MERAMYL 2,5MG TABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

MERAMYL2,5 mg tabletta

MERAMYL  5 mgtabletta

 MERAMYL 10 mgtabletta

 

Ramipril

 

Mielőtt elkezdenészedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-               Tartsa meg a betegtájékoztatót, merta benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-               Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írtafel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban azesetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-               Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetetészlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.         Milyen típusú gyógyszer a Meramyl és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.         Tudnivalók a Meramyl szedése előtt.

3.         Hogyan kell szedni a Meramylt?

4.         Lehetséges mellékhatások.

5          Hogyan kell a Meramylt tárolni?

6.         További információk.

 

 

 

1.         MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MERAMYL ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Meramyl egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Azun. ACE – gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik.

 

A Meramyl az alábbiak szerint hat:

-        Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését,amelyek emelhetik a vérnyomást

-        Ellazítja és tágítja az ereket

-        Megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében

 

A Meramyl alkalmazható:

-        A magasvérnyomás (hipertenzió) kezelésére

-        A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodásrosszabbodásának késleltetésére (függetlenül attól, hogy Ön cukorbetegségbenszenved-e vagy sem)

-        A szív kezelésére amikor az nem tud elegendő vért pumpálni aszervezet többi részébe (szívelégtelenség)

-        Szívinfarktust (miokardiális infarktus) követő kezelésreszívelégtelenség esetén

 

 

2.         TUDNIVALÓK A MERAMYL SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Meramylt:

-        ha allergiás (túlérzékeny) a ramiprilre vagy bármely más ACE-gátlóra vagy a Meramyl tabletta egyéb összetevőjére, melyek felsorolása a 6.pontban található.

Az allergiás reakció tüneteilehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának,nyelvének vagy torkának duzzanata.

-        Ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció amitangioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörösfoltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület ésaz ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.

-        Amennyiben Ön művese-kezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásbanrészesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Meramyl kezelés nem biztos,hogy megfelelő Önnek

-        Amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vesevérellátása csökkent (veseartéria szűkület)

-        Amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagybizonytalan. Ezt a döntést kezelőorvosának kell meghoznia.

-        Ha túl van a terhesség első 3 hónapján (A terhesség koraiszakaszában is tanácsos a Meramyl szedését elkerülni. Lásd a terhességről szólórészt)

 

Ne szedje a Meramylt ha Önre illik, valamelyik a fentfelsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan kérdezze meg kezelőorvosát, mielőttbeveszi a Meramylt.

 

A Meramyl fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőttbeveszi ezt a gyógyszert:

-        ha Önnek szív- máj vagy veserendellenessége van

-        ha Ön jelentős folyadék – vagy sóveszteséget szenvedett aszokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés avagy izzadás miatt, ha Ön sószegénydiétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagyművesekezelésben (dialízis) részesül

-        ha Ön méh vagy darázs csípéssel szembeni deszenzibilizálókezelésben fog részesülni

-        ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operációvagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Egy nappal a beavatkozás előttfelfüggesztheti a Meramyl kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát

-        ha magas vérének a kálium-szintje (és ezt a vérvizsgálat isigazolta)

-        ha un. kollagén-betegségben szenved, mint például szklerodermavagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség

-        Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes(vagy terhes lehet). A Meramyl szedése nem ajánlott a terhesség koraiszakaszában, és tilos, ha már túl van a terhesség első 3 hónapján, mivel ebbenaz időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a terhességről szólórészt).

 

Gyermekek

A Meramyl nem ajánlott gyermekkorban és serdülők esetén 18éves kor alatt, mivel ebben a betegcsoportban nem áll rendelkezésre információ.

 

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre(vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e) kérdezze meg kezelőorvosát, mielőttbeveszi a Meramylt.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét ajelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkülkapható készítményeket (és a gyógynövényeket) is. Ez azért fontos, mert aMeramyl befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek isbefolyással lehetnek a Meramyl hatására.

 

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsoroltgyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a Meramyl hatását.

-        Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroidgyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav)

-        Az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagyallergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. efedrin, noradrenalinvagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

 

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsoroltgyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják avalószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Meramyltablettával.

-        Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem- szteroidgyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav)

-        Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek)

-        A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek pl.ciklosporin

-        Vizelethajtók pl.furoszemid

-        Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér kálium-szintjét pl.spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, heparin (vérhígító)

-        Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok pl.prednizolon

-        Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben)

-        Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésére)

 

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsoroltgyógyszerek valamelyikét szedi. A  Meramyl befolyásolhatja hatásukat.

-        Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. szájon átalkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A Meramyl csökkentheti avércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Meramylt szed.

-        Lítium (mentális betegségek kezelésére). A Meramyl növelheti alítium mennyiségét a vérben. Az Ön lítium szintjét fokozottan ellenőriznie kellkezelőorvosának.

 

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önrekérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Meramylt.

 

A Meramyl egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagyitalokkal

 

Ha a Meramyl kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet,vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholtfogyaszthat a Meramyl kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel avérnyomás csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.

A Meramyl étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

 

Terhesség és szoptatás

 

Terhesség

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogyterhes (vagy terhes lehet). Az orvosa általában azt tanácsolja majd Önnek, hogyhagyja abba a Meramyl szedését a tervezett terhesség előtt, vagy amintmegtudja, hogy terhes és a Meramyl helyett másik gyógyszert javasol.

A Meramyl nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, éstilos szedni, ha már túl van a terhesség első 3 hónapján, mivel súlyosankárosíthatja a magzatot a terhesség harmadik hónapja után.

 

Szoptatás:

Tájékoztassa orvosát, ha szoptat, vagy szeretné elkezdeni aszoptatást.

Meramyl szedése szoptató anyáknak nem javasolt, és az orvosamásik gyógyszer felírása mellett dönthet, ha Ön szoptatni szeretne, különösenakkor, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Szédülhet a Meramyl kezelés során. Ez gyakoribb a Meramylkezelés megkezdésekor, vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, nevezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

 

Fontos információ a Meramyl tabletta egyes összetevőiről

A Meramyl tabletta tejcukrot (laktózt) is tartalmaz. Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.         HOGYAN KELL SZEDNI A MERAMYLT?

 

A Meramylt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

A gyógyszer szedése

-        Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert

-        Folyadékkal nyelje le a tablettát

 

 

Mennyi gyógyszert vegyen be

 

Magasvérnyomás kezelésére

-        A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer

-        A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelővérnyomásértéket be nem sikerül állítani

-        A maximális napi adag 10 mg naponta egyszer

-        Amennyiben Ön már szed vizelethajtó gyógyszereket, kezelőorvosamegszakíthatja a szedést vagy módosíthatja a vizelethajtó adagját, mielőttelkezdi a Meramyl kezelést

 

 

A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodásrosszabbodásának késleltetésére

-        A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2.5 mg naponta egyszer

-        A kezelőorvosa módosíthatja az adagot

-        A szokásos napi adag 5 mg vagy 10 mg naponta egyszer

 

Szívelégtelenség kezelésére

-        A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer

-        A kezelőorvosa módosíthatja az adagot

-        A maximális napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

 

Szívinfarktust követően alkalmazandó kezelés

-     A szokásos kezdőadag 1,25 mg naponta egyszer - 2,5 mg naponta kétszer

-        Kezelőorvosa módosíthatja az adagot

-        A szokásos napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

 

Idős betegek esetén

Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabbanfogja módosítani a kezelés során az adagot.

 

Ha az előírtnál több Meramylt vett be:

Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen alegközelebbi kórházi sürgősségi osztályra. Ne vezessen a korházba, kérjen megvalakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét,ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

 

Ha elfelejtette bevenni a Meramylt

 -    Vegye be a következő adagotamikor legközelebb esedékes

-        Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 

 

4.         LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer így a Meramyl is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal hagyja abba a Meramyl szedését és keresse felkezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztaljamagán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:

 

-        Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített leheta nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Meramyl által kiváltottsúlyos allergiás reakció jelei lehetnek

-        Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést a fekélyképződést aszájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, a bőr vörösödése, hólyagosodásavagy leválása (az un. Stevens – Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízisvagy eritéma multiforme néven ismert betegség)

 

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakvalamelyikét tapasztalja:

-        Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (unpalpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél issúlyosabb problémák beleértve a szívinfarktust és a sztrókot

-        Légszomj vagy köhögés, ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek

-        Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés,vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket,torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek atünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.

-        Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez apankreatitisz jele lehet (hasnyálmirigy gyulladás)

-        Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom,hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májproblémák jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.

 

Egyéb mellékhatások lehetnek még:

Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

 

Gyakori (10 beteg közül egynél kevesebbet érint)

-        Fejfájás, fáradtság

-        Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Meramyl kezeléskezdetén, illetve az adag emelése esetén

-        Gyengeség, hipotenzió (rendellenesen alacsony vérnyomás),különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le.

-        Száraz, ingerlő köhögés, arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagyhörghurut, légszomj

-        Gyomor- vagy bélfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányingervagy hányás

-        Kiütés mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is

-        Mellkasi fájdalom

-        Görcsök, vagy fájdalom az izmokban

-        A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb kálium szintetjeleznek a vérben

 

Nem gyakori (100 beteg közül egynél kevesebbet érint)

-        Egyensúly problémák (vertigo)

-        Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás,bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom)

-        Az ízérzés elvesztése vagy megváltoztatása

-        Alvászavarok

-        Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát aszokásosnál vagy nyugtalanság

-        Orrdugulás, légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása

-        Duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek,mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár

-        Gyomorégés, székrekedés vagy szájszárazság

-        Fokozott vízfelvétel és ürítés

-        A szokásosnál fokozottabb izzadás

-        Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia)

-        Szaporább vagy szabálytalan szívverés. Duzzadt karok és lábak.Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.

-        Kipirulás

-        Homályos látás

-        Ízületi fájdalom

-        Láz

-        Szexuális működési zavar férfiakban, illetve csökkent szexuálisvágy férfiakban és nőkben.

-        Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) avérvizsgálati eredményben

-        A vérvizsgálati eredmények változást mutatnak a máj-,hasnyálmirigy vagy vesefunkciós értékekben.

 

Ritka (1000 beteg közül egynél kevesebbet érint)

 

-        Bizonytalanság vagy zavartság érzése

-        Vörös és duzzadt nyelv

-        Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés

-        Köröm rendellenességek (a köröm meglazulása vagy leválása akörömágyból)

-        Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön

-        Foltok a bőrön és hideg végtagok

-        Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek

-        Hallásromlás vagy fülcsengés

-        Gyengeség érzése

-        A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek,fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében

 

Nagyon ritka (10000 beteg közül egynél  kevesebbet érint)

-        A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység

 

 

Egyéb jelentett mellékhatások:

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

-        Koncentrációzavar

-        Duzzadt száj

-        A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak

-        A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabbnátrium-szintet mutatnak a vérben

-        A kéz-és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizsergő vagyfájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud – jelenség)

-        A mell megnagyobbodása férfiakban

-        Lelassult vagy gátolt reakciók

-        Égő érzés

-        A szaglás megváltozása

-        Hajhullás

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.         HOGYAN KELL A MERAMYLT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

Adobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne szedje a Meramylt. A lejáratiidő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabada szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezzemeg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítsemeg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Meramyl tabletta

A készítmény hatóanyaga: ramipril

Egyéb összetevők: nátrium‑hidrogén‑karbonát,laktóz‑monohidrát, kroszkarmellóz‑nátrium,  hidegen duzzadókukoricakeményítő, nátrium sztearil‑fumarát, sárga vasoxid E172 (csak a2,5 és 5 mg‑os tablettákban), vörös vasoxid E172 (csak az 5 mg‑ostablettákban),

 

Milyen a Meramyl tabletta külleme és mit tartalmaz acsomagolás

 

Meramyl2,5 mg tabletta: Sárga, hosszúkás, lapos felületű tabletta. Egyik oldalánés az oldalsó részen felezővonallal és egyik oldalán „R 2” jelzéssel.

A tablettaegyenlő adagokra osztható.

 

Meramyl5 mg tabletta: Rózsaszínű, hosszúkás,lapos felületű tabletta. Egyik oldalán és az oldalsó részen felezővonallal ésegyik oldalán „R 3” jelzéssel.

A tablettaegyenlő adagokra osztható.

 

Meramyl10 mg tabletta: Fehér vagy csaknemfehér, hosszúkás, lapos felületű tabletta. Egyik oldalán és az oldalsó részenfelezővonallal és egyik oldalán „R4” jelzéssel.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.  

 

Kiszerelések:

A Meramyl 2,5 mg,5 mg és 10 mg tabletták nyomtatott kartondobozba csomagolt Al/Albuborékcsomagolásban kerülnek forgalomba. Dobozonként 10, 14, 20, 28, 30, 42,50, 98 vagy 100 tablettát tartalmaz.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

 

Actavis Hungary Kft.

4032-Debrecen

Bartha Boldizsár u.7.

Magyarország

Gyártó:

Extractum Pharma ZRt.,

1044 Budapest,Megyeri út 64.

Magyarország

 

 

OGYI-T-10231/01                    (Meramyl 2,5 mg tabletta)

OGYI-T-10232/01                    (Meramyl 5 mg tabletta)

OGYI-T-10233/01                    (Meramyl 10 mg tabletta)

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 12.03.

 

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!