VIGAMOX 5MG/ML OLDATOS SZEMCSEPP 1X5ML

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

Betegtájékoztató:Információk a beteg számára

Vigamox 5 mg/ml oldatos szemcsepp

moxifloxacin-hidroklorid

 

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagygyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Vigamox és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók a Vigamox alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Vigamox-ot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Vigamox-ot tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

1.            Milyen típusú gyógyszer a Vigamox és milyen betegségek eseténalkalmazható?

A Vigamox szemcsepp baktériumokáltal okozott szemfertőzés (kötőhártya-gyulladás) kezelésére alkalmas. Ahatóanyag moxifloxacin, amely egy szemészeti fertőzéselleni szer.

2.            Tudnivalók a Vigamox alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Vigamox-ot:

-                ha allergiás a moxifloxacinra, egyéb kinolonokra vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

·               Ha Ön allergiás reakciót tapasztal a Vigamox alkalmazásakor. Azallergiás reakciók nem gyakran, a súlyos reakciók ritkán fordulnak elő. Haallergiás (túlérzékenységi) reakciót vagy bármilyen mellékhatást tapasztal,olvassa el a 4. pontot.

·               Ha lágy kontaktlencsét visel – szemfertőzés tüneteinek jelentkezése esetén ne hordja kontaktlencséit.Viselje inkább a szemüvegét. Addig ne kezdje el ismét hordani a kontaktlencséit,amíg a fertőzés tünetei meg nem szűntek, és addig hagyta abba a gyógyszeralkalmazását is.

·               Szájon át szedett vagy intravénás fluorokinolon alkalmazásakorkülönösen idős betegeknél és egyidejűleg kortikoszteroid kezelésben részesülőbetegeknél índuzzanat és szakadás fordult elő. Hagyja abbaa Vigamox alkalmazását, ha Önnél fájdalom vagy índuzzanat (íngyulladás)alakul ki.

·               A többi antibiotikumhoz hasonlóan a Vigamox hosszantartóalkalmazása is egyéb fertőzések kialakuláshoz vezethet.

Egyéb gyógyszerek és a Vigamox

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenalkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség, szoptatásés termékenység

A Vigamox alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával.

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Közvetlenül a Vigamox szemcseppalkalmazása után a látása egy kissé homályos lehet. Amíg ez el nem múlik el, nevezessen járművet vagy ne végezzen balesetveszéllyel járó munkát.

 

3.            Hogyan kell alkalmazni a Vigamox-ot?

 

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

A készítményajánlott adagja

Felnőttek, beleértve az időskorúakatés gyermekeket is: 1 csepp az érintett szem(ek)be, napontaháromszor (reggel, délután és este).

A Vigamox gyermekeknél, 65 évfeletti betegeknél, és vese- és májkárosodásban szenvedő betegeknélalkalmazható. Újszülötteknél a gyógyszer alkalmazását illetően csak kevés információáll rendelkezésre, ezért a készítmény alkalmazása újszülötteknél nem ajánlott.

Csak akkor alkalmazza mindkétszemébe a Vigamox-ot, ha a kezelőorvosa erre utasította. Csakszemcseppként használja a Vigamox-ot!

A fertőzés általában 5 naponbelül javul. Ellenkező esetben forduljon kezelőorvosához. Azonban további2-3 napig még folytatnia kell a szemcsepp alkalmazását, vagy egészenaddig, amíg azt kezelőorvosa meghatározta.

 

                 

              1                               2                             3

·               Készítse elő a Vigamox szemcseppet és álljon egy tükör elé.

·               Mossa meg a kezét.

·               Csavarja le a kupakot.

·               Ha a kupak levételét követően a biztonsági gyűrű meglazult,távolítsa el a készítmény alkalmazása előtt. 

·               A tartályt fordítsa fejjel lefelé, és tartsahüvelyk – és mutatóujja között.

·               Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsószemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kellbecseppenteni. (1. ábra).

·               Tegye közel szeméhez a tartály cseppentőjét. Szükség eseténhasználjon tükröt.

·               Ügyeljen arra, hogy a cseppentő nyílása sem a szemével, sem aszemhéjával, sem más felülettel ne érintkezzen, mert különben a szemcseppkönnyen beszennyeződhet.

·               Finoman nyomja meg a tartály alját, hogy egyszerre csakegy csepp gyógyszer kerüljön a szemébe (2. ábra).

·               A Vigamox alkalmazását követően 2-3 percig szorítsa oda az ujjáta szeme orr felőli sarkába (3. ábra). Ez segít megakadályozni agyógyszer bekerülését a szervezet többi részébe, és ez fontos kisgyermekénélis.

·               Amennyiben a szemcseppet mindkét szeménél alkalmazza, mossameg kezét, mielőtt megismételné a lépéseket a másik szeménél is. Ez segítelkerülni, hogy a fertőzés az egyik szeméről a másik szemére átterjedjen.

·               Közvetlenül az alkalmazás után gondosan zárja vissza a tartály kupakját.

 

Ha a csepp nem került be aszemébe, próbálkozzon újra.

Ha az előírtnál több Vigamox-otalkalmazott, öblítse ki a szemét meleg vízzel. Ne cseppentsen többet a szemébe,amíg el nem érkezett a tervezett következő adag ideje.

Ha véletlenül lenyelte aVigamox-ot, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette alkalmazni a Vigamox-ot,a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Ne alkalmazzonkétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha más szemcseppet is használ,várjon legalább 5 percet a Vigamox és a másik szemcsepp használata között.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

4.       Lehetségesmellékhatások

Mint mindengyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatás jelentkezésekoráltalában tovább folytathatja a szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha amellékhatás súlyos, vagy súlyos allergiás reakció jelentkezik.

Ha súlyos allergiás reakcióttapasztal, vagy ha az alábbiak közül bármelyik kialakul Önnél, azonnal hagyjaabba a Vigamox szemcsepp alkalmazását, és haladéktalanul forduljonkezelőorvosához: a kezek-, a lábak-, a bokák-, az arc-, az ajkak-, a szájvagy torok vizenyős duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okoz, bőrkiütésvagy csalánkiütés, nagy, folyadékkal telt hólyagok, sebek vagy fekélyképződés.

Gyakori mellékhatások

(10  közül legfeljebb 1 betegnélfordulhat elő)

Szemészeti hatások: szemfájdalom, szemirritáció

Nem gyakori mellékhatások

(100 közül legfeljebb 1 betegnélfordulhat elő)

Szemészeti hatások: szemszárazság,szemviszketés, szemvörösség, a szemfelszín gyulladása vagy hegesedése, bevérzésa szemben, szokatlan érzés a szemben, szemhéj-rendellenesség, viszketés,vörösség vagy duzzanat.

 

A szervezet egészére gyakorolt hatások: fejfájás,rossz íz érzése

Ritkamellékhatások

(1000 közül legfeljebb1 betegnél fordulhat elő)

Szemészeti hatások: szaruhártya rendellenesség, homályos vagy csökkentlátás, a kötőhártyagyulladása vagy fertőzése, a szem megerőltetése, a szem duzzanata

A szervezet egészére gyakorolt hatások: hányás, kellemetlen érzésaz orrban, gombóc érzése a torokban, csökkent vas-szinta vérben, rendellenes májfunkciós tesztek,kóros bőrérzékenység, fájdalom,torokirritáció

Nem ismert

(a rendelkezésrésre álló adatokból nem állapítható meg)

Szemészetihatások: szemfertőzés, a szemfelszín homályossá válása, szaruhártya-duzzanat,lerakódások a szem felszínén, megemelkedett szembelnyomás, karcolás a szemfelszínén, szemallergia, lerakódások a szemen, fokozott könnytermelés,fényérzékenység.

Aszervezet egészére gyakorolt hatások: légszomj, szabálytalan szívritmus,szédülés, fokozott allergiás tünetek, viszketés, bőrkiütés, bőrvörösség,hányinger és csalánkiütés

Mellékhatásokbejelentése

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben találhatóelérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

5.       Hogyankell a Vigamox-ot tárolni?

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és atartályon feltüntetett lejárati idő {{Felh.:}} után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényelkülönleges tárolást.

 

4 héttel az elsőfelbontást követően a fertőzések elkerülése végett a tartályt ki kelldobni.

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vigamox

-                A készítmény hatóanyaga moxifloxacin.

A szemcsepp5 mg moxifloxacint tartalmaz (5,45 mg moxifloxacin-hidrokloridformájában) milliliterenként. 1 csepp 190 mikrogramm moxifloxacint tartalmaz.

-                Egyéb összetevők: nátrium-klorid, bórsav és tisztított víz.

Kis mennyiségűsósav vagy nátrium‑hidroxid hozzáadása a savasság (pH‑érték)fenntartásához szükséges.

Milyena Vigamox külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Agyógyszer egy folyadék (tiszta, zöldessárga oldat), amely 1 db 5 ml‑esműanyag tartályt tartalmazó csomagolásban, csavaros kupakkal kerül forgalomba.

Aforgalomba hozatali

engedélyjogosultja                     Gyártó                                   Gyártó

AlconHungária Kft.                    S.A.Alcon-Couvreur N.V.      Alcon Cusí, S.A.

1114Budapest,                            Rijsksweg14                           Camil Fabra, 58        

Bartók Béla u. 43-47.                  B-2870 Puurs                          08320 El Masnou                         Belgium                                                    Barcelona,spanyolország

OGYI-T-22430/01                   1x5 ml                  LDPEcseppentő fedéllel ellátott LDPE tartályban

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekkel engedélyezték:

Bulgária                Vigamox

Ciprus                  Vigamox

Csehország           Vigamox

Dánia                   Vigamox

Észtország            Vigamox

Finnország            Vigamox

Görögország         Vigamox

Izland                            Vigamox

Olaszország          Vigamox

Lettország             Vigamox

Litvánia                Vigamox

Magyarország       Vigamox

Málta                    Vigamox

Hollandia             Vigamox

Lengyelország      Vigamox

Portugália             Vigamox

Románia               Vigamox

Szlovákia             Vigamox

Szlovénia             Vigamox

spanyolország      Vigamox

Svédország           Vigamox

Belgium                Kanavig

Luxembourg         Kanavig

Nagy-Britannia     Moxivig

Írország                Moxivig

Németország        MoxifloxacinAlcon

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2014. június


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!