INCRESYNC 25MG/30MG FILMTABLETTA 28X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Incresyncés milyen betegségek esetén alkalmazható?
Mi az Incresync?

Az Incresync két különböző gyógyszert, alogliptint és pioglitazont tartalmazegyetlen tablettában.
- Az alogliptin a DPP-4-gátlóknak (dipeptidil-peptidáz-4-gátlók) nevezettgyógyszercsportba tartozik. Az alogliptin úgy hat, hogy étkezés után növeli azszervezetben az inzulin szintjét és csökkenti a szervezetben a cukormennyiségét.
- A pioglitazon a tiazolidindionoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik.Segít szervezetének jobban hasznosítani a megtermelt inzulint.
Mindkét gyógyszercsoport szájon át szedendő, cukorbetegség elleni szer.
Mire használják az Incresyncet?
2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, felnőtt betegeknél a vércukorszint csökkentésérehasználják az Incresyncet. A 2-es típusú cukorbetegséget más néven neminzulinfüggő cukorbetegségnek is hívják (rövidítése angolul NIDDM).
Az Incresyncet akkor szedi, ha vércukorszintje étrenddel, testmozgással és más,szájon át szedendő cukorbetegség elleni gyógyszerrel, például pioglitazonnalvagy pioglitazonnal és metforminnal nem kezelhető megfelelően. Kezelőorvosaellenőrizni fogja, hogy 3-6 hónappal az Incresync szedésének kezdete után hat-ea gyógyszer.
Ha már szedi külön az alogliptin és külön a pioglitazon tablettát is, azIncresync helyettesítheti őket egyetlen tablettában.
Fontos, hogy kövesse az étrendre és testmozgásra vonatkozó tanácsokat, melyeketa gondozását végző egészségügyi szakember vagy kezelőorvosa adott Önnek.
2. Tudnivalók az Incresync szedése előtt
NE szedje az Incresyncet:
- ha Ön allergiás az alogliptinre, a pioglitazonra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnek súlyos allergiás reakciója volt bármely hasonló gyógyszerrelszemben, melyet vércukrának szabályozására a szed. A súlyos allergiás reakciótünetei között szerepelhet bőrkiütés, vörös kiemelkedő foltok a bőrén(csalánkiütés), az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata, mely légzési ésnyelési nehézséget okozhat.
- ha Ön szívelégtelenségben szenved vagy korábban már volt szívelégtelensége,
- ha Ön májbeteg,
- ha Ön diabéteszes ketoacidózisban szenved (a rosszul kezelt cukorbetegségsúlyos szövődménye). A tünetek között szerepel fokozott szomjúság, gyakorivizelés, étvágytalanság, hányinger vagy hányás és gyors testsúlyvesztés,
- ha Önnek hólyagdaganata van, vagy valaha volt már,
- ha az Ön vizeletében vér van, amit kezelőorvosa még nem vizsgált ki. Ne vegyebe az Incresyncet, és forduljon kezelőorvosához, hogy vizeletét a lehető leghamarabbvizsgálja meg.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Incresync szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön 1-es típusú cukorbetegségben szenved (szervezete nem termel inzulint),
- ha Ön egy szulfanilureaként ismert, cukorbetegség elleni gyógyszert szed(például glipizidet, tolbutamidot, glibenklamidot) vagy inzulint kap,
- ha Ön szívbetegségben vagy folyadékgyülemtől szenved. Azt is el kell mondaniakezelőorvosának, ha gyulladáscsökkentő gyógyszereket szed, amik szintén okozhatnakfolyadékfelhalmozódást és vizenyőt.
- ha Ön idősebb és inzulint kap, mivel Önnél fokozott lehet a szívbetegségekkockázata,
- ha Önnek máj- vagy veseproblémái vannak. A gyógyszer szedése előtt vértvesznek Öntől, hogy ellenőrizzék máj- és veseműködését. Ezt a vizsgálatotidőközönként megismételhetik. Vesebetegség esetén kezelőorvosa csökkentheti azIncresync adagját.
- ha Önnek egy különleges, cukorbetegséggel kapcsolatos szembetegsége,úgynevezett makula ödémája van (a szem hátsó részének duzzanata).
- ha Önnek petefészek cisztái vannak (policisztás ovárium szindróma).Fokozódhat a teherbeesés kockázata, mivel az Incresync bevételekor ismétjelentkezhet petekilökődés. Ha ez előfordul Önnél, a nem tervezett terhességkockázatának elkerülésére használjon megfelelő fogamzásgátlást.
- ha Ön allergiás reakciókat mutat bármilyen más gyógyszerre, melyetvércukorszintjének kezelésére szed. A tünetek között szerepelhet általánosviszketés és forróság érzés, mely főként a fejbőrt, a szájat, a torkot, a tenyeretés a talpat érinti (Stevens-Johnson szindróma),
- ha jelenleg hasnyálmirigyet érintő betegsége van, vagy korábban volt.
A vérvizsgálat a sejtszám enyhe változásait mutathatja. Kezelőorvosa meg fogjabeszélni Önnel az eredményeket.
Több csonttörést észleltek pioglitazont szedő betegeknél, főként nőknél.Kezelőorvosa ezt figyelembe fogja venni az Ön cukorbetegségének kezelésekor.
Gyermekek és serdülők
Az Incresync nem ajánlott gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek, mivel ilyenbetegeknél nincsenek adatok.
Egyéb gyógyszerek és az Incresync
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Főként arról tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következőkbármelyikét szedi:
- gemfibrozil (koleszterin csökkentésére használják),
- rifampicin (tüdőgümőkór és más fertőzések kezelésére használják).
Vércukorszintjét rendszeresen ellenőrzik majd, esetleg az Incresync adagjátváltoztatni kell.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
Az Incresync terhes vagy szoptató nőknél történő alkalmazása tekintetében nemáll rendelkezésre tapasztalat. Az Incresync nem használható terhesség ésszoptatás során.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Látászavarokat tapasztalhat a gyógyszer szedése során. Ha ezelőfordul, ne vezessen gépjárművet, ne használjon eszközt vagy szerszámot. AzIncresync szedése más cukorbetegség elleni gyógyszerekkel együtt alacsonyvércukorszintet okozhat (hipoglikémia), mely befolyásolhatja az Öngépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Az Incresync laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Incresyncet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa elmondja majd, mennyi Incresyncet kell szednie Önnek, valamint, haváltoztatnia kell a beszedendő gyógyszerek mennyiségét.
A készítmény ajánlott adagja legfeljebb egy 25 mg/45 mg-os tabletta naponta.
A tablettá(i)t egészben nyelje le, vízzel. A gyógyszert étkezés közben vagyattól függetlenül is beveheti.
Vesebetegek
Ha Ön vesebetegségben szenved kezelőorvosa csökkentett adagot írhat fel.
Ha cukorbetegeknek való diétán van, ezt az Incresync szedése alatt isfolytatnia kell. Testsúlyát rendszeresen mérnie kell; ha testsúlya gyarapodik,tájékoztassa róla orvosát.
Ha az előírtnál több Incresyncet vett be
Ha több tablettát vett be, mint kellett volna, vagy valaki más, illetve gyermekvette be az Ön gyógyszerét, azonnal lépjen kapcsolatba a legközelebbisürgősségi ellátóközponttal vagy menjen oda.
Vigye magával ezt a betegtájékoztatót és néhány tablettát, hogy kezelőorvosamegtudhassa pontosan mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni az Incresyncet
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be amint eszébe jut. Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Incresync szedését
Ne hagyja abba az Incresync szedését anélkül, hogy kezelőorvosával előbbmegbeszélte volna. Vércukorszintje megemelkedhet, ha abbahagyja az Incresyncszedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
HAGYJA ABBA az Incresync szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha akövetkező, súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
- hirtelen jelentkező és súlyos csontfájdalom vagy mozgásképtelenség (főkéntnőknél).
Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
- húgyhólyag daganat tünetei, köztük vér a vizeletben, vizeléskorjelentkező fájdalom vagy hirtelen vizelési inger.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető):
- allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: bőrkiütés,csalánkiütés, nyelési vagy légzési probléma, az ajkak, arc, torok vagy nyelvduzzanata és ájulásérzés.
- súlyos allergiás reakció: elváltozások vagy foltok az Ön bőrén, melyekhalvány vagy vörös gyűrűkkel körülvett sebbé, hólyagokká és/vagy bőrhámlássárosszabbodhatnak esetleg olyan tünetekkel, mint viszketés, láz, rossz közérzet,fájdalmas ízületek, látási problémák, égő, fájdalmas vagy viszkető szem ésszájfekély (Stevens-Johnson szindróma és eritéma multiforme).
- erős és tartós hasi (gyomortáji) fájdalom, ami a hát felésugározhat, valamint hányinger és hányás, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás(pankreatitisz) tünetei lehetnek.
Azt is meg kell beszélnie kezelőorvosával, ha a következőmellékhatásokat tapasztalja:
Gyakori:
- Alacsony vércukorszint tünetei (hipoglikémia) akkor fordulhatnak elő,ha az Incresyncet inzulinnal vagy szulfanilureákkal (például glipizid,tolbutamid, glibenklamid) együtt szedik. A tünetek között szerepelhet: remegés,izzadás, szorongás, homályos látás, bizsergő ajak, sápadtság, hangulatváltozás vagyzavartság. Vércukorszintje a normális alá csökkenhet, de cukor elfogyasztásáraújra emelkedik. Javasolt, hogy tartson magánál kockacukrot, édességet, kekszetvagy cukrozott gyümölcslevet.
- meghűlés vagy influenzaszerű tünetek, mint a torokfájás, rosszul szellőzővagy eldugult orr,
- bőrviszketés,
- fejfájás,
- gyomorfájdalom,
- hasmenés,
- emésztési zavar, gyomorégés,
- hányinger,
- izomfájdalom,
- alvási nehézség,
- zsibbadás a test bármely részén
- homályos vagy torzult látás
- testsúlygyarapodás
- duzzadt vagy puffadt kezek vagy lábak
Nem gyakori:
- bőrkiütés
Nem ismert:
- látászavarok (melyeket egy makula ödémának nevezett állapot okoz),
- májproblémák, mint például hányinger vagy hányás, gyomorfájdalom, szokatlanvagy meg nem magyarázható fáradtság, étvágytalanság, sötét vizelet vagy a bőrilletve a szemfehérje besárgulása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az Incresyncet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A nedvességtőlvaló védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Incresync
- A hatóanyagok az alogliptin és a pioglitazon.
25 mg/30 mg filmtablettánként 25 mg alogliptinnek és 30 mg pioglitazonnakmegfelelő alogliptin- benzoát illetve pioglitazon-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát,hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid(E172), makrogol 8000, shellak és fekete vas-oxid (E172).
25 mg/45 mg filmtablettánként 25 mg alogliptinnek és 45 mg pioglitazonnakmegfelelő alogliptin- benzoát illetve pioglitazon-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, magnézium-sztearát,laktóz-monohidrát, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid(E172), makrogol 8000, shellak és fekete vas-oxid (E172).
12,5 mg/30 mg filmtablettánként: 12,5 mg alogliptinnek és 30 mg pioglitazonnakmegfelelő alogliptin- benzoát illetve pioglitazon-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, magnézium-sztearát,laktóz-monohidrát, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid(E172), vörös vas-oxid (E172), makrogol 8000, karnaubaviasz és gliceril-monooleát.
12,5 mg/45 mg filmtablettánként 12,5 mg alogliptinnek és 45 mg pioglitazonnakmegfelelő alogliptin- benzoát illetve pioglitazon-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, magnézium-sztearát,laktóz-monohidrát, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid(E172), makrogol 8000, karnaubaviasz és gliceril-monooleát.
Milyen az Incresync külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- Az Incresync 25 mg/30 mg filmtabletta (tabletta) őszibarackszínű, kerek(körülbelül 8,7 mm átmérőjű), mindkét oldalán domború filmtabletta, egyikoldalon szürke jelölőfestékkel "A/P" és "25/30" felirattalellátva.
- Az Incresync 25 mg/45 mg filmtabletta (tabletta) piros, kerek (körülbelül 8,7mm átmérőjű), mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalon szürkejelölőfestékkel "A/P" és "25/45" felirattal ellátva.
- Az Incresync 12,5 mg/30 mg filmtabletta (tabletta) halvány őszibarackszínű,kerek (körülbelül 8,7 mm átmérőjű), mindkét oldalán domború filmtabletta, egyikoldalon piros jelölőfestékkel "A/P" és "12.5/30" felirattalellátva.
- Az Incresync 12,5 mg/45 mg filmtabletta (tabletta) halványpiros, kerek(körülbelül 8,7 mm átmérőjű), mindkét oldalán domború filmtabletta, egyikoldalon piros jelölőfestékkel "A/P" és "12.5/30" felirattalellátva.
Az Incresync 10, 14, 28, 30, 56, 60, 90, 98 vagy 100 tablettát tartalmazóbuborékcsomagolású kiszerelésben érhető el.
Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés forgalomba.
- ha Ön allergiás reakciókat mutat bármilyen más gyógyszerre, melyetvércukorszintjének kezelésére szed. A tünetek között szerepelhet általánosviszketés és forróság érzés, mely főként a fejbőrt, a szájat, a torkot, a tenyeretés a talpat érinti (Stevens-Johnson szindróma),
- ha jelenleg hasnyálmirigyet érintő betegsége van, vagy korábban volt.
A vérvizsgálat a sejtszám enyhe változásait mutathatja. Kezelőorvosa meg fogjabeszélni Önnel az eredményeket.
Több csonttörést észleltek pioglitazont szedő betegeknél, főként nőknél.Kezelőorvosa ezt figyelembe fogja venni az Ön cukorbetegségének kezelésekor.
Gyermekek és serdülők
Az Incresync nem ajánlott gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek, mivel ilyenbetegeknél nincsenek adatok.
Egyéb gyógyszerek és az Incresync
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Főként arról tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következőkbármelyikét szedi:
- gemfibrozil (koleszterin csökkentésére használják),
- rifampicin (tüdőgümőkór és más fertőzések kezelésére használják).
Vércukorszintjét rendszeresen ellenőrzik majd, esetleg az Incresync adagjátváltoztatni kell.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
Az Incresync terhes vagy szoptató nőknél történő alkalmazása tekintetében nemáll rendelkezésre tapasztalat. Az Incresync nem használható terhesség ésszoptatás során.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Látászavarokat tapasztalhat a gyógyszer szedése során. Ha ezelőfordul, ne vezessen gépjárművet, ne használjon eszközt vagy szerszámot. AzIncresync szedése más cukorbetegség elleni gyógyszerekkel együtt alacsonyvércukorszintet okozhat (hipoglikémia), mely befolyásolhatja az Öngépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Az Incresync laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Incresyncet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa elmondja majd, mennyi Incresyncet kell szednie Önnek, valamint, haváltoztatnia kell a beszedendő gyógyszerek mennyiségét.
A készítmény ajánlott adagja legfeljebb egy 25 mg/45 mg-os tabletta naponta.
A tablettá(i)t egészben nyelje le, vízzel. A gyógyszert étkezés közben vagyattól függetlenül is beveheti.
Vesebetegek
Ha Ön vesebetegségben szenved kezelőorvosa csökkentett adagot írhat fel.
Ha cukorbetegeknek való diétán van, ezt az Incresync szedése alatt isfolytatnia kell. Testsúlyát rendszeresen mérnie kell; ha testsúlya gyarapodik,tájékoztassa róla orvosát.
Ha az előírtnál több Incresyncet vett be
Ha több tablettát vett be, mint kellett volna, vagy valaki más, illetve gyermekvette be az Ön gyógyszerét, azonnal lépjen kapcsolatba a legközelebbisürgősségi ellátóközponttal vagy menjen oda.
Vigye magával ezt a betegtájékoztatót és néhány tablettát, hogy kezelőorvosamegtudhassa pontosan mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni az Incresyncet
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be amint eszébe jut. Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Incresync szedését
Ne hagyja abba az Incresync szedését anélkül, hogy kezelőorvosával előbbmegbeszélte volna. Vércukorszintje megemelkedhet, ha abbahagyja az Incresyncszedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
HAGYJA ABBA az Incresync szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha akövetkező, súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
- hirtelen jelentkező és súlyos csontfájdalom vagy mozgásképtelenség (főkéntnőknél).
Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
- húgyhólyag daganat tünetei, köztük vér a vizeletben, vizeléskorjelentkező fájdalom vagy hirtelen vizelési inger.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető):
- allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: bőrkiütés,csalánkiütés, nyelési vagy légzési probléma, az ajkak, arc, torok vagy nyelvduzzanata és ájulásérzés.
- súlyos allergiás reakció: elváltozások vagy foltok az Ön bőrén, melyekhalvány vagy vörös gyűrűkkel körülvett sebbé, hólyagokká és/vagy bőrhámlássárosszabbodhatnak esetleg olyan tünetekkel, mint viszketés, láz, rossz közérzet,fájdalmas ízületek, látási problémák, égő, fájdalmas vagy viszkető szem ésszájfekély (Stevens-Johnson szindróma és eritéma multiforme).
- erős és tartós hasi (gyomortáji) fájdalom, ami a hát felésugározhat, valamint hányinger és hányás, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás(pankreatitisz) tünetei lehetnek.
Azt is meg kell beszélnie kezelőorvosával, ha a következőmellékhatásokat tapasztalja:
Gyakori:
- Alacsony vércukorszint tünetei (hipoglikémia) akkor fordulhatnak elő,ha az Incresyncet inzulinnal vagy szulfanilureákkal (például glipizid,tolbutamid, glibenklamid) együtt szedik. A tünetek között szerepelhet: remegés,izzadás, szorongás, homályos látás, bizsergő ajak, sápadtság, hangulatváltozásvagy zavartság. Vércukorszintje a normális alá csökkenhet, de cukorelfogyasztására újra emelkedik. Javasolt, hogy tartson magánál kockacukrot,édességet, kekszet vagy cukrozott gyümölcslevet.
- meghűlés vagy influenzaszerű tünetek, mint a torokfájás, rosszul szellőzővagy eldugult orr,
- bőrviszketés,
- fejfájás,
- gyomorfájdalom,
- hasmenés,
- emésztési zavar, gyomorégés,
- hányinger,
- izomfájdalom,
- alvási nehézség,
- zsibbadás a test bármely részén
- homályos vagy torzult látás
- testsúlygyarapodás
- duzzadt vagy puffadt kezek vagy lábak
Nem gyakori:
- bőrkiütés
Nem ismert:
- látászavarok (melyeket egy makula ödémának nevezett állapot okoz),
- májproblémák, mint például hányinger vagy hányás, gyomorfájdalom, szokatlanvagy meg nem magyarázható fáradtság, étvágytalanság, sötét vizelet vagy a bőrilletve a szemfehérje besárgulása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az Incresyncet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A nedvességtőlvaló védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Incresync
- A hatóanyagok az alogliptin és a pioglitazon.
25 mg/30 mg filmtablettánként 25 mg alogliptinnek és 30 mg pioglitazonnakmegfelelő alogliptin- benzoát illetve pioglitazon-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát,hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid(E172), makrogol 8000, shellak és fekete vas-oxid (E172).
25 mg/45 mg filmtablettánként 25 mg alogliptinnek és 45 mg pioglitazonnakmegfelelő alogliptin- benzoát illetve pioglitazon-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, magnézium-sztearát,laktóz-monohidrát, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid(E172), makrogol 8000, shellak és fekete vas-oxid (E172).
12,5 mg/30 mg filmtablettánként: 12,5 mg alogliptinnek és 30 mg pioglitazonnakmegfelelő alogliptin- benzoát illetve pioglitazon-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, magnézium-sztearát,laktóz-monohidrát, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid(E172), vörös vas-oxid (E172), makrogol 8000, karnaubaviasz és gliceril-monooleát.
12,5 mg/45 mg filmtablettánként 12,5 mg alogliptinnek és 45 mg pioglitazonnakmegfelelő alogliptin- benzoát illetve pioglitazon-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, magnézium-sztearát,laktóz-monohidrát, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid(E172), makrogol 8000, karnaubaviasz és gliceril-monooleát.
Milyen az Incresync külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- Az Incresync 25 mg/30 mg filmtabletta (tabletta) őszibarackszínű, kerek(körülbelül 8,7 mm átmérőjű), mindkét oldalán domború filmtabletta, egyikoldalon szürke jelölőfestékkel "A/P" és "25/30" felirattalellátva.
- Az Incresync 25 mg/45 mg filmtabletta (tabletta) piros, kerek (körülbelül 8,7mm átmérőjű), mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalon szürkejelölőfestékkel "A/P" és "25/45" felirattal ellátva.
- Az Incresync 12,5 mg/30 mg filmtabletta (tabletta) halvány őszibarackszínű,kerek (körülbelül 8,7 mm átmérőjű), mindkét oldalán domború filmtabletta, egyikoldalon piros jelölőfestékkel "A/P" és "12.5/30" felirattalellátva.
- Az Incresync 12,5 mg/45 mg filmtabletta (tabletta) halványpiros, kerek(körülbelül 8,7 mm átmérőjű), mindkét oldalán domború filmtabletta, egyikoldalon piros jelölőfestékkel "A/P" és "12.5/30" felirattalellátva.
Az Incresync 10, 14, 28, 30, 56, 60, 90, 98 vagy 100 tablettát tartalmazóbuborékcsomagolású kiszerelésben érhető el.
Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Takeda Pharma A/S
Dybendal Alle 10
2630 Taastrup
Dánia
A gyártó
Takeda Ireland Limited
Bray Business Park
Kilruddery Co. Wicklow Írország
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Magyarország
Takeda Pharma Kft.
Tel: +361 2707030
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:
Egyéb információforrások

A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség interneteshonlapján (http://www.ema.europa.eu) található.
Published date: 2015.02.05.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!