LAMOTRIGIN ORION 25MG DISZP TABL 30X

PACKAGE LEAFLET

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

LamotriginOrion 25 mg diszpergálódó tabletta

LamotriginOrion 50 mg diszpergálódó tabletta

LamotriginOrion 100 mg diszpergálódó tabletta

LamotriginOrion 200 mg diszpergálódó tabletta

 

Lamotrigin

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-           Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-      További kérdéseivel forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

-           Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-           Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Lamotrigin Orion és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.             Tudnivalók a Lamotrigin Orion szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Lamotrigin Orion-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Lamotrigin Orion-t tárolni?

6.       További információk

 

 

1.            MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LAMOTRIGIN ORION ÉS MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Lamotrigin Orion a különbözőtípusú epilepsziák kezelésére használható felnőtt- és gyermekkorban.

 

A gyógyszer használható abipoláris (mániás-depressziós) betegséggel kapcsolatos depressziós hangulatiepizódok megelőzésére is 18 év feletti betegeknél.

 

A lamotrigin pontos hatásmechanizmusaaz epilepsziás rohamok és a bipoláris betegséggel kapcsolatos depresszióshangulati epizódok megelőzésében nem ismert.

 

Az epilepsziás roham akkorjelentkezik, amikor az agy normális elektromos tevékenységében hirtelen zavartámad. Az idegsejtek kémiai anyagok, például glutamát útján küldenekimpulzusokat. A Lamotrigin Orion gátolja a glutamát felszabadulását és ez lehetaz a mechanizmus, amivel megelőzi az epilepsziás rohamokat.

 

2.            TUDNIVALÓK A LAMOTRIGIN ORION SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Lamotrigin Orion-t,

-        ha allergiás (túlérzékenysége ismert) a lamotriginre vagy a LamotriginOrion egyéb összetevőjére

 

ALamotrigin Orion fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-              ha károsodott a máj- vagy veseműködése

-              ha más gyógyszert is szed az epilepszia vagy a bipoláris betegségkezelésére (kezelőorvosának ilyenkor módosítania kell a gyógyszer adagját azegyéb szedett gyógyszerektől függően)

-              ha fogamzásgátló tablettát szed

-              ha korábbi lamotrigin kezelése során bőrkiütést tapasztalt

-              ha korábbi antiepileptikus (epilepszia ellenes) kezelés során(pl. fenitoinnal vagy karbamazepinnel) bőrkiütése jelentkezett.

 

Ha a Lamotrigin Orion szedésesorán bőrkiütés, láz, az arc bőrének duzzanat vagy influenzaszerű tünetek jelentkeznek,azonnal forduljon orvoshoz (lásd “ Lehetséges mellékhatások”). A kórháziellátást igénylő bőrreakciók előfordulásának veszélye gyermekkorban nagyobb,mint felnőtteknél.

 

Epilepsziakezelése esetén a gyógyszer hirtelen elhagyása az epilepsziás rohamok gyakoribbáválását eredményezheti (lásd “ Ha idő előtt abbahagyja a Lamotrigin Orionszedését”).

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Egyesgyógyszerek hatása megváltozhat, vagy azok megváltoztathatják a LamotriginOrion hatását egyidejű szedés esetén. Ide tartoznak:

-       azegyéb epilepszia elleni gyógyszerek (fenitoin, karbamazepin, fenobarbitál,primidon, valproát)

-       rifampicin(antibiotikum)

-       szertralin(depresszió esetén alkalmazott gyógyszer)

-       szájonát szedhető fogamzásgátló tabletták

 

Ha hormonálisfogamzásgátló tablettát szed, vagy annak szedését tervezi, fontos, hogybeszélje meg kezelőorvosával, mivel a lamotrigin csökkentheti a fogamzásgátlótabletta hatékonyságát. Azonnal értesítenie kell orvosát, ha bármilyenváltozást, például áttöréses vérzést vagy pecsételést észlel a menstruációsciklusában. Lehet, hogy más fogamzásgátló módszert kell választania.Kezelőorvosának módosítania kell a lamotrigin dózisát, ha Ön el akarja kezdeni,vagy abba akarja hagyni fogamzásgátló tabletta szedését.

 

Ha a jövőbenbármilyen okból orvoshoz fordul, feltétlenül mondja el, hogy Lamotrigin Oriontablettát szed.

 

ALamotrigin Orion egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

 

A LamotriginOrion bevehető étkezés közben, vagy attól függetlenül is. A tablettákfeloldhatók kevés vízben, elrághatók, vagy kellő mennyiségű vízzel lenyelhetőkegészben is.

 

Kerülje azalkoholos italok fogyasztását, mivel a központi idegrendszeri hatásokfokozódhatnak a Lamotrigin Orion és az alkohol együttes alkalmazása esetén.

 

Terhességés szoptatás

 

Lehetséges folytatnia alamotrigin szedését a terhesség és szoptatás alatt. Kérje orvosa vagygyógyszerésze tanácsát, ha teherbe esett, vagy ha terhességet tervez vagyszoptatni kíván.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükségesképességekre

 

A lamotrigin csökkentheti agépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. Ne vezessengépjárművet és ne üzemeltessen gépeket, ameddig nem tudja, hogy hogyan hat Önrea gyógyszer.

 

Fontosinformációk a Lamotrigin Orion egyes összetevőiről

 

Ez a gyógyszer aszpartámottartalmaz. Az aszpartám a fenilalanin forrása; így fenilketonúriás betegekszámára ártalmas lehet.

 

3.            HOGY KELL SZEDNI A LAMOTRIGIN ORION-T

 

A LamotriginOrion-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A kezelést orvosakis adaggal kezdi, és lassan emeli a dózist arra a legalacsonyabb szintre, amiaz epilepszia vagy a bipoláris betegséggel kapcsolatos depressziós hangulatiepizódok kezeléséhez kell. A kezdőadag és a dózisemelés lépései az Ön általszedett egyéb gyógyszerektől függenek. A kezdő adagot (12,5─25 mg/nap)négy héten belül emelik legalább a fenntartó szintre (általában 100─400 mg/nap).A Lamotrigin Orion tablettát általában naponta egyszer vagy kétszer kellszedni. A tablettákat amennyire lehetséges, minden nap ugyanabban az időpontbankell bevenni.

 

Ha úgy érzi,hogy a Lamotrigin Orion hatása túl erős, vagy túl gyenge, keresse fel orvosátvagy gyógyszerészét. Ne változtasson az adagon az orvossal történt megbeszélésnélkül.

 

A LamotriginOrion tabletta vízben feloldható. Ilyenkor fontos, hogy maradéktalanul igya mega vizet, csak ebben az esetben veszi be a kellő mennyiségű gyógyszert. Atabletta egészben is lenyelhető vízzel bevéve, és akár el is rágható.

 

Ha az előírtnáltöbb Lamotrigin Orion-t vett be

 

Ha Ön, vagy valaki más túl sok gyógyszertvett be, azonnal forduljon orvoshoz, vagy menjen kórházba.

 

Haelfelejtette bevenni a Lamotrigin Orion tablettát

 

Vegye be azelfelejtett adagot, amilyen hamar csak lehet, ha még legalább 12 óra vanhátra a következő adagig. Ne vegye be a kihagyott adagot, ha a következő adagbevétele 12 órán belül esedékes. Soha ne vegyen be dupla adagot, hogy bepótoljaa kihagyott adagot.

 

Nyaraláskor vagyutazáskor vigyen elegendő gyógyszert magával.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Lamotrigin Orion szedését

 

Ne változtassameg az adagot vagy hagyja abba a gyógyszer szedését saját elhatározásából. Agyógyszer hirtelen elhagyása után a görcsrohamok gyakoribbá válhatnak.

 

Ha kérdéseivannak a készítmény használatával kapcsolatban, forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Lamotrigin Orion is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonbannem mindenkinél jelentkeznek.

 

Agyakoriságokat a következők szerint adtuk meg:

Nagyon gyakori(10 személyből több mint 1-nél)

Gyakori(100 személyből több mint 1-nél, de 10 személyből kevesebb mint 1-nél)

Nem gyakori (1 000 személybőltöbb mint 1-nél, de 100 személyből kevesebb mint 1-nél)

Ritka (10 000 személybőltöbb mint 1-nél, de 1 000 személyből kevesebb mint 1-nél)

 

Nagyongyakori: bőrkiütés, fejfájás, szédülés, kettős látás, homályos látás.

 

Gyakori:ingerlékenyég, álmosság, almatlanság, fáradtság, remegés, ataxia (azizommozgások koordinálásának képtelensége), akaratlan szemmozgások, gyomor-bélpanaszok (hányinger, hányás, hasmenés).

Csak abipoláris betegeknél előforduló gyakori mellékhatások: hátfájás és izületifájdalom.

 

Nem gyakori:agresszív viselkedés.

 

Ritka:kötőhártya gyulladás, Stevens-Johnson szindróma (súlyos bőrreakció)

 

Nagyonritka: a vérképre és a májenzimekre kifejtett hatások, májműködési zavarok,túlérzékenységi reakciók, súlyos bőrreakciók (toxikus epidermális nekrolízis,lupusz-szerű reakciók), izomrángás, hallucinációk, zavartság, nyugtalanság,bizonytalanság, a fennálló Parkinson-kór tüneteinek romlása (mint pl. a karokés lábak rángása, a szemek forgása vagy száj rágó jellegű mozgása),extrapiramidális tünetek (pl. akaratlan mozgások, remegés és izommerevség,nyugtalanság, izomösszehúzódások, változások a légzésszámban és pulzusszámban),a görcsrohamok gyakoribbá válása.

 

Bőrkiütésáltalában a lamotrigin kezelés első 8 hetében alakulhat ki. Ha a LamotriginOrion tabletta szedése idején bőrkiütés, láz, arctáji duzzanat vagy influenza-szerűtünetek jelentkeznek, azonnal forduljon orvoshoz!

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYKELL TÁROLNI A LAMOTRIGIN ORION-T

 

Ez a gyógyszerkülönleges tárolási körülményeket nem igényel.

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne szedje a Lamotrigin Orion-t. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszerétnem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit mikéntsemmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Lamotrigin Orion

 

-                A gyógyszer hatóanyaga a lamotrigin. A diszpergálódó (szétoszlódó)tabletták erősségüktől függően 25 mg, 50 mg, 100 mg vagy 200 mglamotrigint tartalmaznak.

-                Egyéb összetevők: kroszpovidon, povidon K-30, mannitol (E 421), szilíciumozottmikrokristályos cellulóz, aszpartám (E 951), kroszkarmellóz nátrium, feketeribiszke aroma, magnézium-sztearát (470b).

 

Milyen akészítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

A LamotriginOrion fehér vagy szürkésfehér színű, kerek, lapos felszínű, ferdére vágott élűtabletta, melynek átmérője kb. 5,5 mm (25 mg tabletta), 7 mm (50 mg tabletta),8,5 mm (100 mg tabletta) vagy 12 mm (200 mg tabletta).


Lamotrigin Orion25 és 50 mg-os tabletta:      30 db vagy 50 db tabletta dobozonként.

Lamotrigin Orion100 mg-os tabletta:             30 db 50 db vagy 100 db tabletta dobozonként.

LamotriginOrion 200 mg-os tabletta:             50 db vagy 100 db tabletta dobozonként.

 

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

 

OrionCorporation

Orionintie 1

FIN-02200Espoo

Finnország

 

A gyártó

 

OrionCorporation, Orion Pharma

Orionintie 1

FIN-02200Espoo

Finnország

 

Agyógyszerkészítményt az EU tagállamaiban a következő neveken engedélyezték:

 

Finnország,Cseh Köztársaság, Magyarország, Norvégia és Szlovák Köztársaság: LamotriginOrion 25, 50, 100 és 200 mg diszpergálódó tabletta

 

Lengyelország:Lamozor 25, 50, 100 és 200 mg diszpergálódó tabletta

 

Lamotrigin Orion 25 mgdiszpergálódó tabletta                   30x    OGYI-T-20380/01

Lamotrigin Orion 50 mgdiszpergálódó tabletta                   30x    OGYI-T-20380/02

Lamotrigin Orion 100 mg diszpergálódótabletta       30x    OGYI-T-20380/03

Lamotrigin Orion 200 mgdiszpergálódó tabletta       50x    OGYI-T-20380/04

 

 

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. augusztus 19.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!