SOLMUCOL 200MG SZOPOGATÓ TABLETTA 20X

Solmucol 200 sztbl. PIL-mod.

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Solmucol 200 mg szopogató tabletta

acetilcisztein

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassael figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

·       E recept nélkül kapható gyógyszerrel Ön enyhe múló panaszokatkezelhet orvosi felügyelet nélkül. Az optimális hatás érdekében azonbanelengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása.

·       Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szükségelehet!

·       További információkért vagy tanácsért forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez!

·       Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 5 napon belülnem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer aSolmucol 200 mg szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Solmucol 200 mgszopogató tabletta alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni aSolmucol 200 mg szopogató tablettát ?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       A készítmény tárolása

6.       További információ

 

1.      MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER ASOLMUCOL 200 MG SZOPOGATÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

ASolmucol acetilcisztein hatóanyagot tartalmazó, köptető hatású készítmény. Azacetilcisztein oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot. Elősegítia légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést. Akészítmény olyan légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére szolgál, melyekbensűrű viszkózus nyák képződik, mint pl. a megfázásos megbetegedések, a hörgőkakut gyulladása, influenza. Orvos vagy gyógyszerész javaslatára a Solmucolalkalmazható a gége- és a légcsőnyálkahártya gyulladásainál; orrüreg- és amelléküregek, valamint középfül-gyulladásnál; továbbá mucoviscidosis esetén(más néven cisztikus fibrózis, melynek jellemzője a mirigyekben képződő igensűrű nyák).

 

2.      TUDNIVALÓK A SOLMUCOL 200MG SZOPOGATÓ TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Nealkalmazza a Solmucol 200 mg szopogató tablettát, ha a következő állapotokállnak fenn (ellenjavallatok):

·       ismert túlérzékenység a készítmény hatóanyagával, vagybármely segédanyagával szemben;

·       aktív gyomor-, vagy nyombélfekély esetén,

·       3 éves életkor alatt,

·       gyümölcscukor-(fruktóz-) érzékenység esetén (akészítmény szorbittartalma miatt),

·       ritka aminosav-anyagcserezavar (fenilketonuria)betegségben.

Amennyibenelőfordult már, hogy Ön egy acetilcisztein-tartalmú (a Solmucol hatóanyaga)termék alkalmazására légzési nehézséggel vagy kiütésekkel reagált, mindenképpenértesítse erről a gyógyszer bevétele előtt kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (pl.gyümölcscukorra/fruktózra) illetve aszpartámra érzékeny, a gyógyszeralkalmazása előtt kérje orvosa tanácsát!

 

ASolmucol fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

AmennyibenÖn asztmában (asthma bronchiale-ban) szenved vagy gyomor- és bélvérzés veszélyeáll Önnél fenn (pl. gyomor-, vagy nyombélfekély, vagy a nyelőcső értágulataesetén), a Solmucolt csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza!

 

Terhességés szoptatás:

Terhességideje alatt –különösen az első harmadban– csak nagyon indokolt esetben,kizárólag orvosi előírásra és ellenőrzés mellett szedhető a készítmény.Szoptatás ideje alatt a szopogató tabletta nem alkalmazható. Kérdéseivelbármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükségesképességekre:

Nincsbizonyíték arra, hogy a gyógyszer befolyásolná a koncentráló képességet vagy areakcióidőt.

 

Fontosinformációk a Solmucol 200 mg szopogató tabletta egyes összetevőiről:

Ritkaörökletes aminosav-anyagcserezavarban (fenilketonuria) szenvedő betegeknek akészítmény ártalmas lehet, mert fenilalanin forrást (aszpartámot) tartalmaz.

ASolmucol nem tartalmaz cukoranyagcserére kedvezőtlenül ható (diabetogén)édesítő szereket, így cukorbetegek is szedhetik. Ügyelni kell azonban arra,hogy egy szopogató tabletta összesen 4,6 kcal vagyis 19 kJ energiát tartalmaz.

Aszopogató tablettákat tartalmazó buborékfólia nyitásakor enyhe kénhidrogénszagérezhető, ez jellemző az acetilcisztein készítményekre, nem utal a termékminőségváltozására, nem befolyásolja a készítmény hatékonyságát.

 

Egyébgyógyszerek szedése/alkalmazása (gyógyszerkölcsönhatások):

ASolmucol 200 mg szopogató tablettával egyszerre más gyógyszer bevétele nemjavasolt!

ASolmucolt nem szabad köhögéscsillapítókkal együtt alkalmazni. A köhögési reflextúlzott elnyomása miatt ugyanis a Solmucol által elfolyósított nyákot a betegnem tudja felköhögni, ennek következtében veszélyes váladékdugulás következhetbe, ami légúti fertőzést és hörgőgörcsöt eredményezhet. A kezelőorvos tudja, mia teendő ebben az esetben.

Bizonyosgyógyszerek egyidejű alkalmazása kölcsönösen befolyásolhatja azok hatását pl. alégutak szűkülése ellen alkalmazott, valamint a szív véredényeit tágító szerek(pl. szívkoszorúér-szűkületben a nitroglicerin) hatását a Solmucol növelheti.

Haaz orvos antibiotikum kezelést is előír (pl. penicillin-származékok,aminoglikozidok, makrolidok, tetraciklinek, amfotericin B), a kétfélegyógyszert nem szabad egyidejűleg bevenni, mivel így egymás hatásátcsökkenthetik. Legalább 2 óra időköz legyen az antibiotikum és a Solmucolbevétele között.

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI ASOLMUCOL 200 MG SZOPOGATÓ TABLETTÁT ?

 

Amennyibennem biztos az adagolást illetően, vagy a készítmény hatását túl erősnek, vagyesetleg csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

Haaz orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

·       Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: 3-szor 1dbtabletta naponta (600 mg/nap).

(3-12 év közötti gyermekeknek a 100 mg-os kiszerelésűszopogató tabletta ajánlott 2-3x 100 mg/nap).

Cisztás fibrózisban (mucoviscidosis) követni kell azorvos által megadott adagolást. A cisztás fibrózis öröklődő megbetegedés,amelyben a nyáktermelő mirigyek kóros váladékot termelnek. A betegségsúlyossága miatt a beteg állapotának megfelelően, az orvos eltérő adagolástírhat elő.

Atablettát a szájban lassan kell elszopogatni.

Önkényesenne változtasson az előírt adagoláson! Amennyiben úgy gondolja, hogy a gyógyszertúl gyengén vagy túl erősen hat, beszéljen orvosával, gyógyszerészével!

 

Mirekell figyelni a Solmucol alkalmazásakor?

Akészítmény nyákoldó hatása már órákon belül jelentkezik, melynek lényege aletapadt sűrű nyák elfolyósítása, ami gyakran átmenetileg a köhögésfokozódásában nyilvánul meg és a légzés nehezebbé válhat. Ilyenkor a következőadag Solmucollal lehet várni a váladék kiköhögéséig. Lényeges javulás amásodik-harmadik napon várható, amikor a frissen keletkezett légúti váladék márhígabb és kevésbé tapadós. Lehetőleg minden váladékot fel kell köhögni!

ASolmucol hatását növeli a bőséges folyadékfogyasztás.

Adohányzás abbahagyása is kedvezően hat, mivel dohányzás hatására is nagymennyiségű sűrű nyák képződik a légutakban.

Haa túlzott nyákképződés egy heti kezelés után sem múlna el, tanácskozzonkezelőorvosával, hogy pontosabban meg tudja határozni az okokat és ki tudjazárni a légutak esetleges súlyosabb betegségét. Hosszabb ideig kizárólag orvosiutasításra, az orvos által előírt adagban alkalmazható a készítmény.

 

Haaz előírtnál több Solmucolt vett be (véletlen, vagy szándékos túladagolás):

Ezideig nem figyeltek meg túladagolási tüneteket.

Krónikustúladagolás esetén számítani kell a nemkívánt hatások növekedésére.

 

Haelfelejtette bevenni gyógyszerét:

Haelfelejtette bevenni a gyógyszerét pótolja azt mielőbb. Amennyiben azelfelejtett adag pótlása és a soron következő adag bevétele közel egy időpontraesik, csak a következő adagot szükséges bevenni, ne alkalmazzon dupla adagot!

 

4.      LEHETSÉGES MELÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszernek, a Solmucolnak is lehetnek mellékhatásai. Ezek anemkívánatos hatások gyomor-bél panaszok (gyomorégés, rosszullét, hányinger,hasmenés), vagy szédülés, fejfájás, láz és fülzúgás formájában jelentkezhetnek.Az erre érzékeny egyéneknél allergiás bőr (bőrkiütés vagy viszketés) és légútireakciókat (légzési nehézség, hörgőgörcs) válthat ki. Ebben az esetben akezelést azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni. Mint valószínűlegmindegyik acetilciszteint tartalmazó készítménynél, a kénhidrogén bomlása miatta kilélegzett levegő átmenetileg kellemetlen szagú lehet. Ha mellékhatást,vagy az itt felsoroltakon túl bármilyen egyéb szokatlan tünetet észlel,értesítse kezelőorvosát!

 

 

5.      A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb25ºC-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

Agyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabadfelhasználni.

 

 

6.        TOVÁBBI Információk

 

Akészítmény hatóanyaga: 200 mgacetilcisztein tablettánként.

Egyéb összetevők, segédanyagok: aszpartám, kálium-hidrogén-karbonát, kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát, citrom aroma, nátrium-hidrogén-karbonát,szorbit (462 mg/tabletta), xilit (693,5 mg/tabletta).

Leírás: Négyszög alakú, bikonvex, fehér, enyhén fényesfelületű, lekerekített élű, jellegzetes citrom illatú tabletta. 20 db szopogatótabletta egy dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

IBSAPharma Kft.

Címe:1124 Budapest, Fodor u. 54/B.

 

Gyártó:

IBSA FarmaceuticiItalia srl.

Via Martiri de Cefalonia, 2

26900 Lodi, Olaszország

 

OGYI-T-04060/02

 

Betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2016. március


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!