MIRTASTAD 30MG FILMTABLETTA 30X

QRD PI template v. 6

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Mirtastad30 mg filmtabletta

Mirtastad45 mg filmtabletta

mirtazapin

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Mirtastad és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók a Mirtastad szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Mirtastadot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Mirtastadot tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A MIRTASTAD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Öngyógyszerének neve Mirtastad 15, 30 vagy 45 mg filmtabletta (ebben abetegtájékoztatóban Mirtastad néven).

AMirtastad az antidepresszáns gyógyszerek csoportjábatartozik.

A Mirtastad depressziókezelésére használatos szer.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA MIRTASTAD SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Mirtastadot:

·               ha allergiás (túlérzékeny) a mirtazapinra vagy a Mirtastadegyéb összetevőjére. Ebben az esetben, mielőtt bevenné a Mirtastadot,feltétlenül beszéljen kezelőorvosával minél hamarabb.

·               ha Ön ún. monoamin oxidáz gátló (MAO‑gátló) gyógyszereketszed vagy szedett mostanában (az elmúlt 2 héten belül).

 

A Mirtastadfokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

Alkalmazásgyermekek és 18 év alatti serdülők esetén

A Mirtastadáltalában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére, merta hatásossága nem igazolt. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportbatartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozottaz öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenségesviselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennekellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Mirtastadfilmtablettát, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá.Amennyiben a kezelőorvos Mirtastad filmtablettát ír fel 18 éves kor alattibetegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra akezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost amennyiben a fent felsorolt tünetekkialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alattibetegnél, aki a Mirtastad filmtabletta készítményt szedi. Emellett a Mirtastadfilmtabletta készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés,serdülés, illetve az értelmi funkciók és viselkedés szempontjából ebben akorcsoportban még nem bizonyított. Ezenkívül ebben a korcsoportban sokkalgyakrabban figyeltek meg jelentős súlynövekedést a Mirtastad kezelés során,mint a felnőtteknél.

 

Öngyilkosságigondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Öndepresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnakönkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek azantidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél ahatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykorhosszabb időbe is telhet.

Nagyobbvalószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

·               Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

·               Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származóinformációk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedőfiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkosmagatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikorönkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát,vagy menjen kórházba.

Hasznoslehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójárólvagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt abetegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogydepressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásábanbekövetkező változások aggasztóak.

 

Továbbá a Mirtastad fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·               ha Ön az alábbi betegségek valamelyikében szenved vagy valahaszenvedett.

Amennyiben még nem tette meg,mondja el kezelőorvosának, ha ilyen betegségben szenved, mielőtt elkezdenészedni a Mirtastadot:

-       görcsrohamok (epilepszia). Amennyiben görcsrohamokjelentkeznek Önnél, vagy a szokásos rohamok gyakoribbá válnak, hagyja abba a Mirtastadszedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát;

-       májbetegség, beleértve a sárgaságot. Sárgaság kialakulásaesetén hagyja abba a Mirtastad szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát;

-       vesebetegség;

-       szívbetegség vagy alacsony vérnyomás;

-       skizofrénia. Amennyiben a meglévő pszichés tünetek, mintpéldául a paranoid gondolatok gyakoribbá vagy súlyosabbá válnak, azonnalkeresse fel a kezelőorvosát;

-       mániás depresszió (váltakozó emelkedetthangulatú/túlzottan tevékeny illetve levert hangulatú időszakok). Ha úgyérezni, hogy hangulata kezd túlzottan emelkedetté válni vagy túlságosanizgatottnak érzi magát, hagyja abba a Mirtastad szedését és azonnal keresse fela kezelőorvosát;

-       cukorbetegség (előfordulhat, hogy az inzulin vagy máscukorbetegség ellen szedett gyógyszerének adagját módosítani kell);

-       szembetegség, mint pl. emelkedett szembelnyomás (zöldhályog),

-       vizelési nehézség, ami valószínűlegprosztata-megnagyobbodás miatt alakulhatott ki.

 

·               ha Ön fertőzés jeleit tapasztalja magán, mint pl.megmagyarázhatatlan okokból kialakuló magas láz, torokfájás vagy szájfekély. ® Hagyja abba a Mirtastad szedését ésazonnal keresse fel kezelőorvosát, hogy vérvizsgálatot végezhessenek Önnél.

Ritka esetben ezek a tünetek acsontvelőben történő vérsejttermelődés zavarának a jelei lehetnek. Amellett,hogy ritkán fordulnak elő, ezek a tünetek leginkább a kezelés 4.‑6. hetébenjelentkeznek.

 

·               ha Ön idős beteg. Érzékenyebb lehet ugyanis a depresszió ellenesgyógyszerek mellékhatásaira.

 

A kezelésideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Kérjüktájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi listán szereplőgyógyszerek bármelyikét szedi vagy szedését tervezi.

Feltétlenültájékoztassa továbbá kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Mirtastadot ne szedje együtt:

·               ún. monoamin oxidáz gátlókkal (MAO‑gátlókkal).Továbbá ne szedjen Mirtastadot a MAO‑gátló kezelés abbahagyása utáni kéthétben. A Mirtastad-kezelés abbahagyása utáni két hétben pedig ne szedjen MAO‑gátlót.

MAO‑gátló,pl. a moklobemid, tranilcipromin (mindkettő depresszió ellenes szer) és aszelegilin (Parkinson–kór kezelésére használt szer).

 

Óvatosan alkalmazza a Mirtastadot,ha az alábbi gyógyszerekkel együtt szedi:

·               depresszió ellenes szerekkel pl. SSRI‑kkel,venlafaxinnal és L‑triptofánnal vagy triptánokkal (migrén kezelésérealkalmazzák), tramadollal (fájdalomcsillapító), linezoliddal (antibiotikum),lítiummal (pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazzák) és orbáncfű ‑Hypericum perforatum ‑ készítményekkel (egy depresszió kezelésérealkalmazott gyógynövénykészítmény). Nagyon ritka esetekben a Mirtastadönmagában, vagy a Mirtastad ezen gyógyszerekkel együtt alkalmazva ún.szerotonin szindróma kialakulását eredményezheti. A szindróma néhány tünete:megmagyarázhatatlan

-              láz, verejtékezés, emelkedett pulzus, hasmenés, (irányíthatatlan)izom-összehúzódások, hidegrázás, hiperaktív reflexek, nyugtalanság,hangulatváltozások és tudatzavar.

Amennyiben ezek közül a tünetek közülegyszerre több is jelentkezik Önnél, azonnal mondja el kezelőorvosának, mivel akezelést meg kell szakítani és tüneti kezelést kell alkalmazni.

·               egy nefazodon nevű depresszió ellenes szerrel. A Mirtastadmennyiségét növelheti ugyanis a vérében. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt agyógyszert szedi. Szükség lehet a Mirtastad dózisának csökkentésére, vagy ha anefazodon-kezelést abbahagyja, a Mirtastad dózisának újbóli növelésére.

·               szorongás és álmatlanság kezelésére alkalmazott szerekkel, mintpl. a benzodiazepinek;

skizofréniakezelésére alkalmazott szerekkel, mint pl. az olanzapin;

allergiakezelésére alkalmazott szerekkel, mint pl. a cetirizin;

erősfájdalom csillapítására alkalmazott szerekkel, mint pl. a morfin.

A Mirtastadezekkel a gyógyszerekkel együtt alkalmazva növelheti az ezen szerek okoztaálmosságot.

·               fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel, mintbaktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel (pl.eritromicinnel),
gombás fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel (pl. ketokonazollal),
HIV/AIDS kezelésére alkalmazott szerekkel (HIV‑proteáz gátlókkal)és
gyomorfekély kezelésére alkalmazott szerekkel (pl. cimetidinnel).

A Mirtastaddalkombinálva ezek a szerek növelhetik a mirtazapin mennyiségét az Ön vérében.Tájékoztassa orvosát, amennyiben ezeket a gyógyszereket szedi. Szükség lehet a Mirtastaddózisának csökkentésére, vagy ezen készítmények szedésének abbahagyása esetén aMirtastad dózisának újbóli növelésére.

·               epilepszia ellenes szerekkel, mint pl. a karbamazepin ésfenitoin;
tuberkulózis (gümőkór) ellenes szerekkel, mint pl. a rifampicin.

Ezengyógyszerek Mirtastaddal való együttes alkalmazása csökkentheti a Mirtastadmennyiségét az Ön vérében. Tájékoztassa orvosát, amennyiben ezeket agyógyszereket szedi. Szükség lehet a Mirtastad dózisának növelésére, vagy ezenkészítmények szedésének abbahagyása esetén a Mirtastad dózisának újbólicsökkentésére.

·               véralvadásgátló szerekkel, mint pl. a warfarin.

A Mirtastaderősítheti a warfarin véralvadásgátló hatását. Tájékoztassa orvosát, amennyibenilyen gyógyszert szed. Kombinált alkalmazás esetén tanácsos, hogy orvosarendszeresen vérvizsgálatot végezzen Önnél.

 

A Mirtastadegyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ha Mirtastadszedése mellett alkoholt iszik, álmosnak érezheti magát.

Nem tanácsosalkoholt inni a gyógyszer szedése alatt.

A Mirtastadotétkezéskor vagy étkezéstől függetlenül is beveheti.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Győződjön meg arról, hogyszülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Mirtastad-kezelés alatt áll.Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történikkezelés Mirtastaddal növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapotkialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonálishypertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőrekékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órábanjelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel akapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

 

Amennyiben Mirtastadszedése mellett terhes lesz, vagy terhességet tervez, kérdezzemeg kezelőorvosát, hogy folytathatja-e a Mirtastad szedését.HaÖn Mirtastadőt szedett a szülésig vagy közvetlenül aszülés előtt, kisbabáját megfigyelés alatt kell tartani a lehetségesmellékhatások jelentkezése miatt.

 

Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy Mirtastadszedése mellett szoptathat-e.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Mirtastadbefolyásolhatja a koncentrálóképességét és az éberségét. Győződjön meg róla,hogy a Mirtastad nincs hatással ezen képességeire, mielőtt gépjárművet vezetnevagy gépeket kezelne.

 

Fontosinformációk a Mirtastad egyes összetevőiről

A Mirtastad filmtabletta laktózttartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogybizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

 

A Mirtastad 15 mgfilmtabletta sunset yellow festékanyagot tartalmaz, mely allergiás reakciókatokozhat.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A MIRTASTADOT?

 

A Mirtastadotmindig az orvos vagy gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét!

 

Mennyitkell szedni

Akészítmény szokásos kezdő adagja 15 vagy 30 mg naponta. Előfordulhat,hogy orvosa egy pár nap múlva azt javasolja Önnek, hogy növeljék az adagot arraa mennyiségre, ami a legjobb az Ön számára (15 és 45 mg között naponta). Adózis általában ugyanaz minden korcsoport számára. Mindamellett, ha Ön idősbeteg vagy vese- illetve májbetegsége van, az orvosa módosíthatja az adagot.

 

Mikor kellszedni a Mirtastadot

A Mirtastadotminden nap ugyanabban az időben vegye be. A legjobb a Mirtastadot lefekvéselőtt, egy adagban bevenni. Előfordulhat azonban, hogy orvosa azt javasoljaÖnnek, hogy a Mirtastad adagját több részletben vegye be – az egyiket reggel, amásikat este, lefekvés előtt. A nagyobb adagot lefekvés előtt kell bevenni.

Szájon átvegye be a tablettát. A felírt mennyiségű Mirtastad tablettát rágás nélkülnyelje le, némi vízzel vagy gyümölcslével.

 

Mikorvárható a javulás

Rendszerintegy‑két hétig eltarthat, amíg a Mirtastad hatni kezd, és 2‑4 hétután már valószínűleg jobban fogja magát érezni.

Fontos, hogy akezelés első heteiben beszámoljon kezelőorvosának a Mirtastad hatásairól:

·               A Mirtastad-kezelés 2‑4. hetében mondja elkezelőorvosának, hogy ez a gyógyszer milyen hatással volt Önre.

Amennyiben mégmindig nem érzi jobban magát, az orvosa nagyobb adagot írhat fel Önnek. Ebbenaz esetben újabb 2‑4 hét múlva beszéljen újra kezelőorvosával.

Általábanaddig kell szednie a Mirtastadot, amíg a depresszió tünetei 4‑6 hónapután sem jelentkeznek.

 

Ha azelőírtnál több Mirtastadot vett be

Amennyiben Önvagy valaki más túl sok Mirtastadot vett be, azonnal hívjon orvost!

A Mirtastadtúladagolás legvalószínűbb jelei (más gyógyszerek vagy alkohol fogyasztásanélkül) az álmosság, zavartság és megemelkedett pulzus.

 

Haelfelejtette bevenni a Mirtastadot

Ha Önnek napontaegyszer kell bevennie az adagját:

·               Ha elfelejti bevenni a Mirtastad-adagját, ne vegye be a kihagyottadagot, csak hagyja ki. Vegye be a következő dózist a szokásos időben.

 

Ha Önnek napontakétszer kell bevennie az adagját:

·               Ha elfelejtette bevenni a reggeli adagot, egyszerűen csak vegyebe az esti adaggal együtt.

·               Ha elfelejtette bevenni az esti adagot, ne vegye be a következőreggeli adaggal együtt, csak hagyja ki és folytassa a szedést a szokásosreggeli és esti adagokkal.

·               Ha mindkét adagot elfelejtette bevenni, ne próbálja meg pótolni akihagyott adagokat. Hagyja ki mindkét adagot és folytassa a kezelést másnap aszokásos reggeli és esti adagokkal.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Mirtastad szedését

Csak akkorhagyja abba a Mirtastad szedését, ha előtte beszélt kezelőorvosával.

Ha túl koránhagyja abba a gyógyszer szedését, visszatérhetnek a depresszió tünetei. Hajobban érzi magát, mondja el a kezelőorvosának. Majd ő eldönti, hogy mikor kellabbahagynia a gyógyszer szedését.

Ne hagyja abbahirtelen a Mirtastad szedését, még ha a depressziója rosszabbodott is. Hahirtelen abbahagyja a Mirtastad szedését, hányingere lehet, szédülhet,feszültté vagy szorongóvá válhat és fájhat a feje. Ezek a tünetekelkerülhetőek, ha fokozatosan hagyják abba a gyógyszer szedését. Orvosaelmondja Önnek, hogyan kell az adagot fokozatosan csökkenteni.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Mirtastad is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

Némelyikmellékhatás gyakrabban fordul elő, mint a többi. A Mirtastad lehetségesmellékhatásait az alábbiak szerint csoportosítva soroljuk fel:

·               Nagyon gyakori: 10‑ből több mint 1 beteget érint

·               Gyakori: 100‑ból 1‑10 beteget érint

·               Nem gyakori: 1000‑ből 1‑10 beteget érint

·               Ritka: 10 000‑ből 1‑10 beteget érint

·               Nagyon ritka: 10 000‑ből kevesebb mint 1beteget érint

·               Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapíthatómeg

 

Nagyongyakori:

·               étvágynövekedés és súlygyarapodás

·               bágyadtság vagy álmosság

·               fejfájás

·               szájszárazság

 

Gyakori:

·               levertség

·               szédülés

·               remegés

·               hányinger

·               hasmenés

·               hányás

·               bőrkiütés (exantéma)

·               ízületi fájdalom (artralgia) vagy izomfájdalom (mialgia)

·               hátfájás

·               hirtelen felállás után tapasztalt szédülés vagy ájulásérzés(ortosztatikus hipotenzió)

·               duzzanat (főleg a bokán vagy a lábfejen), amit vízvisszatartásokoz (ödéma)

·               fáradtság

·               élénk álmok

·               zavartság

·               szorongás

·               alvásproblémák

A 18 évalatti gyermekeknél általában a következő mellékhatásokat figyelték meg aklinikai vizsgálatokban: jelentős súlynövekedés, csalánkiütés és emelkedetttrigliceridszintek a vérben.

 

Nemgyakori:

·               emelkedett vagy érzelmileg túlfűtött hangulat (mánia)

o     Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és tájékoztassa azonnala kezelőorvosát.

·               szokatlan érzés a bőrön pl. égő, szúró, csiklandozó vagy bizsergőérzés (paresztézia)

·               nyugtalan lábak

·               ájulás

·               zsibbadás érzés a szájban (orális hipesztézia)

·               alacsony vérnyomás

·               rémálmok

·               izgatottság

·               hallucinációk

·               mozgáskényszer

 

Ritka:

·               a szem és a bőr sárgás elszíneződése; ez májműködési zavartjelezhet (sárgaság).

o     Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és tájékoztassa azonnala kezelőorvosát.

·               izomrángás vagy -összehúzódás (mioklónus)

·               agresszió

 

Nem ismert:

·               fertőzés jelei, mint pl. hirtelen fellépő, megmagyarázhatatlanokokból kialakuló magas láz, torokfájás és szájfekély (agranulocitózis).

o     Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és keresse felazonnal a kezelőorvosát, hogy vérvizsgálatot végezhessenek Önnél.

Ritka esetekbena Mirtastad a vérsejtek termelődésének zavarát okozhatja (csontvelődepresszió).Néhányan kevésbé ellenállóvá válhatnak a fertőzésekkel szemben, mivel a Mirtastada fehérvérsejtek számának átmeneti csökkenését okozhatja (granulocitopénia).Ritka esetekben a Mirtastad a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkékszámának csökkenését is okozhatja egyszerre (aplasztikus anémia), a vérlemezkékszámának csökkenését önmagában (trombocitopénia) vagy a fehérvérsejtek számánaknövekedését (eozinofília).

·               súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson szindróma, hólyagos bőrgyulladás,eritéma multiforme, toxikus epidermális nekrolízis)

·               epilepsziás roham (görcsrohamok).

o     Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és tájékoztassa azonnala kezelőorvosát.

·               az alábbi tünetek együttes jelentkezése: megmagyarázhatatlan láz,verejtékezés, emelkedett pulzus, hasmenés, (irányíthatatlan) izom-összehúzódások,hidegrázás, hiperaktív reflexek, nyugtalanság, hangulatváltozás és tudatzavar.Nagyon ritka esetekben ezek a mellékhatások a szerotonin szindróma jeleilehetnek.

o     Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és tájékoztassa azonnala kezelőorvosát.

·               önkárosító vagy öngyilkos gondolatok

o     Azonnal konzultáljon kezelőorvosával vagy keressen fel egykórházat.

·               szokatlan érzés a szájban (orális paresztézia)

·               duzzanat a szájban (szájödéma)

·               fokozott nyálelválasztás

·               beszédzavar (diszartria)

·               alvajárás (szomnambulizmus)

·               a nátrium mennyiségének csökkenése a vérben (hiponatrémia)

·               nem megfelelő antidiuretikus hormon kiválasztás

 

A Sunsetyellow festékanyag allergiás reakciókat okozhat.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A MIRTASTADOT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermektől elzárva tartandó!

 

A dobozon, abuborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Mirtastadot.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni.

 

Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Mirtastad

A 15 mg‑os, 30 mg‑osés 45 mg‑os filmtabletta hatóanyaga a mirtazapin.

A Mirtastad 30 mgfilmtabletta 30 mg mirtazapint tartalmaz filmtablettánként.

A Mirtastad 45 mgfilmtabletta 45 mg mirtazapint tartalmaz filmtablettánként.

 

15 mg/A 30 mg-osfilmtabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Egyéb összetevők: laktózmonohidrát, kukoricakeményítő, hidroxi-propil-cellulóz, vízmentes kolloidszilícium-dioxid magnézium sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol8000.

A 15 mg‑osfilmtabletta sárga vasoxidot (E172), kinolin sárgát (E104) és sunset yellowszínezéket (E110) is tartalmaz.

A 30 mg‑osfilmtabletta vörös vasoxidot (E172), sárga vasoxidot (E172) és fekete vasoxidot(E172) is tartalmaz.

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

A Mirtastad filmtabletta.

 

A Mirtastad 15 mgfilmtabletta sárga színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű, egyikoldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta. A filmtabletta egyenlőadagokra osztható.

A Mirtastad 30 mgfilmtabletta bézs színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű, egyikoldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta. A filmtabletta egyenlőadagokra osztható.

A Mirtastad 45 mgfilmtabletta fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta.

 

10, 14,20, 28, 30, 40, 48, 50, 60, 90, 98, 100, 110, 150, 200, 250, 300, 350, 500 vagy1000 db filmtabletta átlátszatlan, fehér PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásbanés dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja és a gyártó

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2-18

D-61118 Bad Vilbel, Németország

 

Gyártók:

Centrafarm Services B.V.

Nieuwe Donk 9, NL-4879 AC EttenLeur, Hollandia

 

Clonmel Healthcare Ltd.

Waterford Road, Clonmel, Co.Tipperary, Írország

 

Combino Pharm, S.L.

c/ Fructuós Gelabert, 6-8,

08970 Sant Joan Despí,

Barcelona, Spanyolország

 

Cosmo S.p.A.

Via C. Colombo, 1

I-20020 Lainate-Milano, Olaszország

 

Genus Pharmaceuticals Limited

T/A Genus Pharmaceuticals

Park View House, 65 London Road,Newbury, Berkshire

RG14 1JN, Nagy-Britannia

 

Sanico N.V.

Veedijk 59, Industriezone 4,B-2300 Turnhout, Belgium

 

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2-18, D-61118 BadVilbel, Németország

 

STADA Arzneimittel Ges.m.b.H.

Heiligenstädter Str. 52/2/8, AT -1190 Wien, Ausztria

 

STADApharm GmbH

Stadastrasse 2-18, D-61118 BadVilbel, Németország

 

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Belgium:              Mirtazapine EG 15/30/45 mg filmomhulde tabletten

Németország:       Mirtazapin STADA 15/30/45 mg Filmtabletten

Észtország:           Mirtastad 15/30 mg

Magyarország:      Mirtastad 30/45 mg filmtabletta

Olaszország:         Mirtazapina EG 15/30/45 mg compresse rivestite confilm

Lettország:           Mirtastad 15/30 mg apvalkotās tablets

Luxemburg:         Mirtazapine EG 15/30/45 mg filmomhulde tabletten

Litvánia:               Mirtastad 15/30 mg plėvele dengtostabletės

Hollandia:            Mirtazapine CF 15/30/45 mg, filmomhulde tabletten

Lengyelország:     Mirtastad tabletki powlekane 15/30/45 mg

Svédország:          MirtazapinSTADA 30/45 mg filmdragerad tablett

Nagy-Britannia:    Mirtazapine 15/30/45 mg tablets

 

OGYI-T-10548/01           Mirtastad30 mg filmtabletta (30x)

OGYI-T-10548/02           Mirtastad30 mg filmtabletta (60x)

OGYI-T-10548/03           Mirtastad45 mg filmtabletta (30x)

OGYI-T-10548/04           Mirtastad45 mg filmtabletta (60x)

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. június

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!