MEBUCAIN MINT 2/1MG SZOPOGATÓ TABL 20X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

cetilpiridinium-klorid, lidokain-hidroklorid

 

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, melyaz Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellettaz optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintőalkalmazása.

·      Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·      További információkért vagytanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·      Sürgősen forduljon orvosához, hatünetei 5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

·      Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.   Milyen típusú gyógyszer a MebucainMint szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.   Tudnivalók a Mebucain Mint szopogatótabletta alkalmazása előtt

3.   Hogyan kell alkalmazni a MebucainMint szopogató tablettát?

4.   Lehetséges mellékhatások

5.   Hogyan kell a Mebucain Mintszopogató tablettát tárolni?

6.   További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MEBUCAIN MINTSZOPOGATÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Mebucain Mint szopogató tabletta enyhíti atorokfájást, vagy az enyhe szájüregi fertőzések okozta fájdalmat. Emellettcsökkenti a fertőzést okozó kórokozók számát is.

Hatóanyagai szopogató tablettánként 2 mg cetilpiridinium-klorid(fertőtlenítőszer, mely elpusztítja a kórokozókat), és 1 mglidokain-hidroklorid (helyi érzéstelenítőszer a fájdalom enyhítésére).

A Mebucain Mint doboza 2 buborékcsomagolást tartalmaz,buborékcsomagolásonként 10 darab szopogató tablettával.

A Mebucain Mint szopogató tablettában lévőfertőtlenítőszer elpusztítja a szájban és torokban lévő kórokozókat, mígérzéstelenítő összetevője csökkenti a fájdalmat.

A Mebucain Mint a torokfájás és a szájüreg enyhefertőzéseinek helyi kezelésére alkalmazható készítmény.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A MEBUCAIN MINT SZOPOGATÓ TABLETTAALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza a Mebucain Mint szopogató tablettát

·        ha allergiás (túlérzékeny) a cetilpiridinium-kloridra,a lidokain-hidrokloridra vagy a Mebucain Mint szopogató tabletta egyébösszetevőjére (ezek felsorolását lejjebb, a 6. pontban találja „Továbbiinformációk”).

·        amennyiben torokfájása és lázatöbb mint 5 napja tart, a Mebucain Mint szopogató tabletta alkalmazása előttkeresse fel kezelőorvosát.

·        amennyiben torokfájásához magasláz, szédülés, hányás társul, a Mebucain Mint szopogató tabletta alkalmazásaelőtt keresse fel kezelőorvosát.

 

A Mebucain Mint szopogató tabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

·        Hat évesnél fiatalabb gyermekekneknem adható.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A gyógyszerkölcsönhatások tisztázására vizsgálatokatnem végeztek. A rendelkezésre álló ismeretek szerint a lidokain kölcsönhatásbaléphet más egyidejűleg alkalmazott - pl. szívritmuszavar kezelésére szedett - gyógyszerekkel.Azonban a Mebucain Mint esetében gyógyszerkölcsönhatás kialakulása nem várható,mivel a lidokain csak igen kis mennyiségben és a szájban helyileg kerülalkalmazásra.

Következtetésképpen a Mebucain Mint-tel kezeltszemélyek esetén a gyógyszerkölcsönhatás kialakulásának lehetséges kockázatajelentéktelen, mert a szopogató tabletta felszívódása a szájnyálkahártyántörténő alkalmazás után minimális és vérszint általában nem mérhető.

 

A Mebucain Mint szopogató tabletta egyidejűalkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Mebucain Mint szopogató tablettát ne alkalmazzaétkezés közben, vagy közvetlenül étkezés előtt.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni,beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne használja a Mebucain Mint szopogató tablettát, haÖn terhes, vagy szoptat, kivéve ha kezelőorvosa tudja, hogy Ön terhes, vagyszoptat, és kifejezetten szükségesnek tartja a készítmény használatát.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre

A Mebucain Mint szopogató tabletta nem befolyásolja agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

Fontos információk a Mebucain Mint szopogató tablettaegyes összetevőiről

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztetteÖnt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MEBUCAIN MINTSZOPOGATÓ TABLETTÁT?

 

Hagyja a szopogató tablettát lassan feloldódni aszájában. A szopogató tablettát sem megrágni, sem lenyelni nem szabad. Neszedje a szopogató tablettát étkezés közben, vagy közvetlenül étkezés előtt.

 

Alkalmazása felnőtteknél és 12 évesnél idősebbgyermekeknél: A fájdalomtól függően1-3 óránként egy szopogató tabletta. Naponta legfeljebb hat szopogató tablettátlehet bevenni.

 

Alkalmazása 6-12 éves gyermekeknél: A fájdalomtól függően 3-4 óránként egy szopogatótabletta. Naponta legfeljebb három szopogató tablettát lehet bevenni.

 

Alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél: Hatévesnél fiatalabb gyermekeknek a Mebucain Mintszopogató tabletta nem adható.

 

Ha az előírtnál több Mebucain Mint szopogató tablettátalkalmazott

Nagy mennyiségű Mebucain Mint szopogatótabletta véletlen bevétele esetén azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

A cetilpiridinium-klorid nagy adagban történővéletlenszerű bevétele hányingert és hányást okozhat. Ilyen esetben tej, vagyvízben felvert tojásfehérje itatása javasolt, alkohol tartalmú folyadékot nemszabad alkalmazni, mert az fokozza a felszívódást. Nem valószínű, hogy atabletta csekély lidokain tartalma túladagoláskor bármely nemkívánatos hatástidézne elő. Kisgyermekekben azonban a lidokain túladagolása görcsöket válthatki.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Mebucain Mint szopogatótablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, aminteszébe jut, majd, ha szükséges, folytassa a kezelést négy órán belül (vagyahogyan azt kezelőorvosa előírta Önnek). Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyottszopogató tabletta pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Mebucain Mint szopogatótabletta alkalmazását

A készítményt a panaszok fennállása esetén 1-3óránként kell alkalmazni. A legmagasabb napi adagot is figyelembe vévelegfeljebb 5 egymást követő napon keresztül alkalmazható.

A készítmény szedése bármikor abbahagyható, depanaszai visszatérhetnek.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Mebucain Mintszopogató tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

·        Ritka (10 000 betegből1-10 esetben fordul elő): Egyesesetekben enyhe, helyi, átmeneti kellemetlen érzés, irritáció jelentkezhet aszájüregben vagy a torokban, vagy enyhe émelygés alakulhat ki. Érzéscsökkenés alakulhatki a száj- és garatnyálkahártyán.

·        Ritka (10 000 betegből1-10 esetben fordul elő): Ritkánallergiás reakciók, pl. bőrkiütések mutatkozhatnak. Ilyenkor azonnal hagyjaabba a Mebucain Mint szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

5.       HOGYAN KELL A MEBUCAIN MINT SZOPOGATÓTABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:)után ne alkalmazza a Mebucain Mint szopogató tablettát. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Mebucain Mint szopogató tabletta

-        A készítmény hatóanyagai: cetilpiridinium-klorid:1-hexadecylpiridin-klorid-monohidrát: 2 mg szopogató tablettánként. Lidokain-hidroklorid,2-diethilaminoaceto-2’6-xilidid-hidroklorid: 1 mg szopogató tablettánként.

-        Egyéb összetevők: borsosmentaolaj,levomentol, aceszulfám-kálium, kukoricakeményítő, citromsav-monohidrát, makrogol6000, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát, szorbit.

 

Milyen a Mebucain Mint készítmény külleme és mittartalmaz a csomagolás

Szopogató tabletta: fehér, négyszög alakú, laposfelületű, metszett élű, mentol illatú és ízű tabletta.

 

20 db illetve 30 db préselt szopogató tablettaPVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Novartis Hungária Kft. (Consumer Health részlege)

1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47., Magyarország

 

A gyártó

Novartis Hungária Kft.

1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47., Magyarország

 

OGYI-T-9879/02           (20 db)

OGYI-T-9879/03           (30db)

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2010. december26.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!