AKTIFERRIN LÁGY KAPSZULA 50X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Betegtájékoztató: Információk afelhasználó számára

 

Aktiferrin lágy kapszula

 

Vas(II)-szulfát és D,L-szerin

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontosinformációkat tartalmaz.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivelforduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos kizárólagÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma

1.            Milyen típusú gyógyszer azAktiferrin lágy kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók az Aktiferrin lágykapszula szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni az Aktiferrinlágy kapszulát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyan kell az Aktiferrinlágy kapszulát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer az Aktiferrin lágy kapszula és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

Az Aktiferrin lágy kapszulában található vas aszervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem.

A vérfesték (hemoglobin) és sok fontos enzimalkotóelemeként a vas számtalan anyagcsere folyamatban vesz részt.

A férfiak, a változó kor utáni nők és a gyermekek napi szükséglete 0,5‑1 mgvas, a változó kor előtti nőké és a fiataloké kb. 1‑2 mg, a terhesnőké 2‑5 mg, a csecsemőké 0,5‑1,5 mg. A 10%-os átlagosfelszívódási arány miatt ennek a mennyiségnek legalább a 10-szeresét kellalkalmazni a napi szükséglet kielégítésére.

 

Az Aktiferrin lágy kapszula a vashiányos állapotok kezelésére alkalmas.

 

 

2.       Tudnivalókaz Aktiferrin lágy kapszula szedése előtt

 

Ne szedje az Aktiferrinlágy kapszulát:

-         ha allergiás a vas(II)-szulfátraés D,L-szerinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,valamint szójára és földimogyoróra.

-         vasfelhalmozódás betegség esetén(hemokromatózis, hemosziderózis).

-         ha vasfelhasználási zavarral járóvérszegénységben szenved (szideroachresztikus anémia, ólomanémia, talasszémia).

-         a vérszegénység más eseteiben, amelyek nem vashiányból adódnak.

 

Figyelmeztetések ésóvintézkedések

AzAktiferrin lágy kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével:

-         amennyiben étrendi vagy egyébvassó kiegészítőket is alkalmaz, a lehetséges vas túladagolás elkerüléseérdekében.

-         ha az emésztőrendszernyálkahártyáinak gyulladásában vagy fekélyes megbetegedésében szenved. Ha azAktiferrin lágy kapszulát ezekben az állapotokban alkalmazza, fokozódhat azemésztőrendszeri megbetegedés súlyosbodásának kockázata. Mielőtt kezelőorvosaaz Aktiferrin lágy kapszulával történő kezelésről határozna, gondosanmérlegelni fogja az előnyöket és a kockázatokat.

Amennyiben szükséges, kezelőorvosa különböző laboratóriumivizsgálatokkal ellenőrizni fogja az Ön bizonyos laboratóriumi értékeit, amelymegmutatja, miként reagál a kezelésre és szükséges-e a vas további alkalmazása.

 

A szájüregi fekélyek és a fogelszíneződés kockázata miatt a kapszulákatnem szabad szopogatni, szétrágni vagy a szájban tartani, hanem egészben, vízzelkell azokat lenyelni. Amennyiben Ön nem képes betartani ezt az utasítást vagynyelési problémája van, kérjük, forduljon kezelőorvosához.

 

Az Aktiferrin lágy kapszulasötétebbé vagy feketévé változtathatja a székletet, ez teljesen ártalmatlan.

 

Egyéb gyógyszerek ésaz Aktiferrin lágy kapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Amennyiben az Aktiferrin lágy kapszulát egyéb gyógyszerekkel egyidejűlegalkalmazzák, a gyógyszerek kölcsönösen befolyásolhatják egymás hatását.

 

Kalcium és magnézium tartalmú vegyületek –beleértve azsavcsökkentőket és a kalcium- illetve magnéziumpótlásra szolgáló készítményeket(pl.: kalcium-karbonát vagy –foszfát tartalommal rendelkezőket), bikarbonát,karbonát, oxalát, illetve foszfát tartalmú gyógyszerkészítmények szinténcsökkenthetik a vas felszívódását, oldhatatlan komplexek képzése révén. Ezértvaskészítmények és a fenti gyógyszerkészítmények bevitele között két-háromórának el kell telnie.

Vaskészítmény együttadása dimerkaprollal toxikuskomplexek képződéséhez vezet. Ezért dimerkaprol (arzén, arany, higany és ólomszervetlen és szerves arilvegyületei által okozott és krónikus mérgezésellenszere) kezelés alatt vas nem adható.

A szájon át alkalmazott vas gátolja a szájon át adott tetraciklinekfelszívódását a gyomor-bélrendszerből, és viszont, a tetraciklinek gátolják avas felszívódását. Ha mindkét gyógyszer alkalmazása szükséges, akkor a kétkészítmény bevétele között két-három órának kell eltelnie.

Cinksók, kolesztiramin csökkenthetik a vas felszívódását.

Néhány vegyület, mint például az aszkorbinsavvagy a citromsav, fokozhatja a vas felszívódását.

Trientinkezelésben (rézanyagcsere zavar esetén) részesülő betegek esetében, havasterápia is szükséges, a két készítmény alkalmazása között körülbelülkét-három órának kell eltelnie, mivel az együtt alkalmazott vas csökkentheti atrientin terápiás hatékonyságát.

A vassók csökkenthetik egyéb hatóanyagokfelszívódását, így ezen gyógyszerek klinikai hatékonyságát, ilyen vegyületekpéldául a bifoszfonátok, az entakapon, a fluorokinolonok,a levodopa, a metildopa, a mikofenolát-mofetil és a penicillamin.A vassók csökkenthetik a levotiroxin hatékonyságát is, a felszívódáscsökkentése révén.

 

AzAktiferrin lágy kapszula egyidejű szedése étellel és itallal

A szájon át szedett vassók felszívódása nem jó, ésétkezéssel együtt történő alkalmazásuk tovább ronthatja felszívódásukat. Bikarbonát,karbonát, oxalát, illetve foszfát tartalmú ételek csökkenthetik a vasfelszívódását. Ezért vaskészítmények és az fenti élelmiszerek bevitele közöttkét-három órának el kell telnie.

A fekete tea, a kávé és a tej gátolják a vas felszívódását, ezért ezeka folyadékok nem alkalmasak a vaskészítmény bevételére.

 

Terhességés szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél aterhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előttbeszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Az Aktiferrin lágy kapszula terhesség alattialkalmazásáról nem állnak rendelkezésre vizsgálatok. Terhesség alatt avérszegénység kezelését célzó vaskészítmények terápiás adagjainak szájon áttörténő bevételét követően nem számoltak be nemkívánatos hatásokról. Mindamellettvasmérgezés esetén magzati károsodást, valamint vetélést figyeltek meg. Ezértaz Aktiferrin lágy kapszulát a terhesség ideje alatt nem szabadalkalmazni, csak nagyon indokolt esetben.

 

Szoptatás

Az Aktiferrin lágy kapszulát aszoptatás ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak nagyon indokolt esetben.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

AzAktiferrin lágy kapszula nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességeket.

 

Az Aktiferrin lágy kapszula szorbitot tartalmaz

A gyógyszer szorbitot tartalmaz, így amennyibentudomása van arról, hogy szervezete nem tolerál bizonyos cukrokat (fruktózintolerancia),kérjük, csak abban az esetben szedje az Aktiferrin lágy kapszulát, haelőzetesen megbeszélte kezelőorvosával.

 

 

3.       Hogyankell szedni az Aktiferrin lágy kapszulát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

Általában kb. 1,3‑4 mg vas bevitele javasolt naponta testtömeg-kilogrammonként.

 

Ha az orvos másképp nem rendeli, akészítmény ajánlott adagja:

 

Felnőttek:                                            1 kapszula naponta 2‑3-szor.

Gyermekek 6 és 12 éveskor között: 1 kapszula naponta1-szer.

12 éves és annálidősebbek serdülők:            1 kapszula naponta kétszer.

 

Az alkalmazásmódja

A kapszulát egészben, vízzel kell lenyelni. Ne szopogassa,ne rágja szét és ne tartsa a kapszulát a szájában.

 

Az alkalmazásidőtartama

A vashiány rendezésére legalább 8 héten át tartóvasbevitel szükséges. A vér vasszintjének normalizálódása után az Aktiferrin lágykapszulával végzett kezelést még néhány héten át folytatni kell a szervezetvasraktárainak feltöltése érdekében. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt arról,milyen hosszú ideig kell szednie az Aktiferrin lágy kapszulát.

 

Ha azelőírtnál több Aktiferrin lágy kapszulát vett be

Az akut vasmérgezés kockázata különösen magas csecsemők és kisgyermekekesetében; már 60 mg/testtömeg-kilogramm is életveszélyes mérgezéstokozhat.

Az Aktiferrin lágy kapszula nagy mennyiségének véletlenszerűbevételekor az első válaszreakció az émelygés, erős gyomorfájás, hasmenés ésvéres hányás. Súlyos esetekben a bőr vagy a nyálkahártya elkékülhet, zavartság,a vér fokozott savassága következtében szapora légzés (hiperventilláció) éskeringési elégtelenség fordulhat elő. A mérgezést követő 6‑24 órábana beteg állapota gyakran javulni látszik. Végül 24‑48 óra elteltévela beteg mélyebb sokkos állapotba kerülhet, melyet súlyos légzésfunkció zavarok(Cheyne-Stokes légzés), csökkent vizelet kiválasztás, májelégtelenség és véralvadásizavarok kísérnek.

 

Amennyiben Ön vagy egy gyermekvéletlenül túl sok kapszulát nyelt le, haladéktalanul hívjon orvost vagy orvosiügyeletet, aki a túladagolás súlyosságától függően dönt a szükségesintézkedésekről. A gyógyszer doboza legyen kéznél, hogy az orvos tájékozódnitudjon a bevett hatóanyagról.

 

Ha elfelejtette bevenni az Aktiferrin lágy kapszulát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására. A megszokott időben vegye be akövetkező adagot.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Aktiferrin lágy kapszulaszedését

Egyáltalán ne hagyja abba egyszer sem a gyógyszer szedését kezelőorvosamegkérdezése nélkül. Amennyiben mellékhatások lépnek fel Önnél, orvosatájékoztatja a szükséges ellenintézkedésekről, és arról, hogy szedjen-e másikgyógyszert vagy sem a vashiány kezelésére. Lásd még a 3. pont „Az alkalmazásidőtartama” c. bekezdését.

 

Ha bármilyen további kérdése van agyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

A következő mellékhatásokléphetnek fel az alábbi gyakoriságok szerint az Aktiferrin lágy kapszulaszedésekor:

 

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

·        allergiás bőrreakciók.

 

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

·        enyhe emésztőrendszeri panaszok, mint gyomorfájdalom, hasi puffadás,székrekedés vagy hasmenés fordulhatnak elő, különösen nagy adagok alkalmazásakor.

 

Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a rendelkezésreálló adatokból nem állapítható meg):

·        szájüregi fekélyek (helytelenalkalmazás esetén, a kapszulák szétrágása, szopogatása vagy a szájüregbenhagyása esetén). Az idős betegek és a nyelési zavarral küzdő betegek eseténfennállhat a garat és a nyelőcső, illetve a hörgők kifekélyesedésénekkockázata, amennyiben a kapszula a légutakba jut.

 

Az Aktiferrin lágy kapszula sötétebbé vagy fekete színűvé változtathatja a székletet, ez teljesen ártalmatlan.

 

Mellékhatásokbejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásrais vonatkozik. Amellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésévelÖn is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre agyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell az Aktiferrinlágy kapszulát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásbantárolandó.

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Aktiferrin lágy kapszula?

-         A készítmény hatóanyagai a vas(II)-szulfát és a D,L-szerin.

113,85 mg vas(II)-szulfátotés 129,00 mg D,L-szerint tartalmaz kapszulánként.

 

-         Egyéb összetevők:

Kapszula töltet: tisztított repceolaj, lecitin, sárgaviasz, hidrogénezett szójababolaj, részlegesen hidrogénezett szójababolaj.

Kapszulatok: nem kristályosodó szorbit-szirup,glicerin (85%), zselatin, fekete vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172).

 

Milyen az Aktiferrinlágy kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem: halványsárga,jellegzetes szagú olajos oldat, sötétbarna lágy zselatin kapszulában.

 

Csomagolás: 20, illetve 50 db Aktiferrin lágy kapszula PVC/PVDC/Alububorékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 
A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

 

Gyártó

Merckle GmbH.

D-89143 Blaubeuren,

Ludwig-Merckle-Straße 3.,

Németország

 

OGYI-T-1795/01-02

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:2016. november

 

<------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------>

 

Az alábbi információkkizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

 

Intézkedések túladagolás esetén

Amilyen gyorsan csak lehet, meg kell akadályozni a nagyobb mennyiségűvas felszívódását. A kórházba szállítás előtt a beteggel tejet és nyers tojástkell itatni.

 

Tüneti kezelés

Hánytatás, nátrium-bikarbonáttal vagy foszfát-puffer oldattal végzettgyomormosás, valamint a sokk és acidózis megelőzésére irányuló lépések.

 

Specifikus terápia

Akut vasmérgezés esetén deferoxamin (desferal) adásajavasolt azoknál a tüneteket mutató betegeknél, akiknek a szérum vasszintje 300‑350 mikrogramm/dlfölött van, pl. folyamatos intravénás infúzió formájában (kezdeti infúzióssebesség 15 mg/testtömeg-kilogramm/óra). A kezelés hatékonyságánakfeltétele a vaskomplexum eliminációja érdekében történő intakt vizeletkiválasztás. Ezért oliguria/anuria esetén peritoneális- vagy hemodialízisjavasolt.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!