MONOPRIL 20MG TABLETTA 28X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Monopril 10 mg tabletta

Monopril 20 mg tabletta

 

fozinopril-nátrium

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Monopril tabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.             Tudnivalók a Monopril tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Monopril tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Monopril tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A MONOPRIL TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Monopril az úgynevezett ACEgátlók csoportjába tartozik. A Monopril csökkenti a vérnyomást és mérsékli aszív megterhelését a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél.

 

A Monoprilt a következőbetegségek kezelésére alkalmazzák:

-      Magasvérnyomás-betegség.

-      Szívelégtelenség (amikor a szív nem tud elegendő vért juttatni atestbe).

 

 

2.       TUDNIVALÓKA MONOPRIL TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Monopril tablettát:

-         ha allergiás (túlérzékeny) a fozinoprilre, más ACE gátlókra vagya készítmény egyéb összetevőjére (lásd 6. pont további információk a készítményegyéb összetevőiről),

-         ha előzőleg a láb, kar, arc, nyálkahártya vagy nyelv duzzanata(angioödéma) alakult ki ACE gátlók szedésekor vagy egyéb ismeretlen okból, vagyaz Ön családjában bárkinél angioödéma már előfordult (ez a tulajdonságöröklődhet),

-         ha több mint 3 hónapos terhes (szintén ajánlott a Monoprilszedését elkerülni a korai terhességben lásd ˝Terhesség és szoptatás˝ szakasz)

-         ha szoptat.

 

A Monopril használata gyermek- ésserdülőkorúaknak nem javallott.

 

A Monopril tablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

A Monoprilkezelés megkezdése előtt beszélje meg orvosával,

-         ha elhúzódó hasmenése vagy hányása van, káliumpótló készítményt,káliumspóroló gyógyszereket, káliumtartalmú sókat szed vagy kis sótartalmúdiétán van

-         ha vizelethajtó gyógyszereket (vízhajtó tablettákat) szed. Orvosamegszakíthatja a vizelethajtó kezelést és korrigálhatja a víz- és/vagysóhiányos állapotot, mielőtt a Monopril adását megkezdi

-         ha szívgyengesége (szívelégtelenség), ha alacsony a vérnyomása

-         ha vesebetegsége van illetve a veséket ellátó erek beszűkültekvagy májbetegségben szenved. Orvosa ellenőrző vizsgálatokat végezhet ésmegváltoztathatja a gyógyszeradagját.

-         ha cukorbetegségben szenved. Lehet,hogy vércukorszintjét gyakrabban kell ellenőrizni a kezelés első hónapjában(lásd ˝A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek˝ szakasz).

-         ha méh vagy darázs mérgével szembeni túlérzékenység miattkezelésben részesül (ún. (hiposzenzitizációs kezelés).

-         ha művese-kezelésre szorul. Közölje orvosával, hogy olyaneljárást tudjon választani, ami nem okoz túlérzékenységi reakciókat.

-         ha véréből a rossz koleszterint eltávolították egy eljárással(LDL-koleszterin-aferézis), nem szedheti a Monoprilt. Ez a túlérzékenységireakciók elkerülése érdekében van.

-         ha lítium tartalmú gyógyszert szed depresszió vagy mániásbetegség kezelésére.

 

A Monoprilkezelés megkezdésekor, vagy ha egyidejűleg más vérnyomáscsökkentő gyógyszertszed, a Monopril kiválthatja a túl alacsony vérnyomással járó tüneteket (szédülés,ájulás). Közölje orvosával, ha ezeka tünetek jelentkeznek. A kezelés kezdetekor és/vagy az adagbeállítás időszakasorán gyakoribb orvosi felülvizsgálatok válhatnak szükségessé. Ne mulassza elezeket a felülvizsgálatokat, még akkor sem, ha jól érzi magát. Orvosa fogjameghatározni a kontroll vizsgálatok gyakoriságát.

 

Tájékoztassa orvosát vagy fogorvosát, hogy Monopriltszed bármely altatással járó műtét vagy fogászati kezelés előtt, mivel altatásalatt fennáll a nagyobb mértékű vérnyomásesés veszélye.

 

Feltétlenül tájékoztatniakell orvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet).

A Monopril nemjavallott korai terhességben és nem szedhető, ha Ön több mint 3 hónapos terhes,mivel súlyos károsodást okozhat magzatának, ha ebben a terhességi időszakbanalkalmazza (lásd ˝Terhesség és szoptatás˝ szakasz).

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Ha a Monoprilt más gyógyszerekkel együtt szedi, a Monoprilvagy a másik gyógyszer hatása megváltozhat. Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható, valamint a gyógynövény‑készítményeket is.

Különösen fontos orvosának tudnia, hogy Önt márkezelték az alábbi készítmények bármelyikével:

-         egyéb gyógyszerek, melyek a vérnyomást csökkentik (másvérnyomáscsökkentő gyógyszerek)

-         vizelethajtó gyógyszerek (vízhajtó tabletták)

-         káliumspóroló gyógyszerek (pl. amilorid, spironolakton éstriamteren készítmények)

-         káliumtartalmú só készítmények (tabletták vagy belsőlegesoldatok)

-         lítium (mániás depresszió kezelésére használt készítmények)

-         nem szteroid gyulladásgátló készítmények (NSAID-ok), mint pl.acetilszalicilsav, ibuprofen vagy keptoprofen rendszeresen és hosszú ideigszedve (a vérrögképződés megakadályozására kis mennyiségben az acetilszalicilsavbiztonságosan alkalmazható Monoprillel együtt)

 

Ha Ön Monopriltés antacidokat (gyomorégés vagy savas felböfögés kezelésére alkalmazott gyomorsavlekötőgyógyszertípus) egyidejűleg szed, bevételük között legalább 2 órának kelleltelnie.

 

A Monopriltabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Monopril tablettátfolyadékkal kell bevenni (kb. 1/2 pohár vízzel), étkezés közben vagy étkezésenkívül is bevehető.

Az alkoholfokozhatja a Monopril vérnyomáscsökkentő hatását.

 

Terhességés szoptatás

Terhesség

Feltétlenültájékoztatnia kell orvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet).

Orvosa valószínűlega Monopril kezelés abbahagyását fogja javasolni Önnek a terhesség előtt, vagyamint megtudja, hogy terhes, és a Monopril helyett más gyógyszer szedését fogjatanácsolni.

A Monopril nemjavallott korai terhességben és nem szedhető, ha Ön több mint 3 hónapos terhes,mivel súlyos károsodást okozhat magzatának, ha a terhesség 3. hónapja utánalkalmazza.

 

Szoptatás

Közölje orvosával,ha szoptat vagy szoptatni kezd. A Monopril nem javallott szoptató anyáknak, ésorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen, hagyermeke újszülött vagy koraszülött.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Néhány beteg szédülésttapasztalhat (a túlzott vérnyomáscsökkentő hatás következtében), és ez befolyásolhatjaa gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. Ezkülönösen a kezelés kezdetekor fordul elő vagy akkor, amikor az adagot emelik.

 

Fontosinformációk a készítmény egyes összetevőiről

Ez a készítmény laktózt (tejcukor) is tartalmaz. Tejcukorérzékenységben figyelembe kell venni, hogy a 10 mg-os készítmény 136 mg, a 20mg-os 126 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként. Amennyiben erre a cukortípusra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedniezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A MONOPRIL TABLETTÁT?

 

A Monopriltablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Akészítmény szokásos adagja:

 

Magas vérnyomás kezelése: a szokásos kezdő adagja napi 10 mg. Szükség esetén az adagnapi 40 mg-ra emelhető.

 

Szívelégtelenség kezelése: a szokásos ajánlott kezdő adagja napi 10 mg. Szükségesetén az adag napi 40 mg-ra emelhető.

 

Csökkent máj- vagy vesefunkciójú betegek ésidőskorúak: a szokásos kezdő adagjaugyanaz, napi 10 mg.

 

Gyermekek és serdülőkorúak: AMonopril tabletta nem ajánlott gyermekeknek 18 éves kor alatt. Korlátozotttapasztalat áll rendelkezésre a Monopril kezelés biztonságosságára éshatásosságára vonatkozóan gyermekeknél.

 

Ha a Monopril tabletta alkalmazása során hatásáttúlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha azelőírtnál több Monoprilt vett be

Amennyiben túlsok tablettát vett be, vagy gyermek balesetből Monoprilt vett be, azonnal vegyefel a kapcsolatot orvosával vagy egy kórházzal, hogy szakértő tájékoztatástkapjon a kockázatokról és javaslatot a szükséges teendőkről.

A túladagolásolyan tüneteket okozhat, mint a vérnyomás hirtelen leesése szédüléssel ésájulással.

 

Haelfelejtette bevenni a Monoprilt

Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Monoprilt szedését

Ne hagyja abbaa Monopril tabletta szedését csak, ha orvosa ezt tanácsolja. Ha abbahagyja aMonopril kezelést, az Ön vérnyomása újra emelkedhet, és ez befolyásolhatja a szív és a vese működését.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Monporil is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

A gyakori mellékhatások (100 betegből több mint 1 beteget, de 10 betegből kevesebbmint 1 beteget érintenek): szédülés, fejfájás, szívdobogásérzés, túlalacsony vérnyomás, vérnyomásesés túl gyors felálláskor olyan tünetekkel, mint aszédülés és az ájulás, köhögés, émelygés, hányás, hasmenés, bőrkipirulás, bőrduzzanat,bőrgyulladás, mellkasi fájdalom, gyengeségérzés, májbetegség.

 

A nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül több mint1 beteget, de 100 betegből kevesebb mint 1 beteget érintenek): a vér laboratóriumi értékeinek eltérése,megnövekedett káliumszint, étvágycsökkenés, köszvény, depresszió, zavartság,vérrögképződés a szívben vagy az agyban, szívtájiszorító fájdalom, szívritmuszavarok, szívmegállás, magas vérnyomás, sokk, aszervezet egyes területein a véráramlás csökkenése, aluszékonyság, alvászavarok, agyi érkatasztrófa, ájulás, ízérzés megváltozása, remegés,látászavar, fülfájás, fülzúgás, szédülés, légszomj, székrekedés, szájszárazság, gyomor-és bélgázképződés, viszketés, csalánkiütés, izomfájdalom, csökkent veseműködés,fehérje a vizeletben, nemi teljesítőképesség zavara, láz, kar és lábduzzanata, mellkasi fájdalom, testtömeg-növekedés. Gyulladás az arc- és orrmelléküregekben,az orrnyálkahártyán, a torokban és a légutakban.

 

A ritka mellékhatások (10 000betegből több mint 1 beteget, de 1000 betegből kevesebb mint 1 betegetérintenek): emlékezetzavarok, vérzés, vérerek betegségei, átmeneti vérszegénység, nyirokcsomók megnagyobbodása, bizonyosfehérvérsejt-típusok számának megváltozása a vérben, szájfekélyek,nyelvduzzanat, nyelési nehézség, puffadás, ízületi fájdalom, prosztatabetegségek, végtaggyengeség, hörgőgörcs, csökkent nátriumszint, rekedtség,tüdőgyulladás, vérpangás a tüdőben, hasnyálmirigy-és májgyulladás.

 

A nagyon ritka mellékhatások (10 000beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érintenek): agranulocitózis (egy bizonyos típusú vérsejtek teljes hiánya, melynöveli a fertőzés kockázatát, lásd ˝Azonnalhagyja abba a Monopril szedését és forduljon kezelőorvosához˝), intesztinálisangioödéma, máj- és veseelégtelenség.

 

Keresse fel kezelőorvosát, amint lehetséges, ha akövetkezőket tapasztalja:

-         Szédülés/ájulás, fáradtság vagy gyengeség esetén (az alacsonyvérnyomás jelei).

-         Ha Önnek régóta tartó száraz köhögése van.

 

Azonnalhagyja abba a Monopril szedését és forduljon kezelőorvosához:

-         Ha arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanatot (angioödémát)tapasztal,bőrkiütése,viszketése, légszomja vagy nyelési nehézsége van, ha fertőzést kapott olyan tünetekkel, mint lázaz általános állapot erős leromlásával vagy láz torokfájással illetvevizeletűrítési problémák.

-         Bőre és a szeme fehérje sárgás elszíneződése esetén (sárgaság),amely májbetegséget jelezhet.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A MONOPRIL TABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25ºC-on, a nedvességtől való védelemérdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon és buborékfólián feltüntetett lejárati időután ne szedje a Monopril tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni.

Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz aMonopril tabletta

-         A készítmény hatóanyaga 10 mg, ill. 20 mg fozinopril-nátriumtablettánként.

-         Egyéb összetevők: nátrium-sztearil-fumarát, povidon,kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz.

 

Milyen a Monopril készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Monopril 10 mg tabletta: fehér ill. csaknem fehér,lekerekített rombusz alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán„158”, másik oldalán csillag bevéséssel ellátott tabletta.

 

Monopril 20 mg tabletta: Fehér ill. csaknem fehérszínű, kerek, mindkét oldalán domború felületű  tabletta egyik oldalán mélynyomású„609” kódszámmal, másik oldalán felező vonallal ellátva.

 

A Monopril tabletták 28 dbtablettát tartalmazó buborékfóliában és dobozban kerülnek forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

Bristol-MyersSquibb Gyógyszerkereskedelmi Kft.

1024 Budapest

Lövőház u. 39.

 

Gyártó:

Bristol-Myers Squibb S.r.l.

Anagni

Olaszország

 

 

OGYI-T-6122/01          Monopril10 mg tabletta

OGYI-T-6122/02.         Monopril20 mg tabletta

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. november 16.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!