CINIE 50MG TABLETTA 6X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Cinie 50 mg tabletta

 

szumatriptán

 

Mielőtt elkezdenészedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

 

·           Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·           További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·           Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel.  Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet, mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·           Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Cinie és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Cinie szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Cinie-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Cinie-t tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CINIE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Cinie fájdalomcsillapítógyógyszer, mely a migrénellenes készítmények csoportjába tartozik. A Ciniehatóanyaga, a szumatriptán az 5HT1-receptor agonistája.

 

A migrénes fejfájás okánakbizonyos vérerek kitágulását tartják.  A Cinie összehúzza ezeket a vérereket,és ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást.

 

A Cinie alkalmazható mind abevezetéssel (bizonyos figyelmeztető tünetek, rendszerint látászavarok, pl.fényfellobbanás, zegzugos alakú fények, csillaglátás jelentkezése), mind azanélkül jelentkező migrénes rohamok kezelésére.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A CINIE SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Cinie-t:

 

·           ha allergiás (túlérzékeny) aszumatriptánra vagy a Cinie egyéb összetevőjére;

·           ha korábban szívrohama volt;

·           ha bármilyen szívbetegségbenszenved;

·           ha olyan tünetei vannak, melyekszívbetegségre utalhatnak, pl. időszakos mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés amellkasban; 

·           ha kórtörténetében szélütés vagyátmeneti agyi vérellátási zavar szerepel (TIA, a szélütés enyhébb formája,melynek tartama a 24 órát nem haladja meg);

·           ha a lábában olyan vérkeringésizavarok alakultak ki, melyek járás közben görcsös fájdalmat okoznak (eztperifériás erek betegségének nevezik);

·           ha kórosan magas a vérnyomása,vagy ha a vérnyomása gyógyszerszedés mellett is magas; 

·           ha súlyos májbetegségben szenved;

·           ha ergotamint vagy ergotaminszármazékokat (pl. metiszergidet) tartalmazó gyógyszereket szed vagy szedett aközelmúltban;

·           ha a monoaminoxidáz(MAO)-gátlókcsoportjába tartozó, depresszió elleni gyógyszereket szed vagy szedett aközelmúltban.

 

Ha úgy gondolja, hogy a fentibetegségek bármelyike Önnél is fennállhat, vagy ha bármiben bizonytalan,konzultáljon kezelőorvosával a Cinie szedése előtt. 

 

A Cinie fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

Az orvosa, mielőtt felírnáÖnnek a Cinie-t, megállapítja majd, hogy valóban a migrén okozza-e afejfájását, vagy valamilyen más betegség.

 

Forduljon orvosához egyógyszer alkalmazása előtt, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:

 

·           ha tudomása van arról, hogy máj-vagy vesebetegségben szenved;

·           ha Önnél epilepsziát állapítottakmeg, vagy olyan egyéb betegséget, mely csökkenti az epilepsziás görcsküszöböt;

·           ha tudomása van arról, hogyallergiás a szulfonamidok csoportjába tartozó antibakteriális gyógyszerekre;

·           ha gyógyszert szed magasvérnyomásának kezelésére, mivel néhány esetben azt tapasztalták, hogy aszumatriptán fokozza a vérnyomást; 

·           ha szelektív szerotoninvisszavételt gátló szereket (SSRI) szed. Fokozott reflexingerlékenységet és akoordinációs zavart észleltek szelektív szerotonin visszavételt gátló szerek ésszumatriptán egyidejű alkalmazása esetén;

·           ha a mellkasában vagy a torkábanfájdalmat és/vagy szorító érzést érez. Ezek a hatások általában hamarmegszűnnek. Ha azonban tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak, akkor azonnalorvoshoz kell fordulni tanácsért;

·           ha naponta tartós fejfájása van. ACinie ugyanis, ha az előírtnál gyakrabban szedik, tartós fejfájás kialakulásáteredményezheti. Ilyen esetekben keresse fel kezelőorvosát, mivel előfordulhat,hogy abba kell hagynia a Cinie szedését;

·           ha Önnél fokozott a szívbetegségkialakulásának veszélye (pl. ha cukorbeteg, erős dohányos vagy nikotinpótlókezelésben részesül), és különösen akkor, ha Ön menopauzán átesett nő vagy 40év feletti férfi, és fennállnak az említett rizikófaktorok, az orvosánakellenőriznie kell a szívműködést a Cinie felírása előtt. Nagyon ritkán súlyosszívbetegségek alakultak ki a Cinie szedése alatt, bár a vizsgálatok során nemészleltek szívbetegségre utaló tüneteket. Ha ezzel kapcsolatban bárminyugtalanítja, beszélje meg kezelőorvosával.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészéta jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vénynélkül kapható készítményeket is.

 

Bizonyos gyógyszerekbefolyásolhatják a Cinie hatékonyságát, és a Cinie is módosíthatja másgyógyszerek hatékonyságát. Beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbigyógyszereket szedi:

 

·           más migrén elleni gyógyszerek,például ergotamin vagy hasonló gyógyszer;

·           a depresszió kezelésére szolgálógyógyszerek (MAO-gátlók vagy szerotonin visszavételt gátló szerek);

·           mániás-depressziós (bipoláris)betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. lítium

 

A szumatriptán és aközönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazógyógynövény-készítmények egyidejű alkalmazáskor növekedhet a mellékhatásokgyakorisága.

 

Terhesség és szoptatás

 

Terhesség:

Mielőtt elkezdené szedni ezta gyógyszert, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Kevés adat áll rendelkezésrea szumatriptán humán terhesség során történő alkalmazásának biztonságáról. Ezek az adatokmindeddig nem erősítették meg, hogy a rendellenességek fokozott kockázatávalkellene számolni. Mégis javasolt a szumatriptán szedésének kerüléseterhesség alatt, hacsak a kezelőorvosa nem írja azt elő.

 

Szoptatás:

Mielőtt elkezdené szedni ezta gyógyszert a szoptatás időszakában, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

A szumatriptán kiválasztódikaz anyatejbe. Ezért, hogy a minimálisra csökkentse a gyógyszer hatását ababára, nem szoptasson a szumatriptán alkalmazását követő 12 órában.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhezszükséges képességekre

 

A migrén és annak Cinie-veltörténő kezelése egyaránt okozhat álmosságot. Ha a gyógyszer ilyen hatást váltki, ne vezessen gépjárművet, vagy ne használjon gépeket.

 

Fontos információk a Cinie egyes összetevőiről

 

A Cinnie egy bizonyoscukorvegyületet, laktózt is tartalmaz. Ha az orvosa korábban arróltájékoztatta, hogy az Ön szervezete bizonyos cukorvegyületekkel szembenintoleráns, kérje ki a véleményét, mielőtt szedni kezdené ezt a gyógyszert. 

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A CINIE-T?

 

A Cinie-t mindig az orvosáltal elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Cinie-t nem szabad amigrénes rohamok megelőzésére szedni, mivel ez a gyógyszer az ilyen rohamok kezeléséreszolgál. A Cinie-t a migrénes fejfájás megjelenése után minél hamarabb be kellvenni, de akkor is ugyanolyan hatásos, ha a roham későbbi fázisában veszik be.

 

A készítmény szokásos adagjafelnőtteknek 50 mg. Néhány beteg esetében 100 mg-ra is szükség lehet. Ha aCinie nem hoz gyors javulást, nem célszerű újabb tablettákat bevenni ugyanarraa rohamra. A gyógyszer azonban alkalmazható a következő rohamra. Ha a migrén azelső adag gyógyszerre megszűnik, de később visszatér, bevehet egy újabbtablettát, ha már legalább 2 óra eltelt az első tabletta bevétele után.

 

Nem szabad 300 mg-nál (hat db50 mg-os tabletta vagy három db 100 mg-os tabletta) többet bevenni 24 óránbelül.

 

A Cinie alkalmazásagyermekek, serdülők és 65 évnél idősebb betegek esetében nem javallott.

 

Enyhe-közepes fokúmájkárosodásban szenvedő betegek kezelésére mérlegelni kell kisebb, 25-50 mg-osadagok alkalmazását.

 

A tablettát egészben vízzelkell bevenni.

 

Ha az előírtnál több Cinie-t alkalmazott

 

A túladagolás tüneteit a „4.Lehetséges mellékhatások” c. fejezet tartalmazza. Ha több tablettát vett be azelőírtnál, forduljon orvoshoz, vagy keressen fel egy kórházat.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aCinie is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.Konzultáljon kezelőorvosával, ha szükségesnek tartja ezek megbeszélését.

 

Az alábbi mellékhatások akövetkező gyakoriság szerint fordulhatnak elő:

· gyakori: minden 100betegből 1–10-nél fordul elő

· nem gyakori: minden1 000 betegből 1–10-nél fordul elő

· ritka: minden10 000 betegből 1–10-nél fordul elő

· nagyonritka: minden 10 000 betegből kevesebb mint 1-nél fordul elő

 

Allergiás reakciók

 

Nagyon ritka: Allergiásbőrreakciók: bőrkiütés, pl. vörös foltok vagy csalánkiütés(bőrduzzanat).

Anafilaxiás reakció (súlyos allergiásreakció a következő tünetekkel: a szemhéj, az arc vagy az ajak duzzanata,hirtelen kialakuló nehezített légzés, szabálytalan szívverés, szorítás amellkasban).

 

Ha súlyos allergiás reakcióalakul ki, hagyja abba a Cinie szedését, és azonnal forduljon orvosához.

 

Az idegrendszert érintő hatások

 

Gyakori: Fülcsengés, szédülés, álmosság.

Nagyon ritka: Nisztagmus (aszemgolyók akarattól független rezgése), szkotóma (fekete foltok a látótérben),remegés és disztónia (akaratlan izom-összehúzódások).

Görcsrohamok – általábanolyan betegeknél, akik kórelőzményében epilepszia szerepel.

 

A látást érintő hatások

 

Nagyon ritka: Látászavarok(hunyorgás, kettős látás, csökkent látás, látásvesztés, beleértve a maradandókárosodást), bár ezeket maga a migrénes roham is okozhatja.

 

 

 

 

 

A szívet érintő hatások

 

Nagyon ritka: Rendellenesengyors vagy lassú szívverés, szívdobogásérzés, szabálytalan szívverés, aszívkoszorúér görcse, szívroham, átmeneti EKG-elváltozások.

 

A vérereket érintő hatások

 

Gyakori: A vérnyomásátmeneti emelkedése (röviddel a kezelés után), kipirulás.

Nagyon ritka: Vérnyomáscsökkenés,a bőr elsápadása vagy kékes elszíneződése és/vagy a kéz- és lábujjak, a fül, azorr vagy az állkapocs fájdalma hideg vagy stressz hatására (Raynaud-jelenség).

 

Az emésztőrendszert érintő hatások

 

Gyakori: Émelygés(nauzea) vagy hányás.

Nagyon ritka: Vastagbélgyulladás,melynek tünete lehet a has bal alsó részében jelentkező fájdalom és a véreshasmenés.

 

A mozgásszerveket érintő hatások

 

Gyakori: Nyomás- vagy szorítás-érzés. Ez általában időleges,de erős is lehet, és a test bármely pontján jelentkezhet, így a mellkasban és atorokban is.

Nagyon ritka: Nyakmerevség.

 

Általános hatások

 

Gyakori: Fájdalom, forróság-, nyomás- vagy szorítás-érzés,szorongás.

Ezek a tünetek erősek islehetnek, és a test bármely pontján előfordulhatnak, így a mellkasban és atorokban is.

Gyengeségérzés, fáradtság.

 

Laboratóriumi vizsgálatok eredményeit érintő hatás

 

Ha a májműködés ellenőrzésérevérvizsgálatot végeznek Önnél, a Cinie módosíthatja a vizsgálatok eredményét.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A CINIE-T TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő (EXP.:) után ne szedje a Cinie-t.

A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszerkészítménykülönleges tárolást nem igényel.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Cinie 50 mg tabletta?

 

Hatóanyag:

50 mg szumatriptántablettánként (szumatriptán szukcinát formájában).

 

Egyéb összetevők:

Laktóz-monohidrát,mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, vörösvas-oxid (E 172).

 

Milyen a készítmény küllemeés mit tartalmaz a csomagolás?

 

Rózsaszín, ovális alakú,bikonvex tabletták egyik oldalon felezővonallal.

 

Csomagolás:

 

1 db vagy 2 db vagy 4 db vagy 6 db vagy 12db tabletta buborékfóliában és dobozban.

 

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó:

 

Zentiva k.s.

U Kabelovny 130, Dolní Měcholupy,102 37 Prague 10.

Cseh Köztársaság

tel: +420 267 241 111

fax:+420 272 702 402

E-mail: zentiva@zentiva.cz

 

 

 

OGYI-T-20257/01-05

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. április 16.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!