PROTONEXA 30MG GYNEDV-ELL KAPSZ 28X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Protonexa15 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

Protonexa 30 mggyomornedv-ellenálló kemény kapszula

lanzoprazol

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse  orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Protonexa gyomornedv-ellenálló keménykapszula, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Protonexa gyomornedv-ellenálló kemény kapszula szedéseelőtt

3.       Hogyan kell szedni Protonexa gyomornedv-ellenálló keménykapszulát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Protonexa gyomornedv-ellenálló kemény kapszuláttárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A PROTONEXA GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ KEMÉNY KAPSZULA, ÉSMILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Protonexagyomornedv-ellenálló kemény kapszula (továbbiakban Protonexa kapszula) az ún.protonpumpa gátló gyógyszerek csoportjába tartozó, a gyomor savtermelését gátlószer, mely a következő esetekben alkalmazható:

 

-         Diagnosztizált gyomor-, nyombélfekély, kezelésére,

-         a Helicobacter pylori baktérium okozta fertőzéses eredetűfekély kezelésére,

-         ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel összefüggőnyombélfekély és gyomorfekély megelőzésére és kezelésére,

-         reflux betegség (a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlásaokozta nyelőcsőgyulladás) megelőzésére és kezelésére,

-         bizonyos túlzott gyomorsavtermeléssel járó betegség, ún.Zollinger-Ellison szindróma kezelésére,

-         ún. gastro-oesophagealis reflux betegség, (GORB) kezelésére.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA PROTONEXA GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ KEMÉNY KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Protonexakapszulát,

-         ha allergiás (túlérzékeny) a Protonexa hatóanyagára vagy egyébösszetevőjére,

-         ha Ön terhes vagy szoptat,

-         ha Ön súlyos veseelégtelenségben szenved (kreatinin clearance< 30ml/perc),

-         ha Ön rosszindulatú gyomorfekélyben vagy nyelőcső-megbetegedésbenszenved.

 

Lanzoprazol adása nem javasolt gyermekek számára, mivel akészítmény biztonságossága és hatékonysága ebben a betegcsoportban nem igazolt.

 

AProtonexa  kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

-         ha Ön májbetegségben szenved, feltétlenül kérje ki orvosatanácsát, mielőtt ezt a gyógyszert elkezdi szedni.

-     ha ahosszú távú (1 évnél tovább tartó) alkalmazáskor látászavarok fordulnak elő,szemészeti konzultációra szükség lehet.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Az együttszedett gyógyszerek egymás hatékonyságát megváltoztathatják.

A Protonexa  kapszulamegváltoztathatja az alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek hatását:ketokonazol, itrakonazol (gombás fertőzés elleni hatóanyag), digoxin(szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszer hatóanyaga), takrolimusz(szervátültetésen átesetteknél a kilökődést akadályozza meg), karbamazepin ,fenitoin (epilepszia elleni szerek), teofillin (asztma és krónikus obstruktívtüdőbetegség kezelésére), és  warfarin (véralvadásgátló gyógyszer hatóanyaga).

 

AProtonexa  kapszula bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ha az orvosmásképp nem rendeli a gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát kevés vízzel,étkezés előtt a legalkalmasabb bevenni.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Protonexa  kapszula szedéseterhességben és szoptatás ideje alatt nem javasolt.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükségesképességekre

A készítménynek nem ismert olyan hatása, mely károsanbefolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek üzlemeltetéséhez szükségesképességeket. Egyes esetekben mellékhatásként előfordulhat szédülés és kimerültségérzés,amire figyelemmel kell lenni.

 

Fontosinformációk a Protonexa  kapszula egyes összetevőiről

Ha Öncukorérzékeny, nem szedheti a Protonexa gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát,mert ez a készítmény mannitot és szacharózt tartalmaz.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A PROTONEXA GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ KEMÉNYKAPSZULÁT?

 

A Protonexa kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Protonexa kemény kapszulátegészben, egy pohár vízzel, étkezés előtt kell lenyelni. A kapszulát ki lehetüríteni, és így bevenni a tartalmát, azonban azt nem szabad megrágni vagyszétmorzsolni.

 

Amennyiben a kezelőorvosmásképpen nem rendeli:

FELNŐTTEK

Nyombélfekély vagy gyomorfekély

A szokásos adag naponta 1 x 30mg Protonexa kapszula. A kezelés időtartama nyombélfekély esetén legfeljebb 4hét, gyomorfekély esetében legfeljebb 8 hét.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID) általkiváltott fekélybetegség kezelésére a készítmény szokásos adagja naponta 1 x 15mg vagy 1 x 30 mg, 4 héten keresztül. Az ilyen típusú fekélybetegség és tüneteikiújulásának megelőzésére a szokásos adag naponta 1 x 15 mg, vagy

1 x 30 mg Protonexa kapszula.

 

Helicobacter pylori baktériumfertőzés által okozott fekélybetegség

A szokásos adag naponta 2 x 30mg 1 héten keresztül, amelyhez a kezelőorvos kiegészítő kezeléskéntantibiotikumot is rendel. Gyógyszereit kizárólag a kezelőorvosa által előírtadagban és ideig szedje.

Zollinger-Ellison szindróma

A Protonexa  kapszula szokásos adagja naponta 1 x 60 mg.Szükség esetén kezelőorvosa a napi adagot 180 mg-ra emelheti. Amennyiben a napiadag eléri vagy meghaladja a 120 mg-ot, azt 2 részre osztva  -reggel és este -kell bevenni.

Kezelőorvosa határozza meg, hogy hogyan és mikor kellbevennie gyógyszerét.

 

A gyomorsav nyelőcsőbe történővisszaáramlása /gastro-oesophagealis reflux betegség (GORB), refluxnyelőcsőgyulladás

 

A gyomorsav nyelőcsőbe történővisszaáramlása által okozott tünetek kezelésére a Protonexagyomornedv-ellenálló kemény kapszula szokásos adagja naponta 1 x 15 mg vagy 1 x30 mg, 4 héten keresztül. Amennyiben a panaszok nem szűnnek meg, a kezeléstovábbi 4 hétig folytatható.

A fenti tünetek megelőzésére aszokásos adag naponta 1 x 15 mg. Ha szükséges, ez az adag naponta 30 mg-raemelhető.

Reflux betegség kezelésére aProtonexa  kapszula szokásos adagja naponta 1 x 30 mg, 4 héten keresztül. Apanaszok enyhülése esetén kezelőorvosa csökkentheti az adagot 15 mg-ra.Amennyiben panaszai nem szűnnek meg, keresse fel kezelőorvosát.

Ha a Protonexa  kapszulaalkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi,forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

IDŐSEK

Időskorban legfeljebb naponta 30mg Protonexa szedhető.

GYERMEKEK

A Protonexa kapszula adásagyermekeknek nem javasolt.

 

Ha elfelejtette bevenni a Protonexa  kapszulát

A soron következő előírt adagolási időpontban ne alkalmazzondupla adagot.

 

Ha azelőírtnál több Protonexa  kapszulát vett be

Ha az előírtnál több Protonexa kapszulát vett be, haladéktalanul értesítse orvosát vagy keresse fel alegközelebbi kórházat.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Protonexa  kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy  gyógyszerészét.

 

A leggyakrabban (1-10%-ban)jelentkező hatások: fejfájás, szédülés, fáradtság vagy kimerültségérzés,hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés, rosszullét, emésztési zavar, hasifájdalom, puffadás, a bőr kivörösödése, csalánkiütés, viszketés és bőrkiütés.

Esetenként (0,1-1%-ban)előfordulhat a májfunkciós vizsgálatok értékeinek átmeneti emelkedése.

Ritkán (0,01-0,1%-ban) előfordulómellékhatások: száj- vagy torokszárazság, nyelvgyulladás, nyelőcső gombásfertőzése, hasnyálmirigy-gyulladás, bőrbevérzés (petechia, purpura), hajhullás,súlyosabb bőrreakciók, nyugtalanság, álmatlanság, álmosság, depresszió,hallucináció, zavartság, szédülés és érzékelési zavar (paresthesia), kezek és alábak remegése (tremor), májgyulladás vagy sárgaság, és veseműködési zavar(interstitialis nephritis), eltérések a vérképben,  végtagok vizenyője, hevesszívdobogásérzés és mellkasi fájdalom, izom-és ízületi fájdalom,  ízérzési zavarok és látászavarok,  hörgőgörcs, láz, bőverejtékezés, impotencia, és az arc, torok, nyelv duzzanatával járó allergiásreakció. 

 

Hagyja abba a Protonexa  kapszulaszedését, és haladéktalanul értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbikórházat, ha Önnél a következő tünetek bármelyike jelentkezik:

 

- az ajkak, a nyelv vagy az arcmegduzzadása,

- légzési vagy nyelési nehézség,

- súlyos bőrkiütés (piros,érzékeny, viszkető, égő vagy hámló),

- láz.

Az itt felsoroltak ritkánelőforduló allergiás tünetek.

A betegek kis hányadánál nagyonritkán (kevesebb, mint 0,01%-ban) bélgyulladás (colitis), ajakgyulladás, és anyelv feketés elszíneződése, emlőnagyobbodás, tejcsorgás jelentkezhet.

Értesítse orvosát, ha szokatlanvéraláfutást vagy bőrvérzést, egyéb bőrpanaszt, vagy májműködési zavarttapasztal, valamint, ha bőre vagy szeme fehérje besárgul. Ezek a tünetek ugyanritkák, de orvosi felügyeletet igényelhetnek.

 

5.       HOGYANKELL A PROTONEXA  GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ KEMÉNY KAPSZULÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A gyógyszer különleges tárolástnem igényel.

 

A dobozon feltüntetett lejáratiidő („Felhasználható:”) után ne szedje a Protonexa kapszulát. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Protonexa 15 mg gyomornedv-ellenállókemény kapszula?

-         A készítmény hatóanyaga : 15 mg lanzoprazol.

-         Egyéb összetevők:

Nátrium-lauril-szulfát, N-metil-glukamin, poliszorbát 80,makrogol 6000, titán-dioxid, talkum, mannit, hipromellóz,metakrilsav-etil-akrilát kopolimer, kukoricakeményítő, szacharóz.

Gyomornedv-ellenálló keménykapszulahéj: kinolinsárga (E 104), titán-dioxid (E 171), zselatin, tisztítottvíz.

 

Mit tartalmaz a Protonexa 30 mg gyomornedv-ellenállókemény kapszula?

-         A készítmény hatóanyaga:  30 mg lanzoprazol.

-         Egyéb összetevők:

Nátrium-lauril-szulfát,N-metil-glukamin, poliszorbát 80, makrogol 6000, titán-dioxid, talkum, mannit,hipromellóz, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer, kukoricakeményítő, szacharóz.

Gyomornedv-ellenálló keménykapszulahéj: titán-dioxid (E 171), zselatin, tisztított víz.

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

 

A Protonexa 15 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula fehérvagy csaknem fehér golyócskákat tartalmaz, átlátszatlan, sárga, keményzselatingyomornedv-ellenálló kemény kapszulában.

 

A Protonexa 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula fehérvagy csaknem fehér golyócskákat tartalmaz, átlátszatlan, fehér, keményzselatingyomornedv-ellenálló kemény kapszulában.

 

7 db, 14 db, 28, 56 db kapszula egy dobozban.

 

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

Medico Uno Pharma Kft., 2051Biatorbágy, Viadukt u. 12., Magyarország

 

Gyártó:

1.

Laboratorios Liconsa S.A., Gran Vía Carlos II, 98, 08028Barcelona, Spanyolország

2.

Cemelog-BRS Kft., 2040 Budaörs, Vasút u. 13., Magyarország

 

 

Protonexa 15 mggyomornedv-ellenálló kemény kapszula:

OGYI-T-20194/01   7x
OGYI-T-20194/02   14x
OGYI-T-20194/03   28x
OGYI-T-20194/04   56x

Protonexa 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:

OGYI-T-20194/05   7x
OGYI-T-20194/06   14x
OGYI-T-20194/07   28x
OGYI-T-20194/08   56x

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2007. október 15.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!