ZYPADHERA 405MG RET SZUSZP INJ 1POR+1OLD

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a ZYPADHERA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A ZYPADHERA hatóanyaga az olanzapin. A ZYPADHERA az ún. antipszichotikumokgyógyszercsoportjához tartozik és a szkizofrénia kezelésére használatos, amelybetegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése,melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottá válás. Azebben a betegségben szenvedő emberek nyomott hangulatúak, feszültek lehetnekvagy szoronghatnak.
A ZYPADHERA azon felnőtt betegek részére javasolt, akik megfelelőenstabilizálódtak a szájon át szedett olanzapinnal végzett kezelés során.
2. Tudnivalók a ZYPADHERA alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a ZYPADHERA-t:
- ha allergiás az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére. Az allergiás reakció felismerhető lehet a bőrkiütésről,viszketésről, az arc- vagy az ajkak feldagadásáról vagy a nehézlégzésről. Hailyet tapasztal, tájékoztassa a szakszemélyzetet vagy kezelőorvosát.
- ha Önnél korábban szemproblémákat, pl. a zöldhályog (emelkedett szemnyomás)bizonyos formáját állapítottak meg.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A ZYPADHERA alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy aszakszemélyzettel.
- Az egyes injekciók beadása után egy nem gyakori, de súlyos reakciókövetkezhet be. A ZYPADHERA néha túl gyorsan kerülhet be a vérkeringésbe. Ha ezbekövetkezik, Ön az alábbi tüneteket tapasztalhatja az injekció beadása után.Egyes esetekben ezek a tünetek eszméletvesztéshez vezethetnek.
- nagyfokú álmosság - szédülés
- zavartság - tájékozódási zavar
- ingerültség - szorongás
- erőszakosság (agresszió) - vérnyomás emelkedés
- beszédzavar - gyengeség
- járászavar - izommerevség vagy remegés
- görcsrohamok
Ezek a tünetek általában az injekció beadását követő 24 - 72 órán belülmegszűnnek. A fenti tünetek észlelésére minden egyes injekció után legalább 3órán keresztül megfigyelés alatt tartják az egészségügyi ellátóhelyen.
Bár nem valószínű, de a tünetek az injekció beadása után több mint 3 órával iskialakulhatnak. Ha ez bekövetkezik, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy aszakszemélyzetet. Ennek kockázata miatt ne vezessen gépjárművet, illetve nekezeljen gépeket az egyes injekciók után a nap hátralévő részében.
- Közölje kezelőorvosával vagy a szakszemélyzettel, ha az injekció után szédülvagy ájulás környékezi. Valószínűleg le kell feküdnie, amíg jobban nem érzimagát. A kezelőorvos vagy a szakszemélyzet ellenőrizheti a vérnyomását és apulzusát.
- A ZYPADHERA alkalmazása demenciában (szellemi hanyatlás zavartsággal ésemlékezetkieséssel) szenvedő idős betegeknél nem ajánlott, mert súlyosmellékhatásokhoz vezethet.
- Az ilyen típusú gyógyszerek nagyon ritkán szokatlan mozgásokat (főként azarcon vagy a nyelvben), vagy láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség ésaluszékonyság, illetve álmosság kombinációjaként jelentkező tünetegyüttestokozhatnak. Ha ilyen előfordul a ZYPADHERA injekció beadása után, azonnalközölje kezelőorvosával vagy a szakszemélyzettel.
- ZYPADHERA-t alkalmazó betegeknél tapasztaltak testtömeg-növekedést. Önnek éskezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét. Szükségesetén fontolja meg, hogy dietetikushoz fordul vagy diétát tart.
- ZYPADHERA-t alkalmazó betegeknél tapasztaltak magas vércukorszintet és magasvérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin). Kezelőorvosának ellenőrizniekell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírjainak szintjét a ZYPADHERAalkalmazásának elkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.
- Közölje kezelőorvosával, ha az Ön vagy valamelyik családtagja kórtörténetébenvérrögök kialakulása szerepel, mivel az ilyen típusú gyógyszereket kapcsolatbahozták vérrögök kialakulásával.
Tájékoztassa kezelőorvosát, amint lehetséges, ha az alábbi állapotok bármelyikefennáll Önnél:
- agyi érkatasztrófa (szélütés) vagy átmeneti agyi keringési zavar (szélütésátmeneti tünetei)
- Parkinson-kór
- prosztata problémák
- a bélmozgások leállása (hűdéses bélelzáródás)
- máj- vagy vesebetegség
- vérképeltérések
- szívroham a közelmúltban, szívbetegség, ún. "sick-sinus" szindrómanevű szívritmuszavar, ún. instabil angina vagy alacsony vérnyomás
- cukorbetegség
- görcsrohamok
Ha Ön 65 évnél idősebb, kezelőorvosa a szokásos elővigyázatosságrészeként ellenőrizheti az Ön vérnyomását.
ZYPADHERA-kezelést nem ajánlott elkezdeni, ha Ön 75 évesnél idősebb.
Gyermekek és serdülők
A ZYPADHERA nem adható 18 év alatti betegeknek.
Egyéb gyógyszerek és a ZYPADHERA
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos a kezelőorvos tájékoztatása:
- ha Parkinson-kór elleni gyógyszereket szed.
- ha karbamazepint (epilepszia elleni készítmény és hangulatstabilizáló),fluvoxamint (depresszió elleni készítmény) vagy ciprofloxacint (antibiotikum)szed - szükség lehet a ZYPADHERA adagjának megváltoztatására.
A ZYPADHERA beadása után aluszékonnyá válhat, ha egyidejűlegantidepresszánsokat, szorongásellenes készítményeket vagy altatókat is szed.
A ZYPADHERA egyidejű alkalmazása alkohollal
ZYPADHERA-kezelés ideje alatt ne fogyasszon alkoholt, mert a készítmény és azalkohol együttesen álmosságot okozhat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, az injekció beadása előtt kérje kezelőorvosa tanácsát.
Szoptatás ideje alatt nem kaphatja ezt az injekciót, mivel az olanzapin kismennyisége bejuthat az anyatejbe.
A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknekédesanyja ZYPADHERA-t szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsóhárom hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság,izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülöttgyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa orvosát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Az egyes injekciókat követően a nap hátralévő részében nevezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell alkalmazni a ZYPADHERA-t?
Kezelőorvosa dönt arról, hogy Önnek mennyi ZYPADHERA injekcióra van szüksége,és milyen gyakran kapja az injekciókat. A ZYPADHERA-t 2-hetente 150 mg - 300 mgvagy 4-hetente 300 mg - 405 mg közötti adagban alkalmazzák.
A ZYPADHERA por alakban kerül forgalomba, amiből a kezelőorvos vagy aszakszemélyzet szuszpenziót készít, és ezt adja be a farizomba.
Ha az előírtnál több ZYPADHERA-t alkalmazott
Ezt a gyógyszert orvosi felügyelet alatt adják be Önnek, ezért nem valószínű,hogy túl nagy adagot kapna belőle.
Azok a betegek, akik túl sok olanzapint kaptak, többek között a következőtüneteket tapasztalták:
- szapora szívverés, izgatottság/erőszakosság (agresszió), beszédzavar,szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és tudatzavar. Egyébtünetek lehetnek még:
- akut zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint láz, szaporalégzés, verejtékezés, izommerevség, aluszékonyság vagy álmosság együttesjelentkezése, lassúbb légzés, félrenyelés, magas vagy alacsony vérnyomás,szívritmuszavar.
Azonnal értesítse orvosát vagy a kórházat, ha a fenti tünetek bármelyikéttapasztalja.
Ha elfelejtette alkalmazni a ZYPADHERA-t
Ne szakítsa meg a kezelést csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogyaddig kapja a ZYPADHERA-t, amíg azt kezelőorvosa elrendelte.
Ha kihagy egy adagot, értesítse kezelőorvosát, hogy a lehető leghamarabbmegkaphassa a következő injekciót.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy a szakszemélyzetet.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:
- nagyfokú aluszékonyság, szédülés, zavartság, tájékozódási zavar, beszédzavar,járászavar, izommerevség vagy remegés, gyengeség, ingerlékenység, erőszakosság(agresszió), szorongás, vérnyomás-emelkedés vagy görcsrohamok, amelyekeszméletvesztéshez vezethetnek. A ZYPADHERA esetenként túl gyorsan kerül be avérkeringésbe, és emiatt fordulhatnak elő ezek a panaszok és tünetek (gyakorimellékhatás, mely 10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet);
- szokatlan mozgás, különösen az arcon és a nyelv izmainál (gyakorimellékhatás, mely 10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet);
- vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás, mely 100-ból legfeljebb 1betegnél jelentkezhet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartozikaz alsó végtag duzzanata, fájdalma és pirossága), melyek a vérereken áteljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezentünetek közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz.
- láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság, illetveálmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
A ZYPADHERA egyéb gyakori mellékhatásai (melyek 10-ből legfeljebb 1 betegnéljelentkezhetnek) közé tartozik: álmosság és fájdalom az injekció beadásahelyén.
A ZYPADHERA ritka mellékhatásai (melyek 1000-ből legfeljebb 1 betegnéljelentkezhetnek) közé tartozik a fertőzés az injekció beadási helyén.
Az alábbiakban felsorolt mellékhatásokat a szájon át alkalmazott olanzapinnálfigyelték meg, de előfordulhatnak a ZYPADHERA alkalmazása után is.
Egyéb nagyon gyakori mellékhatások (10-ből egynél több betegnéljelentkezhetnek) közé tartozik a testtömeg-növekedés és a prolaktinszintek emelkedésea vérben. A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassúszívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Eztöbbnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.
Egyéb gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek) közétartoznak: bizonyos vérsejtek és a keringő zsírok szintjének változásai,továbbá a kezelés korai szakaszában a májenzimszintek átmeneti emelkedése; acukorszint növekedése a vérben és a vizeletben, a húgysav- és akreatinin-foszfokinázszint emelkedése a vérben; fokozott éhségérzet; szédülés;nyugtalanság; remegés; szokatlan mozgások (diszkinéziák); székrekedés;szájszárazság; kiütés; erőtlenség; nagyfokú fáradtság; vízvisszatartás, mely akezek, bokák vagy a lábak feldagadásához vezet; láz, ízületi fájdalom; ésszexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknélvagy merevedési zavar férfiaknál.
Egyéb nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek)közé tartoznak: túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés,kiütés); cukorbetegség vagy annak rosszabbodása, ami esetenkén ketoacidózissal(ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt;görcsrohamok, általában a kórelőzményben is szereplő görcsrohamokkal(epilepsziával); izommerevség vagy görcsök (beleértve a szemmozgásokét is);beszédzavarok; lassú szívverés; napfény-érzékenység; orrvérzés; hasfeszülés;emlékezetvesztés vagy feledékenység; vizelet inkontinencia (vizeletvisszatartásiképtelenség); vizelési képtelenség; hajhullás; a menstruációs ciklusok hiányavagy rövidülése és az emlőkkel kapcsolatos eltérés férfiaknál és nőknél, mintpéldául a kóros tejelválasztás vagy az emlők kóros megnövekedése.
A ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek) közétartozik a normál testhőmérséklet csökkenése; szívritmuszavar; tisztázatlaneredetű, hirtelen halál; hasnyálmirigy-gyulladás, amely súlyos gyomortájifájdalmat, lázat és hányingert okoz; májbetegség, ami a bőr és a szemfehérjesárgás elszíneződése formájában jelentkezik, tisztázatlan fájdalmak formájábanjelentkező izombetegség és a hímvessző tartós és/vagy fájdalmas merevedése.
Demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedő idős betegeknél olanzapin alkalmazásakoragyi érkatasztrófa (szélütés), tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés,nagyfokú fáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet-emelkedés, bőrpírés járászavar léphet fel. Néhány halálos kimenetelű esetet is jelentettek ebbenaz adott betegcsoportban.
Parkinson-kóros betegeknél a szájon át alkalmazott olanzapin ronthatja atüneteket.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy agondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nemsorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokatközvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben találhatóelérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz,hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságosalkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a ZYPADHERA-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert.
Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!
Az injekciós üvegben lévő szuszpenzió kémiai és fizikai stabilitása 20 - 25°C-on 24 órán át bizonyított. Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnalfel kell használni. Amennyiben nem kerül azonnali alkalmazásra, a felhasználáselőtti tárolás idejéért és annak körülményeiért a felhasználó a felelős, amely20 - 25 °C-on általában nem lehet több mint 24 óra. Ne alkalmazza ezt agyógyszert, ha elszíneződést vagy a bomlás egyéb látható jeleit észleli.
Amennyiben a készítmény nem kerül azonnal felhasználásra, az ismételtfeloldódáshoz erősen fel kell rázni. A szuszpenziót azonnal fel kell használni,mihelyt visszaszívták az injekciós üvegből a fecskendőbe.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a ZYPADHERA
A készítmény hatóanyaga az olanzapin.
ZYPADHERA 210 mg. 210 mg olanzapinnak megfelelő olanzapin-pamoát-monohidrátinjekciós üvegenként.
ZYPADHERA 300 mg. 300 mg olanzapinnak megfelelő olanzapin-pamoát-monohidrátinjekciós üvegenként.
ZYPADHERA 405 mg. 405 mg olanzapinnak megfelelő olanzapin-pamoát-monohidrátinjekciós üvegenként.
A feloldást követően 1 ml oldat 150 mg olanzapint tartalmaz.
Az oldószer összetevői: karmellóz-nátrium, mannit, poliszorbát 80,injekcióhoz való víz, sósav és nátrium-hidroxid.
Milyen a ZYPADHERA külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A ZYPADHERA por retard szuszpenziós injekcióhoz sárga színű porként, átlátszóinjekciós üvegben kerül forgalomba. A kezelőorvos vagy a gondozását végzőegészségügyi szakember a ZYPADHERA-hoz tartozó, injekciós üvegben lévő oldószerrelelegyítve szuszpenziót készít belőle, ami egy átlátszó üvegben lévő, tiszta,színtelen vagy kissé sárga oldat. Ezt adják be Önnek injekció formájában.
A ZYPADHERA por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz. A doboz egyinjekciós üveg retard szuszpenziós injekcióhoz való port, egy injekciós üveg 3ml-es oldószert, egy fecskendőt, melyre egy biztonsági tű (19 G, 38 mm) vancsatlakoztatva és két külön biztonsági tűt (19G, 50 mm) tartalmaz.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!