MOVALIS 15MG TABLETTA 20X

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmese

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Movalis 15 mgtabletta

 

meloxikám

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-        Tartsameg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-        További kérdéseivel forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

-        Ezt agyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéihez hasonlóak.

-        Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Movalis 15 mg tabletta ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Movalis 15 mg tabletta alkalmazásaelőtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Movalis 15 mg tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Movalis 15 mg tablettát tárolni?

6.       További információk.

 

 

1.            MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AMOVALIS 15 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Movalis 15 mg tabletta az ún. nem szteroid gyulladásgátlógyógyszerek (NSAID-ok) csoportjába tartozik. Hatóanyaga a meloxikám.

A Movalis 15 mg tablettát fájdalmas, időnként gyulladássaljáró, kopásos izületi betegség (oszteoartrózis) heveny fellángolásainak rövidtávú (akut) kezelésére, és reumatikus betegségek, pl. sokízületi gyulladás(reumatoid artritisz) és a gerincoszlop csigolyaközti ízületeiben kialakultgyulladás (spondilitisz ankilopoetika) hosszú távú (krónikus) kezelésére adják.

 

 

2.            TUDNIVALÓK A MOVALIS 15 mg TABLETTA ALKALMAZÁSAELŐTT

 

Ne alkalmazza a készítményt a következő esetekben:

-       túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára(lásd a „További információ” pontban és a 6.pontban a segédanyagokfelsorolását);

-       acetilszalicilsav vagy más nem szteroid gyulladásgátlók hatásáraÖnnél asztmás panaszok jelentkeztek, angioödéma (az arc, a nyak, nyelv- vagy alégutak duzzanata), csalánkiütés vagy orrpolip (ami gyulladás következtébenalakult ki és elzárja az orrjáratot) alakult ki;

-       terhesség és szoptatás időszakában,

-       korábban gyomor-bélrendszeri vérzés, vagy gyomor-bélrendszeriátfúródás alakult ki Önnél nem szteroid gyulladásgátlók szedése következtében;

-       aktív vagy nemrégiben lezajlott fekélybetegségben vagy gyomor-bélrendszerivérzés esetén;

-       aktív gyulladásos bélbetegségben (pl. kolitisz ulceróza,Crohn-betegség)

-       súlyos májelégtelenségben;

-       súlyos, művesekezeléssel nem kezelt veseelégtelenségben;

-       bármilyen vérzéssel járó betegség vagy korábban előforduló agy-érrendszerivérzés esetén (agyvérzés)

-        súlyos szívelégtelenségben;

 

A Movalis 15 mg tabletta nem adható 15 év alatti életkorúgyerekeknek.

 

Ha nem biztos benne, hogy a felsoroltak Önnél isfennállnak-e, kérdezze meg kezelőorvosát.

 

A Movalis 15 mg tabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható:

Figyelmeztetések:

A Movalishoz hasonló készítmények alkalmazása soránkismértékben fokozódhat a szívinfarktus („miokardiális infarktus”) vagy sztrók(„agyi érkatasztrófa”) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagokhosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot éskezelési időtartamot!

 

Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg voltsztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata azÖn esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas akoleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg orvosával vagygyógyszerészével.

 

Az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések:

 

Mielőtt elkezdi a Movalis 15 mg tabletta szedését, amegfelelő kezelés érdekében feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha:

-       máj-, vese- vagy szívműködési problémái vannak (magas avérnyomása, és/vagy szívelégtelensége van) vagy folyadékretencióra (fokozottfolyadék-visszatartás) hajlamos (lásd még a 3. pontot)

-       kórelőzményében gyomor-, bélrendszeri betegség szerepel (gyomorvagy nyombél fekélye volt régebben),

-       ha egyidejűleg gyomorvérzés és  fekélyesedés kockázatát növelőgyógyszereket is szed, pl. szájon át szedhető szteroidot, egyesantidepresszánsokat (pl. SSRI: szelektív szerotonin visszavétel gátlókat),véralvadásgátló hatású szereket, mint pl. acetilszalicilsav vagy avéralvadásgátó hatású warfarin. A felsorolt esetekben a megfelelő kezeléskialakítása érdekében feltétlenül tájékoztassa orvosát (lásd „A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek” pontban)

-       bizonyos cukorféleségekre érzékeny

 

A Movalis 15 mgtabletta más nem szteroid gyulladásgátlókhoz hasonlóan elfedheti egy háttérbenfennálló, lappangó fertőző betegség tüneteit. Amennyiben fertőzés tüneteitészleli, vagy tünetei rosszabbodnak, keresse fel kezelőorvosát.

 

A Movalis 15 mgtabletta alkalmazása hátrányosan befolyásolhatja a termékenységet. Ezért ha Öngyermek vállalását tervezi, fogamzással kapcsolatos nehézségei vannak, illetveterméketlenség miatt végzett kivizsgáláson esett át, ne szedjen Movalistablettát.

 

Időskorban megnő a mellékhatások, különösen agyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és átfúródás kockázata. Szív-, máj- ésveseműködésüket gondos megfigyelés alatt kell tartani. Az adagok csökkentésétmeg kell fontolni.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyes gyógyszerek nem szedhetők együtt vagy adagjukatmódosítani kell, mert kölcsönhatásba léphetnek a meloxikámmal.

 

A Movalis 15 mg tabletta alkalmazásának megkezdéseelőtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbigyógyszerek bármelyikét szedi:

-       Egyéb nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek vagy szalicilátok

-       Kortikoszteroidok

-       Szájon át szedhető véralvadásgátlók, mint pl. a warfarin,injekcióban adott heparin, vérlemezke-összecsapódás-gátlók vagy egyébvéralvadásgátlók,

-       Lítium

-       Metotrexát

-       ACE-gátlók, vizelethajtók (diuretikum), angiotenzin II receptorantagonoisták, béta-receptor-blokkolók

-       Antidepresszánsok (szelektív szerotonin-újrafelvétel gátlók)

-       Ciklosporin.

-       Kolesztiramin

 

A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, kortikoszteroidok,véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin vagy heparin,) vérlemezke-összecsapódás-gátlókvagy amelyek oldják a kialakult vérrögöt (trombolitikumok) és bizonyos depresszióellenes készítmények (szelektív szerotonin felvétel-gátlók) kombináltadagolásakor fo­kozód­hat a gyomor-, bélrendszeri fekély­kép­ződés, ill. atápcsatorna vérzésének és a gyomor-bélnyálkahártya károsodásának veszélye. Ezérta Movalis 15 mg tabletta és ezen gyógyszerek együttadása nem javasolt (lásd mégA Movalis 15 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható  és 4. pontot).

 

Ha Ön méhen belülifogamzásgátló eszközt (IUD) alkalmaz,(a köznyelvben spirálként ismert) alkalmaz,tájékoztassa erről kezelőorvosát, mert az nem szteroid gyulladásgátlók egyidejű alkalmazása csökkentheti a méhen belülieszközök hatékonyságát.

 

Ha bármilyen kérdése van a Movalis 15mg tabletta alkalmazásávalegyidejűleg szedhető gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

 

Terhesség és szoptatás

A Movalis tablettát nem szabad a terhesség vagy a szoptatásideje alatt alkalmazni. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszéljemeg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön terhes, gyermekvállalásttervez, vagy szoptat.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

A meloxikám kismértékbenbefolyásolhatja a gépjárművezetéshez, ill. gépek kezeléséhez szükségesképességeket, mivel mellékhatásként látászavar, álmosság, vagy szédülésjelentkezhet. Ha ilyen tüneteket tapasztal, ajánlott tartózkodni ezektől atevékenységektől. Kérje kezelőorvosa tanácsát!

 

Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről

A Movalis 15 mg tabletta 20 mg tejcukrot(laktózt) tartalmaz tablettánként. Ha ön egy ritka, örökletes betegségben:cukor és/vagy galaktóz-érzékenységben, vagy Lapp-laktáz hiányban szenved, vagy glükózgalaktóz felszívódási problémái vannak, nem szedhet Movalist. Ha orvosa arróltájékoztatta, hogy Ön érzékeny bizonyos cukorféleségre, akkor feltétlenül kérjeorvosa tanácsát, mielőtt bevenné ezt a gyógyszert.

 

 

3.            HOGYAN KELL ALKALMAZNI AMOVALIS 15 MG TABLETTÁT?

 

A Movalis 15 mg tabletta szájon át alkalmazandó. Azegész napi adagot (legfeljebb 1 tabletta, lásd alább) egyszerre, étkezés közben,vízzel vagy más folyadékkal kell bevenni.

 

A Movalis tablettát mindig pontosan az orvos általelmondottaknak megfelelően szedje.

 

Adagolás:

Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, szokásosadagja:

-         Fájdalmas, időnként gyulladással járó, kopásos izületi betegség(oszteoartrózis) kezelésére naponta ½(fél) tabletta, amit szükség eseténaz orvos napi 1 tablettára emelhet.

-         Sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) és a gerincoszlopcsigolyaközti ízületeiben kialakult gyulladás (spondilitisz ankilopoetika) kezelésére: naponta 1 tabletta

 

SOHA NE VEGYEN BE NAPI1 TABLETTÁNÁL TÖBBET!

 

Kérjük, forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha nem biztos a gyógyszer adagolásában, vagyha a Movalis tabletta hatását túl erősnek, vagy túl gyengének érzi.

 

A Movalis másgyógyszerformákban is forgalomba kerül, melyek esetleg alkalmasabbak lehetnekaz Ön kezelésére (lásd 6. pont).

 

Információ az időskorúés a károsodott vese-, vagy májműködésű betegek számára

Időskorú betegek számára a javasolt napi adag sokízületigyulladás (reumatoid artritisz) és a gerincoszlop csigolyaközti ízületeibenkialakult gyulladás (spondilitisz ankilopoetika) hosszútávú kezeléshez napi 7,5mg (fél tabletta). A mellékhatások kialakulása szempontjából magasrizikófaktorral rendelkező betegek szintén napi 7,5 mg meloxikámmal kezdjék ela terápiát..

 

Ha súlyos vesekárosodása van és dialízisben (művese kezelésben)részesül, a Movalis maximális napi adagja nem haladhatja meg a 7,5 mg-ot (féltabletta).

 

Ha az előírtnál több tablettát vett be (túladagolás):

A túladagolás tünetei többnyire levertség, álmosság, hányinger,hányás és gyomorfájdalom formájában jelentkeznek. Ezek a tünetek általábanvisszafordíthatóak (reverzibilisek). A súlyos túladagolás viszont komolymellékhatásokat eredményezhet. (lásd még 4. pont). Ha Ön véletlenül azelőírtnál több tablettát vett be, haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi ateendő vagy for­duljon a legköze­lebbi kórház sürgősségi osztályához.

 

Ha adagját elfelejtette bevenni:

Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert az előírt időpontban,még aznap – amint eszébe jut – pótolni kell az adagot. Azonban ha egy nap nem vettebe a gyógyszert, a következő napon a szokásos adagot kell bevenni. Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítményalkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.

 

 

4.            LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, a Movalis 15 mg tablettának islehetnek mellékhatásai.

 

A Movalishoz hasonló készítmények alkalmazása soránkis mértékben fokozódhat a szívinfarktus („miokardiálisinfarktus”) vagy sztrók („agyi érkatasztrófa”) kialakulásának kockázata.

 

Azonnal tájékoztassa orvosát, ha bármilyengyomor-bélrendszeri mellékhatást észlel a kezelés elején (pl. gyomorfájás,gyomorégés), ha korábban ilyen jellegű mellékhatást észlelt hosszútávú nemszteroid gyulladásgátló terápia alatt, és ha Ön időskorú.

 

Azonnal hagyja abba a kezelést bőrkiütés esetén, ha afelszíni nyálkahártya sérülését (pl. a szájnyálkahártya sérülését) vagyallergia bármilyen jelét tapasztalja.

 

A következő mellékhatások mind a meloxikám kezelés során észleltismert mellékhatások, beleértve a javasoltnál nagyobb adagokat alkalmazó vagy ahosszú távú kezelésben részesült betegek által tapasztaltakat is. Az alábbigyakorisági kategóriák szerint kerültek felsorolásra:

Gyakori: 10 kezelt betegből kevesebb, mint 1, de 100-bóltöbb mint 1 beteg esetén

Nem gyakori: 100 kezelt betegből kevesebb, mint 1, de1000-ből több mint 1 beteg esetén

Ritka: 1000 kezelt betegből kevesebb, mint 1, de10 000-ből több mint 1 beteg esetén

 

Gyakori mellékhatások:

Vérszegénység (a vörösvértest pigmentjének, a hemoglobinkoncentrációjának csökkenése a vérben), bizonytalanság-érzés, fejfájás, felső tápcsatornátérintő panaszok, émelygés, hányás, gyomor fájdalom,

székrekedés,bélgázképződés, hasmenés, bőrviszketés, bőrkiütés, vizenyőképződés(folyadékgyülem a szövetekben), beleértve az alsóvégtag ödémát is.

 

Nem gyakori mellékhatások

Vérlemezke-szám csökkenés, fehérvérsejt-szám csökkenés,szédülés, fülcsengés, álmosság, szívdobogás-érzés, vérnyomás-emelkedés,kipirulás, csalánkiütés (urtikária), a nátrium és a víz felszaporodása vagyvisszatartása a szervezetben, magas kálium-koncentráció a vérben(hiperkalémia), májfunkciós próbák átmeneti kórossá válása (pl. emelkedetttranszamináz vagy bilirubinszintek), a veseműködést jelző laboratóriumi értékekátmeneti kórossá válása (pl. a karbamid vagy a kreatinin megnövekedettkoncentrációja a vérben), tápcsatornavérzés, gyomor-nyombélfekély, özofágitisz(nyelőcső-nyálkahártya gyulladása), sztomatitisz (szájnyálkahártya-gyulladás),öklendezés.

 

Ritka mellékhatások

Súlyos vagy hirtelen fellépő túlérzékenységi reakció,kedélyváltozás, álmatlanság, rémálmok, zavartság, a tájékozódás zavara,látászavarok, többek között homályos látás, kötőhártya-gyulladás,  

tápcsatorna átfúródás, gyomorhurut, vastagbélgyulladás,acetilszalicilsav vagy más nem szteroid gyulladásgátlókra allergiás egyénekesetében asztmás rohamok előfordulhatnak, májgyulladás, súlyos bőrelváltozások(Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis/ Lyell szindróma), a bőr és/ vagy a nyálkahártyák duzzanata(angioödéma), bullózus elváltozások, mint pl. az eritéma multiforme,fotoszenzitivitás (fényérzékenység okozta bőrreakciók), rizikófaktorralrendelkező betegeknél he­veny veseelég­telenség.

 

Elszórt esetekben a vér alakos elemeinek összessége csökkent(agranulocitózis). Ezen kívül a Movalis 15 mg tablettánál nem fordult elő, deegyéb nem szteroid gyulladásgátlókkal folytatott kezelés alatt szórványosesetben vesegyulladást (intersticiális nefritiszt) és egyéb vesebetegséget (akuttubuláris nekrózist, nefrózis szindrómát, papilláris nekrózist) jelentettekmellékhatásként.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetetészlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A MOVALIS 15 MG TABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A nedvességtőlvaló védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeticsomagolásban, legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza aMovalis tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel, vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Movalis 15 mg tabletta

 

Hatóanyag: 15 mg meloxikám tablettánként.

Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, kolloidszilícium-dioxid, povidon (kollidon 25), trinátrium-citrát-dihidrát,laktóz-monohidrát (20 mg), kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz acsomagolás?

 

Tabletta:

 

Pasztell sárga színű, korong alakú, konvex, oldalánmélynyomású Boehringer logoval, konkáv oldalán törővonallal és „” kódjelzéssel ellátotttabletta. Törési felülete pasztell sárga színű.

 

Csomagolás: 10 ill. 20 db tabletta PVC/PVDC/Alububorékcsomagolásban, dobozban.

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

BoehringerIngelheim International GmbH

Ingelheim am Rhein,Binger strasse 173.

Németország

 

Gyártók:

BoehringerIngelheim Pharma GmbH & Co. KG..,

Binger strasse 173,

D-55216Ingelheim am Rhein,

Németország

 

Boehringer Ingelheim Hellas S.A.

5th  km Paiania-Marcopoulo,

19400 Koropi, Attica

Görögország

 

 

OGYI-T-6152/01-02                  20×, 10x

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. február22.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!