SPEDRA 200MG TABLETTA 4X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Spedra ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Spedra az avanafil nevű hatóanyagot tartalmazza. Az 5-ös típusúfoszfodiészteráz (PDE5-)gátló néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Spedra-t az erektilis diszfunkcióban (más néven impotenciában) szenvedőfelnőtt férfiak kezelésére alkalmazzák. Ez egy olyan állapot, melynek soránnehézséget okoz a hímvessző szexuális aktivitásra alkalmas merevedésénekelérése és fenntartása.
A Spedra a péniszben található vérerek elernyesztése útján fejti ki hatását.Ezzel megnöveli a vér beáramlását a péniszbe, elősegítve a merevedés elérésétés fenntartását, amikor Ön szexuális izgalmi állapotba kerül. A Spedra nemgyógyítja meg a betegséget.
Fontos megjegyezni, hogy a Spedra kizárólag szexuális inger esetén fejt kihatást. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége lesz a szexuális előjátékra,mint ha nem szedne gyógyszert a merevedés elősegítésére.
Ha Önnek nincs erektilis diszfunkciója, a Spedra nem fog segíteni. A Spedra-tnők nem szedhetik.
2. Tudnivalók a Spedra szedése előtt
Ne szedje a Spedra-t:
- ha allergiás az avanafilre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
- ha mellkasi fájdalmak (angina) miatt úgynevezett nitrát gyógyszereket szed,például amil- nitrátot vagy gliceril-trinitrátot. A Spedra fokozhatja a fentigyógyszerek hatását, és súlyos mértékben csökkentheti az Ön vérnyomását.
- ha HIV vagy AIDS kezelésére szolgáló gyógyszereket, például ritonavirt,indinavirt, szakvinavirt, nelfinavirt vagy atazanavirt szed.
- ha gombás fertőzések elleni gyógyszereket, például ketokonazolt, itrakonazoltvagy vorikonazolt, illetve baktériumfertőzések kezelésére szolgáló bizonyosantibiotikumokat, például klaritromicint vagy telitromicint szed.
- ha komoly szívbetegsége van.
- ha az utolsó 6 hónapban szélütése (úgynevezett sztrók) vagy szívrohama volt.
- ha szabálytalan a szívverése (úgynevezett aritmia) vagy a családjábanelőforduló szívbetegségben szenved, amit kimutatott a szív elektromostevékenységének a vizsgálata (EKG).
- ha alacsony vagy magas a vérnyomása, és azt a gyógyszerek nem tartjákegyensúlyban.
- mellkasi fájdalma (úgynevezett angina) van vagy közösülés közben mellkasifájdalma támad.
- ha komoly máj- vagy vesebetegsége van.
- ha féloldali látásvesztést tapasztal a szemideghez áramló vér elégtelenségemiatt (nem arteritiszes eredetű elülső iszkémiás optikus neuropátia (NAION)).
- ha családjában bizonyos komoly szembetegségek öröklődnek (például azúgynevezett retinitisz pigmentoza).
Ha ezek bármelyike érvényes Önre, ne szedje a Spedra tablettát. Ha nem biztosbenne, a Spedra szedésének megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Spedra szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha szívbetegségben szenved. Kockázatos lehet Önnek a közösülés.
- ha 4 órán át vagy annál is hosszabban tartó erekciója, más néven priapizmusavan. Ez előfordulhat a sarlósejtes vérszegénységben, a mielóma multiplexben ésa leukémiában szenvedő férfiaknál.
- ha olyan betegsége van, amely a pénisz alakváltozásával jár (ezek közétartozik a megtöretés, a Peyronie-betegség és a barlangos testek hegesedése).
- ha vérzékenységben vagy aktív peptikus fekélybetegségben szenved.
Ha a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét a Spedra szedésének megkezdése előtt. Amennyiben bizonytalan,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Látás- vagy hallászavar esetében
A Spedra-hoz hasonló gyógyszereket szedő egyes férfiaknak látás- vagyhallászavara volt - a további részletekért lásd a 4. pont alatt olvasható,Súlyos mellékhatások című részt. Nem ismert, hogy ezek a zavarok közvetlenül aSpedra-val, az Ön egyéb betegségeivel vagy több tényező kombinációjával vannakösszefüggésben.
Gyermekek és serdülők
A Spedra-t gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők nem szedhetik.
Egyéb gyógyszerek és a Spedra
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ennek okaaz, hogy a Spedra befolyásolhatja néhány más gyógyszerek hatását. Másgyógyszerek is befolyásolhatják a Spedra hatását.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, és ne vegye be a Spedra-t,ha úgynevezett nitrát gyógyszereket, például amil-nitrátot vagygliceril-trinitrátot, szed mellkasi fájdalom (angina) miatt. A Spedra-rólkimutatták, hogy fokozhatja a fenti gyógyszerek hatását, és súlyos mértékbencsökkentheti az Ön vérnyomását. Akkor se vegye be a Spedra-t, ha HIV vagy AIDSkezelésére szolgáló gyógyszereket, például ritonavirt, indinavirt,szakvinavirt, nelfinavirt vagy atazanavirt szed, vagy ha gombás fertőzésekelleni gyógyszereket, például ketokonazolt, itrakonazolt vagy vorikonazolt,illetve baktériumfertőzések kezelésére szolgáló bizonyos antibiotikumokat,például klaritromicint vagy telitromicint szed (lásd a 2. pont elején, a"Ne szedje a Spedra-t" alatt).
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbigyógyszerek bármelyikét szedi:
- úgynevezett alfa-blokkolók - prosztataproblémák kezelésére vagy magasvérnyomás csökkentésére szolgáló szerek
- szívritmuszavar (úgynevezett aritmia) kezelésére szolgáló gyógyszerek,például kinidin, prokainamid, amiodaron vagy szotalol
- fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumok, például eritromicin
- fenobarbitál vagy primidon - epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek
- karbamazepin - epilepszia kezelésére, hangulat stabilizálására vagy bizonyosfájdalomtípusok kezelésére szolgáló gyógyszer
- egyéb gyógyszerek, amelyek csökkentik a Spedra lebontását a szervezetben(úgynevezett mérsékelt CYP3A4-gátlók), köztük az amprenavir, aprepitant,diltiazem, flukonazol, foszamprenavir és verapamil.
Ne szedje együtt a Spedra-t az erektilis diszfunkció kezelésére szolgáló másgyógyszerekkel, mint amilyen a szildenafil, tadalafil vagy vardenafil.
Ha a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét a Spedra szedésének megkezdése előtt. Amennyiben bizonytalan,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Termékenység
Egészséges önkénteseknél az avanafil egyetlen, szájon át bevett, 200milligrammos adagja nem volt hatással a spermiumok mozgására vagy szerkezetére.
Jelenleg nem állnak rendelkezésre adatok egészséges felnőtt férfiak és enyheerektilis diszfunkcióban szenvedő felnőtt férfiak spermiumának fejlődéséről.
A Spedra egyidejű bevétele itallal és alkohollal
A grépfrútlé megnövelheti a gyógyszer szintjét a szervezetben, ezért a Spedrabevétele előtti 24 órában kerülni kell a fogyasztását.
A Spedra-val egyidőben elfogyasztott alkohol felgyorsíthatja a szívverését, éscsökkentheti a vérnyomását. Szédülhet (különösen állás közben), illetvefejfájása vagy szívdobogásérzése (úgynevezett palpitáció) lehet. Azalkoholfogyasztás továbbá csökkentheti a merevedési képességet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Spedra szédülést okozhat vagy befolyásolhatja az Ön látását. Ilyenesetben ne vezessen gépjárművet, ne kerékpározzon, és ne kezeljen semmilyeneszközt vagy gépet.
3. Hogyan kell szedni a Spedra-t?
A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
A javasolt adag egy 100 mg-os tabletta, szükség szerint. Egy nap legfeljebbegyszer vegyen be Spedra-t. Mondja el kezelőorvosának, ha a Spedra-t túlerősnek vagy túl gyengének találja.
Kezelőorvosa javasolhatja, hogy váltson a gyógyszer egy másik adagjára. Az adagmódosítására olyan esetben is szükség lehet, ha a Spedra-t bizonyos másgyógyszerekkel együtt alkalmazzák. Ha Ön egyidejűleg például eritromicint,amprenavirt, aprepitantot, diltiazemet, flukonazolt, foszamprenavirt vagyverapamilt (úgynevezett közepesen erős CYP3A4-gátlók) szed, az avanafilajánlott adagja egy 100 mg-os tabletta, és az adagok közé legalább 2 naposszünetet kell beiktatni.
A Spedra-t a közösülés előtt körülbelül 30 perccel kell bevenni. Ne felejtse,hogy a Spedra csak szexuális ingerlés mellett segíti elő az erekciót.
A Spedra étkezés közben vagy étkezések közötti időben egyaránt bevehető. Haétkezés közben veszi be, akkor lassabban alakulhat ki a hatása.
Ha az előírtnál több Spedra-t vett be
Ha az előírtnál több Spedra-t vette be, azonnal értesítse kezelőorvosát. Aszokásosnál több és súlyosabb mellékhatás jelentkezhet.
A Spedra alkalmazásával kapcsolatos további kérdéseivel forduljonkezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos mellékhatások
Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a Spedraszedését, és azonnal forduljon orvoshoz - sürgős orvosi kezelésre lehetszüksége:
- tartós erekció (úgynevezett priapizmus). Ha 4 órán túl tartó erekciója van,azonnali kezelés igényel, mert ellenkező esetben pénisze tartós károsodástszenvedhet (beleértve a merevedési képtelenséget is).
- homályos látás.
- hirtelen kialakuló látáscsökkenés vagy látásvesztés egyik vagy mindkétszemben.
- hirtelen kialakuló halláscsökkenés vagy hallásvesztés (egyes esetekbenszédülhet is vagy zúghat a feje).
Ha a fenti súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a Spedraszedését, és azonnal forduljon orvoshoz.
Az egyéb mellékhatások közé tartoznak: Gyakori (10 beteg közül legfeljebb1-et érinthet)
- fejfájás
- kipirosodás
- orrdugulás
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- szédülés
- álmosság vagy nagyfokú fáradtság
- orrmelléküregi nyálkahártya vérbősége
- hátfájás
- hőhullám
- fizikai megerőltetésre jelentkező kifulladás
- szívverés megváltozása, amit az EKG kimutat
- felgyorsult szívverés
- szívdobogásérzés (úgynevezett palpitáció)
- emésztési zavar, hányinger vagy hányás
- homályos látás
- májenzimszintek emelkedése
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
- influenza
- influenzaszerű betegség
- orrdugulás vagy orrfolyás
- szénanátha
- az orr, az orrmelléküregek vagy a tüdőkbe levegőt szállító felső légutakvérbősége
- köszvény
- alvászavar (álmatlanság)
- korai magömlés
- furcsa érzés
- nyugtalanság
- mellkasi fájdalom
- erős mellkasi fájdalom
- gyors szívverés
- magas vérnyomás
- szájszárazság
- gyomorfájás vagy gyomorégés
- alhasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
- hasmenés
- kiütés
- a derék vagy a mellkas alsó oldalsó részének fájdalma
- izomfájdalmak
- izomgörcsök
- gyakori vizelés
- pénisz rendellenesség
- spontán merevedés szexuális ingerlés nélkül
- viszketés a nemi szervek területén
- gyengeség vagy állandó fáradtság
- a lábak vagy bokák duzzanata
- megnövekedett vérnyomás
- piros vagy rózsaszínű vizelet, vér a vizeletben
- kóros, extra szívzörej
- a PSA-nak nevezett, vérből mért prosztatavizsgálat kóros eredménye
- a vörösvértestek normál lebontása közben képződő anyag, a bilirubinvérvizsgálatának kóros eredménye
- a vizelettel kiválasztott és a vesefunkciót mérő, kreatinin nevű anyagvérvizsgálatának kóros eredménye
- súlygyarapodás
- láz
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Spedra-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Spedra
- A hatóanyag az avanafil. 100 mg avanafil tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, fumársav, hidroxipropil-cellulóz, alacsonyszubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz, kalcium-karbonát,magnézium-sztearát és sárga vas-oxid (E172).
Milyen a Spedra külleme, és mit tartalmaz a csomagolás
A Spedra halványsárga színű, ovális tabletta, egyik oldalán "100"jelöléssel. A tabletták 2, 4, 8 vagy 12 tablettát tartalmazóbuborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba az Önországában.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!