SUPRASTIN TABLETTA 20X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓKA FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Suprastin tabletta

klórpiramin

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt agyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Suprastin tabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.             Tudnivalók a Suprastin tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Suprastin tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Suprastin tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER A SUPRASTIN TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Suprastin tabletta(hatóanyaga: klórpiramin) az ún. antihisztamin típusú gyógyszerekhez tartozik,ami allergiás reakciók és viszketéssel járó kórképek, mint például szénanátha,kötőhártyagyulladás, csalánkiütés, növények vagy vegyianyagok által kiváltottbőrgyulladás, étel- és gyógyszerallergia vagy rovarcsípés okozta allergiástünetek kezelésére szolgál. Általános túlérzékenységi reakció (anafilaxia)kezelésére is használatos más gyógyszerekkel együtt.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A SUPRASTIN TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Suprastintablettát

·        ha allergiás (túlérzékeny) akészítmény hatóanyagára (klórpiramin) vagy egyéb összetevőjére,

·        asztmás rohamban,

·        terhesség, szoptatás idején,

·        koraszülöttek, újszülöttek semkaphatják a készítményt.

 

Akészítmény fokozott orvosi ellenőrzés mellett szedhető, ezért feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok közül valamelyik vonatkozikÖnre:

·        Idős, legyengült betegek esetében,mert érzékenyebbek az esetleges mellékhatásokra (álmosság, fáradtság, szédülés,vérnyomásesés).

·        Gyermekeknél, mivel a készítménymellékhatásaira a gyermekek fokozottan érzékenyek, ritkán túlzottnyugtalansággal is reagálhatnak.

·        Májbetegségben (károsodottmájfunkció esetén) az adag csökkentésére lehet szükség.

·        Vesebetegségben az adagcsökkentésére lehet szükség.

·        Bizonyos betegségek esetén, ha pl.zöldhályogban (a Suprastin glaukómás rohamot válthat ki), szív-érrendszeribetegségben, epilepsziában, izomrendszeri betegségben, vizelet elakadásban,prosztata nagyobbodásban, tartós székrekedésben szenved.

·        Ha korábban allergia ellenigyógyszerek alkalmazása során szédült vagy allergiás panaszai fokozódtak,illetve egyéb mellékhatásokat észlelt.

 

A gyógyszerfényérzékenységet okozhat, Suprastin kezelés alatt a napozás kerülendő!

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát  a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel a különböző, egyidejűleg szedett gyógyszerekegymás hatását befolyásolhatják.

Bizonyos (ún. MAO-gátló hatású) gyógyszerek (pl. moklobemid, szelegilin)erősítik és elnyújtják a Suprastin bizonyos, ún. atropinszerű hatásait(szájszárazság, pupillatágulat, a szem alkalmazkodásának zavara, székrekedés,vizelet elakadás fordulhat elő). Ezért a Suprastin MAO-gátló hatásúgyógyszerekkel együtt nem alkalmazható.

 

A Suprastin és számosegyidejűleg szedett gyógyszer (pl. atropin, kábító fájdalomcsillapítók,nyugtatók, altatók, egyéb központi idegrendszerre ható szerek, zöldhályogkezelésére szolgáló szemcseppek) egymás hatását erősíthetik.

 

A hallószervet károsítószerekkel (pl. egyes antibiotikumokkal) való együttadás esetén a Suprastinelfedheti azok károsító hatásának figyelmeztető jeleit.

 

Az antihisztaminok gátolhatják az allergiás tesztekre jelentkezőbőrreakciókat, ezért a bőrteszt elvégzése előtt néhány nappal a készítményalkalmazását fel kell függeszteni.

 

A Suprastin tablettaegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Suprastin idegrendszerimellékhatásai (álmosság, fáradtság, szédülés) alkohol hatására fokozódhatnak,ezért ha Önt Suprastinnal kezelik, ne fogyasszon szeszes italt!

 

Terhesség és szoptatás

A Suprastin terhességideje alatt történő alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre kontrolláltvizsgálati eredmények. Ugyanakkor a terhesség utolsó hónapjaiban allergiaellenes szereket (ún. hisztamin receptor antagonistákat) szedő nőkújszülöttjein szemfejlődési rendellenességeket észleltek. Ezért terhességben és– megfelelő, kontrollált adatok hiányában – szoptatás ideje alatt nem adható.

 

Terhesség, szoptatásesetén bármely gyógyszer szedése előtt kérjen tanácsot orvosától,gyógyszerészétől.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Suprastin, különösen akezelés első szakaszában álmosságot, fáradtságot, szédülést okozhat. Ezért akezelés megkezdésekor – egyénenként meghatározandó ideig – járművet vezetni,vagy balesetveszéllyel járó munkát végezni tilos! A továbbiakban orvosaegyedileg határozza meg a közlekedésben való részvételre és a balesetveszéllyeljáró munka végzésére vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.

 

Fontos információk a Suprastin tabletta egyes összetevőiről:

A készítmény tablettánként 116 mg tejcukrot (laktózt) tartalmaz,ami a tejcukrot bontó fehérje (laktáz)  hiánya (galaktozémia), illetve glükózés/vagy galaktóz (a tejcukor alkotóelemei) felszívódási zavar esetén panaszokatokozhat.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyoscukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

 

 

3. HOGYANKELL ALKALMAZNI A SUPRASTIN TABLETTÁT?

 

A tabletta alkalmazásánakidőtartamát és az Önnek szükséges adagot kezelőorvosa állapítja meg.

 

Felnőttek:

Amennyiben kezelőorvosamásképp nem rendeli, szokásos napi kezdő adagja 3-4-szer 1 tabletta.

A tablettát étkezésközben, szétrágás nélkül, bő folyadékkal vegye be.

 

·        A készítmény késő esti alkalmazásaerősítheti a reflux betegség tüneteit (gyomor-, nyelőcsőtáji fájdalom, savasfelböfögés).

 

Gyermekek:

1-6 éves korig 2-szer ½ tabletta,

6-14 éves korig 2-3-szor ½ tabletta javasolt.

 

Az adagok óvatosan továbbemelhetők a beteg reakciója és az észlelt mellékhatások függvényében, de a napiadag a 2 mg/testtömegkg-ot nem haladhatja meg. Heveny, súlyosallergiás reakció esetén a kezelést a Suprastin injekció óvatos, lassú vénásadagolásával célszerű kezdeni, azután át lehet térni intramuszkuláris (izombaadott injekció) adagolásra, később célszerű a tabletta adása.

 

Speciálisbetegcsoportok

Idős, legyengült betegek:

Idős, legyengült betegeknek csakfokozott óvatossággal adható Suprastin, mert érzékenyebbek az antihisztaminokbizonyos mellékhatásaira (szédülés, kábultság, vérnyomásesés).

 

Májkárosodásbanszenvedő betegek:

Károsodott májfunkciójú betegekben dóziscsökkentésre lehet szükség,mert májbetegségben a hatóanyag lebomlásacsökken.

 

Vesekárosodásbanszenvedő betegek:

Vesekárosodásban az adagolás módosítására, dóziscsökkentésre lehetszükség, mivel a hatóanyag nagyobbrésztvizelettel választódik ki.

 

Ha az előírtnál többSuprastin tablettát vett be

A gyógyszer túladagolásaveszélyes lehet, ezért ha Ön vagy gyermeke az előírtnál több Suprastintablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz!

 

 A túladagolás tünetei

A Suprastin és másantihisztaminok szándékos vagy véletlenszerű túladagolása halálhoz is vezethet,különösen csecsemőkben és gyermekekben. A Suprastin túladagolásakoratropinmérgezéshez hasonló tüneteket okoz, ezek hallucináció, nyugtalanság,mozgás-, koordinációs zavar, görcsök lehetnek. Kisgyermekekben jellemző tünetaz izgatottság. Az említetteken kívül szájszárazság, merev, tág pupilla,arcpír, szapora szívverés, vizeletretenció, láz észlelhető. Felnőtteknél a lázés arckipirulás hiányozhat, az izgatottságot  görcsök és depresszió követi.Végül kóma, légzési-keringési elégtelenség lép fel és 2-18 órán belülbekövetkezhet a halál.

 

A túladagolás kezelése

 Túladagolás esetén 12 óránbelül hánytatás, gyomormosás, aktív szén adása szükséges. A keringés és alégzés megfigyelése, tüneti kezelés javasolt. Specifikus ellenszere nincs.

 

Haidő előtt abbahagyja a Suprastin tablettaszedését:

Amennyibena tervezettnél hamarabb abbahagyja a Suprastin tabletta szedését, ennek nemlesz káros következménye csak a betegség tünetei térnek vissza, panaszaifokozódhatnak.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Suprastin tabletta is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A mellékhatások gyakorisága arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

 

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: alacsony vérnyomás, gyors szívverés, ritmuszavar.

 

Vérképzőszervi ésnyirokrendszeri betegségek és tünetek: fehérvérsejtszámcsökkenése, vérszegénység, egyéb vérképzőszervi zavarok.

 

Idegrendszeri betegségekés tünetek: álmosság, fáradtság,szédülés, izomgyengeség, idegesség, kézremegés, görcsök, fejfájás,indokolatlanul emelkedett hangulat (eufória), homályos látás.

 

Szembetegségek ésszemészeti tünetek: szemnyomás fokozódás, fennálló zöldhályog esetén rohamot válthat ki).

 

Emésztőrendszeribetegségek és tünetek: hasidiszkomfort, fájdalom, szájszárazság, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés,étvágytalanság vagy étvágyfokozódás, gyomortáji fájdalom.

 

Vese- és húgyútibetegségek és tünetek: vizelésinehézség, vizeletpangás

 

A bőr és bőralatti szövetbetegségei és tünetei: fényérzékenység.

 

A csont-izomrendszer és akötőszövet betegségei és tünetei:izombántalom.

 

Immunrendszeri betegségekés tünetek: allergiás reakciók.

 

A készítmény hosszantartóalkalmazása során igen ritkán vérképzési zavarok fordulhatnak elő. Amennyibenmás okkal nem magyarázható láz, torokfájás, szájnyálkahártya kisebesedés,sápadtság, véraláfutás, szokatlan vagy nehezen csillapítható vérzésjelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát, gyógyszerészét!

 

 

5.       HOGYANKELL A SUPRASTIN TABLETTÁT TÁROLNI?

 

Ez a gyógyszer nem igényelkülönleges tárolást.

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Adobozon, ill. a buborékfólián feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedjea Suprastin tablettát.

Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszert nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Suprastin tabletta

-      A készítmény hatóanyaga: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként.

-      Egyéb összetevők: sztearinsav,zselatin, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát(tejcukor 116 mg tablettánként).

 

Milyen a Suprastin tabletta külleme és mit tartalmaz acsomagolás

Fehér, vagy szürkésfehér kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyikoldalán „SUPRASTIN” körfelirattal, másik oldalán felezővonallal. A tablettaegyenlő adagokra osztható.

 

20 db tabletta átlátszóPVC/Al buborékfóliában és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1106 Budapest, Keresztúriút 30-38.

 

A gyártó:

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1106 Budapest, Keresztúriút 30-38.

és

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1165 Budapest, Bökényföldiút 65.

 

OGYI-T-3044/01

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009.07.01.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!