GABAGAMMA 600 MG FILMTABLETTA 100X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK AFELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Gabagamma 600 mg filmtabletta

Gabagamma 800 mg filmtabletta

 

gabapentin

 

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.  Milyen típusú gyógyszer a Gabagammafilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.  Tudnivalók a Gabagamma filmtabletta szedéseelőtt

3.  Hogyan kell szedni a Gabagammafilmtablettát?

4.  Lehetséges mellékhatások

5.  Hogyan kell a Gabagamma filmtablettáttárolni?

6.  További információk

 

 

1.            MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER A GABAGAMMAFILMTABLETTA ÉSMILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Gabagamma filmtabletta az epilepszia ésa perifériás neuropátiás fájdalom (hosszan fennálló idegkárosodás okoztafájdalom) kezelésére alkalmazott gyógyszerek csoportjába tartozik.

 

A Gabagamma filmtabletta hatóanyaga agabapentin.

 

Gabapentinnel lehet kezelni:

- Az epilepszia különböző formáit(kezdetben az agy bizonyos területeire korlátozódó rohamok, amelyek a roham másagyterületekre való átterjedésével vagy anélkül lépnek fel). Orvosa Gabagammafilmtablettát ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére, ha a jelenlegikezelése nem kielégítő hatású.

A Gabagamma filmtablettát jelenlegikezelése mellett kell szednie, kivéve ha orvosa másképp rendelte.

A Gabagamma filmtabletta önmagában isalkalmazható felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek kezelésére.

 

- Perifériás neuropátiás fájdalom(hosszan fennálló idegkárosodás okozta fájdalom). Számos betegség okozhatperifériás (elsősorban a lábakban és/vagy karokban előforduló) neuropátiásfájdalmat, például a cukorbetegség vagy az övsömör. A fájdalom jellege lehet forró,égő, lüktető, nyilalló, szúró, éles, görcsös, sajgó, fájó, bizsergő, zsibbadószorító és szurkáló stb.

 

 

2. TUDNIVALÓK A GABAGAMMA FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Gabagamma filmtablettát

-         ha allergiás (túlérzékeny) agabapentinre, szójára, mogyoróra vagy a Gabagamma filmtabletta egyébösszetevőjére.

 

A Gabagamma filmtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

-         ha veseproblémáktól szenved,

-         ha művesekezelés alatt áll,mondja el orvosának, ha izomfájdalom és/vagy gyengeség fejlődik ki Önnél

-         ha tartós gyomorfájdalom,hányinger vagy hányás jelentkezne, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

 

Antiepileptikumokkal – mint a gabapentin– kezelt kis számú beteg, önmaguknak kárt okozó vagy öngyilkosságigondolatokkal foglalkozott. Ha bármikor ilyen gondolatai támadnak, azonnalforduljon orvosához.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyébgyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosátvagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Mondja el orvosának vagygyógyszerészének, ha morfin-tartalmú gyógyszereket szed, mert a morfinfokozhatja a Gabagamma filmtabletta hatását.

 

-Nem várható, hogy a Gabagamma filmtabletta kölcsönhatásba lépne egyébepilepszia-elleni, vagy szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszerekkel.

 

- A Gabagamma filmtablettabefolyásolhatja néhány laborvizsgálat eredményét, vizeletvizsgálat eseténmondja el orvosának vagy a kórházban, hogy mit szed.

 

Ha alumínium és magnézium tartalmúgyomorsavmegkötő gyógyszereket a Gabagamma filmtablettával egyidőben szed,akkor csökkenhet a Gabagamma filmtabletta felszívódása a gyomorból. Ezért javasolt, hogy a gyomorsavmegkötőgyógyszerek alkalmazását követően legalább két óra elteltével vegye be aGabagamma filmtablettát.

 

A Gabagamma filmtabletta alkalmazásabizonyos ételekkel vagy italokkal

 

A Gabagamma filmtablettát bevehetiétkezés közben, de étkezéstől függetlenül is.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdeneszedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A Gabagamma filmtablettát nem szabadterhesség alatt szedni, csak ha orvosa másképpen nem rendeli. Fogamzóképesnőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.

 

Nincsenek olyan vizsgálatok, amelyekbenkifejezetten terhes nőknél tanulmányozták volna a gabapentin alkalmazását, deegyéb, az epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazott gyógyszerekkelkapcsolatban a magzat károsodásának fokozott kockázatáról számoltak be,különösen akkor, ha egyszerre több ilyen gyógyszert is alkalmaztak. Ezért,amikor csak lehetséges és kizárólag az orvos beleegyezésével, csak egyfélegyógyszert szedjen a rohamok kezelésére terhessége alatt.

 

Ne hagyja abba hirtelen e gyógyszerszedését, mivel az a rohamok visszatéréséhez vezethet, és súlyos következményekkeljárhat Önre és gyermekére nézve.

 

Haa Gabagamma filmtabletta szedése közben teherbe esik, illetve gyanítja, hogyterhes, vagy terhes szeretne lenni, akkor azonnal forduljon orvosához.

 

A Gabagamma filmtabletta hatóanyaga, agabapentin kiválasztódik az emberi anyatejbe. A Gabagamma filmtabletta szedésealatt nem ajánlott a szoptatás, mivel a csecsemőre gyakorolt hatása nem ismert.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshezés gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Gabagamma filmtabletta szédülést, álmosságotés fáradtságot okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket illetve nevegyen részt más potenciálisan veszélyes tevékenységekben addig, amíg nemismeri, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükségesképességeit.

 

Fontos információk a Gabagammafilmtabletta egyes összetevőiről

A Gabagamma filmtabletta szójalecitinttartalmaz. Ha allergiás mogyoróra vagy szójára, ne szedje ezt a gyógyszert.

 

 

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A GABAGAMMA FILMTABLETTÁT?

 

A Gabagamma filmtablettát mindig az orvosáltal elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Kezelőorvosa határozza meg az Ön számáramegfelelő adagot.

 

Ha a Gabagamma filmtabletta alkalmazásasorán annak hatását túlzottan erősnek, vagy elégtelennek érzi, forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez azonnal.

 

Amennyiben Ön időskorú (65 éves korfölötti), a szokásos módon szedheti a Gabagamma filmtablettát, kivéve, haveseproblémái vannak.

 

A Gabagamma filmtablettát folyamatosan kell szednie, amígorvosa nem mondja, hogy hagyja abba.

 

A szokásos adagolás epilepsziakezelésére:

 

A Gabagamma filmtabletta nem ajánlott 6éves kor alatti gyermekeknek.

 

Felnőttek és serdülők:

 

Annyi tablettát vegyen be, amennyitorvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosan állítja be az Ön adagját. A kezdőadag általában napi 300-900 mg között van. Ezt követően az adag emelhető orvosautasítása szerint a napi maximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyet 3 részreosztva kell bevennie, azaz egyszer reggel, egyszer délután és egyszer este.

 

6 éves vagy annál idősebb gyermekek:

 

A gyermeke számára alkalmazandó adagot azorvosa határozza meg a gyermek testsúlya alapján. A kezelés alacsonykezdőadaggal indul, amit fokozatosan növelnek, körülbelül 3 nap alatt. Aszokásos adag az epilepszia kezelésére 25-35 mg/ttkg/nap. Rendszerint 3 részreosztva kell bevenni a tablettákat minden nap, vagyis egyszer reggel, egyszerdélután és egyszer este.

 

A szokásos adagolás perifériásneuropátiás fájdalom kezelésére:

Annyi tablettát vegyen be, amennyitorvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosan állítja be az Ön adagját. A kezdőadag általában napi 300-900 mg között van. Ezt követően az adag orvosautasítása szerint emelhető a napi maximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyetorvosa útmutatása szerint 3 részre osztva kell bevennie, azaz egyszer reggel,egyszer délután és egyszer este.

 

Az alkalmazás módja

Gabagamma filmtablettát szájon át kell alkalmazni. Atablettákat mindig egészben és sok vízzel kell lenyelni.

 

Ha az előírtnál több Gabagamma filmtablettát vett be

Azajánlottnál magasabb dózis a mellékhatások növekedését okozhatja, ide tartozika tudatvesztés, szédülés, kettős látás, elmosódott beszéd, álmosság éshasmenés. Azonnal hívja orvosát vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi ambulanciájára,ha több Gabagammafilmtablettát vett be az előírtnál.Vigye magával a megmaradt tablettákat, valamint a gyógyszer dobozát éscímkéjét, hogy a kórházban azonnal láthassák, hogy milyen gyógyszert vett be.

 

Ha elfelejtette bevenni a Gabagamma filmtablettát 

Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye beazonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következő adag ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyottadag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Gabagamma filmtabletta szedését

A Gabagammafilmtabletta szedését ne hagyja abba csak az orvosautasítására. A kezelés felfüggesztésekor fokozatosan, legalább egy hétleforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert. Ha hirtelen, vagy az orvosiutasításnál hamarabb hagyja abba a Gabagammafilmtabletta szedését, fokozódik a rohamok előfordulásának kockázata.

 

Ha bármilyen további kérdése van akészítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Gabagamma filmtabletta is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal értesítse orvosát, ha súlyos bőrreakciókat tapasztal, mintajak-és szájduzzanat, bőrkiütés, bőrpír és/vagy hajhullás.

 

Ha művesekezelésben részesül, értesítseorvosát , ha izomfájdalom és/vagy gyengeség  alakul ki.

 

A mellékhatások jelentése az alábbielőfordulási rátákon alapszik:

 

nagyon gyakori:

10 gyógyszerszedőnél több mint egynél előfordul

gyakori:

100 gyógyszerszedőnél1-10-nél előfordul

nem gyakori:

1000 gyógyszerszedőnél 1-10-nél előfordul

ritka:

10000 gyógyszerszedőnél 1-10-nél előfordul

nagyon ritka:

10000 gyógyszerszedőnél 1-nél kevesebbnél fordul elő

nem ismert:

gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon gyakori mellékhatások

(amelyek 10 emberből több mint egynélelőfordulhatnak):

·    vírusfertőzés

·    álmosság, szédülés, a mozgás-koordinációhiánya

·    fáradtság, láz

 

Gyakori mellékhatások

(amelyek 100 emberből több mint egynélelőfordulhatnak):

·    tüdőgyulladás, légúti fertőzés, húgyútifertőzés, fertőzés, középfülgyulladás

·    alacsony fehérvérsejtszám

·    étvágytalanság, megnövekedett étvágy

·    düh mások irányában, zavartság,hangulatingadozás, depresszió, szorongás, idegesség és

gondolkodásinehézség

·    görcsök, rángatózó mozgás, beszédzavar, memóriazavar,remegés, álmatlanság, fejfájás, érzékeny

bőr,érzéscsökkenés, koordinációs nehézségek, szokatlan szemmozgás, fokozott,csökkent vagy

hiányzó reflexek

·    homályos látás, kettős látás

·    forgó jellegű szédülés

·    magas vérnyomás, kipirulás vagy értágulás

·    nehézlégzés, hörghurut, torok-kaparás,köhögés, orrszárazság

·    hányás, émelygés (hányinger), fogászatirendellenességek, fogínygyulladás, hasmenés, gyomorfájdalom, emésztési zavar,székrekedés, száj- vagy torokszárazság, bélgázosság

·    arcduzzanat, horzsolások, kiütés,bőrviszketés, pattanás

·    ízületi fájdalom, izomfájdalom,hátfájdalom, izomrángás

·    vizelettartási nehézség

·    merevedési zavar

·    lábduzzanat, és járási nehézség,gyengeség, fájdalom, rossz közérzet, influenza-szerű tünetek

·    fehérvérsejtszám-csökkenés, súlygyarapodás

·    véletlen sérülés, csonttörés, horzsolás

 

 

Gyermekekkel végzett kiegészítő klinikaivizsgálatok során gyakran számoltak be agresszív magatartásról és rángatózómozgásról.

 

Nem gyakori mellékhatások

(amelyek 1000 emberből több mint egynélelőfordulhatnak):

·    allergiás reakció pl. csalánkiütés

·    szapora szívverés

·    duzzanatok, melyek megjelenhetnek azarcon, törzsön és végtagokon

·    rendellenes vérvizsgálati eredmények,melyek májproblémákra utalnak

 

A forgalomba hozatal óta a következőmellékhatásokat jelentették:

·    vérlemezkék (véralvadáshoz szükségestestek) számának csökkenése

·    hallucinációk

·    problémát jelentő mozgásirendellenességek pl. vonaglás, rángatózás, merevség

·    fülzúgás

·    hasnyálmirigygyulladás

·    májgyulladás, a bőr és a szemek sárgasága

·    súlyos, azonnali orvosi kezelést igénylőbőrreakciók, az ajak és az arc duzzanata, bőrkiütés és

bőrpír,hajhullás

·    heveny veseelégtelenség, inkontinencia

·    a mellmirigyek megnövekedése,mellnagyobbodás

·    a gabapentin hirtelen elhagyását követőmellékhatások (szorongás, álmatlanság, émelygés, fájdalom, izzadás), mellkasifájdalom

·    vércukorszint-ingadozás cukorbetegeknél

 

Egyéb lehetséges mellékhatások

 

A szójababzsírtalanított foszfolipidjei nagyon ritkán allergiás reakciókat okozhatnak.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik,vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül

egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítseorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5. HOGYAN KELL A GABAGAMMA FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárvatartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő(Felhasználható:) után ne szedje a Gabagamma filmtablettát.

A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszer nem igényel különlegestárolást.

 

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzelvagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek

az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Gabagamma filmtabletta?

 

A készítmény hatóanyaga a gabapentin.Minden filmtabletta 600 mg vagy 800 mg

gabapentint tartalmaz.

 

A Gabagamma filmtabletták egyébösszetevői:

Tablettamag: makrogol 4000, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát;

Filmbevonat: polivinil alkohol, titándioxid (E171), talkum, szójalecitin, xantán gumi.

 

Milyen a Gabagamma filmtablettakészítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Gabagamma 600 mgfilmtabletta: fehér, kapszula formájú filmtabletták egyik oldalukon mélynyomású 600 jelöléssel

 

AGabagamma 800 mg filmtabletta: fehér, ovális filmtabletták. 

 

20 db vagy 50 dbvagy 100 db vagy 200 filmtabletta PVC/alumínium buborékfóliában és dobozban.

 

Nemminden kiszerelés kerül forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

 

Wörwag Pharma GmbH &Co. KG

Calwer Str.7., 71034 Böblingen,

Németország

 

Gyártó:

 

 

Dragenopharm Apotheker PüschlGmbH

Göllstrasse 1

D-84529 Tittmoning

Németország

 

OGYI-T-20334/40           (Gabagamma600 mg filmtabletta 20 x)

OGYI-T-20334/41           (Gabagamma600 mg filmtabletta 50 x)

OGYI-T-20334/42           (Gabagamma600 mg filmtabletta 100 x)

OGYI-T-20334/43           (Gabagamma600 mg filmtabletta 200 x)

 

OGYI-T-20334/44           (Gabagamma800 mg filmtabletta 20 x)

OGYI-T-20334/45           (Gabagamma800 mg filmtabletta 50 x)

OGYI-T-20334/46           (Gabagamma800 mg filmtabletta 100 x)

OGYI-T-20334/47           (Gabagamma800 mg filmtabletta 200 x)

 

 

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

DE:  Gabagamma600 mg/800 mg Filmtabletten

BG: Gabagamma 600 mg/800 mg

CZ: Gabagamma 600 mg/800 mg

HU: Gabagamma 600 mg/800 mg filmtabletta

IT: Gabapentina AWP 600 mg/800 mg compresse rivestite con film

PL: GABAGAMMA 600/800

RO: Gabagamma 600/800

SK: Gabagamma 600/800

SI: Gabagamma 600 mg/800 mg filmsko obložene tablete

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma:

 

2009.július 6.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!