NOVYNETTE 150/20MCG FILMTABLETTA 3X21

NOVYNETTE filmtabletta

NOVYNETTEfilmtabletta

(Richter)

 

Mielőtt elkezdenégyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-       Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-       További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-       E gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mertszámukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhezhasonlóak.

 

1. Mit tartalmaz a Novynette filmtabletta és mire szolgál?

Hatóanyagok:

0,02mg Ethinyloestradiolum, 0,15 mg Desogestrelum filmtablettánként.

Segédanyagok: Quinoline yellow (E104), all-rac-α-tokoferol,, magnézium-sztearát, kolloid szilícium-dioxid, sztearin,polividon, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát, propilén-glikol, makrogol6000, hipromellóz

 

ANovynette filmtabletta terhesség megelőzésére szolgáló, szintetikus tüsző- éssárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló készítmény. Hatását a peteérésmegakadályozásával fejti ki.

Alkalmazásaelőtt általános orvosi vizsgálatot és nőgyógyászati vizsgálatot kell végezni akockázatot jelentő betegségek kizárása céljából.

Rendszeresorvosi ellenőrzés szükséges - kb. féléves időközönként - a készítményszedésének időtartama alatt.

Számosfontos előnye van a fogamzásgátló tabletták szedésének a többi fogamzásgátlómódszerrel szemben:

-   megbízható módja a fogamzásgátlásnak, szedésénekabbahagyása után a fogamzóképesség visszatér;

-   a menstruáció mennyisége kevesebb, időtartama rövidebblehet;

-   a menstruációs fájdalom csökkenhet vagy megszűnhet;

-   a fogamzásgátló tabletta használata csökkentheti avérszegénység, a kismedencei fertőzés, a méhenkívüli terhesség, valamint a méh,a petefészek és a emlő betegségeinek előfordulását.

 

 2. Mikor nem szabad a Novynette filmtablettát szedni?

Terhesség,szoptatás, rosszindulatú emlő- vagy méhdaganat, korábban előforduló trombózis(vérrögképződés az erekben, melynek eredményeként mélyvénás trombózis,tüdőembólia, szívinfarktus, agyvérzés alakulhat ki), trombózisra való hajlam,középsúlyos vagy súlyos magasvérnyomás, zsíranyagcsere-zavarok, súlyoscukorbetegség szövődménnyel, súlyos májbetegség, májtumor, bizonyos anyagcserezavarok, epekő, ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés, a test számos részét érintőún. autoimmun betegség, a készítmény alkotóelemei iránti túlérzékenység esetén,és ha a terhesség során sárgaság, viszketés, kiütés vagy hallászavar fordultelő.

Afelsorolt, ill. egyéb meglévő betegségekről az orvost tájékoztatni kell.

Haa tabletta szedése során a felsorolt betegségek bármelyike jelentkezik, hagyjaabba szedését, és forduljon orvoshoz.

Vérvételesetén közölje orvosával, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mert a készítménymegváltoztathat bizonyos laboratóriumi értékeket.

Néhánynő bőrén, különösen az arcán sárgás-barna foltok jelennek meg a tablettaszedése alatt. Ha Önnel is ez történt a terhessége alatt vagy máshormontartalmú készítmény szedése kapcsán, előfordulhat, hogy a készítményszedésekor is kialakul májfolt. Ha ennek veszélye fennáll, kerülje a napfénytés az ultraibolya sugárzást.

Néhánygyógyszer (epilepsia elleni készítmények, antibiotikumok, nyugtatók, hashajtók)csökkentheti a Novynette filmtabletta hatását. Ha Ön cukorbeteg, több inzulinravagy antidiabetikumra lehet szüksége.

Ajelenleg, illetve közelmúltban szedett gyógyszereiről tájékoztassa orvosát vagygyógyszerészét.

Amenstruáció elmaradása esetén el lehet végezni a terhességi tesztet, annakeredményét a tabletta nem befolyásolja. Ha azonban az előírásnak megfelelőenszedte a készítményt, nem volt hányással járó rosszulléte és nem szed másgyógyszert, akkor a terhesség valószínűsége nagyon kicsi. Folytassa a tablettaszedését. Ellenkező esetben forduljon orvoshoz.

ANovynette a többi hormonális fogamzásgátló tablettához hasonlóan nem véd sem azAIDS-től, sem más szexuális úton terjedő betegségtől.

Mivela hatóanyagok átjuthatnak az anyatejbe és csökkenthetik a tejelválasztást, akészítmény szoptatás idején történő alkalmazása nem javasolt.

Akészítmény nem befolyásolja a gépjárművezetést és a munkagépekkel valómunkavégzést.

 

3.Hogyan kell alkalmazni a Novynette filmtablettát?

Naponta1 tablettát kell bevenni, lehetőleg mindig azonos időpontban a havi vérzés 1.napjától kezdve 21 napon át. Ezután 7 gyógyszermentes nap következik, amelynekideje alatt menstruációszerű vérzés jelentkezik. A 8. napon kell a következő 21filmtabletta szedését elkezdeni (akkor is, ha a vérzés ekkor még nem szűntmeg).

Elsőalkalommal történő szedés

-   várjon a menstruációs ciklus kezdetéig, addigajánlatos más fogamzásgátló módszer használata (kondom, pesszárium,spermicid).  Az első tablettát a menstruációs vérzés első napján kell bevenni.

-   ha már elkezdődött a ciklus, akkor elkezdhető atabletta szedése a menstruációs ciklus 2-5. napján is, függetlenül attól, hogymég tart-e a vérzés vagy már nem. Ebben az esetben az első ciklusban, atablettaszedés első 7 napján más fogamzásgátló módszert is kell alkalmazni.

-   ha már 5 napja elkezdődött a menstruációs ciklus,akkor várni kell a következő ciklus kezdetéig. Addig ajánlatos másfogamzásgátló módszer használata. A tabletta szedését a következő menstruációelső napján lehet elkezdeni.

 

Amenstruáció késleltetése

Előfordulhat,hogy késleltetni szeretné a menstruációt, pl. vakáció idejére, vizsga miattvagy más okból. Ebben az esetben gyógyszermentes időszak beiktatása nélkül kellfolytatni a tabletta szedését az új csomagból. A menstruáció tetszőleges ideigkésleltethető, de nem ajánlatos 3 ciklusnál tovább késleltetni a menstruációt,mert vérzészavar alakulhat ki.

Másfogamzásgátló készítményről történő áttérés

Arégi csomagban található összes tablettát be kell venni. Az 1. Novynettefilmtablettát a következő napon kell bevenni, nem kell szünetet tartani vagymegvárni a menstruáció kezdetét. Nem szükséges egyéb fogamzásgátló módszertalkalmazni.

Mini-tablettákrólvaló áttérést esetén az 1. Novynette filmtablettát a menstruáció 1. napján kellbevenni. Ha nem jelentkezik vérzés, akkor a mini-tablettáról bármelyik nap átlehet térni a Novynette filmtablettára, de a szedés első 7 napján egyébfogamzásgátló módszert is alkalmazni kell.

Szülésután

Atabletta szedését a szülés után 2-3 héttel lehet elkezdeni. Korábban történőközösülésnél ajánlatos más fogamzásgátló módszer használata. A tablettaszedését az első menstruáció jelentkezésekor lehet elkezdeni. Ha a tablettaszedését több mint 3 héttel a szülés után kezdi el, 7 napig más fogamzásgátlómódszer alkalmazása is ajánlott.

Abortusz

Abortuszután, az orvos utasításainak megfelelően azonnal el lehet kezdeni a tablettaszedését.

ANovynette filmtabletta hatása csökkenhet:

-   ha több mint 12 órával később vette be a szokásosnál;

-     12óránál hosszabban fennálló, hányással, hasmenéssel járó rosszullét esetén;

-   bizonyos, egyidejűleg használt más gyógyszerek esetén.

Haa tabletta bevétele nem történik meg a szokott időben, úgy azt 12 órán belülpótolja. A következő tablettát vegye be a szokott időben. 12 órán túl akészítmény hatása csökkenhet, ezért az elfelejtett tablettát minél hamarabb, akövetkezőt pedig a szokott időben vegye be, és egyéb, kiegészítő fogamzásgátlómódszert alkalmazzon a következő 7 napban.

Hagyomorrontása van (hányással, hasmenéssel járó rosszullét), a Novynette filmtablettafelszívódása nem tökéletes. Ha a rosszullét 12 órán belül elmúlik, vegyen beegy másik tablettát egy másik csomagból, majd folytassa a tabletta szedését azeredeti csomagból a szokott módon. Ha a rosszullét tovább tart mint 12 óra,akkor folytassa a tabletta szedését, de 7 napig más fogamzásgátló módszert isalkalmazzon.

 

4. Milyen nem kívánthatásai lehetnek a Novynette filmtablettának és mi a teendő, ha ezekjelentkeznek?

Mint minden gyógyszernek,a Novynette filmtablettának is lehetnek mellékhatásai.

Előfordulhat:hányinger, hányás, fejfájás, emlőfeszülés, testsúlyváltozás, hüvelyi fertőzés,köztivérzés, bőrkiütés, kontaktlencse-viselési panaszok, lehangoltság,hangulatváltozás.

Atablettaszedés első hónapjaiban vérzészavar jelentkezhet: a menstruáció lehetrendszertelen, előfordulhat vérzés két menstruáció között, amely lehet erősebb(áttöréses vérzés) vagy gyengébb (pecsételő vérzés), de lehet, hogy nemjelentkezik vérzés a szokott időben. Ezek az eltérések nem jelentik azt, hogy akészítmény nem megfelelő. Szükség esetén panaszával forduljon orvosához.

Súlyos,ritkán előforduló nem kívánt hatások: trombózis, emlő-, ill. méhnyakrák,májbetegségek, chorea (az idegrendszer betegsége), epekő.

Ezekről,ill. egyéb szokatlan tünet jelentkezéséről az orvost tájékoztatni kell.  Hadohányzik, közölje ezt orvosával, mert az erős dohányzás növeli a trombóziskialakulásának lehetőségét, különösen 35 év feletti nők esetén.

A gyógyszer szedésétazonnal abba kell hagyni, és orvoshoz fordulni az alábbi esetekben:

-   trombózisra utaló jelek észlelésekor (mellkasifájdalom, amely sugározhat a bal karba, szokatlanul erős lábfájás, gyengeségvagy zsibbadás a test bármely részén, légszomj, szokatlan köhögés, különösen haa köpet vért tartalmaz, szédülés vagy ájulás, látás-, hallás-, ill.beszédzavar, először fellépő vagy rosszabbodó migrén);

-   sárgaság;

-   emlőben tapintható csomó;

-   hirtelen fellépő, erős hasi fájdalom;

-   szokatlanul erős hüvelyi vérzés, vagy ha amenstruációszerű vérzés kétszer egymás után elmarad;

-   tartós ágynyugalom, tervezett műtét előtt 4 héttel;

-   terhesség gyanúja;

 

5.Hogyan kell a Novynette filmtablettát tárolni?

Legfeljebb30 °C -on tartandó.

Agyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

 

Aforgalombahozatali engedély jogosultja:

Richter Gedeon Nyrt.

H-1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

 Magyarország

 

Gyártó:

Richter Gedeon Nyrt.

H-1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

 Magyarország

 

OGYI-T-4943/01          (1x21db)

OGYI-T-4943/02          (3x21db)

OGYI-T-4943/03          (6x21 db)

OGYI-T-4943/04          (13x21db)

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2007. április17.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!