LEVOFLOXACIN-RATIO 500MG FILMTABLETTA 7X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta

levofloxacin

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer aLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók aLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni aLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell aLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszera Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

A levofloxacin a fluorokinolonoknak nevezettantibiotikumok csoportjába tartozik. A készítmény megállítja a fertőzést okozóbaktériumok szaporodását.

 

A Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta azalábbi baktériumok által okozott fertőzések kezelésére szolgál:

 

·               melléküregek fertőzése (szinuszitisz)

·               mellkasi fertőzések, olyan betegekesetében, akik hosszú ideje fennálló légzési nehézséggel (krónikus hörghurut) küszködnek.

·               tüdőgyulladás

·               szövődményes (nehezen kezelhető)húgyúti fertőzések, ideértve a vese fertőzéseit is (vesemedence- ésvesegyulladás)

·               a bőr- és a bőr alatti szövetek, beleértveaz izmok fertőzéseit is. Ezeket a szöveteket gyakran lágyszöveteknek nevezik.

·               a prosztata (dülmirigy) fertőzése.

 

 

2.       Tudnivalóka Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Levofloxacin-ratiopharm500 mg filmtablettát és tájékoztassa orvosát:

·               ha allergiás (túlérzékeny) alevofloxacinra vagy a Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta egyébösszetevőjére, vagy ha más kinolon típusú antibiotikum valaha allergiásreakciót váltott ki Önnél. Az összetevők felsorolását lásd a betegtájékoztató6. pontjában.

·               ha epilepsziában szenved, mertmegnő a kockázata annak, hogy görcsrohamok (konvulziók) fordulnak elő Önnél.

·               ha bármikor a fluorokinolonosztályba tartozó antibiotikummal végzett kezelés ínproblémát (pl. íngyulladás)váltott ki Önnél. Ez azért fontos, mert a levofloxacinnal is hasonló problémákjelentkezhetnek, beleértve az ínszakadást is.

·               ha terhes, vagy a csecsemőjétszoptatja. A Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta károsíthatja amagzatot. (Lásd még a „Terhesség és szoptatás” c. pont). 

·               Ez a készítmény kizárólagfelnőttek kezelésére szolgál, és nem szabad gyermekeknek vagy növésben lévőserdülőkorúaknak adni, mivel károsíthatja a növekvő csontok porcos állományát. 

 

A Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·               A Levofloxacin-ratiopharm500 mg filmtablettával végzett kezelés előtt közölje orvosával, ha amúltban bármikor agykárosodást szenvedett, pl. szélütés (sztrók) vagy súlyosagysérülés következtében, mivel fokozódhat a görcsrohamok előfordulásánakkockázata.

·               A görcsrohamok kockázata akkor isfokozódhat, ha ezt a gyógyszert olyan más gyógyszerekkel szedi együtt, mint afenbufén, illetve a reumás fájdalom és gyulladás kezelésére használatos hasonlószerek vagy a teofillin (asztma kezelésére szolgáló készítmény). (Lásd még “Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek ”c. pont). Bizonyosodjon megarról, hogy orvosa ismeri az Ön kórtörténetét, hiszen ennek alapján tudmegfelelő tanácsot adni.

·               Ne tartózkodjon erős napsütésbenszükségtelenül hosszú ideig, és ne használjon kvarclámpát vagy szoláriumot aLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta alkalmazása alatt. Ez azértszükséges, mert a Levofloxacin-ratiopharm filmtabletta szedése alattérzékenyebbé válhat a fényhatásokkal szemben (napozás utáni leégéshez hasonlóreakciók).

·               Ha a kezelés ideje alatt vagy akezelés abbahagyását követően akár hetekkel később súlyos, véres vagy nyákoshasmenése keletkezik, ami nem múlik el, azonnal tájékoztassa orvosát. Ez súlyosbélbetegségre (pszeudomembranózus kolitisz) utalhat, ami a Levofloxacin‑ratiopharm500 mg filmtablettával végzett kezelés abbahagyását, és a kóros állapotkezelésének elindítását teheti szükségessé.

·               A levofloxacin ritka esetekbeníngyulladást (az inak körül jelentkező fájdalom és duzzanat vagy bőrpír) idézhetelő, főként akkor, ha Ön időskorú, vagy ha Ön kortikoszteroidokat (kortizon éshasonló szerek) szed. Ha bármilyen ínpanasza van, azonnal közölje orvosával, ésaz ínsérülés elkerülése érdekében pihentesse az érintett végtagot. Szükségesséválhat a kezelés leállítása (lásd a „Ne szedje a Levofloxacin‑ratiopharm500 mg filmtablettát” c. pont).

·               Tájékoztassa orvosát, ha a glükóz‑6‑foszfát‑dehidrogenáz(G6-PD) enzim rendellenességében (egy ritka, örökletes betegség) szenved. Ez azállapot a vörösvértestekben található bizonyos vegyületek hiányát idézi elő, ésha Ön levofloxacint kap, ez a vörösvértestek széteséséhez vezethet, aminekkövetkezménye vérszegénység és a bőr sárgás elszíneződése lehet (sárgaság).

·               Közölje orvosával, hapszichiátriai megbetegedésben szenved, mivel öngyilkos vagy önkárosító gondolataitámadhatnak a levofloxacin alkalmazása alatt. Amennyiben ez bekövetkezik, akezelést azonnal le kell állítani.

·               Ha veseproblémái vannak, orvosánakesetleg módosítania kell az Ön gyógyszeradagját (lásd még 3. pont „Hogyan kellszedni a Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát”).

·               Tájékoztassa orvosát vagy anővért, ha vérhígítókat, pl. warfarint szed, mivel a két gyógyszer együtt szedvefokozhatja a vérzési problémák kockázatát (lásd még „A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek” c. pont).

·               A levofloxacin ismerten súlyos túlérzékenységireakciókat idézhet elő, akár már az első adag bevételét követően is. Ha Önnélcsalánkiütés, bőrkiütés, légzési nehézség vagy allergiás reakció egyéb tünetei(lásd még a 4. „Lehetséges mellékhatások” c. pont) alakulnak ki, azonnalértesítse orvosát vagy a nővért.

·               Tájékoztassa orvosát, illetve anővért, ha Ön cukorbeteg és inzulint vagy vércukorcsökkentő szereket kap, mertilyen esetben kórosan lecsökkenhet a vércukorszintje a Levofloxacin‑ratiopharm500 mg filmtabletta szedése alatt. Orvosa gondosan ellenőrizni fogja az Önvércukorszintjét.

·               Fokozott óvatossággal alkalmazhatóaz ilyen típusú gyógyszer, amennyiben Ön vagy bárki az Ön családjában hosszú QT‑szakasszalszületett (EKG vizsgálattal látható, amely a szívműködés elektromos felvétele),a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony kálium‑vagy magnézium-vérszint esetén), ha erősen lelassult a szívverése (más névenbradikardia), ha gyenge a szíve (szívelégtelenség), ha korábban Önnél szívroham(miokardiális infarktus) fordult elő, ha Ön nő vagy idős korú, vagy ha Ön olyanegyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak(lásd „A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek” pontot). Tájékoztassaorvosát vagy a nővért, ha megváltozik a szívritmusa vagy ájulással járórosszullétei vannak.

·               Ha gyengeséget, zsibbadást vagyérzéketlenséget érez a karjaiban, lábaiban vagy az arcán, azonnal közöljeorvosával, illetve a nővérrel, mert a kezelést lehet, hogy le kell állítani.
 

·               A levofloxacin álpozitív eredménytadhat a vizelet ópiát (kábítószer) tartalmának vizsgálata során. Tájékoztassaorvosát, ha ilyen tesztet kell elvégeztetnie.

·               A levofloxacinról ismert, hogy olyanhatást gyakorol a májra, ami ritkán májelégtelenséghez vezethet, főként azoknála betegeknél, akiknek valamilyen alapbetegségük van. Azonnal hívja orvosát, haolyan megmagyarázhatatlan tüneteket tapasztal, mint az étvágytalanság, a bőr ésa szemfehérje sárgás elszíneződése, sötét színű vizelet, viszketés vagy hasifájdalom, illetve érzékenység.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy a nővért a jelenleg vagy nemrégiben szedettegyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ezkülönösen fontos megemlíteni az alábbi gyógyszerek esetében:

·               Fenbufén vagy a reumás fájdalom ésduzzanat kezelésére használatos hasonló gyógyszerek vagy teofillin (légzőszervibetegségek, pl. asztma kezelésére szolgáló készítmény). Ez azért fontos, mert agörcsrohamok előfordulásának kockázata fokozódhat, ha a levofloxacint ezen gyógyszerekkelegyütt szedi. 

 

·               Probenecid (ízületi gyulladásgyógyszere) vagy cimetidin (gyomorfekély és gyomorégés elleni szer), mert ezeka készítmények csökkentik a vese azon képességét, amely a gyógyszert eltávolítjaa szervezetből.

 

·               Ciklosporin (a szervezetimmunrendszerének aktivitását csökkentő gyógyszer, pl. szervátültetés után). Alevofloxacin megnyújthatja ennek a gyógyszernek a hatását.

 

·               Vérhígítók, pl. warfarin

 

·               Gyógyszerek, amelyekmegváltoztathatják a szívritmust: egyes szívritmust szabályozó gyógyszerek (ún.antiaritmikumok, pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol,dofetilid, ibutilid), bizonyos depresszió elleni szerek (triciklusos antidepresszánsok),egyes kórokozó elleni szerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak),egyes elmebetegségek kezelésére használt szerek (ún. antipszichotikumok).

 

·               Antacidok (gyomorégés vagygyomorfájdalom kezelésére szolgáló szerek), amelyek magnéziumot vagyalumíniumot tartalmaznak. (Lásd még a “Hogyan kell szedni aLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát” c. pont).

 

·               Szulkralfát (a gyomorfal védelmétszolgáló gyógyszer). (Lásd még a “Hogyankell szedni a Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát” c. pont).

 

·               Vas‑sókat tartalmazó gyógyszerek(vérszegénység kezelésére használatosak). (Lásdmég a “Hogyan kell szedni a Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát”c. pont).

 

A Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta egyidejűbevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta étellelvagy anélkül is bevehető. A filmtablettát egy pohár vízzel kell bevenni.

 

Terhesség és szoptatás

ALevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát nem szabad szednie, ha Önterhes, úgy gondolja, hogy teherbe esett, vagy ha szoptat, mivel károsíthatja amagzatot.

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer szédülést vagy álmosságot idézhet elő,és befolyásolhatja a látásélességet (lásd még „Lehetséges mellékhatások” c.pont), ami csökkenti a koncentráló‑ és reakcióképességet. Ne vezessengépjárművet, és ne kezeljen veszélyes gépeket, továbbá ne végezzen ehhezhasonló tevékenységeket, ha úgy érzi, hogy csökkent a koncentráló‑ ésreakcióképessége.

 

 

3.       Hogyankell szedni a Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát?

 

A Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettátmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztosaz adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

·               Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogymennyi filmtablettát kell szednie, továbbá azt, hogy mikor és mennyi ideig kellszednie a készítményt. Ez a fertőzés típusától és súlyosságától függ.

·               A legtöbb betegnek napi egyvagy két filmtablettára van szüksége.Az adagot rendszeresen, 12 vagy 24 órás időközönként kell bevenni.

·               A filmtablettát egészben vagykettétörve, egy pohár vízzel kell lenyelni. Ne törje össze vagy rágja szét a filmtablettát.

·               A filmtabletta étkezés alatt vagyétkezések között is bevehető.

·               Ha magnézium‑ vagy alumíniumtartalmú antacidokat (gyomorégés vagy gyomorfájdalom elleni szerek), szulkralfátot(a gyomorfal védelmét szolgáló gyógyszer), vagy vas‑sókat tartalmazó gyógyszereket(vérszegénység kezelésére) szed, ezeket ne a Levofloxacin-ratiopharm500 mg filmtablettával egyidőben vegye be. Ezeket a gyógyszereket legalább2 órával a Levofloxacin‑ratiopharm 500 mg filmtabletta bevételeelőtt vagy 2 órával utána lehet bevenni. Ellenkező esetben csökkenthetik alevofloxacin készítmény hatását.

Felnőttek és időskorúak

·               Melléküreg‑gyulladás

Naponta egyszer egy darab Levofloxacin-ratiopharm 500mg filmtabletta.

·               Mellkasi fertőzések, olyanbetegek esetében, akik hosszú ideje fennálló légzési nehézséggel (krónikus hörghurut) küszködnek

          Naponta egyszer fél vagy egy darabLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta.

·               Tüdőgyulladás

Naponta egyszer vagy kétszer egy darabLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta.

·               Húgyúti fertőzések, beleértve aveséket vagy a húgyhólyagot érintő fertőzéseket is

Naponta fél darab Levofloxacin-ratiopharm 500 mgfilmtabletta.

·               A bőr és a bőr alatti szövetek,köztük az izmok fertőzése

Naponta egyszer fél darab Levofloxacin-ratiopharm500 mg filmtabletta, vagy naponta egyszer vagy kétszer egy darabLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta.

·               A prosztata (dülmirigy) fertőzései

Naponta egy darab Levofloxacin-ratiopharm 500 mgfilmtabletta.

 

Veseproblémákban szenvedő betegek

Amennyiben az Önveseműködése a normális szint alatti, orvosa a vesekárosodás mértékénekmegfelelően fogja beállítani a Levofloxacin‑ratiopharm 500 mg filmtablettaadagját, mivel Önnek a normál veseműködésű betegekénél alacsonyabb adagra vanszüksége.

 

Időskorú betegek(normális veseműködéssel)

Nincs szükség az adagmódosítására.

 

Károsodott májműködésűbetegek

Nincs szükség az adagmódosítására.

 

Ha az előírtnál több Levofloxacin‑ratiopharm500 mg filmtablettát vett be

Ha a normál dózisnál több gyógyszert vett be, azonnalértesítse orvosát vagy a legközelebbi kórházat. A túladagolás tünetei lehetneka zavartság, szédülés, eszméletvesztés és görcsrohamok, valamint rendszertelenszívverés. A kezelés a tünetektől függ. A gyomor bevonatát képező nyálkahártya védelméresavkötőket (antacidok) lehet alkalmazni. A levofloxacin nem távolítható el aszervezetből művese kezeléssel. Nincs specifikus ellenszere.     

 

Ha elfelejtette bevenni a Levofloxacin‑ratiopharm500 mg filmtablettát

Ha kihagyott egy adagot, vegye be, amint eszébe jut.Ezt követően a szokásos időben vegye be a következő adagot. Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Levofloxacin‑ratiopharm500 mg filmtabletta szedését

Igen fontos, hogy befejezze az orvosa által előírtkezelési ciklust. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, még akkor sem, ha azelőírt befejezési idő előtt már jobban érzi magát. Amennyiben túl koránabbahagyja a filmtabletta szedését, ez állapotának romlásához vezethet.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítményalkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így a Levofloxacin‑ratiopharm500 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal közölje orvosával vagy a nővérrel,

ha a súlyos allergiás reakció alábbi tüneteinekbármelyikét tapasztalja:

 

·               az arc-, az ajkak-, a száj- vagy atorok vizenyős duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat

·               rendkívül erős szédülés vagyösszeesés

·               súlyos vagy viszkető bőrkiütés,főként, ha ez a bőr és/vagy az ajkak belső felszínének, a szemkörnyékiterületnek, a szájnak, az orrüregeknek vagy a nemi szerveknek hólyagosodásávaljár együtt.

 

Ezek súlyos mellékhatások. Sürgős orvosi segítségrelehet szüksége. Az ilyen mellékhatások nagyon ritkák (10 000‑bőlkevesebb, mint 1 beteget érintenek), és néha az első Levofloxacin-ratiopharm500 mg filmtabletta bevétele után is bekövetkezhetnek.

 

Egyéb lehetséges mellékhatások

 

Gyakori mellékhatások (10‑ből 1‑nél kevesebb betegnél)

·               hányinger, hasmenés

·               a májenzimek szintjének emelkedésea vérben

 

Nem gyakori mellékhatások (100‑ból 1‑nél kevesebb betegnél)

·               étvágytalanság

·               gyomorrontás, hányás, hasifájdalom, bélgázosság, székrekedés

·               viszketés és bőrkiütés

·               fejfájás, szédülés, aluszékonyság

·               alvászavarok, feszült idegállapot

·               a fehérvérsejtek számánakemelkedése vagy csökkenése a vérben

·               máj‑ vagy veseproblémákmiatti vérkép-rendellenességek

·               általános gyengeség

·               gombás fertőzések (és egyébellenálló baktériumok elszaporodása)

 

Ritka mellékhatások (1000‑ből 1‑nél kevesebb betegnél):

·               súlyos, véres vagy nyákoshasmenés, ami a belek gyulladásának következménye lehet (lásd még „ALevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható” c. pont)

·               zsibbadás a karokban és lábakban,remegés

·               görcsrohamok

·               szorongás, depresszió,pszichotikus reakciók, nyugtalanság és zavartság

·               gyors, rendszertelen vagy hevesszívverés

·               rendellenesen alacsony vérnyomás

·               ínfájdalom és gyulladás (lásd még „ALevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható” c. pont)

·               ízületi fájdalom vagy izomfájdalom

·               a vérlemezkék számának csökkenése,ami véraláfutások és vérzések fokozott előfordulásához vezet

·               a neutrofilek (a fehérvérsejtekegyik típusa) számának csökkenése a vérben

·               légszomj, ziháló légzés

·               csalánkiütés (urtikária)

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből 1‑nél kevesebb betegnél)

·               a fehérvérsejtek számánaknagymértékű csökkenése (agranulocitózis), amely olyan tünetekhez vezet, mint avisszatérő vagy folyamatos láz, torokfájás és rosszullét

·               a vércukorszint igen alacsonyszintre való zuhanása (hipoglikémia) miatti ájulásérzet. Ez különösen fontos,ha Ön cukorbeteg.

·               hallucinációk, öngyilkosgondolatok vagy tettek kockázatával együtt járó pszichotikus reakciók (lásd még„A Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható” c. pont).

·               gyengeség, a karok-, lábak- vagyaz arc zsibbadása vagy érzéketlensége (lásd még „A Levofloxacin-ratiopharm500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” c. pont).

·               az ízérzés és a szaglás zavarai

·               látászavarok (homályos- vagykettőslátás)

·               hallászavarok

·               a tüdők allergiás gyulladása, amilégszomjat, köhögést, és hőemelkedést vált ki

·               májgyulladás (hepatitisz)

·               ínszakadás (lásd még „ALevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható” c. pont)

·               izomgyengeség, ami különösjelentőséggel bírhat a miaszténia gráviszban (egy ritka idegrendszerimegbetegedés) szenvedő betegeknél

·               allergiás vesereakció (intersticiálisnefritisz) miatt kialakuló heveny veseelégtelenség

·               rendellenesen magastesthőmérséklet 

 

Nem ismert gyakoriság (a rendelkezésre álló adatokbólnem állapítható meg)

·               fokozott verejtékezés

·               minden vérsejt számának csökkenése(páncitopénia)

·               a vörösvértestek számánakcsökkenése, ami a bőr sápadt vagy sárga színét eredményezi, és gyengeséget vagynehézlégzést okoz (hemolitikus anémia)

·               fülcsengés vagy fülzúgás

·               rendellenes gyors szívműködés,életveszélyes szabálytalan szívritmus, szívritmus-változás (amelyet „QT-szakaszmegnyúlás”-nak neveznek, és a szív elektromos tevékenységének vizsgálatakor azEKG-n látható)

·               súlyos májrendellenességek,melynek tünetei az étvágytalanság, a bőr és a szemfehérje sárga elszíneződése(sárgaság), sötét színű vizelet, viszketés vagy hasi fájdalom, illetveérzékenység. (Lásd még „A Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható” c. pont)

·               súlyos izomsajgás vagy fájdalom,érzékenység, gyengeség vagy izomgörcsök (rabdomiolízis)

·               a kéz-vagy lábujjakban, amellkasban, illetve a hátban jelentkező fájdalom

·               túlérzékenység (allergiás reakció)

 

Egyéb,a fluorokinolonokhoz köthető reakciók, amelyek ezért a Levofloxacin-ratiopharm500 mg filmtablettánál is előfordulhatnak

·               mozgászavarok, ideértve a járásinehézséget is (extrapiramidális tünetek)

·               a kis vérerek allergiás gyulladása(túlérzékenység miatt kialakuló vaszkulitisz)

·               porfíriás rohamok a porfíriában(nagyon ritka anyagcsere betegség) szenvedő betegeknél

 

Bármilyen, bizonyosbaktériumokat elpusztító antibakteriális kezelés az emberi szervezetbennormális körülmények között található mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) egyensúlyánakzavarához is vezethet. Ennek megfelelően az egyéb baktériumok vagy gombák számaemelkedhet, ami bizonyos esetekben kezelést igényel.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       Hogyankell a Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejáratiidő (Felh.:) után ne szedje a Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtablettát.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Eza gyógyszer nem igényel különleges tárolás.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Továbbiinformációk

 

Mit tartalmaz aLevofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta?

·               A készítmény hatóanyaga (az azalkotórész, amely a gyógyszer hatását biztosítja) a levofloxacin, levofloxacin-hemihidrátformájában. 500 mg levofloxacin filmtablettánként.

 

·               Egyéb összetevők:

-                Tablettamag: kroszpovidon (Atípusú), hipromellóz, mikrokristályos cellulóz és

       nátrium-sztearil-fumarát.

-                Bevonat: hipromellóz, titán-dioxid(E 171), talkum, makrogol 8000, sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E172)

 

Milyena Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta készítmény külleme és mittartalmaz a csomagolás?

 

A Levofloxacin-ratiopharm500 mg filmtabletta rózsaszínű, hosszúkás,mindkét oldalán domború felületű, mindkétoldalán törővonallal ellátva.

A filmtabletta egyenlőadagokra osztható.

 

Átlátszó, színtelen PVC/alumínium buborékcsomagolásban,dobozban.

 

1, 2, 3, 5, 7, 10, 14, 16,28, 30, 50 és 200 db filmtabletta buborékcsomagolásbanés dobozban.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

ratiopharmGmbH

89079Ulm, Graf-Arco-Strasse 3.

Németország

 

Gyártók

Merkcle GmbH

89143 Blaubeuren,Ludwig-Merckle-Strasse 3.

Németország

 

Hoechst-Biotika spol. s.r.o.

03680 Martin, Sklabinská 30

Szlovákia

 

OGYI-T-21340/01      5x

OGYI-T-21340/02      7x

OGYI-T-21340/03      10x

OGYI-T-21340/04      14x

 

Ezta gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Bulgária                      Levofloxacin-ratiopharm500 mg филмиранитаблетки

 

Németország               Levofloxacin-ratiopharm 250 mg Filmtabletten

Levofloxacin-ratiopharm 500 mg Filmtabletten

 

Spanyolország             Levofloxacinoratio 500 mg comprimidos recubiertos con película EFG

 

Finnország                  Levofloxacinratiopharm  500 mg tabletti, kalvopäällysteinen

 

Magyarország              Levofloxacin-ratiopharm 500 mg filmtabletta

 

Olaszország                 Levofloxacina ratiopharm 250 mg compresserivestite con film

Levofloxacina ratiopharm 500 mg compresse rivestitecon film

 

Luxemburg                 Levofloxacin-ratiopharm 250 mg Filmtabletten

Levofloxacin-ratiopharm 500 mg Filmtabletten

 

Hollandia                    Levofloxacine ratiopharm 250 mg filmomhuldetabletten

Levofloxacine ratiopharm 500 mg filmomhuldetabletten

 

Portugália                    Levofloxacina ratiopharm (mindkéthatáserősség esetén)

 

Egyesült Királyság      Levofloxacin 250 mg film-coated tablets

Levofloxacin 500 mg film-coated tablets

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2012.február

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!