érzett a szájában, fogaiban és/vagy állkapcsában,duzzadt vagy sebes a szája belülről, zsibbadtnak vagy nehéznek érzi azállkapcsát, vagy meglazul egy foga, azonnal mondja el kezelőorvosának ésfogorvosának.
- ha a szöveteket is érintő, úgynevezett invazív fogászati vagy szájsebészetibeavatkozás előtt áll, mondja el fogorvosának, hogy Avastin-kezelést kap,különösen akkor, ha egyidejűleg vérbe adott injekcióban biszfoszfonát-kezeléstis kap vagy korábban ilyet kapott.
Kezelőorvosa azt tanácsolhatja Önnek, hogy az Avastin-kezelés megkezdése előttvegyen részt fogászati ellenőrzésen.
Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél és 18 éven aluli serdülőknél az Avastin alkalmazása nem javasolt,mivel biztonságossága és jótékony hatása ennél a betegcsoportnál nemmegállapított.
Az Avastin nem adható 3-18 év közötti gyermekeknek rosszindulatú, azagyszövetben gyorsan növekvő és terjedő agy- és gerincvelő daganatok esetében,sikertelen kezelést követően (kiújuló vagy progresszív, magas fokozatú glioma),mivel az két kisebb klinikai vizsgálat alapján az ilyen típusú dagnatoknálhatástalannak bizonyult.
Egyéb gyógyszerek és az Avastin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végzőegészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmaznitervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Avastin egyidejű alkalmazása egy másik, szunitinib-maleát (vese- és gyomor-bél-rendszeridaganat esetén írják elő) nevű gyógyszerrel súlyos mellékhatásokat okozhat.Beszélje meg kezelőorvosával, hogy a két gyógyszerkészítmény ne kerüljönegyüttes alkalmazásra.
Közölje kezelőorvosával, ha platina- vagy taxán-alapú terápiában részesül tüdő-vagy áttétet adó emlődaganat kezelésére. Ezen terápiák Avastin-nal történőegyüttes alkalmazása növelheti a súlyos mellékhatások kialakulásánakkockázatát.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha sugárkezelésben részesült nemrégiben vagyjelenleg is kezelés alatt áll.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Nem szabad alkalmaznia ezt a gyógyszert, ha terhes. Az Avastin károsíthatja amagzatot azzal, hogy meggátolja az újabb vérerek kialakulását. A kezelőorvosmeg fogja beszélni Önnel, hogy milyen fogamzásgátlási módszert alkalmazzon azAvastin-kezelés folyamán és még hat hónapig az utolsó adag Avastin alkalmazásaután.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha terhes, vagy a gyógyszerrel valókezelés során terhes lett, vagy ha gyermeket tervez a közeljövőben.
Nem szoptathatja csecsemőjét az Avastin-kezelés során és még hat hónapig azutolsó Avastin adag alkalmazása után, mert a készítmény hatással lehet acsecsemő növekedésére és fejlődésére.
Az Avastin károsíthatja a női fogamzóképességet. További információértforduljon kezelőorvosához. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni,beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végzőegészségügyi szakemberrel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Nem állapították meg, hogy az Avastin csökkentené a gépjárművezetéshez és azeszközök vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkor az Avastinalkalmazása során aluszékonyságról és ájulásról számoltak be. Amennyiben Önolyan tüneteket tapasztal, melyek befolyásolják látását, koncentrációs- vagyreakciókészségét, a tünetek megszűnéséig ne vezessen gépjárművet vagy kezeljengépeket.
3. Hogyan kell alkalmazni az Avastin-t? Adagolás és a beadás gyakorisága
Az Avastin szükséges adagja az Ön testtömegétől és a kezelendő daganattípusától függ. Az ajánlott adag 5 mg, 7,5 mg, 10 mg vagy 15 mgtesttömeg-kilogrammonként. A kezelőorvos az Önnek megfelelő Avastin adagotfogja rendelni. Két vagy háromhetente egyszer fog Avastin kezelést kapni. Az infúziókszáma attól függ, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre; ezt a kezelést mindaddigkaphatja, amíg az Avastin gátolni képes a daganat növekedését. A kezelőorvosezt megbeszéli Önnel.
A beadás helye és módja
Az Avastin egy koncentrátum, melyből oldatos infúzió készül. Az Önnek előírtadagtól függően az Avastin-t tartalmazó injekciós üveg egy részét, vagy teljestartalmát az alkalmazás előtt nátrium-klorid oldattal hígítják. Ezt a hígítottAvastin oldatot a kezelőorvos vagy a nővér fogja Önnek beadni intravénásinfúzióban (vénába adagolt cseppek). Az első infúziót 90 perc alatt adják beÖnnek. Amennyiben ezt jól tolerálja, a második infúzió 60 perc alatt beadható.A következő infúziókat már
30 perc alatt is be lehet adni.
Az Avastin-kezelést átmenetileg abba kell hagyni
- ha súlyos magasvérnyomása alakul ki, melyet vérnyomáscsökkentő szerekkelszükséges kezelni,
- ha műtét után a sebe nem megfelelően gyógyul,
- ha Ön műtéten esik át.
Az Avastin-kezelést véglegesen abba kell hagyni
- ha súlyos magasvérnyomás lép fel, mely nem reagál a magasvérnyomás ellenigyógyszerekkel történő kezelésre, vagy ha hirtelen nagyfokú vérnyomás emelkedéslép fel,
- ha fehérje jelenik meg a vizeletében, mely vizenyővel jár együtt,
- ha a bélfal kilyukad,
- ha kóros, csőszerű összeköttetés vagy járat (fisztula) alakul ki a légcső ésa nyelőcső között, vagy a belső szervek és a bőr vagy más, normálisan egymássalösszeköttetésben nem lévő szövetek között, melyet a kezelőorvos súlyosnak ítél,
- ha súlyos fertőzés alakul ki a bőrben vagy a bőr alatti mélyebb rétegekben,
- ha vérrög keletkezik az artériákban,
- ha vérrög keletkezik a tüdőerekben,
- ha bármilyen súlyos vérzés alakul ki.
Ha az előírtnál több Avastin-t adtak Önnek
- súlyos migrén fejlődhet ki. Ha ez megtörténik, azonnal közöljekezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyiszakemberrel.
Ha kimarad az Avastin egy adagja
- a kezelőorvos fogja eldönteni, hogy mikor kapja meg a következő Avastinadagot. Ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie.
Ha idő előtt abbahagyja az Avastin alkalmazását
Az Avastin-kezelés befejezése leállíthatja a daganat növekedésére kifejtetthatást. Ne hagyja abba az
Avastin-kezelést anélkül, hogy megbeszélte volna kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.
Az alábbi mellékhatásokat figyelték meg, amikor az Avastin-t kemoterápiávalkombináltan adták. Ez nem jelenti azt, hogy ezeket a mellékhatásokat biztosanaz Avastin okozta.
Allergiás reakciók
Ha allergiás reakció jelentkezik Önnél, azonnal mondja el kezelőorvosának, vagyaz egészségügyi személyzet egyik tagjának. A tünetek a következők lehetnek:nehézlégzés vagy mellkasi fájdalom. Előfordulhat, hogy a bőr kivörösödését,kipirulását vagy bőrkiütést, hidegrázást vagy borzongást, izommerevséget,hányingert vagy hányást tapasztal.
Azonnal segítséget kell kérnie, ha az alábbiakban említett mellékhatásokbármelyike fellép
Önnél.
Súlyos mellékhatások, melyek nagyon gyakoriak lehetnek (10 beteg közültöbb, mint 1 beteget érint):
- magasvérnyomás,
- zsibbadás vagy bizsergő érzés a kezekben vagy a lábakon,
- a sejtek számának csökkenése a vérben, beleértve a fertőzések leküzdésétsegítő fehérvérsejteket (ez lázzal járhat), és a véralvadásban szerepet játszósejteket,
- gyengeségérzet és kimerültség,
- fáradtság,
- hasmenés, hányinger és hányás.
Súlyos mellékhatások, melyek gyakoriak lehetnek (100 beteg közül 1-10beteget érint):
- bélperforáció,
- vérzés, ideértve a tüdővérzést is a nem-kissejtes tüdődaganatban szenvedőbetegeknél,
- vérrög okozta artéria-elzáródás,
- vérrög okozta véna-elzáródás,
- tüdőerek vérrög okozta elzáródása,
- a láb ereinek vérrög okozta elzáródása,
- szívelégtelenség,
- műtétet követő sebgyógyulási problémák,
- vörösség, hámlás, érzékenység, fájdalom vagy hólyagok kialakulása az ujjakonvagy a lábakon,
- a vörösvértestek számának csökkenése a vérben,
- gyengeség,
- hasi fájdalom,
- gyomor- és bélbetegség,
- izom- és ízületi fájdalom, izomgyengeség,
- szomjúságérzéssel és/vagy csökkent vagy sötét vizelet ürítésével járószájszárazság,
- a szájat, a beleket, a tüdőt, a légutakat, az ivarszerveket és a húgyutakatborító nyálkahártya gyulladása,
- sebek a szájban és csőszerű összeköttetés a szájból a gyomorba, amelyfájdalmas lehet és nyelési nehézséget okoz,
- fájdalom, ideértve a fejfájást is,
- helyi genny felhalmozódás,
- fertőzés, és főleg a vérben vagy a húgyhólyagban jelentkező fertőzés,
- az agy vérellátásának csökkenése vagy agyi érkatasztrófa,
- álmosság,
- orrvérzés,
- szapora szívverés (pulzusszám emelkedés),
- bélelzáródás,
- kóros vizelet leletek (fehérje a vizeletben),
- légszomj vagy alacsony oxigéntartalom a vérben.
Súlyos mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert (a rendelkezésreálló adatok alapján a gyakoriság nem becsülhető):
- a bőr vagy bőr alatti mélyebb rétegek súlyos fertőzése, különösen, ha lyukakvannak a bélfalon vagy sebgyógyulási problémái vannak,
- allergiás reakciók (a tünetek a következők lehetnek: légzési nehézség, arcvörösség, kiütés, alacsony vérnyomás vagy magas vérnyomás, alacsony oxigénszinta vérben, mellkasi fájdalom, vagy hányinger/hányás),
- negatív hatás a női fogamzóképességre (lásd a mellékhatások felsorolásáttartalamzó alábbi bekezdéseket a további ajánlásokért),
- egy agyi megbetegedés, amely a következő tüneteket okozhatja: görcsrohamok,fejfájás, zavartság és látásromlás (poszterior reverzibilis enkefalopátiásszindróma vagy PRES),
- tünetek, amelyek a normál agyi funkciók változására utalnak (fejfájás, látásmegváltozása, zavartság, vagy görcsök) és magas vérnyomás,
- a vesékben a nagyon kicsi erek (hajszálerek) eltömődése,
- rendellenesen magas vérnyomás a tüdőerekben, amely a szív jobb oldalánaknormálisnál nehezebb működését eredményezi,
- az orrlyukakat elválasztó csontlemez kilyukadása,
- a gyomor- vagy belek kilyukadása,
- a gyomor- vagy vékonybél nyálkahártyáján lévő nyílt seb vagy lyuk (ennekjelei a következők lehetnek: hasi fájdalom, puffadás érzés, fekete,kátrányszerű széklet vagy véres széklet, vagy véres hányás),
- a vastagbél alsó részének vérzése,
- kóros, csőszerű összeköttetés vagy járat alakul ki a belső szervek és a bőrvagy más, normálisan egymással összeköttetésben nem lévő szövetek között,
- léziók az ínyen egy nem gyógyuló állkapocs környékén amelyek környezőszövetek gyulladásával és fájdalmával együtt jelentkezhetnek (lásd a mellékhatásokfelsorolását tartalamzó alábbi bekezdéseket a további ajánlásokért),
- epehólyag falának kilyukadása (az általa okozott tünetek lehetnek: hasifájdalom, láz és hányinger/hányás).

Amint lehet, segítséget kell kérnie, ha az alább említett mellékhatásokbármelyike fellép Önnél. Nagyon gyakori
(10 beteg közül több, mint 1beteget érint), nem súlyos mellékhatások:
- fájdalom,
- székrekedés,
- étvágycsökkenés,
- láz,
- szemproblémák (beleértve a fokozott könnytermelést),
- változások a beszédben,
- változások az ízérzésben,
- orrfolyás,
- bőrszárazság, bőrpikkelyesedés és bőrgyulladás, a bőr elszíneződése.
Gyakori (100 beteg közül 1-10 beteget érint), nem súlyosmellékhatások:
- a hang elváltozása és rekedtség.
A 65 évnél idősebb betegeknél a következő mellékhatások megjelenésének nagyobba kockázata:
- a vérrögök kialakulása az artériákban, amely agyvérzéshez vagy szívrohamhozvezethet
- a vérben csökken a fehérvérsejtszám és a véralvadásban szerepet játszó sejtekszáma.
- hasmenés,
- hányinger,
- fejfájás,
- fáradtság,
- magas vérnyomás.
Az Avastin ezen kívül a kezelőorvos által végzett laboratóriumi tesztekben isokozhat változásokat. Ezek a következők lehetnek: csökkent fehérvérsejtszám avérben, elsősorban csökkent neutrofilszám (a fehérvérsejtek egyik fajtája, melysegít a fertőzések elleni védelemben), fehérje a vizeletben, csökkentvér-kálium, nátrium vagy foszfor (egy ásványi anyag), emelkedett vércukor,emelkedett alkalikus foszfatáz (egy enzim) és csökkent hemoglobinszint (avörösvérsejtekben található vérfesték, ami az oxigént szállítja), mely súlyosis lehet.
Fájdalom a szájban, fogban és/vagy állkapocsban, duzzanatok vagy sebek aszájban, zsibbadt vagy nehéz állkapocs, foglazulás, az állkapocs-csontkárosodás (oszteonekrózis) okozta panaszok és tünetek lehetnek. Azonnal mondjael kezelőorvosának és fogorvosának, ha ezek közül bármelyiket észleli.
A menopauza (klimax) előtt álló nők (akiknek van menstruációs ciklusa) aztvehetik észre, hogy havi vérzéseik szabálytalanná válnak vagy kimaradnak, ésazt tapasztalhatják, hogy termékenységük károsodott. Amennyiben gyermeketszeretne, ezt a kezelés elkezdése előtt meg kell beszélnie kezelőorvosával.
Az Avastin daganatos betegségek kezelésére, vérkeringésbe történőbefecskendezésre lett kifejlesztve és gyártva. Nem arra tervezték éskészítették, hogy a szembe legyen injekciózva. Ezt az alkalmazási módot nemhagyták jóvá. Amikor az Avastin-t közvetlenül a szembe adják be (nemjóváhagyott alkalmazás) a következő mellékhatások jelentkezhetnek:
- A szemgolyó fertőzése vagy gyulladása,
- A szem vörössége, apró részecskék vagy foltok a látótérben (üvegtestihomály), szemfájdalom,
- Fényfelvillanások homályos látással kísérve, mely a látás egy részénekelvesztéséhez vezet,
- Megnövekedett szemnyomás,
- Vérzés a szemben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagygyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az Avastin-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után nealkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában.
Az infúziós oldatot hígítás után azonnal fel kell használni. Ne használja azAvastin-t, ha a beadás előtt bármilyen szilárd részecskét, illetve az oldatelszíneződését észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Avastin
- A készítmény hatóanyaga a bevacizumab. 1 ml koncentrátum 25 mg bevacizumabottartalmaz milliliterenként, amely az ajánlás szerint hígítva 1,4 - 16,5mg/ml-nek felel meg.
A 4 ml koncentrátum 100 mg bevacizumabot tartalmaz injekciós üvegenként, amelyaz ajánlás szerint hígítva 1,4 mg/ml-nek felel meg.
A 16 ml koncentrátum 400 mg bevacizumabot tartalmaz injekciós üvegenként, amelyaz ajánlás szerint hígítva 16,5 mg/ml-nek felel meg.
- Egyéb összetevők: trehalóz-dihidrát, nátrium-foszfát, poliszorbát 20 ésinjekcióhoz való víz.
Milyen az Avastin külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Avastin egy koncentrátum oldatos infúzióhoz. A koncentrátum tiszta,színtelen vagy világosbarna folyadék, gumidugóval lezárt injekciós üvegben. Egyinjekciós üveg 100 mg bevacizumabot tartalmaz
4 ml oldatban, illetve 400 mg bevacizumabot 16 ml oldatban. Az Avastincsomagolása 1 db injekciós üveget tartalmaz.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!