AFLAMIN RAPID 100MG POR BELS SZUSZP 20X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

AflaminRapid 100 mg por belsőleges szuszpenzióhoz

aceklofenák

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra akésőbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei azÖnéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóbanfelsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosátvagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer az Aflamin Rapid 100 mg por belsőlegesszuszpenzióhoz (továbbiakban Aflamin Rapid) és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók az Aflamin Rapid szedése előtt

3.            Hogyan kell szedni az Aflamin Rapid-ot?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell az Aflamin Rapid-ot tárolni?

6.            További információk

 

 

1.            MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AFLAMIN RAPID ÉS MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Aflamin Rapid egy fájdalomcsillapítóés gyulladásgátló gyógyszer. Az Aflamin Rapid a nem‑szteroidgyulladásgátló és reuma-ellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.

 

Az Ön orvosagyulladással és fájdalommal járó folyamatok kezelésére írja fel az AflaminRapid-ot, mint például a derékfájás (lumbágó), fogfájás, menstruációs fájdalmakés ízületi fájdalmak.

 

Az Aflamin Rapidalkalmazása indokolt tartós fájdalommal és gyulladással járó krónikus ízületifolyamatok kezelésére: degeneratív ízületi gyulladás (oszteoartritisz), reumáseredetű ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) és a csigolyaközti ízületek éskötőszövet idült gyulladásos betegsége (spondilartritisz ankilopoetika),illetve egyéb fájdalmas mozgásszervi betegségek pl. a vállízület körülikötőszövet gyulladása (periartritisz humeroszkapulárisz) és egyéb ízületen kívülireumatikus elváltozások esetén.

 

 

2.            TUDNIVALÓK AZ AFLAMIN RAPID SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje az Aflamin Rapid-ot

-                ha allergiás (túlérzékeny) az aceklofenákra vagy az Aflamin Rapidegyéb összetevőjére.

-                ha acetilszalicilsav (például Aspirin) vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátlóalkalmazásakor asztma, légúti szűkület, heveny orrnyálkahártya-gyulladás, bőrkiütés,vagy más allergiás reakció jelentkezett.

-                ha van vagy tudomása szerint volt gyomor- vagy nyombélfekélye,illetve gyomor-bélrendszeri vérzése, vagy egyéb aktív vérzése vagy vérzékenységibetegsége.

-                ha súlyos májbetegségben szenved.

-                ha súlyos vesebetegségben szenved.

-                ha súlyos szívelégtelensége van.

-                a terhesség utolsó három hónapjában.

 

Az Aflamin Rapid fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Feltétlenültájékoztassa orvosát a kezelés elkezdése előtt, ha az alábbi körülményekbármelyike fennáll Önnél:

-                ha kórelőzményében gyomor- vagy nyombélfekély, illetvegyulladásos gyomor-bélrendszeri betegség (kólitisz ulceróza, Crohn-betegség) szerepel.

-                ha kórelőzményében agyérrendszeri vérzés szerepel.

-                ha enyhe-mérsékelt máj- vagy vesekárosodása van, vagy ha bármilyenegyéb okból szervezete hajlamos a folyadékvisszatartásra.

-                ha enyhe-közepesen súlyos szívelégtelenségben szenved, vagy magasa vérnyomása.

-                ha véralvadási problémái vannak (könnyen vérzik).

-                ha ritka bőr- és lágyrész rendellenessége, úgynevezett szisztémáslupusz eritematózusza van.

-                ha ritka anyagcsere-betegsége, úgynevezett porfíriája van.

 

Az Aflamin Rapid-hoz hasonlókészítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham(„miokardiális infarktus”) vagy agyi érkatasztrófa („sztrók”) kialakulásánakkockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén.Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

Amennyiben szívproblémája,perifériás artériás betegsége van, vagy korábban volt sztrókja, illetve úgygondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (példáulha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik),a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

 

Igen ritkán súlyos bőrreakciókrólszámoltak be az Aflamin Rapid-hoz hasonló készítmények alkalmazásávalkapcsolatban (lásd 4. pont). Más nem-szteroid gyulladásgátlókhoz hasonlóan,súlyos allergiás reakciók felléphetnek még abban az esetben is, ha korábban nemalkalmazta a készítményt. Igen ritkán súlyos bőrreakciókról, beleértve azesetleg végzetes kimenetelű exfoliativ dermatitisz, Stevens‑Johnsonszindróma és toxikus epidermális nekrolízis kialakulásáról számoltak be azaceklofenákhoz hasonló gyulladásgátlók alkalmazásával kapcsolatban. Ezeknek azállapotoknak a fő tünetei: kiütés, viszketés, csalánkiütés, felhólyagosodottbőr és láz. Úgy tűnik, hogy a betegek a kezelés korai szakaszában vannak kitéveezen reakciók legnagyobb kockázatának, mivel az esetek többségében a reakció akezelés első hónapjában jelentkezik. Bőrkiütés vagy túlérzékenységi reakció bármelyegyéb jelének jelentkezése esetén az Aflamin Rapid kezelést meg kell szakítani.

 

Az AflaminRapid nem szedhető bárányhimlő esetén!

 

Az AflaminRapid ritkán gyomor-bélrendszeri fekélyesedést és vérzést, illetve perforációt (átfúródást)okozhat. Ez a kezelés ideje alatt bármikor jelentkezhet figyelmeztetőtünetekkel vagy anélkül. Amennyiben hasi tüneteket észlel, különösen haidőskorú beteg, azonnal forduljon orvosához.

 

Az Aflamin Rapidalkalmazása megnehezítheti, hogy terhessé váljon. Tájékoztassa kezelőorvosát,ha terhességet tervez, vagy ha problémája van azzal, hogy teherbe essen.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Bizonyos gyógyszerekkölcsönhatásba léphetnek az Aflamin Rapid-dal. Ilyen esetekben szükség lehet azadagolás módosítására vagy egyes alkalmazott gyógyszerekekkel történő kezelésfelfüggesztésére. Ez különösen fontos lehet, ha az alábbi gyógyszerekbármelyikét szedi:

-                lítium (mentális problémák kezelésére szolgáló gyógyszer),

-                digoxin (szívelégtelenség vagy szívritmuszavar kezelésére alkalmazottgyógyszer),

-                diuretikumok (vízhajtó tabletták),

-                magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (ACE gátlók,angiotenzin-II antagonisták),

-                véralvadásgátlók (vérhígító gyógyszerek),

-                depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például szelektívszerotonin visszavétel-gátlók (SSRI-k),

-                vércukorszint-csökkentők (cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek),

-                metotrexát (egyes gyulladásos betegségekre és rák kezelésére szolgálógyógyszer),

-                takrolimusz és ciklosporin (szervátültetést követően az immunrendszerelnyomására használatos szerek a szervkilökődés megelőzésére),

-                szteroid gyulladásgátlók, például betametazon és prednizolon,

-                acetilszalicilsav és más fájdalomcsillapítók (úgynevezett nem-szteroidgyulladásgátlók),

-                zidovudin (HIV-gyógyszer).

 

Az AflaminRapid egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az AflaminRapid bevehető étkezés közben.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Az AflaminRapid alkalmazása megnehezítheti, hogy terhessé váljon. Tájékoztassakezelőorvosát, ha terhességet tervez, vagy ha problémája van azzal, hogyteherbe essen.

 

Ne szedjenAflamin Rapid port, ha több mint 6 hónapos terhes! A terhesség koraiidőszakában, kivételes esetekben kezelőorvosa felírhat Önnek Aflamin Rapidport, a kockázatok figyelembe vételével.

 

Szoptatásalatt orvosa mérlegelni fogja a szoptatás vagy a gyógyszer elhagyását.Amennyiben szoptat, ne szedjen Aflamin Rapid port.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezhez szükségesképességekre

Ha azAflamin szedése során gyengeséget, szédülést, forgó jellegű szédülést, hányingertvagy más központi idegrendszeri tünetet észlel, ne vezessen gépjárművet és nehasználjon veszélyes gépet illetve szerszámot.

 

Fontosinformációk az Aflamin Rapid egyes összetevőiről

Minden tasakAflamin Rapid 2,64 g szorbitot tartalmaz, mely gyomorpanaszokat, hasmenéstokozhat. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyoscukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

Az Aflamin Rapidaszpartámot (10 mg aszpartám/tasak), fenilalanin forrást tartalmaz. Fenilketonuriábanszenvedő betegek esetében ártalmas lehet. Fenilketonuriás betegeknél figyelembekell venni, hogy a készítmény 5,61 mg fenilalanint tartamaz tasakonként.

 

 

3.            HOGYAN KELL SZEDNI AZ AFLAMIN RAPID-OT?

 

Az AflaminRapid-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Az ajánlottnapi adag 200 mg, vagyis egy tasak reggel és egy tasak este (12óránként egy tasak) kb. fél deciliter vízben feloldva.

 

Ha úgy véli,hogy az Aflamin Rapid hatása meglehetősen erős vagy gyenge, akkor tájékoztassaorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Alkalmazásagyermekeknél

Az AflaminRapid alkalmazása gyermekek számára nem ajánlott a biztonságosságra éshatékonyságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

 

Időskorúak

Az adagolástorvosa írja elő és időszakos ellenőrzés szükséges.

 

Vesekárosodásvagy szívműködési rendellenesség

Az adagolástorvosa írja elő és időszakos ellenőrzés szükséges.

Májműködésizavar

Az ajánlottnapi kezdő adagot egy tasakra kell csökkenteni.

 

Tartóskezelés

Amennyibentartósan szedi az Aflamin Rapid-ot, orvosának rendszeresen laboratóriumiellenőrző vizsgálatokat – például veseműködés, májműködés és vérkép – kellvégeztetnie.

 

Ha az előírtnáltöbb Aflamin Rapid-ot vett be

Azonnalforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbikórház sürgősségi osztályát. Vigye magával ezt a betegtájékoztatót!

 

Ha elfelejtettebevenni az Aflamin Rapid-ot

Ne aggódjonemiatt! Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.Vegye be akövetkező adagot az előírás szerint esedékes időpontban.

 

Ha időelőtt abbahagyja az Aflamin Rapid szedését

A kezelésidőtartamát orvosa határozza meg. Ne hagyja abba a kezelést idő előtt akkorsem, ha már jól érzi magát.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.            LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így az Aflamin Rapid is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek. Ezek döntő része enyhe formában jelentkezik és megszűnika gyógyszer szedésének abbahagyásakor.

 

A mellékhatásokfelsorolása az alábbi gyakorisági beosztást követi:

-                nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik

-                gyakori: 100 beteg közül 1-10 betegnél jelentkezik

-                nem gyakori: 1000 beteg közül 1-10 betegnél jelentkezik

-                ritka: 10 000 beteg közül 1-10 betegnél jelentkezik

-                nagyon ritka: 10 000 beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik

-                nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg agyakoriság.

 

Gyakorimellékhatások: szédülés,emésztési zavar (gyomorpanaszok vagy gyomorbántalom), hasi fájdalom, hányinger,hasmenés és májfunkciós laborvizsgálatok eltérései.

 

Nem gyakorimellékhatások: bélgázképződés(szélgörcsök), gyomorhurut (gyomornyálkahártya–gyulladás), székrekedés, hányás,szájfekély, bőrviszketés és kiütés, bőrgyulladás, csalánkiütés, vesefunkciósvizsgálatok eltérései.

 

Ritkamellékhatások: gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés, melaena (fekete,szurokszéklet, amely gyomor-bélrendszeri vérzéssel hozható összefüggésbe), véreshasmenés, magas vérnyomás, magas vérnyomás súlyosbodása, szívelégtelenség,nehézlégzés (légzési nehézség vagy légszomj, amely tipikusan bizonyos szív- vagytüdőbetegséggel hozható összefüggésbe), vérszegénység (a vörösvértestekszámának vagy a hemoglobin tartalom kóros csökkenése a vérben), az arc, a nyelvvagy a torok vizenyős duzzanata, allergiás reakciók (beleértve a súlyosallergiás reakciókat, az úgynevezett anafilaxiás sokkot), túlérzékenység,látászavar.

 

Nagyonritka mellékhatások: a csontvelő csökkent működése, a fehérvérsejtek és avérlemezkék számának kóros csökkenése a vérben, a vörösvérsejtek szétesése miattbekövetkező vérszegénység, a vér káliumszintjének megemelkedése és a májenzimszintek emelkedése, depresszió, alvászavarok (álmatlanság), szokatlan álmok,fonák érzés (bizsergés), remegés (akaratlan, ritmikus mozgások), aluszékonyság,fejfájás, az ízérzékelés romlása vagy zavara, szájnyálkahártya-gyulladás,hasnyálmirigy-gyulladás, májkárosodás, beleértve a májgyulladást is, vérhányás,forgó jellegű szédülés (forgó érzés), fülzúgás (fülcsengés vagy egyéb hangokhallása külső ok nélkül), purpura (számos apró vérzés a bőrön), ekcéma, súlyosbőrreakciók, ödéma (láb, kar és arc vizenyős duzzanata), lábikragörcs, avesefunkció zavara, veseelégtelenség, szívdobogásérzés (rendszertelen és/vagyheves szívverés), érgyulladás, gyengeség, kipirulás, hőhullámok, légzésinehézség, súlynövekedés, gyomorfekély, bélperforáció (a bél átfúródása),gyulladásos gyomor-bélrendszeri betegségek (kólitisz ulceróza, Crohn-betegség) súlyosbodása.

 

Az AflaminRapid-hoz hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham(„miokardiális infarktus”) vagy agyi érkatasztrófa („sztrók”) kialakulásánakkockázata.

 

Nagyonritkán hólyagos bőrreakciók (beleértve Stevens-Johnson szindróma és toxikusepidermális nekrolízis, lásd 2. fejezet) és vesegyulladás előfordulásárólszámoltak be nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek alkalmazása során.

 

Azonnalhagyja abba az Aflamin Rapid szedését és forduljon orvosához, ha az alábbitünetek bármelyike jelentkezik Önnél:

-                az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata,

-                nyelési nehézség,

-                csalánkiütés és légzési nehézség.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.            HOGYAN KELL AZ AFLAMIN RAPID-OT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

A csomagolásonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Aflamin Rapid-ot.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.            TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Aflamin Rapid

-                A készítmény hatóanyaga: 100 mg aceklofenák tasakonként.

-                Egyéb összetevők: szorbit (E420), szacharin-nátrium, aszpartám (E951),vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hipromellóz, titán dioxid (E171), tejaroma, karamell aroma, tejszín aroma.

 

Milyen az Aflamin Rapid készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: 3 g fehérvagy krémszínű por.

Csomagolás: Kb. 3 gpor tasakban. 20 tasak dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja és a gyártó

Richter Gedeon Nyrt. H-1103Budapest, Gyömrői út 19-21. Magyarország

 

OGYI-T-6689/06

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011.08.30.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!