ADVIL ULTRA LÁGY KAPSZULA 10X

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Advil Ultra lágy kapszula

ibuprofén

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindigpontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagygyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További információkért vagytanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·               Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

·               Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer az AdvilUltra lágy kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók az Advil Ultra lágykapszula szedése előtt

3.            Hogyan kell szedni az Advil Ultralágy kapszulát?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell az Advil Ultra lágykapszulát tárolni?

6.            A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer az Advil Ultra lágy kapszula és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

Az Advil Ultra lágy kapszulaibuprofén hatóanyagot tartalmaz.

 

Az ibuprofén az ún. nem-szteroidgyulladásgátlók csoportjába tartozik. Láz-, fájdalomcsillapító és gyulladásgátlóhatása van. A lágy kapszula folyékony formában tartalmazza az ibuprofénhatóanyagot, ami gyors felszívódást, és ezáltal gyors fájdalomcsillapító hatásteredményez.

 

Az Advil Ultra lágy kapszulaalkalmas különböző mozgásszervi és ízületi betegségek, izomfájdalmakkezelésére, valamint egyéb eredetű enyhe, középsúlyos fájdalmak, mintmenstruációs fájdalom, hátfájás, fejfájás, migrén, fogfájás csillapítására,lázcsillapításra, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapításárafelnőtteknél és 12 éven felüli gyermekeknél.

 

Keresse fel kezelőorvosát, hatünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

2.       Tudnivalók az Advil Ultra lágy kapszulaszedése előtt

 

Ne szedje az Advil Ultralágy kapszulát:

·           ha allergiás az ibuprofénre vagy agyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

·           ha túlérzékeny acetilszalicilsavval szemben, vagy ha másfájdalomcsillapító (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer) asztmás rohamot,hörgőgörcsöt, csalánkiütést, orrnyálkahártya-gyulladást vagy mástúlérzékenységi reakciót váltott ki;

·           ha gyomorfekélye, nyombélfekélye,illetve a bélhuzam bármilyen gyulladásos folyamata van aktuálisan vagykórelőzményében;

·           ha gyomorvérzése, agyvérzése vagymás szervi vérzése van aktuálisan vagy kórelőzményében;

·           ha valamilyen véralvadási zavaravan;

·           ha súlyos máj- és/vagyvesekárosodása van;

·           ha súlyos szívelégtelensége van;

·           közvetlenül szívsebészetibeavatkozások előtt vagy után;

·           a terhesség utolsó harmadában;

·           12 éves életkor alatt.

 

Figyelmeztetések ésóvintézkedések:

Az Advil Ultra lágy kapszulavagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő készítmény szedése előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

·           ha asztmában vagy más allergiásbetegségben szenved, mert az Advil Ultra lágy kapszula köhögési rohamokatválthat ki.

·           ha más fájdalomcsillapítókratúlérzékenységi reakció lépett fel, mert ilyen esetekben a készítményalkalmazása nem ajánlott.

·           ha szívproblémái vannak (pl.szívelégtelenség, anginás mellkasi fájdalom), vagy előzőleg volt szívrohama,”bypass” műtétje, perifériás artériás betegsége (a lábak és a lábfejekelégtelen keringése a beszűkült vagy blokkolt artériák miatt) vagy bármilyensztrókja (pl. ”mini-sztrók” vagy átmeneti iszkémiás roham ”TIA”).

·           ha magas a vérnyomása, cukorbeteg,magas a koleszterinszintje, a családban előfordult szívbetegség vagy sztrók,vagy dohányzik.

·           ha májzsugorban szenved, ill.egyéb máj-, vese- vagy szívműködési zavarai vannak, ha lupusz eritematózusz-ban(”bőrfarkasban”) vagy más immunrendszeri megbetegedésben szenved; ilyenkor csakorvosi utasításra alkalmazható a készítmény.

·           ha terhes, vagy a közeljövőbenterhességet tervez. (A gyógyszer ugyanis alkalmazása idején átmenetilegcsökkentheti a teherbeesés valószínűségét.)

·           méhen belüli fogamzásgátló eszközhasználata esetén, mert az eszköz hatékonysága átmenetileg csökkenhet.

·           ha időskorú.

 

Azonnal függessze fel agyógyszer alkalmazását és forduljon orvoshoz:

·           ha súlyos allergiás(túlérzékenységi) reakció jelentkezik (pl. bőrvörösség, kiütés, hólyag),különösen ha allergiás az acetilszalicilsavra.

·           ha a hányásban vagy a székletbenvér jelenik meg, illetve széklete fekete.

 

A mellékhatások előfordulásaminimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist alehető legrövidebb ideig alkalmazzák.

 

Az Advil Ultra lágykapszulához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat aszívinfarktus (“miokardiális infarktus“) vagy sztrók (“agyi érkatasztrófa“)kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történőalkalmazása esetén.

Ne lépje túl a javasoltadagot és a 10 napos kezelési időtartamot!

 

Az ibuprofén csillapítja alázat és a gyulladást, így más nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonlóanelfedheti a fertőzések tüneteit.

 

Gyermekek és serdülők

Dehidratált (kiszáradt,vízhiányos) serdülők esetén fennáll a vesekárosodás kockázata. Ezért agyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon orvossal, ha a serdülő nem fogyasztottfolyadékot, vagy folyamatos hányás vagy hasmenés következtében folyadékotveszített.

 

Egyéb gyógyszerek és azAdvil Ultra Forte lágy kapszula

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Másfájdalomcsillapítóval, pl. acetilszalicilsav tartalmúkészítménnyel együtt nem szedhető!

 

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:

·           szívinfarktus vagy sztrók (agyiérkatasztrófa) miatt acetilszalicilsav tartalmú készítményt szed, mert azibuprofén csökkentheti az acetilszalicilsav jótékony hatását;

·           antikoagulánst (azazvérhígítót/véralvadásgátlót, pl. warfarint, tiklopidint vagyacetilszalicilsavat) szed;

·           magas vérnyomás csökkentésérevízhajtót vagy egyéb gyógyszert (ACE-gátló, mint pl. kaptopril; béta-blokkoló,mint pl. atenolol, angiotenzin-II receptor antagonista, pl. lozartán) szed;

·           lítium- vagy metotrexát kezelésalatt áll;

·           szívbetegség miatt szedgyógyszert;

·           depresszió ellen az ún. szelektívszerotonin visszavétel gátlók csoportjába tartozó gyógyszert szed;

·           az Advil Ultra lágy kapszulávalegyidejűleg szteroidot tartalmazó gyógyszert szed, mert ebben az esetben megnőa gyomor-bélrendszeri vérzések és mellékhatások veszélye.

 

Néhány egyéb gyógyszer isbefolyásolhatja az Advil Ultra lágy kapszula hatását vagy az Advil Ultra lágykapszulával történő kezelés befolyásolhatja azok hatását. Ezért mindig kérje kikezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt elkezdi alkalmazni az AdvilUltra lágy kapszulát egyéb gyógyszerekkel.

 

Az Advil Ultra lágykapszula bevétele étellel és itallal

Gyomor-bélrendszeriproblémákkal küszködő betegeknek tanácsos a gyógyszert étkezés közben bevenni.Ha a készítmény bevétele étkezés után történik, a felszívódás sebességecsökkenhet.

 

Terhesség, szoptatás éstermékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Amennyiben Ön várandós, agyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával. A terhesség elsőhárom hónapja alatt az Advil Ultra lágy kapszula csak a kezelőorvos kifejezettutasítása alapján szedhető. A terhesség utolsó harmadában a gyógyszert nemszabad bevenni.

 

Szoptatás

Amennyiben Ön szoptat, agyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával.

 

Termékenység

A gyógyszer hatóanyagahátrányosan hat a női fogamzóképességre. Ez a hatás a kezelés abbahagyása utánmegszűnik.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gépjárművezetői képességetés a baleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolhatja, ezért egyénilegkell meghatározni, hogy a gyógyszer milyen mennyiségben és mely adagolási módontörténő alkalmazása mellett szabad járművet vezetni vagy baleseti veszéllyeljáró munkát végezni.

 

Az Advil Ultra lágykapszula szorbitot (E420) tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt,hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedniezt a gyógyszert.

 

 

3.       Hogyan kell szedni az Advil Ultra lágykapszulát?

 

Ezt a gyógyszert mindigpontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy agyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Szájon áttörténő alkalmazásra, és csak rövid távú használatra javasolt.

Felnőttek, idősek és 12évesnél idősebb gyermekek: A legkisebb hatásos adagban kell alkalmazni a tünetek enyhítéséhezszükséges legrövidebb ideig.

 

A készítmény ajánlott adagja:4-6 óránként 1 vagy 2 kapszula, szükség szerint.

24 óra alatt 6 kapszulánál(1200 mg ibuprofén) többet nem szabad bevenni.

 

A kapszulákat vízzel kellbevenni. A kapszulák bevételét nem kell étkezéshez igazítani, bevehető étkezéselőtt, közben vagy után, esetleg két étkezés között. A leggyorsabb felszívódáséhgyomorra történő bevétellel érhető el.

 

Ha (12 éves vagy annálidősebb, de 18 éves kor alatti) serdülőknél a gyógyszer alkalmazása 3 napnálhosszabb ideig szükséges, vagy ha a tünetek rosszabbodnak, konzultáljonkezelőorvosával.

 

Ne adja 12 év alattigyermekeknek.

Ne lépje túl az ajánlottadagot.

 

Ha az előírtnál több AdvilUltra lágy kapszulát vett be:

Ha véletlenül túllépte amegengedett napi adagot, azonnal függessze fel a gyógyszer szedését ésforduljon orvoshoz.

Tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, hasifájdalom, aluszékonyság, rosszullét, gyengeség, alacsony vérnyomás, görcsök,nehézlégzés.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Agyógyszer mellékhatásai az alábbiak szerint osztályozhatók:

 

Nagyon gyakori: 10 emberbőltöbb mint 1-et érinthet

Gyakori: 10 emberbőllegfeljebb 1-et érinthet

Nem gyakori: 100 emberbőllegfeljebb 1-et érinthet

Ritka: 1000 emberbőllegfeljebb 1-et érinthet

Nagyon ritka: 10 000emberből legfeljebb 1-et érinthet

Nemismert: a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető meg

 

Fertőző betegségek ésparazitafertőzések: nagyon ritkánmeningitisz (agyhártya-gyulladás).

 

Vérképzőszervi ésnyirokrendszeri betegségek és tünetek:nagyon ritkán vérszegénység, a fehérvérsejt-szám csökkenése. Korai tüneteklehetnek: láz, torokfájás, felületi szájsebek, influenzaszerű panaszok, súlyoskimerültség, orr és bőr vérzékenysége.

 

Immunrendszeri betegségekés tünetek: nagyon ritkán bizonyosautoimmun kórképekben szenvedő betegeknél (szisztémás lupusz eritematózusz,kevert kötőszöveti betegségek) aszeptikus meningitisz. Tünetei: tarkómerevség,fejfájás, émelygés, hányás, láz, tudatzavar.

 

Idegrendszeri betegségekés tünetek: nem gyakran fejfájás,szédülés, sztrók; nagyon ritkán ingerültség.

 

Szembetegségek ésszemészeti tünetek: nem gyakranlátászavarok; ritkán látásgyengülés.

 

A fül és az egyensúly-érzékelőszerv betegségei és tünetei: ritkánfülcsengés, forgó jellegű szédülés.

 

Szívbetegségek és aszívvel kapcsolatos tünetek: nagyonritkán ödéma (vizenyő), szívelégtelenség, magas vérnyomás, ritmuszavarok,szívinfarktus, angina pektorisz (szívtáji fájdalom).

 

Légzőrendszeri, mellkasiés mellűri betegségek és tünetek:jelenleg vagy korábban asztmában szenvedő betegeknél a gyógyszer bevételehörgőgörcsöt válthat ki.

 

Emésztőrendszeribetegségek és tünetek: nem gyakranhasi fájdalom, hányinger, emésztési zavar; ritkán székrekedés, puffadás,hányás, hasmenés, bélgázosság, gyomornyálkahártya-gyulladás; nagyon ritkángyomorfekély, a bélhuzamból eredő vérzés. Különösen a vérzés kialakulásánakkockázata függ az adag nagyságától és az alkalmazás időtartamától.

 

Máj- és epebetegségek,illetve tünetek: nagyon ritkánmájműködési zavarok, májgyulladás, sárgaság.

 

A bőr és a bőr alattiszövet betegségei és tünetei: ritkána bőr alatti szövetek duzzanata, mely érintheti az arcot és a garatot is;nagyon ritkán súlyos bőrelváltozások, hajhullás, pontszerű vérzések.

 

Vese- és húgyútibetegségek és tünetek: nagyon ritkánelőfordulhat a vizelet-kiválasztás csökkenése, véres vizelet, fehérjeürítés,vesegyulladás, ödéma. Ezek a tünetek vesebetegség, vagy akár veseelégtelenségtünetei is lehetnek.

 

Általános tünetek, azalkalmazás helyén fellépő reakciók:nem gyakran túlérzékenységi reakciók (bőrvörösség, viszketés, bőrkiütés), azasztma rosszabbodása, hörgőgörcs, ziháló légzés; nagyon ritkán súlyostúlérzékenységi reakciók. Tünetei: arcödéma, nyelv- és gégeduzzanat,nehézlégzés, szapora pulzus, súlyos vérnyomáscsökkenés vagy sokk.

 

Az Advil Ultra lágykapszulához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat aszívinfarktus („miokardiális infarktus“) vagy sztrók kialakulásának kockázata.

 

Ha a mellékhatásoksúlyosak vagy 2 napnál tovább tartanak, hagyja abba a gyógyszer szedését, ésforduljon orvoshoz.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Figyelmeztetés

Ha a panaszok nem enyhülnek,a láz vagy fájdalom 3 nap elmúltával változatlanul fennáll, esetlegrosszabbodik, vagy új tünetek kialakulását észleli, hagyja abba a gyógyszerszedését, és keresse fel orvosát!

 

Idős korban gyakrabbanlehet mellékhatások kialakulására számítani.

 

Csak a szükséges legkisebbadagban és legrövidebb ideig alkalmazza, mert így kisebb a mellékhatásokkialakulásának lehetősége.

Tartós alkalmazás eseténszükséges az orvos által javasolt vizsgálatokat elvégeztetni.

 

Mellékhatásokbejelentése

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.

Amellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

 

A mellékhatásokbejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljonrendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell azAdvil Ultra lágy kapszulát tárolni?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on, azeredeti csomagolásban tárolandó.

 

A dobozon, valamint a buborékcsomagolásonfeltüntetett lejárati idő (lásd Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert.A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ne használja fel agyógyszert, ha a buborékcsomagolás sérült.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Advil Ultra lágy kapszula?

-                A készítmény hatóanyaga: 200 mg ibuprofén kapszulánként.

-                Egyéb összetevők:

Töltet:makrogol 600, kálium-hidroxid,tisztított víz.

Kapszulahéj:”Quinoline Yellow” (E 104), PatentkékV (E 131), részlegesen dehidratált szorbit- szirup (Anidrisorb 85/70),zselatin, tisztított víz.

Jelölőfesték:”Opacode NSP-78-18022” (etanol, etil-acetát,titán-dioxid (E171), propilén-glikol, polivinil-acetát-ftalát, tisztított víz,izopropil-alkohol, makrogol 400, ammónium-hidroxid).

 

Milyen az Advil Ultra lágykapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Zöld, átlátszó, ovális, fehér”ADVIL” jelzéssel ellátott lágy kapszulák.

 

10 db, ill. 20 db lágykapszula fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

Pfizer Corporation AustriaGmbH

Consumer Healthcare

Floridsdorfer Hauptstraße 1

1210 Bécs, Ausztria

 

Gyártó:

Pfizer Consumer ManufacturingItaly S.r.l.

Via Nettunense 90,

04011 Aprilia (LT),

Olaszország

 

OGYI-T-8476/02           10 x

OGYI-T-8476/03           20 x

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2015.november


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!