AZARGA 10MG/ML+5MG/ML SZEMCSEPP 1X5ML

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az AZARGA ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
Az AZARGA két hatóanyagot, brinzolamidot és timololt tartalmaz, amelyekegyüttesen csökkentik a szembelnyomást.
Az AZARGA az emelkedett szembelnyomás, más néven a zöldhályog (glaukóma)kezelésére szolgál 18 évnél idősebb felnőtt betegeknél, akiknél a magasszembelnyomás egyetlen, önmagában adott gyógyszerrel nem kezelhető hatékonyan.
2. Tudnivalók az AZARGA alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az AZARGA-t:
- ha allergiás a brinzolamidra, a szulfonamid elnevezésű gyógyszerekre (példáula cukorbetegség és a fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerekre és avízhajtókra); timololra, a béta-blokkolókra (a vérnyomás csökkentésére vagy aszívbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerekre) vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha légzőszervi problémái vannak vagy voltak, mint például asztma, súlyoskrónikus légúti elzáródással járó hörghurut (súlyos tüdőbetegség, amely sípolólégzéssel, légzési nehézséggel és/vagy hosszantartó köhögéssel jár) vagy egyébtípusú légzési zavar.
- ha súlyos szénanáthában szenved
- Ha lassú a szívverése, szívelégtelensége vagy szívritmuszavarai vannak.
- Ha vérében túl sok a savas anyag (ezt az állapotot hiperklorémiás acidózisnaknevezik).
- Ha súlyos veseproblémái vannak.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Kizárólag szemeibe cseppentve alkalmazza az AZARGA-t.
Az AZARGA alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, haaz alábbiak fennállnak vagy korábban fennálltak Önnél:
- koszorúér-betegség (amely a következő tünetekkel jár: mellkasi fájdalom vagyszorítás, légszomj vagy fojtogató érzés), szívelégtelenség, alacsony vérnyomás
- szívritmuszavarok, így lassú szívverés
- légzési problémák, asztma vagy krónikus obstruktív légúti betegség
- vérkeringési zavar (mint Raynaud-kór vagy Raynaud-szindróma)
- cukorbetegség, mivel a timolol elfedheti az alacsony vércukorszint tüneteit
- pajzsmirigy túlműködés, mivel a timolol elfedheti a pajzsmirigy betegségtüneteit
- izomgyengeség (miaszténia grávisz)
- műtétet megelőzően tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy AZARGA-t használ,mivel a timolol megváltoztathatja az érzéstelenítés során alkalmazott egyesgyógyszerek hatásait
- Ha korábban atópiája (allergiás reakció kifejlődésére való hajlama) és súlyosallergiás reakciója volt, akkor Önnél könnyebben alakulhat allergiás reakció azAZARGA alkalmazása során, illetve az adrenalin esetleg nem elég hatékony azallergiás reakció kezelésére. Amikor bármilyen más kezelésben részesül,tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, hogy AZARGA szemcseppethasznál.
- Ha májproblémái vannak.
- Ha szemszárazságban szenved, vagy szaruhártya problémái vannak.
- Ha veseproblémái vannak.
Gyermekek és serdülők
Az AZARGA gyermekeknek és 18 évesnél fiatalabb serdülőknek nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és az AZARGA
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az AZARGA hatással lehet vagy az Ön által szedett gyógyszerekre vagy az Önáltal szedett gyógyszerek befolyásolhatják az AZARGA hatását, ideértve aglaukóma kezelésére szolgáló egyéb szemcseppeket is. Tájékoztassa kezelőorvosáta jelenleg szedett vagy szedni tervezett vérnyomáscsökkentő gyógyszereiről, ígypéldául a paraszimpatomimetikumokról és guanetidinről; vagy egyébszívgyógyszereiről, így a szívbetegségek és bizonyos típusú malária kezeléséreszolgáló kinidinről, amiodaronról vagy egyéb, a szívritmus zavarok kezeléséreszolgáló gyógyszerekről, és a szívelégtelenség kezelésére való glikozidokról.Szintén tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg szedett vagy szedni tervezett, acukorbetegség vagy a gyomorfekély kezelésére szolgáló gyógyszereiről, gomba,vírusellenes gyógyszereiről vagy antibiotikum szedéséről, vagyantidepresszánsok, így fluoxetin és paroxetin alkalmazásáról.
Egyéb karboanhidráz gátló (acetazolamid vagy dorzolamid) alkalmazása eseténtájékoztassa erről kezelőorvosát.
Terhesség és szoptatás
Ha terhes, vagy teherbe eshet, ne használja az AZARGA-t, kivéve, ha arrakezelőorvosa véleménye szerint szükség van. Alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával.
Szoptatás alatt ne alkalmazza az AZARGA-t, mivel a timolol bekerülhet azanyatejbe. Szoptatás során bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt kérje kiorvosa tanácsát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Ne vezessen gépjárművet, vagy ne kezeljen gépeket, amíg látása ismét tiszta nemlesz. Előfordulhat, hogy az AZARGA alkalmazását követően látása egy időreelhomályosodik.
A hatóanyagok egyike ronthatja a szellemi éberséget igénylő feladatokelvégzéséhez szükséges képességet és/vagy mozgáskoordinációs zavarokatokozhatnak. Amennyiben a gyógyszer befolyásolja ezt a képességét, óvatosanvezessen, vagy kezeljen gépet.
Az AZARGA benzalkónium-kloridot tartalmaz
Az AZARGA-ban lévő tartósítószer (benzalkónium-klorid) elszínezi a lágykontaktlencséket, és szemirritációt okozhat. Ezért az AZARGA alkalmazása alattne viselje kontaktlencséit. Az AZARGA alkalmazását követően várjon 15 percet,mielőtt visszahelyezné lencséit.
3. Hogyan kell alkalmazni az ARAGA-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Ha egy másik, zöldhályog kezelésére szolgáló szemcseppről tér át az AZARGAszemcseppre, hagyja abba a másik szemcsepp használatát, és a következő naptólkezdje el alkalmazni az AZARGA-t. Ha nem biztos benne, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alábbi módszerrel csökkentheti a szemcsepp alkalmazását követően a vérbebejutó gyógyszer mennyiségét:
- Szemét tartsa lecsukva, miközben egyik ujjával legalább két percen át finomannyomja a szeme orrához közeli szemzugát.
A készítmény ajánlott adagja
1 csepp a szem(ek)be, naponta kétszer.
Csak akkor használja mindkét szemébe az AZARGA szemcseppet, ha orvosa erreutasította. Kizárólag orvos által megszabott ideig alkalmazza.

Hogyan kell alkalmazni:

- Készítse elő a flakont és egy tükröt.
- Mossa meg kezét.
- Használat előtt rázza fel a flakont.
- Csavarja le a flakon kupakját. Ha a kupak levételét követően a biztonságigyűrű meglazult, akkor azt a gyógyszer használata előtt el kell távolítani.
- A flakont fordítsa fejjel lefelé, és tartsa hüvelykujja és többi ujja között.
- Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amígrés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni.
- Tegye közel szeméhez a flakon cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
- Ügyeljen arra, hogy a cseppentő se a szemével, se szemhéjával, se a környezőterületekkel vagy más felülettel ne érintkezzen, mert máskülönben a szemcseppkönnyen befertőződhet.
- Finoman nyomja meg a flakon alját, hogy egyszerre csak egy csepp AZARGAkerüljön a szemébe.
- Ne nyomja össze a flakont: azt úgy alakították ki, hogy elég annak az aljátfinoman megnyomni (2. ábra).
- Az AZARGA használatát követően szorítsa ujját a szeme orr felőli sarkába 2percig (3. ábra). Ez segít megakadályozni az AZARGA bekerülését a test egyébrészeibe.
- Amennyiben a szemcseppet mindkét szeménél alkalmazza, ismételje meg alépéseket a másik szeménél is.
- Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a flakon kupakját.
- Csak akkor bontsa fel a következő flakont, mikor az előző már kiürült.
Ha a csepp nem kerül a szemébe, próbálkozzon újra.
Ha más szemcseppet is használ, várjon legalább 5 percet az AZARGA és a másikszemcsepp használata között. A szemkenőcsöket alkalmazza utolsóként.
Ha az előírtnál több AZARGA szemcseppet alkalmazott, szemeit öblítse kimeleg vízzel. Ne cseppentsen többet, csak akkor, mikor eljön a következőadagolás szokásos ideje.
Pulzusszám-csökkenést, vérnyomáscsökkenését, szívelégtelenséget, nehézlégzésttapasztalhat, és érintett lehet az idegrendszere is.
Ha elfelejtette használni az AZARGA-t, következő tervezett adaggalfolytassa a kezelést. Ne alkalmazzon kétszeres adagot az elfelejtettadag pótlására. Az érintett szem(ek)be ne cseppentsen naponta kétszeregy cseppnél többet.
Ha idő előtt abbahagyja az AZARGA használatát anélkül, hogy errőlkezelőorvosát tájékoztatta volna, a szemnyomása nem lesz kellően kezelve, amilátása elvesztéséhez is vezethet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg
kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyeknem mindenkinél jelentkeznek.
Bőrkiütés, súlyos bőrreakció vagy a szem súlyos kivörösödése vagy viszketésesetén azonnal hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és keresse felkezelőorvosát. Ezek egy allergiás reakció tünetei lehetnek (a gyakoriságnem ismert).
A mellékhatás jelentkezésekor általában tovább folytathatja a szemcseppalkalmazását, kivéve, ha a mellékhatás súlyos. Ha aggódik, forduljon orvoshozvagy gyógyszerészhez. Ne hagyja abba az AZARGA alkalmazást anélkül, hogy errőlelsőként kezelőorvosával beszélne.
Gyakori mellékhatások
(10-ből legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő)
- Szemészeti hatások: homályos látás, szemirritációs tünetek (pl.: égő,szúró érzés, viszketés, könnyezés, vörösség), szemfájdalom.
- Általános mellékhatások: ízérzékelési zavarok.
Nem gyakori mellékhatások
(100-ból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő)
- Szemészeti hatások: a szaruhártya eróziója (a szemgolyó elülsőrétegének károsodása), gyulladás a szem belsejében, fényérzékenység, szokatlanszemérzékenység, szemváladékozás, szemszárazság, fáradt szemek, beszáradtváladék a szemhéjon.
- Általános mellékhatások: vérnyomás-csökkenés, köhögés, alvási nehézség(álmatlanság).
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Szemészeti hatások: látászavar, a látóideg károsodása, megemelkedettszembelnyomás, lerakódások a szemfelszínén, szaruhártya-betegség, csökkentszemérzékenység, a kötőhártya gyulladása vagy fertőződése, a normálistóleltérő, kettős vagy csökkent látás, a szem fokozott pigmentációja, növedék aszem felszínén, fokozott könnytermelés, szemduzzanat, fényérzékenység, aszempillák növekedésnek vagy számának csökkenése, a felső szemhéj előreesése(félig lecsukott szem), a szemhéj és a szemhéj mirigyeinek gyulladása,gyulladás a szaruhártyában és az ideghártya alatti, ereket tartalmazó rétegleválása filtrációs műtét után, amely látászavarokat okozhat, csökkent
szaruhártya-érzékenység.
- A szív és érrendszert érintő mellékhatások: a szívritmus megváltozása,alacsony pulzusszám, szívdobogásérzés, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom,elégtelen szívműködés, szívroham, vérnyomás-emelkedés, csökkent agyivéráramlás, szélütés, vizenyő, pangásos szívelégtelenség (szívbetegség, amelyetlégszomjjal és folyadék-felhalmozódás miatt a lábfejek és a lábak duzzanatávaljár), a végtagok duzzanata, alacsony vérnyomás, az ujjak, a lábujjak ésesetenként a test más területeinek elszíneződése (Raynaud-kór), hideg végtagok.
- Légzőszervi mellékhatások: a tüdőben lévő légutak szűkülete (főlegkorábban már fennálló betegség esetében), légzésrövidülés vagy légzésinehézség, megfázásos tünetek, a légutak eldugulása a mellkasi tájékon,melléküreg fertőzése, tüsszentés, orrdugulás, orrszárazság, orrfolyás,orrvérzés, asztma, torokirritáció.
- Idegrendszeri mellékhatások és általános betegségek: depresszió,rémálmok, emlékezetkiesés, fejfájás, idegesség, ingerlékenység, fáradtság,remegés, szokatlan érzés, ájulás, szédülés, álmosság, általános vagy súlyosgyengeség, szokatlan érzések, mint a bizsergés
- Emésztőrendszeri mellékhatások: émelygés, hányás, hasmenés, puffadásvagy hasi fájdalom, nyelőcsőgyulladás, szájszárazság vagy szokatlan érzés aszájban, emésztési zavar, gyomorbántalom.
- Vérképzőszervi mellékhatások: kóros májfunkciós eredmények,megemelkedett klorid-szint a vérben vagy a vörösvértestszám csökkenése avérben, a vérvizsgálat eredménye alapján.
- Allergia: a szervezet egészére kiterjedő allergiás reakciók, többekközött a bőr alatti vizenyő, amely az arcon és a végtagokon fordulhat elő, ésamely reakciók a légutakat is elzárhatják, ezáltal nyelési és légzésinehézséget okozhatnak, csalánkiütés, helyi és testszerte megjelenő kiütés,viszketés, súlyos, az életet veszélyeztető allergiás reakció
- Fület érintő mellékhatások: fülcsengés, szédülés
- Bőrt érintő mellékhatások: bőrvörösség vagy gyulladás, bőrkiütés,kóros vagy csökkent bőrérzékenység, hajhullás, ezüstfehér színű kiütés(pikkelysömörre jellemző kiütés) vagy a pikkelysömör súlyosbodása.
- Izomrendszert érintő mellékhatások: általános, a testmozgással összenem függő hát-, ízületi vagy izomfájdalom, izomgörcs, végtagfájdalom,izomgyengeség/fáradás, a miaszténia grávisz panaszainak és tüneteinekfokozódása (izmokat érintő betegség).
- Vesét érintő mellékhatások: vesefájdalom, például deréktáji fájdalom,gyakori vizelés
- Nemi szervekkel kapcsolatos mellékhatások: szexuális működési zavar,csökkent nemi vágy, férfiaknál merevedési zavar
- Anyagcserével kapcsolatos mellékhatások: alacsony vércukorszint
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az AZARGA-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A flakonon és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A fertőzések elkerülése végett a flakont az első felbontás után 4 héttel kikell dobni, és új flakont kell használni. Írja a felbontás dátumát adobozon és a flakonon az erre a célra kijelölt helyre.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az AZARGA
- A készítmény hatóanyagai a brinzolamid és timolol. Egy ml szuszpenzió 10 mgbrinzolamidot és 5 mg timololt (maleát formában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők benzalkónium-klorid (lásd "Az AZARGA benzalkónium-kloridottartalmaz" részt a 2. pontban), karbopol 974P, dinátrium-edetát, mannit(E421), tisztított víz, nátrium-klorid, tiloxapol, sósav és/vagynátrium-hidroxid.
A kémhatás (pH) beállítása céljából kis mennyiségű nátrium-hidroxidot és/vagysósavat tartalmaz.
Milyen az AZARGA külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az AZARGA folyadék (fehér-piszkosfehér egynemű szuszpenzió), amely egyetlen 5ml-es vagy három 5 ml-es műanyag flakont tartalmazó csomagolásban, csavaroskupakkal kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerülforgalomba.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!