MULTIFERON 3M NE OLD INJ ET FECS 6X0,5ML

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Multiferon 3millió NE injekciós oldat előretöltött fecskendőben

interferon alfa(HuIFN-alfa-Le)

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhezvagy a szakszemélyzethez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abbanaz esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassaerről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.         Milyen típusú gyógyszer aMultiferon és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.         Tudnivalók a Multiferonalkalmazása előtt

3.         Hogyan kell alkalmazni aMultiferont?

4.         Lehetséges mellékhatások

5.         Hogyan kell a Multiferonttárolni?

6.         Acsomagolás tartalma és egyéb információk

1.            Milyen típusú gyógyszer a Multiferon és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Multiferon interferon alfát tartalmaz. Ezt az anyagotazért állítja elő a szervezet, hogy megerősítse immunológiai védelmét ésrendelkezik azzal a képességgel, hogy megtámadjon bizonyos daganatos sejteketés vírusokat.

A Multiferon rosszindulatú bőrdaganat (melanóma malignum) kezelésére,és a bioszintetikus módszerrel előállított interferonnal szemben kialakultrezisztencia esetén alkalmazandó.

2.            Tudnivalók a Multiferon alkalmazásaelőtt

Ne alkalmazza a Multiferont

-           ha allergiás az interferon-alfára vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.

-           hasúlyos szívbetegsége van

-           súlyosan károsodott vese- vagy májműködés(beleértve az áttét által okozott károsodást is) esetén

-           haidült májgyulladása (hepatitisz) van cirrózissal

-           abban az esetben, ha idült májgyulladása(hepatitisz) van amit jelenleg, vagy a közelmúltban immunszuppresszánsokkalkezeltek (olyan gyógyszerekkel, melyeket a szervátültetések kapcsán azimmunrendszer működésének gátlására használnak)

-           van, vagy volt autoimmun betegsége (allergiásreakció a test saját anyagaira), mint például a reumás ízületi gyulladás (reumatoidartritisz)

-           epilepsziája van, vagy voltak már epilepsziásgörcsei

-           pszichiátriai betegsége van vagy volt, főképpen súlyos depresszió,öngyilkossági gondolatok és öngyilkossági kísérlet

-           károsodottcsontvelő működése van

-           szervátültetésmiatt károsodott az immunrendszere

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

A Multiferon alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával, ha bármelyik alább felsorolt betegségben szenved:

-         depresszió vagy pszichiátriai betegség

-         pajzsmirigyműködési zavar

-         tüdőbetegség (például idült obstruktív tüdőbetegség)

-         cukorbetegség

-         olyan betegség, amely befolyásolja a véralvadási képességet,például ha trombózisa van

-         károsodott csontvelő működése van

-         károsodott vese- vagy májműködés

-         szívrohama és/vagy bármilyen más szívbetegsége volt (szívelégtelenség,ritmuszavar)

-         előrehaladott daganatos betegség

-         pikkelysömör

-         fertőzés (megfázással kapcsolatos tünetek, mintpéldául láz és köhögés)

-         a máj idült gyulladása (hepatitisz)

-         HIV

-         vese- és/vagy májátültetése volt

Amennyiben cukorbetegsége van, az orvosa rendszeresenellenőrizni fogja a vércukorszintjét. A vércukorszint változhat a kezelésalatt. Ha ez bekövetkezik, akkor az orvosa módosítani fogja a cukorbetegségelleni gyógyszerének dózisát.

Vírus biztonság

Amikor humán vérplazmából vagy vérből állítanak előgyógyszereket, bizonyos óvintézkedéseket meg kell tenni a fertőzések betegekretörténő átvitelének megelőzésére. Ilyen óvintézkedés például a vér- ésplazmadonorok körültekintő kiválasztása annak biztosítására, hogy azokat azembereket, akiknél fennáll a veszély, hogy fertőzést hordoznak, kizárják,illetve az egyes plazmakeverékek szűrése vírusokra és más fertőzésekre. Ezekneka gyógyszereknek a gyártói maguk is beépítettek a gyártási folyamatba olyanmódszereket, amelyek inaktiválják vagy eltávolítják a vírusokat a vérből és a vérplazmából. Mindezek ellenére humán vérből vagy vérplazmából nyertkészítmények alkalmazásakor a fertőző betegségeket okozóágensek átvitelének lehetősége nem zárható ki teljesen. Ez vonatkozik akáreddig ismeretlen, új vírusokra és más kórokozókra is.

Az alkalmazott eljárások hatékonynak tekinthetők a lipidburokkal rendelkező vírusok ellen, mint a humánimmunhiány vírus (HIV), a hepatitisz B és a hepatitisz C, valamint alipidburokkal nem rendelkező vírusok ellen, mint a hepatitisz A és a ParvovirusB19.

Egyéb gyógyszerek és a Multiferon

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét ajelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint az alkalmazni tervezett egyébgyógyszereiről. A Multiferon befolyásolhatja a következő gyógyszerek hatását,vagy azok a Multiferonét:

-         érzéstelenítő szerek

-         altatók

-         nyugtatók

-         teofillin (az asztma és a hörghurut kezelésére szolgálógyógyszer)

-         aminofillin (asztma kezelésére szolgáló gyógyszer)

-         shosaikoto (egy kínai gyógynövény készítmény).

A Multiferon egyidejű alkalmazásaétellel és itallal

A Multiferon kezelés alatt nagyon fontos, hogy sokfolyadékot igyon.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve hafennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszerszedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével. Eddig nem áll rendelkezésre a terhesség alattihasználatról adat. Ezért azok a fogamzóképes nők, akik Multiferont szednekhatékony fogamzásgátló eszközöket kell alkalmazniuk a terhesség elkerülésére.

Nem ismert, hogy az interferon-alfa kiválasztódik-e azanyatejbe. Mindig tájékoztassa orvosát, hogy szoptat, mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

A Multiferon kezelés egyes embereknél csökkentheti amegfelelő reakcióképességet. Ön a felelős azért, hogy eldöntse, van-e olyanállapotban, hogy gépjárművet vezessen, vagy különleges figyelmet igénylő munkátvégezzen. Az egyik tényező, ami ezen képességeit befolyásolhatja, maga agyógyszerek használata, azok hatásai és/vagy mellékhatásai miatt. Ezen hatásokés mellékhatások leírása megtalálható más pontokban. Önnek ezért a teljesbetegtájékoztatót el kell olvasnia tájékozódásul. Beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészévelvagy a szakszemélyzettel, ha bizonytalan.

3.            Hogyan kell alkalmazni a Multiferont?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az orvosa az Ön szükségletei és állapota alapján személyreszabottan határozza meg a dózist. Soha ne változtasson az előírt dózison sajátdöntése alapján. Mindig beszélje meg az orvosával.

A Multiferon injekciót bőr alá (szubkután) adja be egyorvos, nővér, vagy saját maga. Az orvosa részletes tájékoztatást fog adni, hogymennyi Multiferont kell beadnia, hogyan kell befecskendezni, milyen gyakran ésmennyi ideig tart majd a kezelés. A Multiferon beadásával kapcsolatos leírástlásd az „Útmutató a Multiferon befecskendezéséhez” című részben.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a Multiferon hatása túl erős,vagy túl gyönge, beszélje meg az orvosával.

Ha az előírtnál több Multiferont alkalmazott

Lépjen kapcsolatba orvosával vagy kórházával a kockázatmegállapítására, és hogy megtudja, mit kell tennie, amennyiben túl nagy dózistalkalmazott a gyógyszerből, vagy ha például egy gyermek véletlenül lenyelte agyógyszert.

Ha elfelejtette alkalmazni a Multiferont

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

4.         Lehetségesmellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik,

A leggyakoribb mellékhatások a láz, hidegrázás,verejtékezés, fáradtság, merevség, izületi vagy izomfájdalom, fejfájás,csökkent étvágy és hányinger. Ezek a heveny mellékhatások általában paracetamolszedésével mérsékelhetőek és a kezelés folytatásával általában enyhülnek.

A megfigyelt mellékhatások gyakoriságának leírását lásdlent.

 

Nagyon gyakori (10 kezelt betegbőltöbb mint 1 esetén észlelhető): Alacsonyabbfehérvérsejt szám, étvágytalanság, hányinger, a vér kálcium szintjénekcsökkenése, fejfájás, hasmenés, hajhullás, fokozott verejtékezés, izomfájdalom,izületi fájdalom, influenza jellegű tünetek, fáradtság, láz, izületi merevség,étvágycsökkenés

Gyakori (100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebb mint 1esetén észlelhető): Csökkent vérlemezke-szám,vérszegénység, hányinger/hányás.

Nem gyakori (1000 kezelt betegbőltöbb, mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető): a só- és elektrolit-egyensúlyra gyakorolt hatás,depresszió, szorongás, módosult tudatállapot, zavartság, viselkedészavarok,idegesség, memória gyengülése, alvászavarok, idegrendszeri zavarok, forgójellegű szédülés, ízérzés zavara, bizsergés, csökkent tapintásérzés, remegés,szemgyulladás, látászavar, szívritmuszavar, szívdobogás-érzés, magas- ésalacsony vérnyomás, gyomorfájás, szájszárazság, pikkelysömör súlyosbodása,viszketés, fehérjevizelés és magasabb sejtszám a vizeletben, mellkasi fájdalom,vizenyő, változások a laboratóriumi vizsgálatok eredményeiben, súlyvesztés.

Ritka(10 000 kezelt betegből többmint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető):Tüdőgyulladás, herpesz, a vérkép értékeinek változása, mint például súlyosfokú fehérvérsejtszám-csökkenés (agranulocitózis) /lásd lent/, autoimmunbetegségek (olyan betegségek, ahol a test a saját sejtjeit támadja meg ésgyulladást és/vagy szövetkárosodást okoz), heveny allergiás reakciók (olyantünetek, mint például a csalánkiütés, a bőr helyi duzzanata, légzésinehézségek), a pajzsmirigyműködés megváltozása, magas vércukorszint,öngyilkosság, öngyilkossági kísérletek, öngyilkossági gondolatok, kóma, az agyierekben kialakuló elváltozások (vérrög, vérzés), epilepsziás görcsök, átmenetiimpotencia, szívleállás, szívroham, krónikus szívelégtelenség, tüdővizenyő,kékes bőrszín, kékes ajkak és nyálkahártya (a csökkent véroxigén szinteredményeképpen), érgyulladás, nehézlégzés, köhögés, fokozott bélműködés,székrekedés, gyomorégés/reflux, nyomás érzése a rekeszizmon, szélgörcs,hasnyálmirigy gyulladás, májbetegségek, mint például a májelégtelenség,bőrkiütés, száraz bőr és nyálkahártya, orrvérzés, orrnyálkahártya gyulladás, kiütéssel,izületi károsodással járó betegség, ami megtámadja a veséket és a vért is (szisztémáslupusz eritematozusz), izületi gyulladás, heveny veseelégtelenség (kiváltképpolyan daganatos betegeknél, akik vesebetegségben szenvednek), csökkentveseműködés.

Nagyon ritka (10 000 kezelt betegbőlkevesebb mint 1 esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető)Enyhe vérzés a bőrben és a nyálkahártyán (idiopátiás trombocitopéniáspurpura), olyan gyulladásos tünetekkel járó betegség, mint a láz, általánosreakció, izületi fájdalom és piros, fájó duzzanatok a láb alsó részein (szarkoidózis),cukorbetegség, a vérzsírok szintjének megemelkedése, visszatérő gyomorfekély,belek vérzése, reakciók az injekció beadásának helyén, beleértve nagyon ritkaesetekben a szövetelhalást is.

Azonnal fejezze be a Multiferon alkalmazását és lépjenkapcsolatba egy orvossal, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja(angioödéma):

  • Az arc, nyelv, vagy torok duzzanata
  • Nyelési nehézségek
  • Csalánkiütés/bőrkiütés és légzési nehézségek

Azonnal lépjen kapcsolatba egy orvossal:

  • Ha romlik vagy elveszíti a látását a Multiferon kezelés alatt, vagy azt követően, azonnal keresse meg az orvosát.
  • Ha a depresszió bármilyen jelét észleli magán, mint például a levertség, az értéktelenség érzése, vagy öngyilkossági gondolatok a Multiferon kezelés alatt, azonnal keresse meg orvosát.

Ritkán előfordulhat, hogy a Multiferon megtámadja afehérvérsejteket és ezáltal gyengíti az immunrendszert. Ha egy fertőzést kap,aminek olyan tünetei vannak, mint a láz, súlyosan legyengült általánosállapottal, vagy láz olyan helyi tünetekkel mint nyaki/torok/száj fájdalom,vagy vizelési nehézség, azonnal keresse meg az orvosát. Az orvos vért fog vennia súlyos fehérvérsejtszám csökkenés (agranulocitózis) kizárására. Rendkívülfontos, hogy kezelőorvosát tájékoztassa az Ön által szedett gyógyszerekről.

5.         Hogyan kell aMultiferont tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a külső csomagolásonfeltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fecskendő tartalma egyszeri használatra való. Bármilyenfel nem használt készítményt meg kell semmisíteni.

Hűtőszekrényben (2°°C– 8°°C) tárolandó. A fénytől valóvédelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Nem fagyasztható!

A Multiferon fecskendő a hűtőszekrényből egyszeri, maximum 2hónap hosszúságú időtartamra vehető ki és legfeljebb 25°°C-on tárolandó, ezt követően a gyógyszert meg kell semmisíteni.Ne felejtse el ráírni a csomagolásra azt a dátumot, amikor a gyógyszert a hűtőszekrénybőlkivette.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon aszennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezzemeg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.         A csomagolástartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Multiferon

 

-         A készítmény hatóanyaga az interferon-alfa. Egy előretöltött fecskendő(0,5 ml) 3 millió NE humán leukocita interferon-alfát (HuIFN-alfa-LE)tartalmaz.

-         Egyéb összetevők: humán albumin, vízmentes nátrium-dihidrogén-foszfát,vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát, nátrium-klorid, injekcióhoz víz.

Milyen a Multiferon készítmény külleme és mit tartalmaz acsomagolás

Tiszta, színtelentől halvány sárgáig változó színű oldat.

Kiszerelés: 6 x 0,5 ml (0,5 ml = 3 millió NE)

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Swedish Orphan Biovitrum International AB

112 76 Stockholm

Svédország

Tel: +46 (0)8-697 20 00

e-mail: mail.se@sobi.com

Gyártó:

Swedish Orphan Biovitrum AB (publ)
Tvistevägen 48, Box 7979, SE- 907 19 Umeå, Svédország

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivelforduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Swedish Orphan Biovitrum s.r.o

Magyarországi Fióktelepe Váci út 22-24

H-1132 Budapest

Magyarország

Tel: +420 257 222 034

e-mail: mail.hu@sobi.com

OGYI-T-21010/01      6x0,5 ml előretöltött fecskendőben(boroszilikát üveg)

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2013. május

 

Egyéb információforrások

A gyógyszerről részletes információ a magyar OrszágosGyógyszerészeti Intézet internetes honlapján (www.ogyi.hu) található.

Útmutatóa Multiferon befecskendezéséhez

 

A következő útmutatóelmagyarázza, hogy hogyan adhatja be a Multiferont saját magának. Figyelmesenolvassa el ezt az útmutatót és kövesse lépésről-lépésre. Orvosa vagy ápolónőjemegtanítja Önnek. Ne próbálja meg beadni magának az injekciót, ha nem biztosabban, hogy hogyan kell csinálni. Ez a tájékoztató bőr alá történő alkalmazásravonatkozik (szubkután).

1.            Előkészületek

Vegyen ki egy fecskendőt a csomagbólés ellenőrizze, hogy nem sérült-e meg.

Tegye vissza a csomagot ahűtőszekrénybe.

Hagyja a fecskendőt szobahőmérsékleten30 percig az injekció beadása előtt.

Készítsen elő egy alkoholostörlőkendőt.

Alaposan mosson kezet az injekcióbeadása előtt.

2.            Az előretöltött fecskendő

·        Vegye le a műanyag kupakot a tűről.

·        A fecskendő ekkor használatra készen áll.

3                   Injekcióraalkalmas helyek

Válasszon ki egy injekciós helyet.

·        Has

·        A combok első része

·        A fenék felső, külső része

Annak elkerülésére, hogy azismételten ugyanarra a helyre beadott injekció helyén bőrproblémákjelentkezzenek minden injekciónál változtassa meg a beadás helyét.

4                   Hogyan fecskendezze be:

·          Használjon egy alkoholos törlőkendőt az injekció kiválasztottbeadási helyén a bőr megtisztítására. Várja meg, amíg bőre megszárad.

·          Erősen szorítsa össze a bőrét (körülbelül 5 cm szélesen) mutató-és hüvelykujja között és emelje meg.

Ez felemeli a zsírszövetet az alattalévő izomtól. Tartsa meg ezt a redőt.

·          Afecskendőt 45°°-os szögben tartsa ésszúrja bele a tűt a másik kezével tartott bőrébe. Ne engedje, hogy a tű túlközel álljon meg a bőrfelszínhez.

·         Engedje el a bőrredőt. Tartsa a tűt a hüvelykujjával és amutatóujjával és lassan fecskendezzen be, amíg a fecskendő ki nem ürül.

·        Húzza ki a tűt, és az alkoholos törlőkendővel gyakoroljon enyhenyomást az injekció helyére.

A tű kihúzását követően jelentkezőkis vérzés teljesen normális.

5.        Azinjekció után

·          Dobja ki a használt fecskendőt és a tűt egy veszélyeshulladékoknak fenntartott tárolóba.

(Ez rendkívül fontos, mert így senkitsem szúrhat meg a tű).

A fecskendő tartalma egyszerihasználatra való. Bármilyen fel nem használt készítményt meg kell semmisíteni.

·          Mindig tartsa a gyógyszereket és az injekciós eszközöket agyermekektől elzárva!

Keresse meg ápolónőjét vagy orvosát,ha bármilyen további kérdése lenne.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!