IRPRESTAN 150MG FILMTABLETTA 30X

B

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Irprestan75 mg filmtabletta

Irprestan150 mg filmtabletta

Irprestan300 mg filmtabletta

 

Irbezartán

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer az Irprestan és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.             Tudnivalók az Irprestan szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni az Irprestan ‑t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell az Irprestan ‑t tárolni?

6.       További információk1.         MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IRPRESTAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Irprestan az úgynevezett angiotenzin II receptor gátlógyógyszerek csoportjában tartozik. Az angiotenzin II egy a szervezetbentermelődő anyag, amely a vérerek kötőhelyeihez kapcsolódva érösszehúzódást idézelő. Ennek következtében megemelkedik a vérnyomás. Az Irprestan megakadályozza,hogy az angiotenzin‑II az erek kötődési helyeihez kapcsolódjon, ami azerek elernyedéséhez és a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Az Irprestan lassítja aveseműködés romlását a magas vérnyomás mellett 2‑es típusúcukorbetegségben is szenvedő betegeknél.

 

Az Irprestanaz alábbi állapotok kezelésére szolgál

-                magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelése

-                a vese védelme 2‑es típusú cukorbetegségben szenvedő magas‑vérnyomásosbetegeknél, akiknél laboratóriumi eredményekkel igazolták a veseműködés károsodását.

 

 

2.         TUDNIVALÓKAZ IRPRESTAN SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje az Irprestan ‑t

-         ha allergiás (túlérzékeny) az irbezartánra vagy az Irprestan bármelyegyéb összetevőjére.

-         amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség koraiszakaszában sem ajánlott szedni az Irprestan -t / lásd. a “Terhesség” címűrészt.)

 

Az Irprestannem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt).

 

AzIrprestan fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Tájékoztassaorvosát arról, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:

-                ha súlyos hányással vagy hasmenéssel járó állapotban szenved

-                ha vesebeteg

-                ha szívbeteg

-                ha az Irprestan‑t cukorbetegség által előidézettvesebetegség miatt kapja. Ebben az esetben orvosa rendszeres vérvizsgálatokatvégezhet, főként a vér káliumszintjét fogja ellenőrizni a károsodott veseműködésmiatt.

-                Ha operációt (sebészeti műtéti beavatkozást) terveznek önnél vagyaltatásban/érzéstelenítésben fogják részesíteni.

 

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes,vagy teherbe eshet. Az Irprestan szedése a korai terhesség időszakábannem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes,minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben aszakaszában szedi(lásd a „Terhesség” című részt).

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Az Irprestanrendszerint nem lép kölcsönhatásba egyéb gyógyszerekkel.

 

Vérvizsgálatokszükségesek, ha az alábbiakat szedi

-                káliumpótlók

-                káliumtartalmú sópótlók

-                kálium‑visszatartó gyógyszerek (pl. bizonyos vízhajtók),

-                lítium tartalmú gyógyszerek

 

Ha bizonyosfájdalomcsillapítókat, az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátlókat szed, azirbezartán hatása csökkenhet.

 

AzIrprestan egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Irprestanbevehető étkezéskor vagy attól függetlenül is. A tablettákat egy pohár vízzelkell lenyelni.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Feltétlenülközölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Azorvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését,mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy az Irprestanhelyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. Az Irprestan szedése nemajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni az Irprestan-t a 3.terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

 

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretnékezdeni a szoptatást. Az Irprestan alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak.Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Önszámára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A készítménynek agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásolóhatásait nem vizsgálták. Az Irprestan valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshezés gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A vérnyomáscsökkentő kezelés alattazonban szédülés vagy kimerültség előfordulhat. Amennyiben ezeket tapasztalja,beszéljen orvosával, mielőtt ilyen tevékenységekbe fogna. 

 

 

3.         HOGYANKELL SZEDNI AZ IRPRESTAN‑T?

 

Az Irprestan‑t mindig azorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A következő hatáserősségekkaphatók: 75 mg, 150 mg és 300 mg.

 

Azalkalmazás módja

Az Irprestan‑t szájon átkell szedni, a tabletta étkezéskor vagy attól függetlenül is bevehető. Atablettát egy pohár vízzel kell lenyelni. Próbálja meg az előírt adagot mindiga nap ugyanazon szakában bevenni. Fontos, hogy az Irprestan‑tfolyamatosan szedje, amíg erről orvosa másként nem rendelkezik.

 

Magas vérnyomásbanszenvedő betegek

A szokásos adag150 mg naponta egyszer. Az adag a későbbiekben a vérnyomás változásátólfüggően napi 300 mg‑ra is növelhető.

 

Vesebetegséggeljáró 2‑es típusú cukorbetegségben szenvedő magasvérnyomásos betegek

2‑es típusúcukorbetegségben szenvedő magas vérnyomásos betegeknél a javasolt fenntartóadag 300 mg naponta egyszer a társult vesebetegség kezelésére.

 

Az orvos, különösen akezelés kezdetén, alacsonyabb adagot is felírhat bizonyos betegek, pl. a művese(hemodialízis) kezelésben részesülők vagy a 75 év felettiek számára.

 

A maximálisvérnyomáscsökkentő hatást a kezelés kezdetétől számított 4‑6 hétmúlva kell elérni.

 

Gyermekek nemszedhetik az Irprestan‑t

Az Irprestan nemadható gyermekeknek (18 év alatt)

 

Ha azelőírtnál több Irprestan‑t vett be

Ha véletlenültúl sok tablettát vett be, vagy gyermek nyelt le néhány tablettát, azonnallépjen kapcsolatba orvosával. A túladagolás tünetei lehetnek az alacsonyvérnyomás, a szapora vagy meglassult szívverés.

 

Haelfelejtette bevenni az Irprestan‑t

Ha véletlenülelfelejti bevenni a napi adagját, a szokásos időben vegye be a következőadagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.         LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így az Irprestan is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek. A mellékhatások némelyike olyan súlyos lehet, hogy orvosiellátást igényel.

 

A mellékhatások gyakoriságát az alábbiak szerintosztályozták:

Nagyon gyakori: 10‑ből 1‑nél többbetegnél fordul elő

Gyakori: 100‑ból 1 ‑ 10betegnél fordul elő  

Nem gyakori: 1000‑ből1 ‑ 10 betegnél fordul elő

Ritka: 10 000‑ből 1 ‑ 10betegnél fordul elő

Nagyon ritka: 10 000‑ből 1‑nélkevesebb betegnél fordul elő

Nem ismert gyakoriságú: A gyakoriságot a rendelkezésre állóadatok alapján nem lehet megállapítani

 

A klinikaivizsgálatok során irbezartánnal kezelt betegeknél megfigyelt mellékhatások:

 

Nagyongyakori: ha Ön magas vérnyomásban és vesebetegséggel együtt járó, 2‑estípusú cukorbetegségben szenved, a vérvizsgálati eredmények magasabbkáliumszintet mutathatnak.

 

Gyakori: szédülés,hányinger/hányás, kimerültség és egy az izmok, illetve a szívizom működésétjelző enzim (a kreatinin kináz enzim) emelkedett szintjét mutató vérvizsgálatieredmények. Magas vérnyomásban és vesebetegséggel együtt járó, 2‑estípusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél fekvő vagy ülő helyzetből valófelálláskor bekövetkező szédülésről, fekvő vagy ülő helyzetből való felálláskorjelentkező alacsony vérnyomásról, ízületi, illetve izomfájdalomról, és avörösvérsejtekben lévő egyik fehérje (hemoglobin) csökkent szintjéről ugyancsakbeszámoltak.

 

Nemgyakori: szapora szívverés, bőrpír, köhögés, hasmenés,gyomorrontás/gyomorégés, szexuális funkciózavar, (a szexuális teljesítőképességterén jelentkező problémák), mellkasi fájdalom.

 

Bizonyosmellékhatásokat az irbezartán forgalomba hozatala óta jelentettek, amelyekelőfordulási gyakorisága azonban nem ismert. Ezek a mellékhatások a következők:fejfájás, ízérzés zavar, fülcsengés, izomgörcs, izmokban és ízületekbenjelentkező fájdalom, kóros májfunkció, emelkedett szérum káliumszint,veseműködés károsodás, a kis erek, főként a bőr ereinek gyulladása (ezt azállapotot leukocitoklasztikus vaszkulítisznek nevezik).

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL AZ IRPRESTAN‑t TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon, a buborékcsomagolásonvagy a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh:) után ne szedje az Irprestan‑t.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszernem igényel különleges tárolást.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.         TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Irprestan

-                A készítmény hatóanyaga az irbezartán. 75 mg, 150 mgvagy 300 mg irbezartánt tartalmaz filmtablettánként.

-                Egyéb összetevők:

Tablettamag: kroszkarmellóz‑nátrium,mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, mannit, magnézium‑sztearát, vízmenteskolloid szilícium‑dioxid

Tablettabevonat:hidroxipropil‑cellulóz, hipromellóz, makrogol 400, titán‑dioxid(E171)

 

Milyen az Irprestan készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

A 75 mg‑osfilmtabletta fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatútabletta egyik oldalán mélynyomású „I”, a másik oldalán „75” jelzéssel ellátva.

 

A 150 mg‑osfilmtabletta fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatútabletta egyik oldalán mélynyomású „I”, a másik oldalán „150” jelzésselellátva.

 

A 300 mg‑osfilmtabletta fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatútabletta egyik oldalán mélynyomású „I”, a másik oldalán „300” jelzésselellátva.

 

Kiszerelések:

14 db vagy 28 db vagy30 db vagy 56 db vagy 84 db vagy 90 db vagy 98 db filmtabletta PVC/PVdC/Albuborékcsomagolásban és dobozban,

vagy

30 db vagy 60 db vagy250 db filmtabletta garanciazáras, lepattintható LDPE kupakkal ésnedvességmegkötő betéttel ellátott HDPE tartályban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

Actavis GroupPTC ehf

Reykjavikurvegur76-78

220Hafnarfjordur

Izland

 

Gyártó:

Actavis hf

Reykjavikurvegi78, P.O.Box 420,

IS-220Hafnarfjordur

Izland

 

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Észtország                               Irprestan

Bulgária                                   Irprestan

Irország                                  Irprestan

Izland                                     Irprestan

Málta                                      Irprestan

Lengyelország                          Irprestan

Románia                                 Irprestan

Szlovénia                                Irprestan

 

OGYI-T-21064/01                    (Irprestan75 mg filmtabletta 28x)

OGYI-T-21064/02                    (Irprestan75 mg filmtabletta 30x)

OGYI-T-21064/03                    (Irprestan75 mg filmtabletta 56x)

OGYI-T-21064/04                    (Irprestan75 mg filmtabletta 90x)

 

OGYI-T-21064/05                    (Irprestan150 mg filmtabletta 28x)

OGYI-T-21064/06                    (Irprestan150 mg filmtabletta 30x)

OGYI-T-21064/07                    (Irprestan150 mg filmtabletta 56x)

OGYI-T-21064/08                    (Irprestan150 mg filmtabletta 90x)

 

OGYI-T-21064/09                    (Irprestan300 mg filmtabletta 28x)

OGYI-T-21064/10                    (Irprestan300 mg filmtabletta 30x)

OGYI-T-21064/11                    (Irprestan300 mg filmtabletta 56x)

OGYI-T-21064/12                    (Irprestan300 mg filmtabletta 90x)

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma

 

2009.november 13.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!