VITAMIN D3 PHARMA PATENT 30000NE FTBL 1X

Package Leaflet 800 NE

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

VitaminD3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta

 

kolekalciferol(D3-vitamin)

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tüneteiaz Önéhez hasonlóak.

·               Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát,vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NEfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettaszedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NEfilmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NEfilmtablettát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Vitamin D3 PharmaPatent 30 000 NE filmtabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

A Vitamin D3 PharmaPatent 30 000 NE filmtabletta hatóanyaga a D3-vitamin.

 

A D‑vitamin növeli akalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását avesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon (PTH)szintjét. A D‑vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyébszövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D‑vitamin szerteágazó hatássalrendelkezik számos élettani folyamatban.

 

A Vitamin D3 PharmaPatent 30 000 NE filmtabletta alkalmazása a következő esetekben javasolt:

·               A csontritkulás (oszteoporózis), egyéb betegségekhez társulócsontritkulás (szekunder oszteoporózis) bázis terápiájának részeként, acsonttömeg csökkenés (oszteopénia), csontlágyulás (oszteomalácia) elsődlegesmegelőzésére, valamint kezelésére.

·               D‑vitamin hiányállapotok megelőzésére és kezelésére.

·               Tápanyag-felszívódási rendellenesség (malabszorpció)következtében kialakuló D-vitamin hiány megelőzésére, például krónikusbélrendszeri megbetegedések, májzsugorodás, gyomor‑bélrendszeri szakaszműtéti úton való kiterjedt eltávolítása esetén.

 

 

2.            Tudnivalók a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NEfilmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Vitamin D3Pharma Patent 30 000 NE filmtablettát:

·               ha allergiás a kolekalciferolra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére,

·               ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy a vizeletébensok kalcium ürül (hiperkalciuria),

·               ha kalciumos vesekövességre hajlamos, ill. olyan vesebetegségbenszenved, amikor a veseszövetben kalcium lerakódás következik be(nefrokalcinózis),

·               D‑vitamin túladagolás esetén,

·               ha veseelégtelensége van (középsúlyos vagy súlyos idültvesebetegség, azaz CKD 3 vagy attól súlyosabb stádiumában),

·               ha terhes,

·               ha szoptat,

·               ha gyermek vagy serdülőkorú.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

AVitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

·               ha a készítményt tartósan alkalmazza, kezelőorvosa vér- ésvizeletvizsgálatokat rendelhet el, hogy az anyagcseréjét és a veseműködésétellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős beteg és a Vitamin D3Pharma Patent 30 000 NE filmtablettával egyidejűleg egyébgyógyszereket is szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Vitamin D3 PharmaPatent 30 000 NE filmtabletta”), vagy ha Önnél fokozott a vesekő képződésveszélye, ha a vérében magas a foszfátszint (hiperfoszfatémia), vagy ha Önmozgásában korlátozott (pl. tolószékhez kötött, kórházban van, vagyágynyugalomra van szüksége műtétet vagy váratlan betegséget követően.

          A kalciumszintetidőseknél ellenőrizni kell.

·               ha Ön vesebetegségben szenved, a D‑vitamin csak fokozottóvatossággal adható (lásd „Alkalmazása vesebetegségben”).

·               ha Ön (általában a mellkasi, bár ritkán egyéb) nyirokcsomókat érintősarjadzásos megbetegedésben, úgynevezett szarkoidózisban szenved. Kezelőorvosarendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el.

·               ha egyéb D‑vitamin tartalmú készítményeket (pl.multivitaminokat, étrend-kiegészítőket) is szed. Az ilyen készítményekpárhuzamos alkalmazását kerülni kell.

·               ha Ön úgynevezett pszeudohipoparatireózisban (PHP) szenved. Ezesetben a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NE filmtablettávalnem biztosítható a megfelelő D-vitamin pótlás. Ilyen esetben feltétlenül beszéljenkezelőorvosával, hogy a megfelelő D-vitamin készítményt írhassa fel Önnek.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha

  • más betegsége is van, vagy allergiás,
  • más gyógyszereket is szed, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Feltétlenül végeztesse el a kezelőorvosáltal szükségesnek ítélt kontrollvizsgálatokat. Ez különösen idős betegekesetében fontos.

 

Egyéb gyógyszerek és a VitaminD3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha azalábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:

·               tiazid típusú diuretikumok (vízhajtók) csökkentik a kalciumkiválasztását a vizeletbe.

·               kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztmakezelésére szolgáló gyógyszerek) gátolják a kalcium felszívódását.

·               ioncserélő gyanták (pl. kolesztiramin, kolesztipol) vagyhashajtók (pl. paraffinolaj) csökkentik a D‑vitamin felszívódását.

·               az orlisztát-kezelés csökkentheti a zsíroldékony vitaminok, így aD-vitamin felszívódását.

·               szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények(szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére): a digitáliszgyógyszer túladagolásának veszélye fokozódik.

·               antikonvulzívumok (epilepszia kezelésére), fenobarbitál, hidantoin,és más barbiturátok (altató szerek) vagy primidon: csökkenthetik a D‑vitaminhatását.

·               kalcitonin, etidronát, gallium‑nitrát, pamidronát vagyplikamicin vér kalciumszintjét csökkentő hatását D‑vitamin együtteseadása ellensúlyozhatja.

·               nagy dózisban adagolt kalcium-tartamú készítmények: megnő a magaskalcium-vérszint (hiperkalcémia) kialakulásának veszélye.

·               magnéziumtartalmú gyógyszerek (pl. antacidumok) a D‑vitaminkezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a magas magnézium-vérszint(hipermagnezémia) kialakulásának veszélye.

·               nagy dózisban adagolt foszfor tartalmú készítményekkel történőegyidejű alkalmazás esetén megnő a magas foszfát-vérszint (hiperfoszfatémia)kialakulásának veszélye.

 

Terhesség, szoptatás éstermékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

 

Terhesség

A Vitamin D3 PharmaPatent 30 000 NE filmtabletta terhesség idején nem alkalmazható.

 

Szoptatás

A Vitamin D3 PharmaPatent 30 000 NE filmtabletta szoptatás idején nem alkalmazható.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Arra vonatkozóan nincs adat, hogya gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Vitamin D3Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta tejcukrot (laktózt) és szacharózttartalmaz.

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.            Hogyan kell szedni a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NEfilmtablettát?

 

Adagolás

A gyógyszert mindig akezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény szokásos adagja –amennyiben a kezelőorvos máshogy nem rendeli:

Havonta egy alkalommal egy VitaminD3 Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta.

 

Az adagolást személyre szabottankell végezni, az adagolás függ a D‑vitamin pótlás szükséges mértékétől ésattól, hogy a kezelőorvos milyen betegség kezelésére rendelte Önnek a Vitamin D3Pharma Patent 30 000 NE filmtablettát.

 

Az alkalmazás módja

A Vitamin D3 PharmaPatent 30 000 NE filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető.

 

Alkalmazása májbetegségben

Májkárosodásban szenvedő betegekesetén dózismódosítás nem szükséges.

 

Alkalmazása vesebetegségben

D‑vitamin óvatosan adhatókárosodott vesefunkció esetén. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszereslaboratóriumi vizsgálatokat rendelhet Önnek.

 

Ha az előírtnál több Vitamin D3Pharma Patent 30 000 NE filmtablettát vett be

A Vitamin D3 PharmaPatent 30 000 NE filmtabletta túladagolása esetén a következő tünetekjelentkezhetnek: étvágytalanság, szomjúságérzés, hányinger, hányás,székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozottvizelet kiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés,súlyos esetekben szívritmus zavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszintkómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse felkezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

 

Ha bármilyen további kérdése vana gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagygyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez agyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

A mellékhatásokat azok gyakoriságaszerint adjuk meg:

 

Nem gyakori(1000-ből 1‑10 beteget érint):

·               emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);

·               emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciúria).

 

Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb,mint 1 beteget érint):

·               felsőhasi fájdalom.

 

Mellékhatásokbejelentése

 

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy,gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információálljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Vitamin D3 Pharma Patent 30 000 NEfilmtablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárvatartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A fénytől és a nedvességtől valóvédelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A dobozon feltüntetett lejáratiidő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónaputolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon aszennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mittegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik akörnyezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Vitamin D3Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta

 

·               A készítmény hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin).Filmtablettánként 0,75 mg (30 000 NE)kolekalciferolt (D3-vitamint) tartalmaz.

 

·               Segédanyagok:

§   Tablettamag:

DL-α-tokoferol, szilícium-dioxid, közepes szénláncú zsírsavaktrigliceridjei, nátrium-aszkorbát, szacharóz, módosított keményítő, vízmenteskolloidális szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium,kukoricakeményítő, cellaktóz 80 (laktóz‑monohidrát és cellulóz)

§   Bevonat:

Opadry IIYellow 85F 32659 (mely tartalmaz: talkum, poli(vinil-alkohol),makrogol, kinolinsárga alumínium lakk (E104), sárga vas‑oxid (E172),titán-dioxid (E171))

 

Milyen a Vitamin D3Pharma Patent 30 000 NE filmtabletta külleme és mit tartalmaz acsomagolás

 

Citromsárga színű, kerek (átmérő:13,0 mm; vastagság: 5,1 mm), mindkét oldalán sima, domború felületű,filmbevonatú tabletta.

 

Egy doboz tartalma 1 db, 2 db vagy3 db filmtabletta PVC/PVdC // Al buborékcsomagolásban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

Pharma Patent Kft.

2000 Szentendre, Szentlászlói út44.

Magyarország

 

Gyártó:

ExtractumPharma zrt.

6413 Kunfehértó, IV. körzet 6.

Magyarország

 

OGYI-T-22365/12         1x      PVC/PVdC // Alububorékcsomagolásban, dobozban

OGYI-T-22365/13         2x      PVC/PVdC // Alububorékcsomagolásban, dobozban

OGYI-T-22365/14         3x      PVC/PVdC // Alububorékcsomagolásban, dobozban

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:2014. március

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!