LATICORT 1 MG/G KENŐCS 15G

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Laticort 1 mg/g kenőcs

 

hidrokortizon-butirát

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezta gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak

-                Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Laticort1 mg/g kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Laticort 1 mg/g kenőcsalkalmazása előtt

3.             Hogyan kell alkalmazni a Laticort 1mg/g kenőcsöt?

4.             Lehetséges mellékhatások

5.             Hogyan kell a Laticort 1 mg/gkenőcsöt tárolni?

6.             További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LATICORT 1 MG/GKENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A hidrokortizon-butirátközepes hatáserősségű szintetikus glükokortikoszteroid. 1 mg/g-os kenőcsformájában közepesen erős gyulladásgátló, viszketést csökkentő, allergia ellenikészítmény. A bőrön helyileg alkalmazva - érösszehúzó hatása miatt - csökkentia váladékozó bőrfolyamatok váladéktermelését. A bőr szarurétegén könnyen átjut,és hosszú ideig fejti ki hatását. A hatóanyag a vékonyabb szarurétegűterületekről nagyobb mennyiségben felszívódik, pl.: hajlatok, arcbőr, gyulladtfelületek, bőrsérülések. Fiatal korban a hatóanyag jobban felszívódik, mintidős korban.

 

A kenőcs javasolt a bőr nemegészen heveny és idült, nem fertőzés okozta, különböző eredetű gyulladásosfolyamataiban, főként olyan közepesen és erősen súlyos allergiás eredetű,glükokortikoszteroid kezelésre reagáló bőrbetegségekben, amelyek folyamatosviszketéssel és a szaruréteg megvastagodásával járnak. A készítmény használhatókülönböző bőrgyulladásokban, ekcémákban hosszú ideje fennálló pikkelysömörben.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A LATICORT 1 MG/G KENŐCS ALKALMAZÁSAELŐTT

 

Ne alkalmazza a Laticort 1mg/g kenőcsöt:

·               ha allergiás (túlérzékeny) ahidrokortizon-butirátra, egyéb glükokortikoszteroidokra, vagy a készítmény egyébösszetevőjére.

·               ha fertőzéses eredetű(bakteriális, vírusos, gomba okozta) bőrbetegsége van.

·               ha száj körüli bőrgyulladása van.

·               ha közönséges vagyhajszálértágulattal járó pattanásai vannak.

·               ha megelőző jelleggel védőoltástkapott.

 

A készítmény nem alkalmazható2 éves életkor alatt.

 

A Laticort 1mg/g kenőcs fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·               az arcbőrön. Amennyibenkezelőorvosa az arcon való alkalmazást írta elő, nagyon pontosan be kelltartani a kezelési utasítást, mivel az arcbőrről történő nagyobb mennyiségűfelszívódás a nemkívánatos hatások (pl.: értágulatok, bőrsorvadás) gyakoriságátnövelheti,

·               a szemhéjakon és környékénzöldhályogban és szürkehályogban, mivel a készítmény e betegségek tüneteineksúlyosbodását okozhatja,

·               meglevő bőrsorvadás esetén, főkéntidős korban.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

Glükokortikoszteroid kezelésideje alatt, főként kiterjedt felületen való alkalmazás esetén, bárányhimlőelleni védőoltás nem adható. Nem alkalmazható a kezeléssel egyidőben egyébimmunizációs terápia, mivel nem alakul ki a betegséggel szembeni megfelelő védettség.

A készítmény fokozza azimmunrendszer működését gátló gyógyszerek hatását, és csökkenti azimmunrendszer működését fokozó szerek hatását.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás idejealatt egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható. Nem használható a terhességelső harmadában.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre

A készítmény a fentiképességeket nem befolyásolja.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LATICORT 1 MG/GKENŐCSÖT?

 

Gyógyszerét kizárólag azorvos által előírt ideig és adagban alkalmazza. Ha nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyibenkezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos alkalmazás:

A beteg bőrfelületet napontalegfeljebb 1‑2-szer vékonyan be kell kenni. Súlyos viszkető hólyagos bőrelváltozásokból álló idültbőrfolyamatok és a szaruréteg megvastagodásával járó elváltozások esetén akenőcsöt 24 óránként cserélendő párakötés (fedőkötés) alatt ajánlottalkalmazni. A párakötés alatt valóalkalmazás során körültekintés és az előírások betartása szükséges, mivel afokozott hatóanyag felszívódás miatt a mellékhatások előfordulásának kockázatanőhet.

A kezelés megszakítás nélküllegfeljebb 2 hétig folytatható. Az arc területén legfeljebb 1 hétighasználható, maximum 1 tubus kenőcs felhasználásával.

Gyermekkorban, 2 éveséletkor felett, egyedi orvosi elbírálás alapján és az orvos utasításaitpontosan betartva alkalmazható, de az arcbőrön nem használható.

 

Amennyiben a készítményalkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a kenőcs csekélyhatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához.

 

Ha az előírtnál több Laticort 1 mg/g kenőcsötalkalmazott

Amennyiben több alkalommal azelőírtnál nagyobb bőrfelületen alkalmazta a kenőcsöt, az előírtnál napontatöbbször vagy párakötés alatt alkalmazta a készítményt, a nagyobb mennyiségbenfelszívódó hatóanyag túladagolási tüneteket, a nemkívánatos hatások tüneteinekfokozott  megjelenését (vizenyő, magas vérnyomás, immunrendszer gyengülése)okozhatja. Ezekben az esetekben forduljon kezelőorvosához.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Laticort 1 mg/g kenőcsöt

Az orvos előírásánakmegfelelően folytassa a kezelést. Ne használjon kétszeres adagot, mert ezzelnem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné kimagát.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aLaticort 1 mg/g kenőcs is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Előforduló nemkívánatoshatások: pattanások, szteroid okozta bőrbevérzések, a felső bőrréteg növekedésiütemének lassulása, bőrsorvadás, száraz bőr, erős haj- és szőrnövekedés,hajhullás, a bőr festékanyagának csökkenése, értágulatok, szájkörülibőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, másodlagos fertőzések, csíkok kialakulása abőrön. Esetenként csalánkiütés, hólyagos bőrkiütések, ill. meglevőbőrbetegségek kiújulása előfordulhat. Párakötés alatt való alkalmazás afokozott hatóanyag felszívódás miatt vizenyőt, magas vérnyomást, immunrendszerigyengeséget okozhat. Szemhéjon alkalmazva esetenként zöld hályogot (glaukómát) éshályogot (kataraktát) okozhat.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A LATICORT1 MG/G KENŐCSÖT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.

A dobozon feltüntetettlejárati idő után ne alkalmazza a Laticort 1 mg/g kenőcsöt.

 

 

6.      TOVÁBBIINFORMÁCIÓ

 

Mittartalmaz a Laticort 1 mg/g kenőcs

-                A készítmény hatóanyaga 1 mghidrokortizon-butirát 1 g kenőcsben.

-                Egyéb összetevő: fehér vazelin.

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

A Laticort 1 mg/g kenőcs csaknem színtelen, enyhén áttetsző, egyenleteseloszlású, lágy állományú, zsíros kenőcs.

15 g kenőcs zárógyűrűvel és műanyag kupakkallezárt alumínium tubusba töltve. 1 tubus dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó

Pharmaceutical Company JelfaS.A.

21, W. Pola street, 58-500Jelenia Góra, Lengyelország

 

 

OGYI-T-1317/01

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. 12. 09.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!