VELAXIN 75MG TABLETTA 4X14

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

                                                             Velaxin    25 mg tabletta

   Velaxin    37,5 mg tabletta

                                                             Velaxin    50 mg tabletta

Velaxin    5 mg tabletta

venlafaxin

 

Mielőtt elkezdi alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

·      Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·      További kérdéseivel forduljon kezelőorvosáhozvagy gyógyszerészéhez.

·     Ezt a gyógyszert az orvos kizárólagÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

·     Ha Önnél bármely mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyenlehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Velaxin és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Velaxin szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Velaxin-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Velaxin-t tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Velaxin és milyenbetegségek esetén alkalmazható

 

A Velaxin egyantidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételtgátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportbatartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásoszavarok kezelésére alkalmazzák. Úgy gondolják, hogy a depresszióban és/vagyszorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin ésnoradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok mikénthatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- ésnoradrenalinszintjét.

 

A Velaxin felnőtt depressziósbetegek kezelésére szolgál. Fontos, hogy a depressziót megfelelően kezeljék,azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegségenem múlhat el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebblehet.

 

2.       Tudnivalók a Velaxin szedése előtt

 

Ne szedje a Velaxin-t

·   ha allergiás a venlafaxinra vagy agyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

·   ha egyidejűleg depresszió vagyParkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzíbilis monoamino

 oxidáz(MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban bármikor.Az irreverzíbilis MAO-gátlók együttes szedése más gyógyszerekkel, beleértve a

Velaxin-tis, súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül,legalább 7 napot kell várnia a Velaxin szedésének befejezését követően, mielőttbármilyen irreverzíbilis MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még a „Szerotoninszindróma” és „Egyéb gyógyszerek és a Velaxin” pontokat).

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

A Velaxin szedéseelőtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

· ha Ön más gyógyszereket is szed aVelaxin-nal egyidejűleg, megnőhet a szerotonin szindróma kialakulásánakkockázata (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Velaxin” pontot).

· ha szembetegségben szenved, mintamilyenek a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).

· ha kórtörténetében magas vérnyomásszerepel.

· ha a kórtörténetébenszívbetegségek szerepelnek.

· ha kórtörténetében görcsrohamokszerepelnek.

· ha kórtörténetében alacsonynátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel.

· ha hajlamos véraláfutásokra vagykönnyen vérzik (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan másgyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát.

·  ha megemelkedetta koleszterinszintje.

· ha az Ön vagy családja kórtörténetébenmánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés)szerepel.

· ha kórtörténetében agresszívmagatartás szerepel.

 

A Velaxinnyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenségetokozhat. Ha ez előfordul Önnél, szóljon orvosának.

 

Ha a felsorolt állapotokbármelyike érvényes Önre, kérjük, beszéljen orvosával, mielőtt a Velaxin-tszedni kezdené.

 

Öngyilkossági gondolatok ésdepressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagyszorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagyöngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezeléskezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időrevan szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggellehetnek ilyen gondolatai:

-     Ha korábbanvoltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

-    Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikaivizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt,pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak)esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagyöngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjenkórházba.

Hasznos lehet, ha egyrokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogyolvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel,ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha azÖn magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

 

Szájszárazság

A venlafaxinnal kezeltbetegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodáskockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára.

 

Gyermekek és serdülők (18 évalatt)

A Velaxin nem alkalmazhatógyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy azebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alattibetegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok ésaz ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh)veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Velaxin-t,amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvosVelaxin-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdésemerül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost,amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleliolyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Velaxin készítményt szedi. Emellett aVelaxin készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés,serdülés, illetve a kognitiv funkciók és viselkedés fejlődése szempontjábólebben a korcsoportban még nem bizonyított.

 

Egyéb gyógyszerek és aVelaxin

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Orvosának kell eldönteni,hogy Ön szedheti-e együtt a Velaxin-t más gyógyszerekkel.

 

Ne kezdjen szedni semmilyengyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vénynélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is)anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

·               Monoamino-oxidáz (MAO)-gátlók(lásd a „Tudnivalók a Velaxinszedése előtt” pontot)

·               Szerotonin szindróma: a venlafaxinszedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor,szerotonin szindróma léphet fel, ami akár életveszélyes állapot is lehet (lásda „Lehetséges mellékhatások” pontot). Példák ilyen gyógyszerekre:

·    triptánok (migrén kezelésére)

·    depresszió kezelésére használatosgyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos

       antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak

·    linezolidot tartalmazóantibiotikumok (fertőzések kezelésére)

·    moklobemidet (egy reverzíbilisMAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére)

·    szibutramint tartalmazógyógyszerek (fogyasztószerek)

·    tramadolt tartalmazó gyógyszerek(fájdalomcsillapító)

·    közönséges orbáncfüvet (Hypericumperforatum néven is ismert) tartalmazó termékek

      (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek)

·    triptofánt tartalmazó termékek(olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a

       depresszió).

 

A szerotonin szindróma jeleiés tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban:

nyugtalanság, hallucinációk,koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyorsváltozásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás. Ha úgygondolja, hogy a szerotonin szindróma jeleit észleli, azonnal kérjen orvosisegítséget.

 

Az alábbi gyógyszerek szinténkölcsönhatásba léphetnek a Velaxin-nal, ezért fokozott elővigyázatossággalalkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítse kezelőorvosának vagygyógyszerészének, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagokvalamelyikét tartalmazza:

· ketokonazol (gombaellenesgyógyszer)

· haloperidol vagy riszperidon(pszichiátriai betegségek kezelésére)

· metoprolol (egy béta-blokkoló, amimagas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál).

 

A Velaxin egyidejű bevételeétellel és alkohollal

A Velaxin-t étkezés közbenkell bevenni (lásd 3. pont, „Hogyan kell szedni a Velaxin-t?”)

 

Kerülje azalkoholfogyasztást, ameddig Velaxin-t szed.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. .

 

Ha Velaxin-t szed a terhességalatt, ezt tudassa orvosával vagy a szülésznővel, mert csecsemőjének bizonyostünetei lehetnek a születés után. Ezek a tünetek általában a szülést követőelső 24 órán belül jelentkeznek, és a következők lehetnek: nem megfelelőtáplálkozás és légzési nehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannakszületéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen orvosával vagy a szülésznővel,akik tanáccsal látják el Önt.

 

Győződjön meg róla, hogy aszülésznő és/vagy a kezelőorvosa tud arról, hogy Ön Velaxint szed. Hasonlótípusú gyógyszerek (SSRI-k) terhesség alatt történő használata esetén azújszülötteknél megnövekedhet egy bizonyos súlyos állapot, az ún. újszülöttkoritartós tüdőbeli vérnyomás-emelkedés (PPHN) kialakulásának a kockázata. Ilyenkoraz újszülött légzése szaporábbá válik és bőre kékes színűnek tűnik. Ezek atünetek általában az újszülött megszületését követő első 24 órábanjelentkeznek. Amennyiben ez előfordulna az Ön újszülött gyermekével, azonnallépjen kapcsolatba a szülésznővel és/vagy kezelőorvosával.

 

A Velaxin kiválasztódik azanyatejbe. A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehetrá. Ezért beszéljen erről orvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatástkell abbahagynia vagy a Velaxin-nal való kezelést.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Ne vezessen vagy ne kezeljensemmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a Velaxin.

 

A Velaxin laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosakorábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Velaxin-t.?

 

A gyógyszert mindig akezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A szokásos javasolt kezdőadagnapi 75 mg két vagy három részre elosztva. Orvosa az adagot fokozatosannövelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375mg-ig is.

 

A Velaxin-t minden napkörülbelül ugyanabban az időben, reggel és este vegye be.

 

A Velaxin-t étkezés közbenkell bevenni.

 

Ha máj- vagy veseproblémáivannak, beszéljen orvosával, mert ez esetben a Velaxin adagolása változhat.

 

Ne hagyja abba a Velaxinszedését anélkül, hogy orvosával ezt megbeszélné (lásd a „Ha idő előtt abbahagyjaa Velaxin szedését” pontot).

 

Ha az előírtnál többVelaxin-t vett be

Azonnal értesítse orvosátvagy gyógyszerészét, ha az orvosa által előírtnál több Velaxin-t vett be.

 

A lehetséges túladagolás akövetkező tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintek változásai (azaluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.

 

Ha elfelejtette bevenni aVelaxin-t

Ha elfelejt bevenni egyadagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már esedékes a következőadag bevétele, hagyja ki az elfelejtett adagot és csak egyetlen adagot vegyenbe a szokásos módon. Ne vegyen be ugyanazon a napon több Velaxin-t, mint azelőírt napi mennyiség.

 

Ha idő előtt abbahagyja aVelaxin szedését

Ne hagyja abba a kezelést ésne csökkentse az adagot az orvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzimagát. Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Velaxin-ra,azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassancsökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Velaxinszedésének abbahagyásakor, különösen, ha a Velaxin szedésének abbahagyásahirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik. Néhány betegolyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás,álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés,idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, bizsergés vagy ritkánáramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerűtünetek.

 

Orvosa azt fogja javasolniÖnnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Velaxin szedését. Ha ezen tünetek közülbármelyik jelentkezik Önnél vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjenorvosától további tanácsot.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Allergiás reakciók

Ha az alábbfelsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Velaxin-t.Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségiosztályát:

·               mellkasi szorító érzés, zihálólégzés, nyelési vagy légzési nehézség

·               az arc, a torok, a kezek vagy alábak megduzzadása

·               idegesség vagy szorongásérzet, szédülés,lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagy hőhullám

·               súlyos bőrkiütés, viszketés vagycsalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely kiemelkedik, és gyakranviszket).

 

Súlyos mellékhatások

Ha az alábbi jelekvalamelyikét tapasztalja, sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége:

·               szívproblémák, mint pl. a gyorsvagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás

·               szemproblémák, mint pl. homályoslátás, kitágult pupillák

·               idegrendszeri problémák, mint pl.szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok

·               pszichiátriai problémák, mint pl.hiperaktivitás vagy eufóriaérzet

·               megvonási tünetek (lásd a „Ha időelőtt abbahagyja a Velaxin szedését” pontot).

 

Mellékhatások teljesfelsorolása

A mellékhatások gyakorisága(az előfordulásuk valószínűsége) a következők szerint kerül megadásra:

Nagyon gyakori: 10 -ből több,mint 1 beteget érint.

Gyakori: 100 -ból több, mint1,, de 10 –ből kevesebb, mint 1 beteget érint.

Nem gyakori: 1000 -ből több,mint 1, de 100 –ból kevesebb, mint 1 beteget érint.

Ritka: 10 000 –ből több, mint1, de 1000 –ből kevesebb, mint 1 beteget érint.

Nem ismert: A gyakoriság nembecsülhető meg az elérhető adatokból.

 

Vérképzőszervi ésnyirokrendszeri betegségek és tünetek

Nem gyakori: véraláfutás kialakulása, fekete, szurokszerű székletvagy véres széklet, amely belső vérzés jele lehet.

Nem ismert: nyálkahártyavérzés, a vérzési idő megnyúlása, csökkent vérlemezkeszám, amely a véraláfutások és avérzések megnövekedett kockázatához vezet, vérkép-rendellenességek, amelyekfokozott fertőzési kockázathoz vezetnek.

 

Immunrendszeri betegségekés tünetek

Nemismert: súlyos, légzészavarral vagyszédüléssel járó allergiás reakciók, beleértve a vérnyomásesést

 

Endokrin betegségek éstünetek

Nem ismert: a vér prolaktin (tejtermelést serkentő hormon)koncentrációjának emelkedése

 

Anyagcsere- éstáplálkozási betegségek és tünetek

Gyakori: megemelkedett szérum-koleszterinszint,testtömeg-csökkenés

Nem gyakori: testtömeg-növekedés

Nem ismert: csökkent nátrium vérszint, ami fáradékonyságot,zavartságot, izomrángatódzást, görcsöket és kómát okozhat; túlságosan bőségesvízfogyasztás (ezt a kórképet antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódásaszindrómának (SIADH) is nevezik)

 

Pszichiátriai kórképek

Gyakori: kóros álmok, csökkent nemi vágy (libidó), álmatlanság,idegesség, álmosság, zavartság, önmagától és a valóságtól való eltávolodás(vagy elszakadás) érzése

Nem gyakori: fásultság, hallucinációk, izgatottság

Ritka: kórosan emelkedett hangulat

Nem ismert: tudatzavar; öngyilkossági és önkárosítássalkapcsolatos gondolatok

 

Idegrendszeri betegségekés tünetek

Nagyon gyakori: fejfájás

Gyakori: szédülés, fokozott izomtónus, bizsergő,tűszúrásszerű érzések, remegés

Nem gyakori: akaratlan izommozgások, izgatottság, károsodottkoordináció és egyensúlyérzet

Ritka: nyugtalanságérzés, illetve egyhelyben ülésre vagyállásra való képtelenség, görcsrohamok

Nem ismert: az izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, azavartság vagy az izgatottság és verítékezés, vagy ha befolyásolhatatlanizomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyoskórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzés, álmosság, tartósan fennálló gyorsszemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verítékezés, illetvemerev izmok, amelyek a szerotonerg szindróma jelei; izommerevség, görcsök ésakaratlan izommozgások

 

Szembetegségek ésszemészeti tünetek

Gyakori: homályos látás, tág pupillák, látászavar

Nem ismert: zöldhályog (súlyos fájdalom a szemben éscsökkent vagy homályos látás)

 

A fül és az egyensúly-érzékelőszerv betegségei és tünetei

Nem gyakori: fülzúgás

 

Szívbetegségek és a szívvelkapcsolatos tünetek

Gyakori: szívdobogásérzet

Nem gyakori: gyors szívverés

Nem ismert: rendellenes, gyors vagy szabálytalan szívverés, amiájuláshoz vezethet

 

Érbetegségek és tünetek

Gyakori: vérnyomás-emelkedés, kipirulás

Nem gyakori: szédülés (főleg túl hirtelen felálláskor), ájulás

Gyakorisága nem ismert: a vérnyomás csökkenése

 

Légzőrendszeri, mellkasiés mellűri betegségek és tünetek

Gyakori: ásítozás.

Nem ismert: köhögés, ziháló légzés, légszomj és magastesthőmérséklet, amelyek a fehérvérsejtszám-emelkedéssel társult tüdőgyulladás(pulmonális eozinofília) tünetei

 

Emésztőrendszeribetegségek és tünetek

Nagyon gyakori: hányinger, szájszárazság

Gyakori: étvágycsökkenés, székrekedés, hányás

Nem gyakori: ízérzékelési zavar, fogcsikorgatás, hasmenés

Nem ismert: hasnyálmirigy-gyulladás

 

Máj- és epebetegségek, illetvetünetek

Nem ismert: májgyulladás, kóros májfunkciós eredmények

 

A bőr és a bőr alattiszövet betegségei és tünetei

Nagyongyakori: verejtékezés (beleértve azéjszakai verejtékezést is)

Nem gyakori: bőrkiütések, kóros hajhullás

Nem ismert: olyan bőrkiütések, amelyek a bőr súlyoshólyagosodásához és hámlásához vezetnek; viszketés, csalánkiütés, napfénnyelszembeni túlérzékenység.

 

A csont- és izomrendszer,valamint a kötőszövet betegségei és tünetei

Nem ismert: ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység,illetve gyengeség (rabdomiolízis).

 

Vese- és húgyútibetegségek és tünetek

Gyakori: vizeletürítési nehézség, fokozott vizeletürítésigyakoriság.

Nem gyakori: vizeletürítésre való képtelenség.

 

A nemi szervekkel és azemlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek

Gyakori: rendellenes magömlés/orgazmus (férfiak),orgazmushiány, merevedési zavar (impotencia); menstruációs rendellenességek,mint amilyen az erősebb vérzés vagy a fokozottabb, rendszertelen vérzés.

Nem gyakori: rendellenes orgazmus (nők).

 

Általános tünetek, azalkalmazás helyén fellépő reakciók

Gyakori: gyengeség (fáradtság), hidegrázás.

 

A Velaxin néha olyannemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mintamilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés, a májenzimszintek, anátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai. Ritkábban aVelaxin csökkentheti az Ön vérében a vérlemezkeszámot, ami megnöveli avéraláfutások, illetve a vérzések kockázatát. Ezért orvosa esetenkéntvérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Velaxin-t.

 

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

 

5.       Hogyan kell a Velaxin-t tárolni?

 

Anedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, legfeljebb30ºC-on tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A csomagoláson feltüntetettlejárati idő után ne szedje a készítményt. A lejárati idő az adott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

Ne szedje Velaxin-t, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6.       A csomagolástartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Velaxin

 

A készítmény hatóanyaga: 25mg, 37,5 mg, 50 mg, ill. 75 mg venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában)tablettánként.

Egyéb összetevők:vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium sztearát, A típusúkarboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (25mg-os: 56,62 mg; 37,5 mg-os: 84,93 mg; 50 mg: 113,24 mg; illetve 75 mg-os:169,86 mg).

 

Milyen a Velaxinkülleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Külalak:

Fehér vagy csaknem fehér,kerek, lapos, peremes tabletta egyik oldalon stilizált jelöléssel, ami E 744(25 mg-os) vagy E 741 (37,5 mg-os) vagy E 742 (50 mg-os) vagy E 743 (75 mg-os).

 

Csomagolás

30db vagy 60 db tabletta (25 mg-os, illetve 50 mg-os); 28 db vagy 56 db tabletta(37,5 mg-os, illetve 75 mg-os) buborékcsomagolásban és dobozban betegtájékoztatóval.

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

 

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.,

H-1106 Budapest, Keresztúriút 30-38.

 

A gyártó:

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.,

H-1106 Budapest, Keresztúriút 30-38.

H-1165 Budapest, Bökényföldiút 118-120.

 

 

OGYI-T-9736/12                    (Velaxin25 mg tabletta) 3 x 10 db

OGYI-T-9736/13                    (Velaxin25 mg tabletta) 6 x 10 db

 

OGYI-T-9736/14                    (Velaxin37,5 mg tabletta) 2 x 14 db

OGYI-T-9736/15                    (Velaxin37,5 mg tabletta) 4 x 14 db

 

OGYI-T-9736/16                    (Velaxin50 mg tabletta) 3 x 10 db

OGYI-T-9736/17                    (Velaxin50 mg tabletta) 6 x 10 db

 

OGYI-T-9736/01                    (Velaxin75 mg tabletta) 2 x 14 db

OGYI-T-9736/02                    (Velaxin75 mg tabletta) 4 x 14 db

 

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma:

 

2013. április

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!