NEOTIGASON 10MG KAPSZULA 30X

NEOTIGASON®

Betegtájékoztató: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Neotigason 10 mgkemény kapszula

Neotigason 25 mgkemény kapszula

acitretin

 

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-           Tartsameg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-           Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-           Ezta gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a  készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-           Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyentípusú gyógyszer a Neotigason és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalóka Neotigason alkalmazása előtt

3.       Hogyankell alkalmazni a Neotigason-t?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyankell a Neotigason-t tárolni?

6.       Továbbiinformációk

 

 

1.         Milyen TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEOTIGASON ÉS MILYENbetegségek esetén alkalmazható?

 

Azacitrerin az ún. retinoidok csoportjába tartozik, mely hatóanyagot általábanbőrbetegségek kezelésére használják.

 

Mirehasználják a Neotigason kemény kapszulát?

Eza gyógyszer olyan súlyos bőrbetegségek kezelésére szolgál, amelyek a bőrmegvastagodásával és hámlásával járnak együtt, ilyen betegség például a pszoriázis(pikkelysömör) és amelyek a hagyományos terápiákra nem reagálnak. A Neotigasonkezelést bőrgyógyász szakorvosnak kell végeznie.

 

Akezelés összes előnyének kihasználására és a megfelelő gyógyszerszedés végett olvassael figyelmesen ezt az ismertetőt és kérdezze meg bőrgyógyászát, ha valamit nemért.

 

 

2.         TUDNIVALÓKA NEOTIGASON ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Neszedje a Neotigason-t

-                haallergiás (túlérzékeny) az acitretinre vagy a Neotigason egyéb  összetevőjére.

-                haterhes, vagy terhesség gyanúja áll fenn.

-                hamáj-, vagy vesebetegségben szenved.

-                haszoptat.

-                hatetraciklinek csoportjába tartozó antibiotikumot szed.

-                hanagyon magas a vérzsírszintje.

-                hamás olyan gyógyszereket szed, melyek nagy mennyiségű A-vitamint vagyA-vitamin-származékot tartalmaznak.

-                gyermekeknem szedhetik, kivéve, ha az orvos szükségesnek tartja.

 

Kontaktlencsétviselő betegek nem kaphatnak Neotigason kezelést, kivéve, ha a kezelésidőtartama alatt szemüveget hordanak.

 

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát, ha metotrexátot szed (ez egy daganatos betegségekkezelésére szolgáló gyógyszer).

 

ANeotigason fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

Feltétlenülközölje orvosával, ha

-                Ön,vagy a családtagjai kórtörténetében magas triglicerid (egy zsírszerű anyag)vérszint fordul elő. Előfordulhat, hogy orvosa szükségesnek tartja hogy akezelés megkezdése előtt illetve a kezelés során vérvizsgálatot végezzenekÖnnél.

-                Ön,vagy a családtagok diabetes mellitusban (cukorbetegség) szenvednek. A Neotigasonhatására változhat a vércukorszintje, ezért előfordulhat, hogy gyakrabban kellellenőriznie a vércukor szintjét a kezelés alatt. Amennyiben változásttapasztal, beszélje meg kezelőorvosával.

-                Önrendszeresen sok alkoholt fogyaszt.

 

Ezazért fontos, mert az acitretin növelheti a zsírszerű anyagok vérszintjét azilyen betegeken. Emiatt nem szabad alkoholos italokat fogyasztania, vagylegalábbis a fogyasztott mennyiséget csökkentenie kell a NEOTIGASON kezelésalatt. Ha az orvos magas vérzsírszintet észlel a kezelés folyamán, estlegalacsony zsírtartalmú diétára kell áttérnie.

 

ANeotigason szedése alatt érzékenyebbé válhat a napfény iránt. Ezért kerülje atúlzott napozást és ne használjon kvarclámpát. Mielőtt erős napra megy, anapfénynek kitett részeket kenje be napozó krémmel.

 

Különlegesfigyelmeztetés véradóknak

Nemadhat vért Neotigason kezelés alatt és még legalább egy évig, a kezelésbefejezése után.

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve  a vény nélkül kapható készítményeket.

 

-                Nevegyen be több A-vitamint, mint a napi ajánlott adag (4000-5000NE). Havitaminokat szed ellenőrizze, hogy mennyi bennük az A-vitamin tartalom. Habizonytalan, forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

-                Feltétlenülközölje orvosával, ha fenitoinoint szed (epilepszia kezelésére).

 

 

Terhességés szoptatás

 

Különlegesfigyelmeztetés szülőképes korú nőknek

Terhes nőnek NEMszabad NEOTIGASON-t szedni

FONTOS

ANEOTIGASON károsítja a még meg nem született magzatot.

Anőbetegeknek szigorúan be kell tartaniuk az alábbi előírásokat

 

-                Nemszabad Neotigason-t szednie, ha terhes, vagy ha terhesség gyanúja áll fenn.

-                Hatásosfogamzásgátlót kell szednie egy hónappal a kezelés megkezdése előtt, végig akezelés során és még 2 évig a kezelés befejezése után. Mielőtt elkezdika kezelést, az orvos terhességi tesztet végeztet, melynek negatívnak kelllennie. A Neotigason szedését a menstruációs ciklus második, vagy harmadiknapján kell megkezdenie.

-                Kisdózisúprogeszteron készítmények (ún. minipillek) nem használhatók fogamzásgátlóként,mert fogamzásgátló hatásuk csökkenhet az acitretinnel fennálló kölcsönhatásmiatt.

-                Semmiképpensem eshet teherbe a kezelés folyamán és még két évig a kezelés befejezése után.

-                Azonnallépjen kapcsolatba bőrgyógyászával, ha terhes lesz, vagy gyanítja, hogy terhesa kezelés folyamán, és a kezelés befejezését követő két évben.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre:

Halátása romlik a kezelés következtében, azonnal közölje orvosával, és nevezessen gépkocsit és ne dolgozzon gépen.

 

 

3.         Hogyan kell alkalmazni a NEOTIGASON-t?

 

ANeotigason-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

-                Azorvos előírja, hogy mennyit kell szednie. A szokásos kezdő adag 25 mg, vagy 30mg naponta, bár néha kisebb adagok is elegendőek. Az orvos változtathat 2 - 4hét után az adagoláson. Ez attól függ, hogy milyen mértékben hat a gyógyszer.

-                Azadag általában napi 25 – 50 mg között lehet, további 6 - 8 hétig. Néha azonbanennél nagyobb adagok és hosszabb kezelési periódusok (akár 6 hónap) isszükségesek lehetnek. Általában naponta 75 mg-nál többet nem szabad bevennie.Gyermekeknek a maximális napi adag 35 mg.

-                Akapszulákat étkezéskor kell bevenni, lehetőleg tejjel. A kapszulákat szétrágásnélkül, egészben kell lenyelni.

-                AmennyibenÖn szülőképes korú nő, hatásos fogamzásgátlót kell szednie a Neotigason kezelésmegkezdése előtt egy hónappal kezdve. A Neotigason-t a menstruációs ciklusmásodik, vagy harmadik napján kell elkezdenie.

-                Haállapota javul, az orvos valószínűleg abbahagyatja Önnel a készítmény szedését.Azt azonban nem szabad elfelejtenie, hogy a betegség kiújulhat és ilyenkorújabb kúrát kell kezdenie.

 

Haaz előírtnál több Neotigason-t vett be

Hatöbb kapszulát vett be, mint amennyit kellett volna, vagy valaki más vett be azÖn gyógyszeréből, lépjen kapcsolatba orvosával, gyógyszerészével, vagy keressékfel a legközelebbi kórházat.

 

Haelfelejtette bevenni a Neotigason-t

Haelfelejtett egy adagot bevenni, vegye be, amint eszébe jut. Ha ilyenkor már akövetkező adag bevétele esedékes, vegye be és hagyja ki az elfelejtett adagot.Ne vegyen be kétszeres  adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

4.         LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a Neotigason is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonbannem mindenkinél jelentkeznek.

Valószínűlegjelentkeznek mellékhatások, előbb, mint ahogy állapotának javulásabekövetkezne.

ANeotigason kezelés várható mellékhatásainak erőssége betegenként változó ésnagymértékben függ a dózis nagyságától. A mellékhatások általában csökkennek adózis csökkentése, vagy a kezelés abbahagyása után.

 

-                Szárazság: számítson rá,hogy bőre kiszárad, különösen az ajkak és az arc; az ajkak begyulladhatnak ésberepedezhetnek, kiütés, enyhe viszketés és hámlás is felléphet. Bőre aszokásosnál vörösebb lehet. A bőrszárazság jól kezelhető, már a kezeléskezdetétől alkalmazott, jó nedvesítő krém rendszeres használatával. A vazelinkülönösen jó hatású. Az orr nyálkahártyája gyulladttá, szárazzá és “érdessé”válhat, ami kis orrvérzéseket okozhat. Az orr belsejének vazelinnel történőbekenése jó hatású lehet.

-                Szemirritáció:aszem kiszáradhat és irritált lehet, ami kötőhártya-gyulladást válthat ki. Ezproblémát okozhat, ha kontaktlencsét hord. Forduljon gyógyszerészéhez, akimegfelelő szemcseppet fog ajánlani Önnek. Romló éjszakai látás, homályos látásjelentkezhet.

 

-                Hajhullás: hajánakminősége megváltozhat és hajhullás is felléphet a kezelés folyamán, ez azonbancsak átmeneti jelenség. A kezelés befejezése után a haj állapota rendeződik.

 

-                Izomfájdalom: vannak betegek,akiken izomfájdalom jelentkezik a kezelés alatt. Ez nem alakul ki, ha a betegkerüli a megerőltető izommunkát. Ha azonban erős izom- és ízületi fájdalom lépfel, azonnal keresse fel orvosát. Előfordulhat, hogy csontfájdalmat is észlel.

 

-                Bőrhámlás:hámlás,különösen tenyéren és talpon fordulhat elő. Ez teljes mértékben megszűnik akezelés abbahagyása után. A bőrön hólyagok is könnyebben keletkezhetnek akezelés alatt.

 

-                Egyéb,kevésbé gyakori mellékhatások is előfordulhatnak, pl.: fejfájás, fáradtság, szomjúság,ízlelési zavar, az ajkak fájdalma, izzadás, hőhullámok, kar és lábszárduzzadása, szemen fekély, fogíny betegség, törékeny köröm, körömágyfertőzés,afta, hüvely-, szeméremtest-gyulladás. Előfordulhat, hogy vérében atriglicerid-szint (vérzsír-szint) és a koleszterin-szint megemelkedik.

Egyéb, ritkán megfigyelt mellékhatások:szaruhártya gyulladás vagy fekély, émelygés, hányás, gyomorfájdalom, hasmenés,emésztési zavar, sárgaság és májbetegség. A legtöbb nem kívánt hatás megszűnika kezelés abbahagyása után.

 

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásolon kívül egyéb tünettet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

5.       HOGYAN KELL A Neotigason-T tárolNI?

 

Legfeljebb 25°C-on, az eredeticsomagolásban, nedvességtől védve tárolandó.

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Adobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Neotigasont..  A lejáratiidő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik..

 

Agyógyszert nem szabad a szenyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.         TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Neotigason:

-           A készítmény hatóanyaga 10mg ill. 25 mg acitretin kapszulánként.

-           Egyébösszetevők: zselatin, porlasztva szárított glükóz szirup, nátrium-aszkorbát,mikrokristályos cellulóz, fekete vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), vörösvas-oxid (E172) és titán-dioxid (E171).

            Jelölőfesték:fekete vas-oxid (E172), shellac, propilénglikol, ammónium-hidroxid

 

 

Milyena készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Egydoboz 30 kapszulát tartalmaz buborékfólia csomagolásában.

 

NEOTIGASON 10 mg kemény kapszula:

4-es méretű, barna sapkájú és fehéralsórészű, átlátszatlan keményzselatin kapszulába töltött 90 mg töltettömegűsárgás por, mely összetapadt részeket tartalmazhat. A kapszulatok alsó részén„10”, felső részén ”ACTAVIS” kódjelzés található.

 

NEOTIGASON 25 mg kemény kapszula:

1-es méretű, barna sapkájú és sárgaalsórészű, átlátszatlan keményzselatin kapszulába töltött 225 mg töltettömegűsárgás por, mely összetapadt részeket tartalmazhat. A kapszulatok alsó részén„25”, felső részén ”ACTAVIS” kódjelzés található.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

ActavisGroup PTC ehf.

Reykjavikurvegi76-78.

IS-220 Hafnarfjordur

Izland

 

Gyártó:

CENEXI(Roche Group)

FR-94120Fontenay sous Bois, 52 rue M et J. Gaucher

Franciaország

 

OGYI-T-4469/01– Neotigason 10 mg kemény kapszula

OGYI-T-4469/02– Neotigason 25 mg kemény kapszula

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. december 22.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!