SILDEREC 100MG FILMTABLETTA 12X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Silderec25 mg filmtabletta

Silderec50 mg filmtabletta

Silderec100 mg filmtabletta

szildenafil

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számárafontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra akésőbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyenlehetséges mellékhatásokra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

Abetegtájékoztató tartalma

1.            Milyen típusú gyógyszer a Silderec ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Silderec szedése előtt

3.            Hogyan kell szedni a Silderec-et?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell a Silderec-et tárolni?

6.            A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

 

1.            Milyen típusú gyógyszer aSilderec és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

ASilderec hatóanyaga a szildenafil, amely az úgynevezett 5-ös típusú foszfodiészteráz(PDE5)-gátlók gyógyszercsoportjába tartozik. A Silderec hatását úgy fejti ki,hogy segít ellazítani a hímvessző ereit és ezzel lehetővé teszi, hogy nemiizgalom hatására vér áramoljon a hímvesszőbe. A Silderec csak szexuális ingerlésselegyütt segíti a merevedés létrejöttét.

 

ASilderec felnőtt férfiak merevedési zavarainak, más néven impotenciájának kezeléséreszolgál. Ez azt jelenti, hogy a férfi nem képes olyan mértékű merevedéstelérni, illetve fenntartani, ami megfelelő a nemi aktushoz.

 

 

2.            Tudnivalók a Silderec szedéseelőtt

 

Neszedje a Silderec-et

-         Ha allergiás a szildenafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére.

-         Ha Ön úgynevezett nitrátkészítményeketszed, mivel egyidejű alkalmazásuk veszélyes vérnyomásesést okozhat. Mondja elorvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznakaz angina pektorisz (vagy „mellkasi fájdalom”) enyhítésére. Ha nem biztos benne,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

-         Ha Ön bármilyen, úgynevezett nitrogén-oxid donor gyógyszert,például amil-nitritet szed, mivel ez a kombináció veszélyes vérnyomáseséstokozhat.

-         Ha Önnek súlyos szív-vagy májbetegsége van.

-         Ha Önnek nemrégiben szélütése (sztrók) vagy szívrohama volt, vagy ha alacsony a vérnyomása.

-         Ha Önnek bizonyos, ritkán előforduló örökletes szembetegségevan (pl. retinitisz pigmentóza).

-         Ha valaha előfordult Önnél nem-arteritiszeselülső iszkémiás optikus neuropátia (NAION) miatt fellépő látásvesztés.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Silderec szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

-                Ha sarlósejtes vérszegénységben (ez a vörösvértestrendellenességeinek egy fajtája), leukémiában (a fehérvérsejtképző rendszer rosszindulatúdaganata), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved.

-                Ha rendellenes alakú a hímvesszője vagy Peyronie betegségben szenved.

-                Ha szívproblémái vannak. Orvosának alaposan kikell vizsgálnia, hogy az Ön szíve képes-e elviselni a szexuális tevékenységgeljáró többletterhelést.

-                Ha Önnek aktív gyomorfekélye vagy vérzészavara(például hemofíliája) van.

-                Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztésttapasztal, hagyja abba a Silderec szedését és azonnal forduljon orvosához.

 

Tartós erekcióról és priapizmusról(fájdalmas, tartós erekció) számoltak be. Négy óránál hosszabb ideig tartóerekció esetén azonnali orvosi segítséget kell kérnie. Ha a priapizmust nemkezelik haladéktalanul, az a hímvessző szöveteinek károsodását és a potenciamaradandó elvesztését eredményezheti.

 

A Silderecnem használható együtt a merevedési zavar kezelésére szolgáló semmilyen más,szájon át szedett, vagy helyileg alkalmazható készítménnyel.

 

Neszedjen Silderec-et, ha Önnek nincs merevedésizavara.

 

Neszedjen Silderec-et, ha Ön nő.

 

Nem javasolta Silderec egyidejű alkalmazása más szildenafilt tartalmazó gyógyszerekkel vagybármely más PDE-5-gátlóval, amit pl. kisvérköri magasvérnyomás (pulmonálisartériás hipertónia) kezelésére alkalmaznak (pl. tüdőbetegség miatt).

 

Nem javasolt a Silderec és az emberi immunhiányos betegséget okozó vírusfertőzés (HIV)kezelésére használt ritonavir egyidejűalkalmazása.

 

Különlegesszempontok vese- vagy májproblémában szenvedő betegek számára

Tájékoztassa orvosát arról, ha vese-vagy májproblémái vannak. Ilyen esetben az orvos dönthet úgy, hogyalacsonyabb adagot ír fel Önnek.

 

Gyermekekés serdülők

ASilderec nem adható 18 év alatti egyéneknek.

 

Egyébgyógyszerek és a Silderec

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Silderectabletta módosíthatja egyes gyógyszerek hatásait, főképpen a mellkasi fájdalomkezelésére alkalmazott készítményekét. Sürgősségi ellátás esetén feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert arról, hogy Silderec-et vett be és arról is, hogy mikor vette be agyógyszert.

 

A Silderec-etne szedje együtt más gyógyszerrel, kivéve, ha kezelőorvosa ezt engedélyezi.

Bizonyosgyógyszerek esetén (pl. ketokonazol, eritromicin vagy cimetidin) előfordulhat, hogy orvosa a Silderec legkisebb adagjával(25 mg) kezdi el Önnél a kezelést.

 

Ne vegyen be Silderec-et, ha úgynevezett nitrátkészítményeketszed, mivel ezen gyógyszerek kombinációja veszélyes vérnyomásesést okozhat.Mindig mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha ezen gyógyszerekbármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (vagy „mellkasifájdalom”) kezelésére.

 

Ne vegyen be Silderec-et, ha úgynevezettnitrogén-oxid donor gyógyszert (olyan gyógyszer, mely a Silderec-nek nitrogén-monoxidmolekulát képes adományozni), például amil-nitritet szed, mivel ez a kombinációveszélyes vérnyomásesést okozhat.

 

Amennyibenúgynevezett proteáz-gátló gyógyszert szed, például az emberi immunhiányosbetegséget okozó vírusfertőzés (HIV) kezelésére (pl. szakvinavir), előfordulhat,hogy orvosa a Silderec legkisebb adagjával (25 mg) kezdi el Önnél akezelést. A ritonavir együttadása Silderec-kel nem javasolt, illetve a Silderecmaximális dózisa semmilyen körülmények között nem haladhatja meg a25 mg-ot 48 óra leforgása alatt.

 

Néhány,a magas vérnyomásra vagy a prosztata megnagyobbodás kezelésére alfa-blokkolótszedő beteg szédülést vagy ájulásérzetet tapasztalhat, amelyet a hirtelenfelüléskor vagy felálláskor bekövetkező vérnyomáscsökkenés idézhet elő. Abetegek közül néhányan akkor tapasztalták ezeket a tüneteket, amikor a Silderec-etalfa-blokkolóval együtt szedték. Ezek a tünetek legnagyobb valószínűséggel a Silderecalkalmazását követő 4 órán belül fordulnak elő. Annak érdekében,hogy a tünetek jelentkezésének valószínűsége csökkenjen, rendszeres napiadagban kell szednie az alfa‑blokkolót, mielőtt elkezdené szedni a Silderec-et. A kezelőorvosebben az esetben a Silderec egy alacsonyabb (25 mg-os) kezdő adagjávalkezdi el a kezelést.

 

A Silderecegyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

ASilderec étkezés közben és attól függetlenül is bevehető. Ha a Silderec-et nehézételeket tartalmazó étkezés közben veszi be, a gyógyszer hatása későbbjelentkezik.

 

Agrépfruitlé fogyasztásával kapcsolatban elővigyázatosság javasolt, mertmérsékelten megemelheti a vérben a gyógyszerszintet.

 

Az alkoholfogyasztás átmenetilegmegakadályozhatja a hímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának maximáliskihasználása érdekében lehetőleg ne fogyasszon nagymennyiségű alkoholt a Silderec bevétele előtt.

 

Terhesség,szoptatás és termékenység

A Silderecalkalmazása nőknek nem javallt.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

ASilderec szédülést okozhat és befolyásolhatja a látást. Tisztában kell lennieazzal, hogy milyen hatással van Önre a Silderec, mielőtt gépjárművet vezetne,vagy gépet kezelne.

 

A Silderec laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábbanmár figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra, például a laktózra érzékeny, keressefel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

ASilderec 25 mg filmtabletta 62,38 mg laktóz-monohidrátot, a Silderec50 mg filmtabletta 124,76 mg laktóz-monohidrátot, a Silderec 100 mgfilmtabletta 249,52 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.

 

 

3.            Hogyan kell szedni a Silderec-et?

 

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Azajánlott kezdő adag 50 mg.

 

Ne vegyen be Silderec-et napontaegynél több alkalommal!

 

A Silderec-etkb. 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be. A tablettát egészben, egy pohárvízzel nyelje le.

 

Amennyibenúgy érzi, hogy a Silderec hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje megkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

ASilderec kizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvesszőmerevedését. A Silderec hatásának kialakulásához szükséges idő egyénenként változó,de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmávalbevett Silderec hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.

 

Abbanaz esetben, ha a Silderec nem segít a merevedés létrejöttében, vagy ha amerevedés időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, errőltájékoztassa kezelőorvosát.

 

Haaz előírtnál több Silderec-et vett be

Amellékhatások számának és súlyosságának fokozódását tapasztalhatja. A100 mg-nál nagyobb adagok bevétele nem fokozza a gyógyszer hatásosságát.

 

Nevegyen be több tablettát annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek!

Forduljonorvosához, ha az előírtnál több tablettát vett be.

 

Ha bármilyen további kérdése vana gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.            Lehetséges mellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. A szildenafil alkalmazásával kapcsolatbanjelentett mellékhatások általában enyhe vagy közepes súlyosságúak és rövidideig tartanak.

 

Ha a következő súlyos mellékhatások valamelyikéttapasztalja, hagyja abba a Silderec szedését, és azonnal forduljon orvoshoz:

-                Allergiás reakció (ez nem gyakran fordul elő)

Ennek tünetei közé tartozik ahirtelen kialakuló sípoló légzés, nehézlégzés vagy szédülés és a szemhéj, azarc, az ajkak vagy a torok feldagadása.

 

-                Mellkasi fájdalom (ez nem gyakran fordul elő)

Ha ez a közösülés közben vagy utánlép fel:

-         Helyezkedjen félig ülő helyzetbe, és próbáljon meg lazítani.

-         Ne alkalmazzon nitrát készítményeket a mellkasi fájdalomenyhítésére!

 

-                Tartós, néha fájdalmas merevedés (ez ritkán fordul elő).

Ha merevedése 4 óránál továbbtart, azonnal keressen fel egy orvost!

 

-                Hirtelen látáscsökkenés vagy látásvesztés (ez ritkán fordul elő).

 

-                Súlyos bőrreakciók (ez ritkán fordul elő).

Ennek tünetei közé tartozhat a bőrsúlyos hámlása és megduzzadása, a száj, a nemi szervek és a szemek környékénekfelhólyagosodása, láz.

 

-                Görcsök vagy görcsroham (ez ritkán fordul elő).

 

További mellékhatások:

 

Nagyon gyakori (10 betegközül egynél többet érinthet): fejfájás.

 

Gyakori (10 beteg közül legfeljebbegyet érinthet): hányinger, arckipirulás, emésztési zavar, a színlátás zavara,homályos látás, látászavar, orrdugulás és szédülés.

 

Nem gyakori (100 betegközül legfeljebb egyet érinthet): szívdobogásérzés, gyors szívverés, mellkasifájdalom, melegségérzés, (hőhullámok, a tünetek közé tartozik a hirtelenkialakuló forróság érzése a felsőtestében), fáradtság, aluszékonyság, atapintási érzékelés csökkenése, forgó jellegű szédülés, fülcsengés,szájszárazság, elzáródott vagy eldugult melléküregek, az orrnyálkahártyagyulladása (a tünetek közé tartozik az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás),felhasi fájdalom, nyelőcső reflux betegség (tünet: gyomorégés), hányás, vér avizeletben, fájdalom a karokban vagy a lábakban, izomfájdalom, orrvérzés, aszem irritációja, kötőhártyabevérzés/piros szem, szemfájdalom, fényvillanásoklátása, szemkáprázás, fényérzékenység, könnytermelési zavarok (száraz szem,könnyezési zavar és fokozott könnytermelés), bőrkiütés.

 

Ritka (1000 beteg közüllegfeljebb egyet érinthet): ájulás, szélütés, ingerlékenység, szívroham, szívritmuszavar,magas vagy alacsony vérnyomás, az agyi vérellátás részleges, átmeneticsökkenése, szemfenéki vérzés, kettőslátás, csökkent látásélesség, szokatlanérzés a szemben, a szem vagy a szemhéj duzzanata, apró részecskék vagy pontokmegjelenése a latótérben, fényes vagy színes körök látása a fényforrások körül,tágult pupilla, a szem fehér részének elszíneződése, szorító érzés a torokban,szájzsibbadás, orrszárazság, az orr belsejének duzzanata, a hallás hirtelenromlása vagy elvesztése, fokozott erekció, hímvesszővérzés, vér az ondóban.

 

A forgalomba hozataltkövető tapasztalatok során ritkán beszámoltak instabil angina (szorító mellkasifájdalom) és hirtelen szívhalál eseteiről. Az ilyen mellékhatásokat tapasztaltférfiaknak a többsége, de nem mindegyikük, szívproblémákban szenvedett agyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani, hogy ezek az esetekközvetlenül a Silderec hatásának tulajdoníthatók-e.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül ahatóság részére is bejelentheti az V.függelékben találhatóelérhetőségeken keresztül.

 

A mellékhatások bejelentésével Önis hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre agyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.            Hogyan kell a Silderec-ettárolni?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb30 ºC‑on tárolandó.

 

Adobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:)után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.            A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

Mittartalmaz a Silderec

-                A készítmény hatóanyaga a szildenafil.

Silderec 25 mg filmtabletta: 25 mg szildenafilt tartalmaz (35,12 mg szildenafil-citrátformájában) filmtablettánként.

Silderec 50 mg filmtabletta: 50 mg szildenafilt tartalmaz (70,24 mg szildenafil-citrátformájában) filmtablettánként.

Silderec 100 mg filmtabletta: 100 mg szildenafilt tartalmaz (140,48 mg szildenafil-citrátformájában) filmtablettánként.

 

-                Egyéb összetevők:

Tablettamag:laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz (E 460), povidon (K29-32) (E 1201),kroszkarmellóz-nátrium (E 468), magnézium-sztearát (E 572).

Filmbevonat: hipromellóz (6cP)(E 464), titán-dioxid (E 171), makrogol 6000, indigókármin lakk (E 132).

 

Milyena Silderec külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Silderec25 mg filmtabletta

Kék, elliptikus,mindkét oldalán domború felületű filmtabletták, egyik oldalukon mélynyomású „SL25”jelzéssel.

 

Silderec50 mg filmtabletta

Kék, elliptikus,mindkét oldalán domború felületű filmtabletták, egyik oldalukon mélynyomású „SL50”jelzéssel.

 

Silderec100 mg filmtabletta

Kék, elliptikus,mindkét oldalán domború felületű filmtabletták, egyik oldalukon mélynyomású „SL100”jelzéssel.

 

1 db, 4 db, 8 db,ill. 12 db filmtabletta PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Richter Gedeon Nyrt.

1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

Magyarország

 

Gyártók

Actavis Ltd.

BL B016 Bulebel Industrial Estate

Zejtun ZTN 3000

Málta

 

Richter Gedeon Nyrt.

1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

Magyarország

 

 

Silderec25 mg filmtabletta

OGYI-T-21311/01-04

 

Silderec50 mg filmtabletta

OGYI-T-21311/05 -08

 

Silderec100 mg filmtabletta

OGYI-T-21311/09-12

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2014. augusztus


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!