ZANIDIP 10MG FILMTABLETTA 28X

TEMPLATE No1 [CPMP positive opinion full application]

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

 

Zanidip10 mg filmtabletta

lercanidipinehydrochloride

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben isszüksége lehet.

-         Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt agyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadninem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteikaz Önéhez hasonlóak.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Zanidip és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.             Tudnivalók a Zanidip szedése előtt.

3.       Hogyan kell szedni a Zanidip filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások.

5.       A készítmény tárolása.

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A ZANIDIP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Zanidip a kalciumcsatorna-gátlónak nevezett gyógyszerekcsoportjába (ezen belül a dihidropiridin-származékok csoportjába) tartozik, ésa magas vérnyomás, másnéven hipertónia kezelésére szolgál.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA ZANIDIP SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Zanidipet:

-         ha túlérzékeny (allergiás) a lercanidipinre vagy a Zanidipbármely segédanyagára, illetve, ha korábban allergiás reakciója volt alercanidipinnel rokon szerkezetű valamely másik hatóanyagra (pl. amlodipin,nicardipin, felodipin, isradipin, nifedipin vagy lacidipin);

-         ha terhes vagy szoptat;

-         ha teherbe kíván esni, vagy nem alkalmaz semmilyen fogamzásgátlómódszert. Ha Zanidipet szed, és úgy véli, hogy terhes, forduljon orvosához;

-         ha bizonyos szívbetegségekben szenved: kezeletlenszívelégtelenség, a bal szívkamra ki­áramlási pálya szűkülete, instabil anginapectoris (nyugalomban jelentkező vagy egyre fokozódó mellkasi szorítófájdalom), illetve a szívrohamot követő első hónapban;

-         ha súlyos máj- vagy vesebetegségben szenved;

-         ha ciklosporin tartalmú gyógyszert szed;

-         ha 18 évesnél fiatalabb.

 

 

A Zanidipfokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

-         ha Ön enyhe- vagy mérsékelt fokú máj- vagy vesekárosodásbanszenved, vagy dialízis kezelésben részesül; kérjük, jelezze eztkezelőorvosának, hogy megfelelő mértékben módosíthassa gyógyszere adagját;

-         ha bizonyos egyéb szívbetegségekben szenved és/vagy Önnekpacemakere van. Ezek bármelyikét jelezze kezelőorvosának, hogy ezeketszámításba vehesse, mielőtt felírja a Zanidip filmtablettát Önnek.

 

 

 

A Zanidipegyüttes szedése étellel/itallal

Mindigétkezés előtt vegye be, mert különösen, ha zsíros étel fogyasztásátkövetően alkalmazza,  fokozódhat a gyógyszer hatása.

Grapefruitléfogyasztása kerülendő, mert fokozhatja a Zanidip hatását.

 

Az alkoholfokozhatja a vérnyomáscsökkentő szerek hatását, ezért egyáltalán ne vagy csaknagyon kis mennyiségben fogyasszon alkohol tartalmú italokat a Zanidip kezelésideje alatt.

 

Terhesség

Terhesség alatt nem adható.

Kérdéseivel bármely gyógyszerszedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

 

Szoptatás

A gyógyszerrel történő kezelésalatt a szoptatást be kell fejezni.

Kérdéseivel bármely gyógyszerszedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükségesképességekre

Nemvalószínű, hogy a lerkanidipin befolyásolná a gép­járműveze­tést és a gépeküzemeltetéséhez szükséges képességeket. Azonban mégis javasolt az óvato­s­ság,mert szédülés, gyengeség, fáradtság és ritkán álmosság előfordulhat.

 

Egyébgyógyszerek szedése:

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Amennyiben Önegyéb vérnyomáscsökkentőket is szed, például béta-blokkolókat, vízhajtókat vagyACE-gátlókat, ezekkel együtt a Zanidipet is biztonsággal szedheti, de eztminden esetben beszélje meg kezelőorvosával.

 

Ha Ön napontatöbb mint 800 mg cimetidint szed, vagy állandó digoxin vagy midazolamkezelésben részesül, akkor rendszeres orvosi ellenőrzésre szorul. Jelezzekezelőorvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi.

 

Óvatosságszükséges, ha Ön az alábbi gyógyszerek valamelyikét is szedi vagy szedte:rifampicin, terfenadin, asztemizoel, amiodaron, kinidin. Jelezzekezelőorvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét is szedi. Ebben az esetben akezelőorvosa tanácsot ad Önnek.

 

Óvatosságszükséges, ha Ön epilepszia ellenes szert szed, például fenitoint vagykarbamazepint.

 

A szájon átszedhető gombaellenes szerek (ketokonazol vagy itrakonazol), a makrolidantibiotikumok (pl. eritromicin vagy troleandomicin) és a HIV fertőzéskezelésére szolgáló, szájon át szedhető vírusellenes szerek (pl. ritonavir)fokozhatják a Zanidip hatását, ezért ezek együttes alkalmazását kerülni kell.Ha a Zanidipet ciklosporint tartalmazó gyógyszerrel együtt szedik be, mindkétgyógyszer hatása felerősödhet. Ezért ezeket nem szabad együtt szedni.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A ZANIDIP FIMTABLETTÁT ?

 

Gyógyszerétkizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazza. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Az előírt adag rendszerint naponta 1 tabletta, minden nap ugyanabban az időben,lehetőleg reggel, reggeli előtt legalább 15 perccel bevéve, mert a zsírdúsételek fogyasztása jelentősen növeli a gyógyszer vérszintjét.

 

A tablettákatlehetőség szerint egészben, kevés vízzel kell lenyelni.

 

Ne lépje túlaz előírt adagot.

 

Ha azelőírtnál több Zanidipet vett be:

Ha az előírtadagnál több gyógyszert vett be, azonnal forduljon orvoshoz, és ha lehet, vigyemagával a tablettákat és/vagy a gyógyszer csomagolását.

 

Az előírtgyógyszeradag túllépése a vérnyomás leesését okozhatja, és a szívverésszabálytalan vagy gyorsult lehet. Ájulás is felléphet.

 

Haelfelejtette bevenni a Zanidipet:

Vegye bemielőbb a szokásos gyógyszeradagot, majd másnap folytassa az adagolást azelőírtak szerint.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszernek, a Zanidipnek is lehetnek mellékhatásai.

 

Leggyakoribb mellékhatásként az arc és a fej kipirulása,lábak, bokák megduzzadása (ödéma), szívdobogásérzés, szapora pulzus, fejfájás,enyhe szédülés, gyengeség előfor­dulhat.

Egyéb, ritkán előforduló mellékhatások az emésztésipanaszok, így a diszpepszia hányinger, hányás, gyomorszáj környéki fájdalom,hasmenés, túl sok vagy gyakori vizeletürítés, bőrkiütések, fáradtság, ál­mosság,izom­fájdalom, ritkán túl alacsony vérnyomás.

Egyéb hasonló, szintén dihidropiridin csoportba tartozó ható­anyagesetén ritkán a fogíny ­duz­zadásáról számoltak be. Néhány hasonló hatóanyagtartalmú gyógyszer esetén beszámoltak arról, hogy anginás betegnél(szívkoszorúér betegséggel összefüggő mellkasi fájdalom) növelte a mellkasifájdalom kialakulásának gyakoriságát és súlyosságát. Ha ezen panaszokbármelyikét is észleli a Zanidip szedése kapcsán, azonnal forduljonkezelőorvosához.

Ha az ittfelsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítseorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       AKÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA

 

Legfeljebb 25ºC-on, fénytőlvédve tartandó.

A gyógyszert csak acsomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni, ami mind agyógyszer külső dobozán, mind a buborékcsomagoláson fel van tüntetve.

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

 

6              TOVÁBBI INROFMÁCIÓK

 

Hatóanyag: 10,0 mg lerkanidipin-hidroklorid (megfelel 9,40mg lerkanidipinnek)

Segédanyagok:

Tablettamag: magnézium-sztearát,  povidon,karboximetilkeményítő-nátrium (A típus),  laktóz-mono­hid­rát, mikrokristályoscellulóz

Bevonat: Opdry OY-S-6497

Sárgavas-oxid(E172), talkum, makrogol 6000, titán-dioxid (E171), hipromellóz

Leírás: sárga, kerek, mindkét oldalán domború felületűfilmtabletta, egyik oldalán felezővonallal ellátva. Csomagolás: 28 db tablettafehér, átlátszatlan PVC//Al buborékfóliában és dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

KwizdaPharma GmbH.

Effingergasse 21.

A-1160 Bécs, Ausztria

 

 

OGYI-T-7553/01

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. november 23.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!