LYRICA 75MG KEM KAPSZ 56X BLISZTERBEN

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lyrica ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lyrica felnőtteknél az epilepszia, a neuropátiás fájdalom és az általánosszorongás kezelésére alkalmazott gyógyszerek közé tartozik.
Perifériás és centrális neuropátiás fájdalom: A Lyrica-t az idegekkárosodása következtében kialakult hosszan fennálló fájdalom kezelésérealkalmazzák. Számos betegség okozhat perifériás neuropátiás fájdalmat, példáula cukorbetegség vagy az övsömör. A fájdalom jellege lehet forró, égő, lüktető,nyílalló, szúró, éles, görcsös, sajgó, bizsergő, zsibbadó és szurkáló. Aperifériás és centrális neuropátiás fájdalom továbbá járhat hangulativáltozással, alvászavarral, fáradtsággal és hatással lehet a fizikai ésszociális funkciókra valamint az életminőség egészére.
Epilepszia: A Lyrica-t az epilepszia egy bizonyos típusának (másodlagosgeneralizációval vagy anélkül fellépő parciális rohamok) kezelésére alkalmazzákfelnőttek esetében. Kezelőorvosa Lyrica-t ír fel Önnek epilepszia betegségénekkezelésére, ha a jelenlegi kezelése nem kielégítő hatású. A Lyrica-t jelenlegikezelése mellett kell szednie. A Lyrica önmagában nem adható, mindig másepilepszia-ellenes kezeléssel együtt kell alkalmazni.
Általános szorongás: A Lyrica-t az általános szorongás (angolulGeneralised Anxiety Disorder - GAD) kezelésére alkalmazzák. A GAD tünetei atartós túlzott szorongás és aggodalmaskodás, melyeken nehéz uralkodni. A GADemellett okozhat nyugtalanságot, idegességet vagy feszültségérzést,fáradékonyságot, koncentrálási nehézségeket vagy gondolkodási nehézségeket,ingerlékenységet, izomfeszülést vagy alvászavart. Ez más mint a mindennapiélettel járó stressz és feszültség.
2. Tudnivalók a Lyrica szedése előtt
Ne szedje a Lyrica-t
- ha allergiás a pregabalinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lyrica szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Néhány, Lyrica-t szedő beteg beszámolt allergiás reakcióra utaló tünetekről.Ezek közé a tünetek közé tartozott az arc, az ajkak, a nyelv és a torokduzzanata, valamint a testszerte jelentkező bőrkiütés. Ha ezen reakciókbármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Lyrica szedése szédüléssel és aluszékonysággal járhat, amely idősekesetében növelheti a baleseti sérülések (elesés) kockázatát. Ezért, legyenóvatos mindaddig, amíg meg nem szokja a gyógyszer esetleges hatásait.
- A Lyrica látásvesztést vagy homályos látást, illetve a látás egyébmegváltozását okozhatja, melyek a legtöbb esetben átmenetiek. Azonnal mondja elkezelőorvosának, ha a látásában bármilyen változást tapasztal.
- Néhány olyan diabéteszes beteg esetében akiknél a pregabalin-kezelés soránsúlygyarapodás jelentkezik, szükség lehet a cukorbetegség-elleni gyógyszeradagolásának módosítására.
- Bizonyos mellékhatások, mint például az álmosság gyakrabban fordulhatnak előgerincvelő- sérült betegeknél,, mivel ők a fájdalom vagy görcsös izomzat(spaszticitás) kezelésére, a pregabalinhoz hasonló mellékhatásokkal rendelkezőegyéb gyógyszereket is szedhetnek, így ezek egyidejű alkalmazása esetén ehatások súlyossága fokozódhat.
- Szívelégtelenséget jelentettek néhány betegnél a Lyrica szedésekor. Ezek abetegek többnyire idősek voltak, és valamilyen szív- és érrendszerielváltozásuk volt. Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, el kell mondjakezelőorvosának, ha kórelőzményében szívbetegség szerepel.
- Veseelégtelenség eseteit jelentették néhány betegnél a Lyrica-kezelés alatt.Ha a Lyrica szedése során az ürített vizelet mennyiségének csökkenését észleli,mondja el kezelőorvosának, mivel a gyógyszer szedésének abbahagyása javulásteredményezhet.
- Epilepszia-ellenes gyógyszerekkel, mint a Lyrica-val kezelt néhány betegnekönkárosító vagy öngyilkossági gondolatai voltak. Ha Önnek bármikor ilyengondolatai lennének, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Amikor a Lyrica-t együtt szedi egyéb gyógyszerekkel, melyek székrekedéstokozhatnak (mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek néhány típusa),emésztőrendszeri problémák (pl. székrekedés, bélelzáródás vagy bélhűdés)jelentkezhetnek. Mondja el kezelőorvosának, ha székrekedést észlel, különösenakkor, ha hajlamos erre a problémára.
- Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, el kell mondania kezelőorvosának, hakórelőzményében alkoholizmus vagy valamilyen gyógyszerrel való visszaélés vagygyógyszerfüggőség szerepel. Ne vegyen be több gyógyszert, mint amennyit akezelőorvosa rendelt.
- A Lyrica szedése alatt vagy röviddel a Lyrica abbahagyását követőengörcsrohamok eseteit jelentették. Ha görcsrohamok jelentkeznek Önnél, azonnaltájékoztassa kezelőorvosát.
- Néhány, Lyrica-t szedő betegnél csökkent agyi működés (enkefalopátia) eseteitjelentették, egyéb alapbetegség fennállásakor. Mondja el kezelőorvosának, hakórelőzményében bármilyen súlyos betegség szerepel, beleértve a máj- vagyvesebetegséget.
Gyermekek és serdülők
A pregabalin biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetén (18éves kor alatt) nem állapították meg, ezért ebben a korcsoportban nem szabadalkalmazni.
Egyéb gyógyszerek és a Lyrica
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Lyrica és bizonyos egyéb gyógyszerek hatással lehetnek egymásra(kölcsönhatás). Bizonyos gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén aLyrica felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásait, ideértve alégzési elégtelenséget és a kómát. Fokozódhat a szédülés, álmosság és akoncentrálási zavar, ha a Lyrica-t oxikodon- (fájdalomcsillapító), lorazepám-(szorongásoldó), alkoholtartalmú gyógyszerekkel együtt szedi
A Lyrica-t lehet szájon át adott fogamzásgátló tablettával együtt szedni.
A Lyrica egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Lyrica kapszulákat beveheti étkezés közben, de étkezéstől függetlenül is. ALyrica-kezelés során nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.

Terhesség és szoptatás

A Lyrica-t nem szabad terhesség vagy szoptatás alatt szedni, csak hakezelőorvosa másképpen nem rendeli. Fogamzóképes nőknek hatékonyfogamzásgátlást kell alkalmazniuk. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve hafennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszerszedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Lyrica szédülést, álmosságot és koncentrálási zavart okozhat. Ne vezessen, nekezeljen bonyolult gépeket, illetve ne vegyen részt más potenciálisan veszélyestevékenységekben addig, amíg nem ismeri, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezentevékenységekhez szükséges képességeit.
A Lyrica laktóz-monohidrátot (egy bizonyos cukor) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Lyrica-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Kezelőorvosa határozza meg az Ön számára megfelelő adagot. A Lyrica kizárólagszájon át alkalmazható.
Perifériás és centrális neuropátiás fájdalom, epilepszia vagy általánosszorongás:
- Annyi kapszulát vegyen be, amennyit kezelőorvosa előírt.
- Az Ön számára beállított adag általában napi 150-600 mg között van.
- Orvosa elmondja Önnek, hogy a Lyrica-t naponta kétszer vagy háromszor vegyebe. Naponta kétszer: reggel és este, minden nap körülbelül azonos időben vegyebe a Lyrica-t. Naponta háromszor: reggel, délben és este, minden nap körülbelülazonos időben vegye be a Lyrica-t.
Ha a Lyrica alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynekérzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Amennyiben Ön időskorú (65 éves kor fölött), a szokásos módon szedheti aLyrica-t, kivéve ha veseproblémái vannak.
A kezelőorvosa eltérő adagolási sémát és/vagy adagokat írhat fel amennyibenÖnnek veseproblémái vannak.
A kapszulát egészben, vízzel nyelje le.
A Lyrica-t folyamatosan kell szednie, amíg kezelőorvosa nem mondja, hogy hagyjaabba.
Ha az előírtnál több Lyrica-t vett be
Azonnal hívja kezelőorvosát vagy menjen a legközelebbi kórház ambulanciájára.Vigye magával a Lyrica kapszulákat a dobozzal vagy tartállyal együtt. Ha azelőírtnál több Lyrica-t vett be, álmosnak, zavartnak, izgatottnak vagynyugtalannak érezheti magát.
Ha elfelejtette bevenni a Lyrica-t
Fontos, hogy a Lyrica kapszulákat rendszeresen, minden nap azonos időben vegyebe. Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut,kivéve, ha már eljött a következő adag ideje. Ebben az esetben csak vegye be akövetkező adagot a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyottadag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Lyrica szedését
A gyógyszer szedését ne hagyja abba csak a kezelőorvosa utasítására. A kezelésfelfüggesztésekor fokozatosan, legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni agyógyszert.
Tudnia kell, hogy a hosszú, illetve rövid távú Lyrica-kezelés abbahagyásakorbizonyos mellékhatásokat tapasztalhat. Ilyen az alvászavar, fejfájás,hányinger, hasmenés, influenzaszerű tünetek, görcsrohamok, idegesség,depresszió, fájdalom, izzadás és szédülés. Ezek a tünetek gyakrabban vagysúlyosabb formában jelentkezhetnek, ha Ön hosszabb ideig szedett Lyrica-t.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint egynél előfordulhatnak
- Szédülés, álmosság, fejfájás
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő
- Fokozott étvágy
- Emelkedett hangulat, zavartság, a tájékozódóképesség zavara (dezorientáció),a szexuális vágy csökkenése, ingerlékenység
- Figyelemzavar, ügyetlenség, memóriakárosodás, emlékezetkiesés, remegés,beszédzavar, fonákérzések, zsibbadás, álmosság, levertség, álmatlanság,kimerültség, szokatlan érzés
- Homályos látás, kettős látás
- Forgó jellegű szédülés, egyensúlyzavar, elesés
- Szájszárazság, székrekedés, hányás, szélgörcs, hasmenés, hányinger, hasipuffadás,
- Merevedési zavar
- A test egészére kiterjedő folyadékgyülem, beleértve a végtagokat is
- Részegség érzése, furcsa járás
- Testsúlygyarapodás
- Izomgörcs, ízületi fájdalom, hátfájdalom, végtagok fájdalma
- Torokfájás
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő
- Étvágytalanság, testtömegcsökkenés, alacsony vércukorszint, magasvércukorszint
- Önkép megváltozása, nyughatatlanság, depresszió, nyugtalanság, hangulatiingadozások, szótalálási nehézség, hallucinációk, kóros álmok, pánikrohamok, közöny,agresszió, emelkedett hangulat, mentális károsodás, gondolkodás zavara, aszexuális vágy növekedése, szexuális funkciók zavara, beleértve a kielégülésrevaló képtelenséget, késői magömlés
- Látászavar, szokatlan szemmozgások, látászavar, beleértve a csőlátást,fényfelvillanásokat, rángások, csökkent reflexek, hiperaktivitás, felálláskorszédülés, érzékeny bőr, ízérzésvesztés, égő érzés, mozgáskor remegés,tudatzavar, eszméletvesztés, ájulás, fokozott zajérzékenység, rossz közérzet
- Száraz szem, szemduzzanat, szemfájdalom, szemgyengeség, könnyező szem,szemirritáció
- Szívritmuszavarok, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, magas vérnyomás,szívelégtelenség
- Kipirulás, hőhullám
- Nehézlégzés, orrszárazság, orrdugulás
- Fokozott nyálelválasztás, gyomorégés, szájkörüli zsibbadás
- Izzadás, bőrkiütés, hidegrázás, láz
- Izomrángás, ízületek duzzanata, izommerevség, fájdalom, beleértve azizomfájdalmat, nyakfájdalom
- Emlőfájdalom
- Nehéz- vagy fájdalmas vizelés, vizelettartási nehézség,
- Gyengeség, szomjúságérzet, mellkasi szorító érzés
- Kóros vérkép és májfunkció (a kreatinin-foszfokináz, azalanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz szintjénekmegemelkedése, csökkent vérlemezkeszám a vérben, a neutrofil fehérvérsejteknekkórosan alacsony száma (neutropénia), emelkedett kreatininszint a vérben,csökkent káliumszint a vérben)
- Túlérzékenység, arcduzzanat, viszketés, csalánkiütés, orrfolyás, orrvérzés,köhögés, horkolás
- Fájdalmas havi vérzés
- Hideg végtagok
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő
- Megváltozott szaglás, vibráló látás, a mélység érzékelésének megváltozása,szemkáprázás, látásvesztés
- Tágult pupillák, kancsalság
- Hideg verítékezés, szorító érzés a torokban, nyelvduzzanat
- Hasnyálmirigy-gyulladás
- Nyelési nehézség
- Lomha vagy renyhe testmozgások
- Írászavar
- Hasüregben felhalmozódó folyadék
- Folyadékgyülem a tüdőben
- Görcsrohamok
- Szívritmuszavaroknak megfelelő elváltozások a szív elektromos változásaitregisztráló vizsgálatban (EKG)
- Vázizom-károsodás
- Emlőváladékozás, az emlő kóros megnagyobbodása, férfiaknál az emlőmegnagyobbodása
- Elmaradt havi vérzés
- Veseelégtelenség, csökkent vizeletmennyiség, hólyag teljes kiürülésénekzavara (vizeletretenció)
- A fehérvérsejtek számának csökkenése
- Magatartászavar
- Allergiás reakciók (melyek közé légzési nehézség, viszketés, szemgyulladás(szaruhártya- gyulladás) és súlyos, kiütéssel, hólyagképződéssel, hámlással ésfájdalommal járó bőrreakció tartozhat)
Kérjen azonnali orvosi segítséget, amennyiben arc- vagy nyelvduzzanatotészlel, vagy ha bőre kipirosodik és hólyagosodni vagy hámlani kezd.
Bizonyos mellékhatások, mint például az álmosság gyakrabban fordulhatnak előgerincvelő-sérült betegeknél, mivel ők a fájdalom vagy görcsös izomzat(spaszticitás) kezelésére, a pregabalinhoz hasonló mellékhatásokkal rendelkezőegyéb gyógyszereket is szedhetnek, így ezek egyidejű alkalmazása esetén ehatások súlyossága fokozódhat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lyrica-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lyrica
- A készítmény hatóanyaga a pregabalin. Egy kemény kapszula 25 mg, 50 mg, 75mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg vagy 300 mg pregabalint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, talkum, zselatin,titán-dioxid (E171), nátrium-lauril-szulfát, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, fekete jelölőfesték (amelyben sellak, fekete vas-oxid (E172),propilénglikol, kálium-hidroxid van) és víz.
- A 75 mg-os, 100 mg-os, 200 mg-os, 225 mg-os és 300 mg-os kapszula vörösvas-oxidot (E172) is tartalmaz.

A Lyrica nyolcféle kiszerelésben kapható, mindegyik PVC-ből készült, a hátuljaalumínium fólia: 14 db kapszulát tartalmazó csomagolásban, amely egybuborékfóliát tartalmaz, 21 db kapszulát tartalmazó csomagolásban, amely egybuborékfóliát tartalmaz, 56 db kapszulát tartalmazó csomagolásban, amelyben 4buborékfólia található, 70 db kapszulát tartalmazó csomagolásban, amelyben 5buborékfólia található, 84 db kapszulát tartalmazó csomagolásban, amelyben 4buborékfólia található, 100 db kapszulát tartalmazó csomagolásban, amelyben 10buborékfólia található, 112 (2 x 56) db kapszulát tartalmazó csomagolásban és100 x 1 db kapszulát tartalmazó adagonként perforált buborékfóliában.
Továbbá, a Lyrica 200 db kapszulát tartalmazó HDPE tartályban is kapható a 75mg-os, 150 mg-os és 300 mg-os hatáserősségek esetében.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!