LOZAREP 50MG FILMTABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

LozarEP 50 mg filmtabletta

LozarEP 100 mg filmtabletta

lozartán-kálium

 

Mielőtt elkezdenészedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

- Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

- További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

- Ezt a gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mertszámukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhezhasonlóak.

- Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a LozarEPfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a LozarEP filmtabletta szedéseelőtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a LozarEPfilmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a készítményt tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LOZAREPFILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

ALozarEP filmtabletta az angiotenzin-II-receptor blokkolók gyógyszercsoportjábatartozik, ami csökkenti a vérnyomást.

ALozarEP alkalmazása:

·       magas vérnyomásban(hipertóniában) szenvedő felnőtt, valamint 6‑18 éves gyermekek ésserdülőkorúak kezelésére

·       a vese védelmére magasvérnyomásban és 2‑es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegeknél,akik laboratóriumi eredményeik alapján csökkent vesefunkcióval rendelkeznek ésnapi ≥0,5 g szintet meghaladó fehérjevizelésben (olyan állapot,amelyben a vizelet rendellenes mennyiségű fehérjét tartalmaz) szenvednek

·       krónikusszívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére, akiknél egy bizonyosgyógyszerfajta, az úgynevezett angiotenzin‑konvertáló‑enzim‑gátlók(ACE‑gátlók, a magas vérnyomás csökkentésére szolgáló gyógyszerek) azorvos megítélése szerint nem alkalmazható. Ha szívelégtelenségét ACE‑gátlóvalstabilizálták, Ön nem szedhet lozartánt.

·       magas vérnyomásban ésbalkamra-megvastagodásban szenvedő felnőtt betegeknél a lozartán bizonyítottancsökkenti a stroke kockázatát („LIFE”-vizsgálat javallata).

 

 

2.       TUDNIVALÓK A LOZAREP FILMTABLETTA SZEDÉSEELŐTT

 

Ne alkalmazza akészítményt:

·               ha allergiás(túlérzékeny) a lozartánra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére.

·               ha súlyosan károsodotta májfunkciója

·               ha Ön több mint 3hónapos terhes, valamint a terhesség korai szakaszában a LozarEPfilmtablettával történő kezelést elkerülni kell (lásd még „Terhesség ésszoptatás” részt).

 

A LozarEP filmtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

Ha úgy gondolja, hogy Ön terhes (vagyterhességet tervez), tájékoztatnia kell orvosát erről. A készítmény szedése aterhesség korai szakában nem ajánlott, illetve tilos a LozarEP filmtablettátszedni a terhesség 3. hónapja után, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, haÖn a LozarEP-t ekkor szedi (lásd még a „Terhesség és szoptatás” c. részt.)

 

Fontos, hogy a LozarEP filmtablettaszedésének megkezdése előtt tájékoztassa orvosát:

·               ha kórtörténetébenangioödéma (arc, ajak, torok és/vagy nyelvduzzanat) szerepel (lásd még 4. pont,„Lehetséges mellékhatások”)

·               ha nagymértékű hányásvagy hasmenés lép fel Önnél, mely a szervezet jelentős víz- és sóveszteségéveljár

·               ha diuretikumokat(vízhajtót) szed, vagy sószegény diétát tart, mely a szervezet jelentős víz- éssóveszteségével jár (lásd 3. pont, „Adagolás különlegesbetegcsoportokban”)

·               ha veseartériaszűkülete (veseartéria sztenózis) vagy csak egy működő veséje van, vagy nemrégveseátültetésen esett át.

·               ha májfunkciójakárosodott (lásd 2. pont „Ne alkalmazza a LozarEP filmtablettát” és3. „Adagolás különleges betegcsoportokban”)

·               ha veseelégtelenséggelpárosuló vagy anélkül fennálló szívelégtelenségben szenved, illetve egyidejűlegéletveszélyes szívritmuszavara van. Különleges elővigyázatosság szükséges, haegyidejűleg béta‑blokkoló-kezelés alatt áll

·               ha szívbillentyű vagyszívizom-problémái vannak

·               haszívkoszorúér-megbetegedésben szenved (melyet a véráramlás csökkenése okoz aszívkoszorúerekben) vagy cerebrovaszkuláris megbetegedésben szenved (melyet avéráramlás csökkenése okoz az agyi erekben)

·               ha primérhiperaldoszteronizmusban szenved (a mellékvese által az aldoszteron hormontúlzott termelésével járó állapot, amelyet a mellékvesében levő rendellenességokoz).

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

Különleges elővigyázatosság szükséges, ha Ön a LozarEP‑kezelésselegyidejűleg a következő gyógyszereket szedi:

·               egyébvérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mivel ezek tovább csökkenthetik vérnyomását. Avérnyomást az alábbi gyógyszercsoportok/gyógyszereklozartánnal történő együttesalkalmazása is csökkenthetik: triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikuskészítmények, baklofen, amifosztin

·               kálium-spórolókészítmények vagy olyan gyógyszerek, melyek megemelik a kálium-szintet(pl.: káliumpótlók, káliumot tartalmazó sópótlók vagy kálium-spórolószerek, pl.: bizonyos diuretikumok [amilorid, triamteren, spironolakton]vagy heparin)

·               nem-szteroidgyulladásgátló gyógyszerek, pl.: indometacin, ide értve a COX‑2‑gátlókat(fájdalomcsillapításra használt gyulladáscsökkentő gyógyszerek), mivel ezekcsökkenthetik a lozartán vérnyomáscsökkentő hatását

 

Ha az Ön vesefunkciója károsodott, ezengyógyszerek együttes alkalmazása a vesefunkció további romlásához vezethet.

Lítiumot tartalmazó készítmények nem szedhetőkegyütt lozartánnal szigorú orvosi felügyelet nélkül. Ez esetben különlegeselővigyázatossági óvintézkedésekre (pl.: vérvizsgálatok) lehet szükség.

 

A LozarEP filmtablettaegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A készítmény étkezéskor vagy attól függetlenül is bevehető.

 

Terhesség, szoptatás

Terhesség

Ha Ön úgy gondolja, hogy terhes (vagyterhességet tervez), orvosát tájékoztatnia kell erről. Orvosa rendszerint aztfogja javasolni, hogy hagyja abba a LozarEP filmtabletta szedését, mielőtt teherbeesne, illetve amint az Ön tudomására jut, hogy terhes, és a LozarEPfilmtabletta helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A készítményszedése a terhesség korai szakában nem ajánlott, illetve tilos a LozarEP-tszedni a terhesség 3. hónapja után, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, haÖn a készítményt ekkor szedi.

 

Szoptatás

Tájékoztassaorvosát, amennyiben Ön szoptat, vagy tervezi a szoptatást. A LozarEPfilmtabletta nem javallt szoptató édesanyák részére, és orvosa választhat Önnekegy másik gyógyszert, amennyiben Ön a szoptatás mellett dönt. Ez különösenfontos, ha az Ön gyermeke újszülött, vagy koraszülött csecsemő.

 

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

Gyermekek és serdülőkorúak(18 év alatt)

6-18 éves gyermekeknél ésserdülőknél alkalmazott lozartánnal kapcsolatban kevés tapasztalat van. Továbbiinformációért forduljon kezelőorvosához.

 

A készítmény hatása agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Akészítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeketbefolyásoló hatásait nem vizsgálták. A LozarEP filmtabletta várhatóan nembefolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezelésé­hez szükségesképességeket.  Az egyéb vérnyomáscsökkentő készítményekhez hasonlóan azonban alozartán szédülést vagy álmosságot okozhat néhány emberben. Ha szédülést vagyálmosságot tapasztal, gépjárművezetés vagy gépek kezelése előtt forduljonorvosához.

 

Fontos információk akészítmény egyes összetevőiről:

A LozarEP tejcukrottartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LOZAREPFILMTABLETTÁT?

 

A LozarEP-filmtablettátkizárólag az orvos által előírt adagban alkalmazza.Orvosa az Ön állapota és az alapján állapítja meg a LozarEP megfelelő adagját,hogy Ön szed-e más készítményeket. Fontos, hogy addig szedje a LozarEP-t, amígazt orvosa felírta, annak érdekében, hogy vérnyomását folyamatosan kontrollalatt tartsa.

 

Magasvérnyomásban szenvedő felnőtt betegek

A lozartán szokásos adagja magasvérnyomásban szenvedő betegeknek napi egyszer 50 mg (LozarEP 50 mg)tabletta. A maximális vérnyomáscsökkentő hatás a kezelés megkezdését követő 3‑6. hétenérhető el. Néhány beteg esetében az adag a későbbiekben megemelhető napiegyszer 100 mg lozartánra (napi kétszer 50 mg LozarEP filmtabletta).

Ha úgy érzi, hogy a lozartán hatása túlerős vagy túl gyenge, kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

A LozarEP filmtabletta használata gyermekek, illetveserdülőkorúak (6-tól 18 éves korig) esetében

Azajánlott kezdő dózis 20 és 50 kg testsúlyú betegek esetében 0,7 mglozartán/ttkg naponta egyszer (legfeljebb 25 mg lozartán). Az orvos emelheti azadagot, amennyiben a vérnyomás nem kontrollált.

LozarEP-ből12,5mg-os tabletta nincs forgalomban. Az Ön kezelőorvosa fog dönteni a kezeléskivitelezhetőségéről.

 

Magas vérnyomásban és 2‑es típusúcukorbetegségben szenvedő felnőtt betegek

A kezdő adag általában napi egyszer 50 mg lozartán(egy db 50 mg‑os LozarEP film tabletta). Az adag avérnyomáscsökkentésre adott válasz függvényében a későbbiekben felemelhető napiegyszer 100 mg lozartánra (két db 50 mg‑os LozarEP filmtabletta).

 

A lozartán tabletták együttesenalkalmazhatók egyéb vérnyomáscsökkentő készítményekkel (pl.: vízhajtókkal,kalcium‑csatorna blokkolókkal, alfa- vagy béta‑blokkolókkal ésközpontilag ható szerekkel), valamint inzulinnal és a vérben fellelhető glükózszintjének csökkentésére általánosan szedett gyógyszerekkel(pl.: szulfonilureák, glitazonok és glükozidáz‑gátlók).

 

Szívelégtelenségbenszenvedő felnőtt betegek

A kezdő adag általában napi egyszer12,5 mg lozartán . Általánosságban véve, az adagot fokozatosan, hetentekell emelni (napi 12,5 mg az első héten, napi 25 mg a másodikhéten és napi 50 mg a harmadik héten), míg az adag el nem éri a lozartánnapi egyszer 50 mg‑os általános fenntartó dózisát, a betegállapotának függvényében.

Szívelégtelenség kezelése során alozartánt gyakran diuretikummal (vízhajtóval) és/vagy digitálisszal (a szívetés a szívmunkát erősítő gyógyszer) és/vagy béta-blokkolóval együtt alkalmazzák.

LozarEP-ből12,5mg-os tabletta nincs forgalomban. Az Ön kezelőorvosa fog dönteni a kezeléskivitelezhetőségéről.

 

LozarEP-ből12,5mg-os tabletta nincs forgalomban így a kezlőorvos dönti el a kezeléskivitelezhetőségét a rendelkezésre álló hatáserősségekkel.

 

Adagolás különlegesbetegcsoportokban

Orvosa alacsonyabb adagot írhat fel,főként, ha Ön magas dózisú vízhajtót szed, májkárosodása van, vagy elmúlt75 éves. A lozartán alkalmazása súlyos májkárosodásban szenvedő betegekneknem javasolt (lásd „Ne alkalmazza a készítményt”).

 

Alkalmazás

A tablettákat egészben, egy pohár vízzelkell lenyelni. A napi adagot lehetőleg mindennap azonos időben kell bevenni.Fontos, hogy a LozarEP filmtablettát mindaddig szedje, amíg kezelőorvosa aztÖnnek előírja.

 

Ha az előírtnál többfilmtablettát vett be:

Túladagoláskorazonnal keresse meg kezelőorvosát, hogy szükség esetén haladéktalanul orvosiellá­tásban részesülhessen. Atúladagolás vérnyomásesést, szívdobogás-érzést és valószínűleg lassú pulzustokoz.

 

Ha elfelejtette bevenni azadagját:

Amennyibenkihagy egy adagot, csak folytassa a kezelést az előírtak szerint. Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha akészítménnyel kapcsolatosan további kérdései vannak, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a LozarEP is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

Ha azalábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja, hagyja abba a lozartán tablettákszedését, és azonnal tájékoztassa orvosát vagy menjen be a legközelebbi kórházsürgősségi osztályára:

 

Súlyosallergiás reakciók jelentkezése (kiütések, arc-, ajak-, torok- és/vagynyelvduzzanat, amelyek légzési vagy nyelési nehézséget okozhatnak).

Ez egysúlyos, de ritka mellékhatás, amely 10 000-ből több mint 1, de 1000-bőlkevesebb, mint 1 beteget érint. Sürgős orvosi beavatkozásra vagy kórháziellátásra lehet szüksége.

 

A gyógyszer-mellékhatások bizonyosgyakorisággal fordulnak elő, ezek csoportosítása a következő:

Nagyon gyakori:          10‑ből több,mint 1 beteget érint

Gyakori:                      10‑ből kevesebb, mint 1, de 100‑bóltöbb, mint 1 beteget érint

Nem gyakori:               100‑ból kevesebb, mint 1, de1000‑ből több, mint 1 beteget érint

Ritka:                           10 000‑ből kevesebb,mint 1, de 1000‑ből több, mint 1 beteget érint

Nagyon ritka:               10 000‑ből kevesebb, mint1 beteget érint

Nem ismert                  (a rendelkezésre álló adatokból agyakoriság nem állapítható meg)

 

A LozarEP filmtabletta alkalmazása mellettaz alábbi mellékhatásokat jelentették:

 

Gyakori:

·               szédülés

·               alacsony vérnyomás

·               gyengeség

·               fáradtságérzés

·               túl alacsonyvércukorszint (hipoglikémia)

·               túl magas kálium-szinta vérben (hiperkalémia)

 

Nem gyakori:

·               aluszékonyság

·               fejfájás

·               alvászavarok

·               szívdobogásérzés(palpitáció)

·               hirtelen jelentkezősúlyos mellkasi fájdalom (angina pektorisz)

·               alacsony vérnyomás(főként a vérerek nagyfokú vízveszteségét követően, pl.: súlyosszívelégtelenségben szenvedő betegeknél vagy magas dózisú vízhajtóval történőkezelés ideje alatt)

·               dózisfüggőortosztatikus hatások, mint pl.: fekvő vagy ülő testhelyzetből történőfelálláskor fellépő vérnyomáscsökkenés

·               légszomj (diszpnoé)

·               hasi fájdalom

·               székrekedés

·               hasmenés

·               hányinger

·               hányás

·               csalánkiütés

·               viszketés (pruritusz)

·               kiütések

·               lokalizált duzzanat(ödéma)

 

Ritka:

·               a vérerek gyulladása(vaszkulitisz, beleértve a Schönlein- Henoch purpurát)

·               érzéketlenség vagyzsibbadás érzete (paresztézia)

·               ájulás

·               nagyon gyors ésszabálytalan szívverés (pitvarfibrilláció)

·               agyi katasztrófa (stroke)

·               májgyulladás(hepatitisz)

·               emelkedett véralanin-aminotranszferáz (ALAT) szintek, mely a kezelés abbahagyásakor általábanvisszaáll az eredeti értékre

 

Nem ismert:

·               a vörösvértestekcsökkent száma (vérszegénység)

·               a vérlemezkék csökkentszáma

·               migrén

·               köhögés

·               májfunkciósrendellenességek

·               izom- és ízületifájdalom

·               megváltozottvesefunkció (a kezelés abbahagyásakor visszafordítható), beleértve aveseelégtelenséget

·               influenza‑szerűtünetek

·               emelkedettvér-karbamid-szint

·               emelkedett szérumkreatinin- és szérum-kálium-szint szívelégtelenségben szenvedő betegeknél

·               hátfájás és húgyútifertőzés

·               megnövekedettnapfény-érzékenység (fotoszenzitivitás)

·               megmagyarázhatatlanizomfájdalom, sötét (tea-színű) vizelettel (rabdomiolízis)

·               impotencia

·               a hasnyálmirigygyulladása (pankreatitisz)

·               alacsony szintűnátrium a vérben (hiponatrémia)

·               depresszió

·               általánosságban rosszközérzet

·               csilingelő, zúgó,harsogó, vagy kattogó hangok a fülben (tinnitusz)

 

A mellékhatásokhasonlóak a felnőttek és a gyermekek esetében.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát.

 

 

5.         HOGYAN KELL A KÉSZÍTMÉNYT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

 

A dobozon vagy a címkén feltüntetett lejárati idő (Felh:)után ne szedje a LozarEP filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartásihulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a LozarEP filmtabletta:

A készítmény hatóanyaga: 50 mg, ill. 100 mglozartán-kálium filmtablettánként

Egyéb összetevők:

50,0mg filmtabletta: laktóz-monohidrát,mikrokristályos cellulóz, hidegenduzzadó keményítő, „A” típusú karboximetil-keményítő-nátrium,povidon K-25, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Bevonat:Opadry 20A28671 White (titán-dioxid (E 171),hipromellóz, hidroxipropilcellulóz)

 

100mg filmtabletta: laktóz-monohidrát,mikrokristályos cellulóz, hidegenduzzadó keményítő, „A” típusú karboximetil-keményítő-nátrium,povidon K-25, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Bevonat:Opadry 20A28671 White (titán-dioxid (E 171),hipromellóz, hidroxipropilcellulóz)

 

Milyena készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

50 mg filmtabletta: fehér színű, kerek, mindkét oldalán domborúfelületű, egyik oldalán felezővonal­lal, ellátott filmbevonatú tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

100 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború, sima felületűfilmbevonatú tabletta.

 

30 db filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásbanés dobozban.

 

Forgalombahozatali engedély jogosultja:

ExtractumPharmazrt.

1044Budapest, Megyeri út 64.

Tel.:233-0661

Fax:233-1426

E-mail:budapest@expharma.hu

Logo

 

Gyártó:

ExtractumPharmazrt.

Központ:1044 Budapest, Megyeri út 64, Magyarország

Gyártóhely:6413 Kunfehértó, IV. körzet 6, Magyarország

 

Akészítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez.

 

OGYI-T-21528/01       LozarEP50 mg filmtabletta     30x

OGYI-T-21528/02       LozarEP100 mg filmtabletta   30x

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. november 17.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!