WARFARIN ORION 3MG TABLETTA 100X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

WarfarinOrion 3 mg tabletta

WarfarinOrion 5 mg tabletta

 

warfarin-nátrium

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

-               Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiek­ben is szüksége lehet.

-               További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-               Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-               Ha bármely mellékhatás súlyossá válik vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Warfarin Orion tabletta és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Warfarin Orion tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Warfarin Orion tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Warfarin Orion tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A WARFARIN ORION TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A WarfarinOrion tabletta a vérrögképződés (tromboembólia) megelőzésére, illetve atromboembólia és szövődményeinek kezelésére szolgál. A Warfarin Orion tablettacsökkenti a vérrögképződés esélyét.

 

Orvosa elfogja magyarázni Önnek mely betegség megelőzésére vagy kezelésére alkalmas ez agyógyszer. Leggyakrabban az alábbiak kezelésére használják:

·              alsó végtagok mélyvénás trombózisának (vérrögképződés az lábszárvénáiban) és a     tüdőembóliának (vérrögképződés a tüdőartériákban) kezeléseés megelőzése;

·              vérrögképződés megelőzése pitvarfibrilláció(szívritmus zavara)esetén;

·              vérrögképződés vagy a vérrögök újbóli megjelenésének megelőzéseszívinfarktus után;

·              vérrögképződés megelőzése szívbillentyű műtétet követően.

 

2.       TUDNIVALÓKA WARFARIN ORION TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Warfarin Oriontablettát

  • ha vérzékenységre hajlamos (hemofíliás, von Willebrand betegsége van, trombocita hiánya

(trombocitopénia)vagy trombocitafunkció hiánya van);

  • ha súlyos májelégtelenségben szenved vagy májzsugora van;
  • ha kezeletlen magas vérnyomása van;
  • ha nem régen lezajlott koponyán belüli vérzése volt;
  • ha hajlamos a gyakori elesésekre idegrendszeri, vagy más egészségi problémák miatt;
  • ha szemészeti vagy központi idegrendszeri műtéten esett át a közeli időben, vagy ezek bármelyike várható a közeljövőben;
  • ha szívbelhártya-gyulladása vagy szívburokgyulladása, vagy szívburok bevérzése van;
  • ha korábban emésztőrendszeri vérzése volt ( pl. perforált fekély, véres vagy fekete széklet, vér-hányás), illetve húgyuti vérzése (ismeretlen eredetű vér a vizeletben);
  • ha allergiás (túlérzékeny) a warfarin-nátriumra vagy a Warfarin Orion tabletta egyéb összetevőjére.

A Warfarin Orion tablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A tabletta szedése előtt azalábbi esetekben beszéljen orvosával:

·              ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne;

·              ha fokozott vagy csökkent a pajzsmirigy működése;

·              ha szívelégtelensége van, mely hirtelen súlyosbodik(fokozódó lábduzzadás és légzési nehézségek);

·              ha az előző pontban említetten kívül más egyéb májelégtelensége,vagy májgyulladása van;

·              ha veseelégtelenség betegségben szenved;

·              ha közeljövőben tervezett műtét előtt áll.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható, gyógynövény tartalmú, valaminttermészetgyógyászati készítményeket  is.

 

Gyógyszerek

Számoskészítmény befolyásolja a Warfarin Orion tabletta hatékonyságát. A régebbenszedett gyógyszert nem lehet abbahagyni és új szedését elkezdeni orvosávaltörtént megbeszélés nélkül. Minden változtatás a gyógyszerelésbenmegváltoztathatja a véralvadást és gyakoribb INR-érték mérést (vénásvérmintából) tesz szükségessé.

 

Fájdalomcsillapítószedését is meg kell beszélnie orvosával. A legtöbb recept nélkül kaphatófájdalomcsillapító nem alkalmazható egyidejűleg a Warfarin Orion készítménnyelígy a recept nélkül kapható, ibuprofen és acetilszalicilsav tartalmúfájdalomcsillapítókat sem lehet a véralvadásgátlóval egyidejűleg szedni.Alkalmankénti fájdalomcsillapításra paracetamol tartalmú gyógyszerek szedhetők.

 

Növényi anyagok és azokból készült gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát ha az alábbiakban felsorolt gyógynövény tartalmúkészítmények közül bármelyikét már alkalmazza vagy alkalmazását szeretnéabbahagyni. Növényi anyagokat tartalmazó szerek, mint pl. a ginkgo (Ginkgobiloba), fokhagyma (allium sativum), kínai angyalgyökér készítmény (Angelicasinensis), papaya (Carica papaya) és zsálya (Salvia miltiorrhiza), befolyásolhatjáka szájon át szedett véralvadásgátló hatását. Az orbáncfű (Hypericum perforatum)és a ginzeng (Panax spp.) csökkenthetik a hatását.. Ezért a felsorolt növényianyagokat tartalmazó készítményeket nem szabad szedni vagy ha már alkalmazta,abbahagyni a kezelőorvossal való megbeszélés nélkül.

 

Warfarin Oriontabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel és italokkal

K-vitamin fogyasztása hatássalvan a Warfarin Orion tabletta hatására. Ezért a K-vitamin tartalmúélelmiszerekből lehetőség szerint azonos mennyiségeket kell fogyasztani. Ahirtelen mennyiségi változtatást kerülni kell. A legbőségesebb K-vitaminmennyiséget a leveles zöldségek tartalmazzák. Fogyasztásukat nem kell kerülni,de a napi mennyiséget nem szabad nagy mértékben változtatni.

 

A következőktartalmaznak bőségesen K-vitamint: sóska, avocado, brokkoli, kelbimbó,káposzta, kukorica olaj, snidling, koriander, uborka héja (hámozott uborkanem), endívia, kelkáposzta, kivi, salátalevél, mentalevél, mustár zöldje, olívaolaj, petrezselyem, borsó-félék, pisztácia, bíborszinű tengeri alga, spenót, szójabab,szójaolaj, tea levél (de a tea nem), répalevél és vizitorma.

 

Az áfonyalé és az egyéb áfonyatartalmú termékek fokozhatják a wararin hatását és ezért az egyidejűalkalmazást kerülni kell.

 

Terhességés szoptatás

Terhesség

A WarfarinOrion tabletta terhesség alatti szedéséről orvosa fog dönteni. Amennyibengyermeket szeretne, vagy a Warfarin Orion tabletta szedése alatt lett terhes,mindenképpen keresse fel kezelőorvosát mert a Warfarin Orion tabletta szedése aterhesség alatt veszélyes lehet a magzatra.

 

 

Szoptatás

A Warfarin Orion tabletta nem választódik ki a tejbe, ezért a szoptatásfolytatható a gyógyszer szedése mellett.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre

A WarfarinOrion tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességeket.

 

Fontosinformációk a Warfarin Orion tabletta egyes összetevőiről

Ez agyógyszer laktózt tartalmaz (kb. 85 mg laktóz tablettánként). Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A WARFARIN ORION TABLETTÁT?

 

A WarfarinOrion tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.

A véralvadásgátló(antikoaguláns) hatás rendszeres időközönkénti ellenőrzésére (INR-érték mérése)van szükség, melyet vénás vérből laboratóriumi módszerrel végeznek. A dózismeghatározása egyénileg történik és naponta eltérő lehet. A kezelési útmutatótaz Ön antikoaguláns kártyája tartalmazza. Ez a kártya tartalmazza a kezelésindokát, az elérendő antikoaguláns értéket (pl. INR‑érték 2,0-3,0, vagy INRérték 2,5-3,5), valamint a következő vérvétel időpontját. Az adagolási útmutatópontos követése és a rendszeres laboratóriumi vizsgálatokon való részvételelengedhetetlenül szükséges.

 

FONTOS!

Keresse felorvosát, ha a Warfarin Orion tabletta kezelés alatt orr- vagy fogínyvérzés,véres vizelet, fekete vagy véres széklet, vérhányás, vagy elnyújtottmenstruációs vérzés fordult elő. Ezek a tünetek kapcsolatban lehetnek aWarfarin Orion megváltozott hatásával. Amennyiben balesete volt (pl. esés,ütődés), ugyancsak jelezze orvosának.

 

Ha az előírtnál több Warfarin Orion tablettát vett be

Ha aszükségesnél több Warfarin Oriont vett be, további utasításokért forduljonkezelőorvosához. Ha túlságosan nagy mennyiséget vett be a gyógyszerből, elsősegélykéntaktivált szén alkalmazása a megfelelő, de ezt követően amilyen gyorsan csaklehet keresse fel orvosát.

 

Haelfelejtette bevenni a Warfarin Orion tablettát

Amennyiben egyadag gyógyszer bevétele kimarad és még nincs itt az  ideje a következőnek,beveheti az elmaradt adagot, amilyen hamar csak tudja. Amennyiben márelérkezett a következő adag bevételének időpontja, ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott tabletta pótlására.

Ha több, mintegy adagot felejtett el bevenni, sürgősen keresse fel orvosát, hogy a továbbikezelést vele megbeszélje.

 

Ajánlatos abevett adagokat a kártyájára felírni.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Warfarin Orion tabletta szedését

A véralvadásgátló szedésének abbahagyását követően a hatás még 2-5 napig megmarad.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a Warfarin Orion tabletta alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg orvosát vagy gyógyszerésztét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer,így a Warfarin Orion tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakorimellékhatások (100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő):

Mérsékeltvérzés (orr- vagy fogínyvérzés és sérüléses vérzés); véres vizelet vagy véres széklet,fokozott vagy nyújtott menstruációs vérzés, vagy egyéb vérzések; hányinger,hányás, hasmenés.

 

Ritka mellékhatások(10 000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő):

Kumarinnekrózis, kék ujj-szindróma (vöröses és fájdalmas bőrelváltozások a talpon éslábujjakon).

 

Nagyonritka mellékhatások (10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1esetben fordulhat elő):

Allergiásreakciók általában bőrkiütés képében jelentkeznek, reverzibilis májenzimemelkedés, epefájdalom, érgyulladás megjelenése, átmeneti hajhullás, priapismus(tartós erekció; általában a kezelés kezdetekor), légcső meszesedése.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy a betegtájékoztatóben felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A WARFARIN ORION TABLETTÁT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és tartályonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után ne szedje a Warfarin Orion tablettát.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.      TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Warfarin Orion tabletta

-               A készítmény hatóanyaga:

Warfarin Orion 3 mg tabletta: 3 mg warfarin-nátriumtablettánként.

Warfarin Orion 5 mg tabletta: 5 mg warfarin-nátriumtablettánként.

-               Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, zselatin,magnézium-sztearát, indigó kármin [világoskék (E132)] (Warfarin Orion 3 mgtabletta), eritrocin [rózsaszín (E 127)] (Warfarin Orion 5 mg tabletta).

 

 

Milyen a Warfarin Orion tabletta készítmény külleme és mit tartalmaza csomagolás

Warfarin Orion 3 mg tabletta:világoskék (előfordulhat, hogy foltos), kerek, lapos, metszett élű, egyikoldalán törővonallal és „ORN 17” jelzéssel ellátott tabletta.

Warfarin Orion 5 mg tabletta:rózsaszín (előfordulhat, hogy foltos), kerek, lapos, metszett élű, egyikoldalán törővonallal és „ORN 18” jelzéssel ellátott tabletta.

 

30vagy 100 db tabletta fehér, garanciazáras, csavaros, HDPE kupakkal lezárt,fehér, HDPE tartályban és dobozban.

 

Aforgalombahozatali engedély jogosultja

OrionCorporation

Orionintie 1

FI-02200 Espoo

Finnország

 

 

Gyártó

OrionCorporation, Orion Pharma

Orionintie 1

FI-02200 Espoo

Finnország

 

OGYI-T-20265/01                    WarfarinOrion 3 mg tabletta (30x)

OGYI-T-20265/02                    WarfarinOrion 3 mg tabletta (100x)

OGYI-T-20265/03                    WarfarinOrion 5 mg tabletta (30x)

OGYI-T-20265/04                    WarfarinOrion 5 mg tabletta (100x)

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. március 5.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!