ALDARA 5% KRÉM 12X 250MG

 

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ALDARAKRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Aldara krém három különböző esetben használható. Az ön kezelőorvosa azAldara krémet felírhatja:
- A nemi szerveken és a végbélnyílás körül található szemölcsök (kondilomaakuminátusz) kezelésére, vagy a
- Felületes basalsejtes karcinóma kezelésére.
Ez egy gyakori, lassan növő bőrdaganat típus, ami igen kis valószínűséggelterjed a test más részeire. Általában a középkorú és idős betegekben fordulelő, különösen azokban a világos bőrűekben, akiket túl sok napsugárzás ér. Hakezelés nélkül marad, a basalsejtes karcinóma elváltozhat, különösen az arcon -ezért a korai felismerés és kezelés igen fontos.
- Aktinikus keratózis
Az aktinikus keratózisok durva bőrterületek, amelyek olyan embereknél fordulnakelő, akik életük során sok napsütésnek voltak kitéve. Némelyek bőrszínűek,mások szürkések, rózsaszínűek, pirosak vagy barnák. Lehetnek laposak éspikkelyesen hámlók vagy bőrből kiemelkedők, durvák, kemények és szemölcsösfelületűek. Az Aldarát csak az arcon és hajas fejbőrön található laposaktinikus keratózisokra lehet alkalmazni egészséges immunrendszerű betegeknél,ahol orvosa úgy döntött, hogy az Aldara a legalkalmasabb kezelés Önnek.
Az Aldara krém segíti szervezete saját immunrendszerét olyan természetesanyagok előállításában, amelyek segítenek legyőzni a felületes basalsejteskarcinómát, aktinikus keratózist vagy a szemölcsöket okozó vírusokat.
2. TUDNIVALÓK AZ ALDARA KRÉM ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Aldara krémet:
- Ha allergiás (túlérzékeny) az imikimodra (a hatóanyagra) vagy a krém egyébösszetevőjére.
Gyermekek és serdülők:
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél nem ajánlott.
Az Aldara krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
o Amennyiben régebben már használt Aldara krémet vagy egyéb hasonlókészítményt, erről tájékoztassa orvosát, mielőtt a megkezdené ezt a kezelést.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az immunrendszere nem jól működik.
- Ne használja az Aldara krémet, mindaddig, amíg a kezelendő területen korábbigyógyszeres vagy sebészeti beavatkozás történik.
- Kerülje, hogy a gyógyszer a szembe, ajkakra és orrcimpára kerüljön. Véletlenérintkezés esetén vízzel mossa le a krémet.
- Ne alkalmazza a krémet belsőleg.
- Ne használjon több krémet annál, mint amennyit orvosa tanácsolt!
- Ne kötözze be a kezelt területet az Aldara krém alkalmazását követően.
- Ha az érintett területen elviselhetetlenül kellemetlen érzés lép fel, akrémet minden esetben le kell mosni kímélő szappannal és vízzel. Amint aprobléma megszűnt, ismét el lehet kezdeni a krém alkalmazását.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha vérképében eltérések vannak.
Az Aldara hatásmódjából következően lehetséges, hogy a krém rontja a kezeltterületen fennálló gyulladást.
- Ha nemi szervek szemölcseivel kezelik, tartsa be az alábbi óvintézkedéseketis:
Az előbőr alatt található szemölcsök esetén az előbőrt minden nap hátra kellhúzni és meg kell mosni alatta. Ha az előbőr alatti terület mindennapimegmosása nem történik meg, az előbőr beszűkülése, duzzanat kialakulása, a bőrhámlása nagyobb valószínűséggel következik be, és az előbőr visszahúzásánaknehézségét eredményezi. Amennyiben ezek a tünetek fellépnek, haladéktalanulszakítsa meg a kezelést és forduljon orvoshoz.
Ha a területen nyílt sebek vannak: ne kezdje el az Aldara krém alkalmazását,amíg a sebek meg nem gyógyultak.
Ha belső testfelületen találhatók szemölcsök: ne alkalmazza az Aldara krémet ahúgycsőben (a vizelet távozására szolgáló nyílásban), a hüvelyben (aszülőcsatornában), a méhnyakon (belső női nemi szerven), valamint sehol avégbél belső részén.
Ne alkalmazzon egynél több kúrát a gyógyszerből, amennyiben akár betegség, akára már szedett gyógyszerek miatt problémák vannak az immunrendszerével. Ha úgygondolja, hogy ez Önnél fennáll, forduljon orvosához.
Ha Ön HIV-pozitív, tájékoztassa erről orvosát, mivel az Aldara krém nembizonyult ugyanolyan hatékonynak HIV-pozitív betegekben. Ha úgy dönt, hogy méga szemölcsök jelenlétének idején szexuális kapcsolatot kíván létesíteni, azAldara krémet a szexuális együttlét után - ne előtt - alkalmazza. Az Aldarakrém gyengítheti az óvszereket és pesszáriumokat, ezért a krémet a szexuálisegyüttlét idejére ne hagyja fent. Ne felejtse, hogy az Aldara krém nem nyújtvédelmet más személyeknek a HIV vagy egyéb szexuálisan terjedő betegséggeltörténő megfertőzése ellen.
- Ha felületes basalsejtes karcinómával vagy aktinikus keratózissal kezelik,tartsa be az alábbi óvintézkedéseket is:
Az Aldara kezelés alatt ne használjon kvarclámpát vagy szoláriumot, kerülje anapsugárzást amennyire csak lehet. Használjon védőruházatot, vagy széleskarimájú kalapot, ha szabadban van.
Az Aldara kezelés alatt a gyógyulásig a kezelt terület jól megfigyelhetőenkülönbözik a normális bőrtől.
A kezelés alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is. Nem ismertek olyan gyógyszerek, amelyek inkompatibilisek lennénekaz Aldara krémmel.
Terhesség és szoptatás
Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez. Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha terhes vagy terhességettervez. Orvosa tájékoztatni fogja Önt az Aldara krém terhesség alatt történőalkalmazásának kockázatairól és előnyeiről. Állatkísérletek nem igazoltakközvetlen vagy közvetett káros hatást terhességben.
Aldara krémmel történő kezelés ideje alatt ne szoptassa gyermekét, mivel nemismert, hogy az imikimod bekerül-e az anyatejbe.
Fontos információk az Aldara krém egyes összetevőiről:
A metil-parahidroxibenzoát (E218) és propil-parahidroxibenzoát (E216) allergiásreakciókat okozhatnak. A cetil-alkohol és sztearil-alkohol helyi bőrreakciókatokozhat (pl. kontakt dermatitisz).
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ALDARA KRÉMET?
Gyermekek és serdülők:
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél nem ajánlott.
Felnőtteknél:
Az Aldara krémet pontosan úgy alkalmazza, ahogy a kezelőorvosa mondta.Amennyiben nem biztos valamiben, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Alaposan mosson kezet a krém használata előtt és után. Ne kötözze be illetve neragassza le a kezelt területet az Aldara krém alkalmazását követően.
A krém alkalmazásakor minden esetben bontson fel új tasakot. Használat után atasakban maradt krémet dobja ki. Felbontott tasakot ne őrizzen meg későbbihasználatra.
A kezelés gyakorisága és időtartama különbözik a nemi szervek szemölcseinél, abasalsejtes karcinómánál, valamint az aktinikus keratózisnál (lásd a specifikusutasításokat minden javallathoz).
Aldara krém: alkalmazási utasítások
http://www.pharmindex.hu/btab/Aldara5-kr1.gif
- A nemi szervek szemölcseinek kezelése során:
Alkalmazási utasítások - (hétfő, szerda és péntek)
1. Lefekvés előtt mossa meg a kezét és a kezelendő területet kímélő szappannalés vízzel, majd alaposan szárítsa meg.
2. Bontson ki egy új tasakot, és nyomjon Aldara krémet az ujjbegyére.
3. A krémet vékony rétegben kenje fel a tiszta és száraz szemölcsös területre,és gyengéden dörzsölje be a bőrbe, amíg a krém el nem tűnik.
4. A krém alkalmazását követően a felbontott tasakot dobja ki, és mosson kezetszappannal és vízzel.
5. Hagyja az Aldara krémet a szemölcsös területen 6-10 órán keresztül. Nezuhanyozzon vagy fürödjön ez idő alatt.
6. 6-10 óra elteltével az Aldara krémmel bekent területet bőrkímélő szappannalle kell mosni. Alkalmazza az Aldara krémet heti 3 alkalommal, például hétfőn,szerdán és pénteken. Egy tasak 20 cm2 szemölcsös terület fedéséreelegendő krémet tartalmaz.
Férfiak előbőre alatt található szemölcsök esetén az előbőrt minden nap hátrakell húzni, és meg kell mosni alatta (lásd 2. pont "Fokozott óvatossággalalkalmazza az Aldara krémet:")
Az Aldara krém alkalmazását az utasítások szerint folytassa, amíg a szemölcsökteljesen el nem tűntek (a nők felénél ez 8 hétig, a férfiak felénél 12 hétig,de néhány betegben a szemölcsök már 4 hét után is eltűnhetnek).
Ne alkalmazza az Aldara krémet a szemölcsök kezelésére egy alkalommal 16 hétnéltovább. Ha az Aldara krém hatását túlzottan erősnek vagy gyengének érzi,forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
- A superficialis basal sejtes karcinóma kezelése során:
Alkalmazási utasítások - (hétfő, kedd, szerda, csütörtök és péntek)
1. Mielőtt lefeküdne, mossa meg a kezét és a kezelendő felületet kímélőszappannal és vízzel.
Szárítsa meg alaposan.
2. Nyisson ki egy új tasakot és nyomjon egy kevés krémet az ujjbegyére.
3. Helyezze a krémet az érintett felületre és 1 cm-es környezetére. Dörzsöljeóvatosan a krémet a bőrbe, amíg a krém el nem tűnik.
4. A krém használata után dobja el a kinyitott tasakot. Mosson kezet szappannalés vízzel.
5. Hagyja az Aldara krémet a bőrön 8 órán keresztül. Ne tusoljon vagy fürödjönez alatt az idő alatt.
6. Mintegy 8 óra után a területet, ahol az Aldara krémet használta, bőrkímélőszappannal le kell mosni.
Helyezzen megfelelő mennyiségű Aldara krémet a kezelendő felületre és 1 cm-es(kb. 1/2 hüvelyk) környezetére, hogy befedje azt, 5 egymást követő naponkeresztül 6 héten át. Például alkalmazza a krémet hétfőtől péntekig, és nealkalmazza szombaton és vasárnap.
- Az aktinikus keratózis kezelése során:
Alkalmazási utasítások - (hétfő, szerda és péntek)
1. Mielőtt lefeküdne, mossa meg a kezét és a kezelendő felületet kímélőszappannal és vízzel.
Szárítsa meg alaposan.
2. Nyisson ki egy új tasakot és nyomjon egy kevés krémet az ujjbegyére.
3. Helyezze a krémet az érintett felületre.. Dörzsölje óvatosan a krémet abőrbe, amíg fel nem szívódik.
4. A krém használata után dobja el a kinyitott tasakot. Mosson kezet szappannalés vízzel.
5. Hagyja az Aldara krémet a bőrön 8 órán keresztül. Ne tusoljon vagy fürödjönez alatt az idő alatt.
6. Mintegy 8 óra után a területet, ahol az Aldara krémet használta, bőrkímélőszappannal le kell mosni.
Alkalmazza az Aldara krémet heti 3 alkalommal, például hétfőn, szerdán éspénteken. Egy tasak 25 cm2 szemölcsös terület fedésére elegendőkrémet tartalmaz. Folytassa a kezelést 4 hétig. Négy héttel az első kezelésután orvosa ellenőrizni fogja a bőrét. Ha a léziók nem mindegyike tűnt el,további 4 hetes kezelésre lehet szükség.
Ha az előírtnál több Aldara krémet alkalmazott:
Mossa le a felesleget kímélő szappannal és vízzel. Ha minden bőrreakció elmúlt,folytathatja a kezelést. Ha véletlenül lenyelte az Aldara krémet, forduljonorvoshoz.
Ha elfelejtette alkalmazni az Aldara krémet:
Ha kimaradt egy adag, a kihagyás észlelésekor alkalmazza a krémet, atovábbiakban pedig a szokásos rendszer szerint használja.
Ne alkalmazza a krémet egy nap egynél többször.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
A mellékhatások gyakoriságát az alábbiak szerint osztályozzák: Nagyon gyakori:10 betegből több mint egy betegnél fordul elő
Gyakori: 10 betegből kevesebb mint 1 betegnél, de 100 betegből több mint 1betegnél fordul elő
Nem gyakori: 100 betegből kevesebb, mint 1betegnél, de 1000 betegből több mint1 betegnél fordul elő
Ritka: 1000 betegből kevesebb, mint 1betegnél, de 10 000 betegből több mint 1betegnél fordul elő
Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 betegnél fordul elő
Mint minden gyógyszer, így az Aldara krém is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Minél előbb tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha kellemetlenségetérez az Aldara krém használatának ideje alatt.
Egyes betegek bőrszín-változást észleltek az Aldara krém alkalmazásánakterületén. Bár ezek az elváltozások idővel javultak, néhány betegbenmegmaradhatnak. Ha bőre kedvezőtlenül reagál az Aldara krém alkalmazására,hagyja abba a kezelést, mossa meg a területet kímélő szappannal és vízzel, ésforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Néhány beteg bizonyos fokú szőrzethullást tapasztalt az Aldara krémmel valókezelés után a kezelés helyén vagy a környező területeken.
Néhány egyénnél a vérsejtek számának csökkenését észlelték. A vérsejtekszámának csökkenése Önt fogékonyabbá teheti a fertőzésekkel szemben, sérüléseikönnyebben bekékülhetnek, illetve fáradékonyságot okozhat. Tájékoztassakezelőorvosát, ha ezen tünetek bármelyikét észleli.
Súlyos bőrreakciókat ritkán jelentettek. Hagyja abba az Aldara krémalkalmazását és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha bőrén léziókat vagyolyan foltokat fedez fel, amelyek először kis piros területként jelennek meg,majd körkörösen továbbfejlődnek, miközben olyan tünetek jelentkezhetnek, mintviszketés, láz, általános rosszullét, ízületi fájdalom, látási zavarok, égő,fájó vagy viszkető szem, illetve fekélyek a szájban.
Néhány beteg bizonyos fokú szőrzethullást tapasztalt a kezelés helyén vagy akörnyező területeken.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.
- A nemi szervek szemölcseinek kezelése során:
Az Aldara krém sok nemkívánt hatását a bőrön kifejtett helyi hatása okozza.
Nagyon gyakori hatások a bőrpír (a betegek 61%-a), a bőr hámlása (abetegek 30%-a), korpásodása és duzzanata tartozik. Egyéb bőrreakciók, úgymintbőr alatti keményedés, kis nyílt sebek, a gyógyulás ideje alatt kialakulóhegesedés, illetve kis bőr alatti hólyagok szintén felléphetnek. Érezhettovábbá viszketést (a betegek 32%-a), égő érzést (a betegek 26%-a), illetve azAldara krém alkalmazási területein fellépő fájdalmat (a betegek 8%-a). Ebőrreakciók legtöbbje enyhe és teljesen elmúlik a kezelés abbahagyását követőkörülbelül 2 héten belül.
Gyakran néhány beteg (4% vagy kevesebb) fejfájást, nem gyakran lázatés influenzaszerű tüneteket és izomfájdalmat, a méh előreesését (prolapszus),nőknél a közösülés alatti fájdalmat, merevedési nehézséget, fokozottizzadékonyságot, émelygést, gyomor és bélrendszeri tüneteket, fülcsengést,kipirulást, fáradtságot, szédülést, migrént, bizsergő és szúró érzést,álmatlanságot, depressziót, étvágytalanságot, duzzadt mirigyeket, bakteriális,vírusos és gombás fertőzéseket (pl. megfázás), hüvelyi fertőzéseket beleértve agombásodást, köhögést, náthát és torokfájást tapasztalt.
Igen ritkán súlyos és fájdalmas reakciók léptek fel, különösen, ha azajánlottnál több krémet alkalmaztak. A hüvelybemenet környékén megjelenőfájdalmas bőrreakciók igen ritkán egyes nők számára vizelési nehézségetokoztak. Ha ilyesmi történne, haladéktalanul kérjen orvosi segítséget.
- A superficialis basalsejtes carcinoma kezelése során:
Az Aldara krém számos mellékhatását a bőrön kifejtett helyi hatása okozza. Ahelyi bőrreakciók azt jelezhetik, hogy a gyógyszer megfelelően hat.
A kezelt bőr nagyon gyakran enyhén viszket.
Gyakori mellékhatások: bizsergés és szúrás, apró duzzanatok a bőrben,fájdalom, égő érzés, ingerültség, vérzés, kivörösödés, kiütés. Ha a bőrreakcióktúl kellemetlenné válnának, tájékoztassa kezelőorvosát.
Azt tanácsolhatja önnek, hogy függessze fel az Aldara krém használatát néhánynapig (azaz tartson rövid szünetet a kezelésben). Ha gennyes bőrelváltozás,vagy a fertőzés egyéb gyanúja merülne fel beszéljen orvosával. A bőrtünetekentúl, más gyakori mellékhatások, úgy mint duzzadt mirigyek és hátfájásjelentkezhetnek.
Nem gyakran néhány beteg beszámolt a kezelt felületen jelentkezőváltozásokról, (váladékozásról, gyulladásról, duzzadásról, hegesedésről,bőrkárosodásról, hólyagosodásról, bőgyulladásról) illetve ingerlékenységről,émelygésről, szájszárazságról, influenza-szerű tünetekről és fáradtságról.
- Az aktinikus keratózis kezelése során:
Az Aldara krém számos mellékhatását a bőrön kifejtett helyi hatása okozza. Ahelyi bőrreakciók azt jelezhetik, hogy a gyógyszer megfelelően hat.
A kezelt bőr nagyon gyakran enyhén viszket.
Gyakori mellékhatások: fájdalom, égő érzés, irritáció vagy kivörösödés.
Ha a bőrreakciók túl kellemetlenné válnának, tájékoztassa kezelőorvosát. Azttanácsolhatja önnek, hogy függessze fel az Aldara krém használatát néhány napig(azaz tartson rövid szünetet a kezelésben). Ha gennyes bőrelváltozás, vagy afertőzés egyéb gyanúja merülne fel beszéljen orvosával. A bőrtüneteken túl, másgyakori mellékhatások, úgy mint fejfájás, étvágytalanság, hányinger,izomfájdalom, ízületi fájdalom és fáradtság jelentkezhetnek.
Nem gyakran néhány beteg beszámolt a kezelt felületen jelentkezőváltozásokról, (vérzésről, gyulladásról, váladékozásról, érzékenységről,duzzadásról, kisebb duzzadt területekről a bőrön, bizsergésről, hegesedésről,forradásokról, fekélyesedésről vagy melegség, illetve rossz közérzetről)illetve gyulladásokról az orr belsejében, orrdugulásról, influenzáról vagyinfluenza-szerű tünetekről, depresszióról, szemirritációról, a szemhéjdagadásáról, torokfájásról, hasmenésről, aktinikus keratózisról,kivörösödésről, arcdagadásról, fekélyekről, végtagfájdalomról, lázról,gyengeségről vagy hidegrázásról.
5. HOGYAN KELL AZ ALDARA KRÉMET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabadfelhasználni. A tasakokat felbontás után nem szabad újrafelhasználni.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Aldara krém
- A készítmény hatóanyaga az imikimod. Egy tasak 250 mg krémet tartalmaz (100mg krém 5 mg imikimodot tartalmaz).
- Egyéb összetevők: izosztearinsav, benzil-alkohol, cetil-alkohol,sztearil-alkohol, fehér vazelin, poliszorbát 60, szorbitán-sztearát, glicerin,metil-parahidroxibenzoát (E218), propil-parahidroxibenzoát (E216), xantán-gumi,tiszított víz.
Milyen az Aldara krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- Az Aldara 5% krém tasakja 250 mg fehér-halványsárga krémet tartalmaz.
- Minden doboz 12 vagy 24 egyszer használatos poliészter/alumínium fóliatasakottartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!