MONALUX 10MG FILMTABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Monalux10 mg filmtabletta

 

montelukaszt

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert azorvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmaslehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Monalux filmtabletta és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Monalux filmtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Monalux filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Monalux filmtablettát tárolni?

6.       További információk

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A MONALUX FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Monalux rágótabletta hatóanyaga a montelukaszt, ami egyleukotriénreceptor-antagonista. Ez a gyógyszer gátolja a tüdőben normálisan iselőforduló, leukotriénnek nevezett vegyületeket, amelyek légútak szűkületét ésa tüdők gyulladását okozzák, ami asztmás tünetek jelentkezéséhez vezet.

A leukotriének is felelősek az allergia tüneteiért. Aleukotriének gátlása csökkenti a szezonális allergia (másnéven szezonálisallergiás rinitisz vagy szénanátha) tüneteit.

 

A Monalux azoknak az asztmás betegeknek a kezelésérealkalmazható, akik nem megfelelően kezelhetők a már használtasztmagyógyszereikkel, és kiegészítő kezelésre van szükségük.

 

Asztmában és szénanáthában egyaránt szenvedő betegeknél a Monaluxa szezonális allergia tüneteinek kezelésére is alkalmazható.

 

A Monalux a fizikai terhelés által kiváltott asztma tüneteitis segít megelőzni.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA MONALUX FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Monaluxfilmtablettát

-         ha allergiás (túlérzékeny) a montelukasztra vagy a Monalux egyébösszetevőjére.

 

A Monaluxfokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Fontos, hogy a gyógyszert azorvos utasításainak megfelelően szedje, még akkor is, ha éppen nincsenektünetei, vagy ha asztmás rohama van.

 

A szájon át szedendő Monalux NEMalkalmas a hirtelen kialakuló légszomj kezelésére. Nem fog segíteni ebben ahelyzetben, és soha nem használható ilyen célra. Roham jelentkezése esetén azorvos utasításait pontosan kell követni. Nagyon fontos, hogy az ilyen rohamokkezeléséhez szükséges gyógyszert mindig könnyen elérhető helyen tartsa.

 

Ha a szokásosnál gyakrabban kellhasználnia a béta-agonista inhalátort (amit más néven bronchodilatátornak vagyrohamoldó inhalátornak hívnak), minél hamarabb forduljon orvoshoz.

 

A Monalux nem helyettesíthetiazokat a szteroid gyógyszereket (legyenek azok inhalációs vagy szájon átszedett gyógyszerek), amiket már használ.

 

Azok az aszpirin-érzékenyasztmában szenvedő betegek, akik Monalux-ot szednek, továbbra sem szedhetnekaszpirint vagy más, nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert.

 

Az asztma kezelésére használt gyógyszereket,köztük - beleértve a montelukasztot is - szedő betegek egy kis részénélmegfigyelték egy ritka betegség kialakulását, bár a montelukasztról nemmutatták ki, hogy ilyen betegséget okozna. Amennyiben a következő tünetekbármelyen kombinációját észleli, különösen, ha azok tartósan fennállnak, vagyrosszabbodnak, azonnal forduljanak orvoshoz:

-         influenza-szerű betegség,

-         fokozódó légszomj,

       a végtagok zsibbadása vagy érzéketlensége, és/vagy

       bőrkiütés.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis. Különösen fontos, hogy megemlítse az orvosnak, ha a következőket szedi:fenobarbitál vagy fenitoin (epilepszia kezelésére használják), vagy rifampicin(a tuberkulózis [gümőkór] és néhány más fertőzés kezelésére használják), mertezek csökkenthetik a Monalux hatásosságát.

 

A Monalux-ot más asztmagyógyszerrel együtt is használhatja.

 

A Monaluxegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A gyógyszert beveheti étkezésközben és attól függetlenül is.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség: Terhes vagy gyermekvállalást tervező nők,vagy akiknél felmerül a terhesség gyanúja, tanácsotkell kérni a kezelőorvosuktól, mielőtt elkezdik szedni a Monalux-ot.

 

Szoptatás: Nem ismert, hogy a montelukaszt bejut-e azemberi anyatejbe. Kérjen tanácsot a kezelőorvosától,, mielőtt elkezdi szedni a Monalux-ot,ha szoptat, vagy szoptatni szándékozik.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Monalux várhatóan nem befolyásolja az Öngépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit. A gyógyszerreadott reakció azonban egyénenként eltérő lehet. Bizonyos mellékhatások,melyeket a Monalux szedése kapcsán nagyon ritkán jelentettek, befolyásolhatjáknéhány beteg gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

 

Fontosinformációk a Monalux egyes összetevőiről

A Monalux laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosakorábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A MONALUX-OT?

 

A Monalux-ot mindigaz orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Monalux-ot –az orvos utasításának megfelelően – naponta egyszer, este, szájon át vegye be,étkezés közben vagy attól függetlenül.

 

Felnőttek és 15 évnél idősebb serdülőkorúak szokásosadagja egy 10 mg-os tabletta naponta.

 

Annak érdekében, hogy az asztmáját egyensúlyban lehessentartani, fontos, hogy a Monalux szedését addig folytassa, amíg a kezelőorvosazt előírta, akár vannak tünetei, akár nincsenek. A Monalux csak folyamatosszedés mellett alkalmas az asztma kezelésére.

 

A Monalux-ot nem szabad ugyanezt a hatóanyagot, azazmontelukasztot tartalmazó készítménnyel egyidejűleg szedni.

 

Gyermekek

A Monalux10 mg filmtabletta nem javasolt 15 évnél fiatalabb gyermekek számára.

 

Ha azelőírtnál több Monalux-ot vett be

Ha az előírtnál több Monalux tablettát vett be, azonnalforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

A legtöbb esetben nem jelentettek mellékhatást. Aleggyakrabban a következő mellékhatásokról számoltak be: szomjúság, álmosság,fejfájás, hiperaktivitás és hasi fájdalom.

 

Haelfelejtette bevenni a Monalux-ot

Ha elfelejtettbevenni egy tablettát, akkor folytassa a kezelést a szokásos időpontban akövetkező adaggal. Ne vegyen be helyette egy plusz tablettát, hanem folytassa akezelést a szokásos rend szerint, napi egyszer egy tablettával.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Monalux is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

A klinikai vizsgálatok során leggyakrabban jelentettmellékhatás a hasi fájdalom és a fejfájás volt. Ezek a mellékhatásokrendszerint enyhék voltak, és ugyanolyan gyakran fordultak elő azoknál abetegeknél, akiket a Monalux-szal kezeltek, mint azoknál, akik placebót (ez olyantabletta, ami nem tartalmaz hatóanyagot) kaptak..

 

Nagyonritkán (10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél), a következő mellékhatásokatjelentették felnőttek és/vagy gyermekek esetében:

Szívbetegségekés a szívvel kapcsolatos tünetek:

-       szabálytalan és/vagy erőteljes szívverés (palpitáció),

Vérképzőszervi ésnyirokrendszeri betegségek és tünetek:

-       fokozott vérzési hajlam

Idegrendszeri betegségek és tünetek:

-       szédülés, álmosság, zsibbadás, görcs,

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:

-       hasmenés, szájszárazság, emésztési zavar (diszpepszia),hányinger, hányás,

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei:

-       angioödéma (az arc-, az ajkak-, a nyelv- és/vagy a torok ödémás duzzanata,ami légzési és nyelési nehézséget okozhat), véraláfutások, csalánkiütések,viszketés, bőrkiütés. Életbevágóan fontos, hogy abbahagyja a montelukasztszedését, és azonnal orvoshoz kerüljön, ha az angioödéma tüneteit észleli.

 

 

 

A csont-izomrendszer és akötőszövet betegségei és tünetei:

       ízületi fájdalmak, izomfájdalmak, izomgörcsök,

Általános tünetek, azalkalmazás helyén fellépő reakciók:

       gyengeség, kimerültség, általános rossz közérzet, folyadékvisszatartásmiatt fellépő duzzanat,

Immunrendszeri betegségekés tünetek:

       túlérzékenységi reakciók, beleértve az anafilaxiát is(ami egy súlyos ésgyorsan kialakuló allergiás reakció), és máj eozinofil (ez egy bizonyosfehérvérsejt típus) infiltráció,

Máj- és epebetegségekilletve tünetek:

       emelkedett májenzim-szintek, májgyulladás,

Pszichiátriai kórképek:

       kóros álmok, köztük rémálmok, hallucináció, álmatlanság, ingerlékenység,nyugtalanság, izgatottság, beleértve az agresszív viselkedést is.

 

Az asztmás betegek montelukaszt-kezelése során nagyonritkán, egy Churg–Strauss-szindrómának nevezett betegség jelentkezésérőlszámoltak be. Ha a következő tünetek bármilyen kombinációját észleli,különösen, ha azok tartósan fennállnak, vagy rosszabbodnak, akkor azonnalforduljon orvoshoz: influenza-szerű tünetek, fokozódó légszomj, a végtagokzsibbadása vagy érzéketlensége, és/vagy bőrkiütés.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A MONALUX-OT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

A fénytőlvaló védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Lejárati idő

A csomagoláson feltüntetettlejárati idő után ne szedje a Monalux-ot. A lejárati idő a megadott hónaputolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Monalux

-        Akészítmény hatóanyaga a montelukaszt. Egy filmtabletta 10 mgmontelukasztot tartalmaz (montelukaszt-nátrium formájában).

-        Egyébösszetevők:

tablettamag:laktóz-monohidrát, cellulózpor, mikrokristályos cellulóz,kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát,

filmbevonat: hipromellóz,titán-dioxid (E171), talkum, propilénglikol, vörös vas-oxid (E172) és sárgavas-oxid (E172).

 

Milyen a Monalux készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

A filmtabletta barackszínű, kerek, mindkét oldalán enyhéndomború felületű, metszett élű filmtabletta.

 

A filmtablettabuborékcsomagolásban, dobozban.

7, 10, 14, 20,28, 30, 50, 56, 98, 100, 140 vagy 200 db-os filmtabletta dobozban..

 

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

Krka, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novomesto, Szlovénia

 

Gyártó:

Krka Polska Sp. z.o.o., Równoległa 5, Warszawa,Lengyelország

Krka, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novomesto, Szlovénia

 

OGYI-T-21635/05      28x   buborékcsomagolásban

OGYI-T-21635/06      30x   buborékcsomagolásban

 

 

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svédország

Montelukast Krka

Bulgária, Írország, Nagy-Brittania

Montelukast

Magyarország

Monalux

Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia

Monkasta

Németország

Montelukast TAD

Portugália

Montelucaste Krka

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. február 9.

 

 vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!