MOMETASON SANDOZ 50MCG/AD ORRSPR 1X18G

Nasonex 0,05% orrspray

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Mometason Sandoz 50 mikrogramm/adag szuszpenziósorrspray

mometazon-furoát

 

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-            Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra akésőbbiekben is szüksége lehet.

-            További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-            Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-            Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

 

A betegtájékoztatótartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Mometason Sandoz 50mikrogramm/adag szuszpenziós orrspray

(a továbbiakban Mometason Sandoz orrspray) és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Mometason Sandoz orrspray alkalmazásaelőtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Mometason Sandoz orrspray-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Mometason Sandoz orrspray-ttárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Mometason Sandozorrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Mometason Sandoz orrspray mometazon-furoátottartalmaz, ami a kortikoszteroidoknak nevezett gyógyszerek csoportjábatartozik. Ezeket nem szabad összetéveszteni az „anabolikus” szteroidokkal,amikkel egyes sportolók doppingolnak, és amiket tabletták vagy injekciókformájában alkalmaznak.

 

Ez a gyógyszert olyan allergiásorrnyálkahártya-gyulladással járó tünetek enyhítésére alkalmazható, amit afüvek vagy fák virágpora (ez az év bizonyos szakában jelentkező, azaz szezonálisrinitisz, más néven szénanátha) vagy például állatokkal, házipor atkákkal vagypenészgombákkal szembeni túlérzékenység (egész éven át tartó, azaz perenniálisallergiás rinitisz) okoz.

A kis mennyiségben az orrbapermetezett hatóanyag segíthet csökkenteni a gyulladást, a tüsszögést, aviszketést és az orrdugulást vagy orrfolyást.

 

Allergiás rinitisz esetén a MometasonSandoz orrspray felnőtteknél és 6 évet betöltött gyermekeknél alkalmazható.

 

Ez a gyógyszert a 18 évetbetöltött felnőtteknél orrpolipok (kis kinövések az orrüregben) tünetikezelésére is alkalmazható.

A gyulladás csökkentése révénaz orrpolipok fokozatos elsorvadását váltja ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.       Tudnivalók a Mometason Sandoz orrsprayalkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza MometasonSandoz orrspray-t, ha Ön:

-            allergiás a mometazon‑furoátra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére.

-            orrüregi fertőzésben szenved. Az orrspray alkalmazásának elkezdésévelmeg kell várnia a fertőzés megszűnését.

-            ha a közelmúltban orrüregi műtétet végeztek Önnél vagy orrsérülése volt.Az orrspray alkalmazásának elkezdésével meg kell várnia a teljes gyógyulást.

 

Figyelmeztetések ésóvintézkedések

A Mometason Sandoz orrsprayalkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben:

-            tuberkulózisa (TBC-je) van vagy volt;

-            szemet érintő herpes simplex vírusfertőzése van;

-            bármely típusú egyéb fertőzése van;

-            akár szájon át, akár injekcióban egyéb kortikoszteroid tartalmú gyógyszerthasznál;

-            cisztás fibrózisban szenved.

 

A gyógyszer alkalmazásamellett ne kerüljön kapcsolatba olyan emberrel, aki kanyarós vagy bárányhimlős.Szólnia kell kezelőorvosának, ha ilyen betegségben szenvedő emberrelérintkezett.

 

Ennek az orrspray-nek azalkalmazása a doppingvizsgálatok során pozitív eredményt okozhat.

 

Gyermekek és serdülők

Az orron át alkalmazottszteroidok nagy adagban, hosszú ideig történő használata lassíthatja agyermekek növekedését. Kezelőorvosa a kezelés alatt rendszeresen ellenőrizhetigyermeke testmagasságát, és ha bármilyen ilyen hatást észlel, csökkenti azadagot.

 

Egyéb gyógyszerek és Mometason Sandoz orrspray

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott,valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Ha allergia miatt máskortikoszteroid tartalmú gyógyszereket szed szájon át vagy kap injekcióban,kezelőorvosa a Mometason Sandoz orrspray-kezelés kezdetekor annak abbahagyásátjavasolhatja.

A szájon át szedett vagyinjekcióban alkalmazott kortikoszteroidok abbahagyásakor néhány beteg mellékhatásokat,például ízületi vagy izomfájdalmat, gyengeséget vagy depressziót észlelhet. Ha ilyettapasztal, tájékoztassa kezelőorvosát, aki dönteni fog az orrspray továbbialkalmazásáról. Az is előfordulhat, hogy újabb allergiás jelenségeket észlel,például viszketést, könnyezést vagy piros, viszkető foltokat a bőrön. Ha Önnél ilyentünetek jelentkeznek, és aggódik miattuk, keresse fel kezelőorvosát.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Ha gyermeket vár, nem szabadezt a gyógyszert alkalmaznia, kivéve, ha kezelőorvosa tanácsolja. A gyógyszeralkalmazása alatt nem szabad szoptatni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy azorrspray befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Mometason Sandoz orrspray benzalkónium-kloridottartalmaz

Eza gyógyszerkészítmény benzalkónium‑klorid tartósítószerttartalmaz, ami irritáló hatású lehet, és bőrreakciókat válthat ki. Hosszabbideig történő alkalmazás esetén a benzalkónium-klorid az orrnyálkahártya duzzanatátokozhatja.

 

 

3.       Hogyan kell alkalmazni a Mometason Sandozorrspray-t?

 

A Mometason Sandoz orrspraykizárólag az orrba fújva használható.

 

A gyógyszert mindig akezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztosaz adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nealkalmazzon nagyobb adagot, vagy ne használja a spray-t gyakrabban, illetve hosszabbideig annál, mint amit a kezelőorvosa mondott Önnek.

 

Szénanátha ésperenniális rinitisz:

 

A készítmény ajánlottadagja orrnyílásonként 2 befújás naponta egyszer. Ha a tünetek enyhülnek, kezelőorvosaazt tanácsolhatja, hogy orrnyílásonként csak 1 befújást alkalmazzon napontaegyszer.

 

Ha nem lesz jobban, keressefel kezelőorvosát, aki azt mondhatja, az adagot a maximális mennyiségre,naponta egyszer orrnyílásonként 4 befújásra növelje. Amint a tünetek enyhülnek,kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy az adagot naponta egyszer orrnyílásonként2 befújásra csökkentse.

 

Alkalmazása gyermekeknélés serdülőknél

12 évnél idősebb gyermekek

A készítmény ajánlott adagja orrnyílásonként2 befújás naponta egyszer. Ha a tünetek enyhülnek, kezelőorvosa azttanácsolhatja, hogy naponta egyszer orrnyílásonként csak 1 befújástalkalmazzon.

 

6 – 11 éves gyermekek

A készítmény ajánlottadagja orrnyílásonként 1 befújás naponta egyszer.

 

Súlyos szénanátha

Ha nagyon szenved aszénanáthától, kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy kezdje el alkalmazni aMometason Sandoz orrspray-t a pollenszezon előtt 2 – 4 héttel, mivel ez segítmegelőzni a szénanátha tüneteinek kialakulását. Kezelőorvosa ajánlhatja azt,hogy ezen gyógyszer mellett más kezelést is alkalmazzon, különösen akkor, ha viszketvagy begyullad a szeme. A pollenszezon végével a szénanátha tünetei is enyhülnek,és lehet, hogy nem lesz szükség további kezelésre.

 

Orrpolipok

 

A szokásos kezdő adagorrnyílásonként 2 befújás naponta egyszer.

 

Ha a tünetek 5 – 6 hét után semenyhülnek, az adagot orrnyílásonként naponta 2x 2 befújásra lehet emelni. Haa tünetek enyhültek, kezelőorvosa csökkentheti az adagot. Ha tünetei napontakétszeri alkalmazás mellett 5 – 6 hét után sem enyhülnek, más kezelésilehetőség érdekében keresse fel kezelőorvosát.

 

Orrspray használatravaló előkészítése

 

A Mometason Sandoz orrspray-nvan egy porvédő kupak, ami védi és tisztán tartja az orrpumpát.

A spray használata előttvegye le, majd a használat után helyezze vissza.

Ha az orrspray-t első ízbenhasználja, elő kell készítenie a tartályt úgy, hogy az orrpumpát 10x megnyomja,egészen addig, amíg egyenletes permet nem képződik.

 

1.   Jól rázza fel a tartályt.

2.   Mutató- és középső ujjával fogjaközre az orrpumpát, illetve a hüvelykujjával alulról támassza meg a tartályt(1. ábra)

3.   Irányítsa az orrpumpát magától elfelé,majd nyomja le az ujjával, így pumpálva ki a permetet (1. ábra)

 

1. ábra

 

 

Ha 14 napja vagy ennél hosszabbideje nem használta a spray-t, újra használatra kész állapotba kell hoznia atartályt, az orrpumpát 2x megnyomva, amíg egyenletes permet nem képződik.

 

Az ajánlott adag, azaznaponta egyszer orrnyílásonként 2 befújás mellett ez a gyógyszerkészítmény 30 napra(120 befújásra) vagy 35 napra (140 befújásra) elegendő adagot biztosít.

 

Hogyan használja azorrspray-t

 

1.   Jól rázza fel a tartályt, éstávolítsa el a porvédő kupakot. (2. ábra)

2. ábra

 

 

2.   Gyengéden fújja ki az orrát.

3.   Zárja el az egyik orrlyukat, és helyezzebe az orrpumpát a másik orrlyukába.

4.   Döntse kissé előre a fejét atartályt függőlegesen tartva.

5.   Kezdjen el óvatosan vagy lassan azorrán keresztül lélegezni, és miközben levegőt vesz, az ujjaival EGYSZER lenyomvaaz orrpumpát spricceljen finom permetet az orrába (3. ábra).

 

3. ábra

 

 

6.   Száján át lélegezzen ki. Ismételjemeg az 5. lépést ugyanannál az orrlyuknál egy második befújással.

7.   Vegye ki az orrpumpát azorrlyukából és a száján át lélegezzen ki.

8.   Ismételje meg a 3 – 7. lépést amásik orrlyukkal is.

 

A spray használata után óvatosantörölje meg az orrpumpát tiszta zsebkendővel és helyezze rá vissza a porvédő kupakot.

 

Az orrspray tisztítása

Fontos, hogy rendszeresentisztítsa az orrspray-t, ellenkező esetben nem fog megfelelően működni. Vegyele a porvédő kupakot, és óvatosan húzza le az orrpumpát. Mossa el az orrpumpátés a védőkupakot meleg vízben, majd folyó vízzel öblítse át. Meleg helyenszárítsa meg. Nyomja vissza az orrpumpát a tartályra, és helyezze rá vissza avédőkupakot. A tisztítást követő első alkalmazás előtt a pumpát 2x megnyomva aspray-t újra használatra kész állapotba kell hozni.

 

Haaz előírtnál több Mometason Sandoz orrspray-t alkalmazott

Fontos,hogy ebben a betegtájékoztatóban leírtak szerint vagy a kezelőorvos előírásánakmegfelelően alkalmazza az adagokat. A megadottnál több vagy kevesebb mennyiség,illetve gyakoriság alkalmazása esetén tünetei súlyosbodhatnak.

 

Szóljonkezelőorvosának, ha véletlenül a szükségesnél többet alkalmazott.

 

Hahosszú ideig vagy nagy adagokban alkalmaz szteroidokat, azok Önnél ritkánbizonyos hormonok szintjét megváltoztathatják. Gyermekeknél érintheti anövekedést és a fejlődést.

 

Haelfelejtette alkalmazni a Mometason Sandoz orrspray-t

Haelfelejtette a megfelelő időben alkalmazni az orrsprayt, amint eszébe jut,pótolja, majd térjen vissza a szokásos adagoláshoz.

Nealkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Haidő előtt abbahagyja a Mometason Sandoz orrspray alkalmazását

Néhánybetegnél ez a gyógyszer az első adag alkalmazása után 12 órával elkezdienyhíteni a tüneteket; mindazonáltal lehet, hogy a kezelés kedvező hatásateljes mértékben csak két nap után jelentkezik. Nagyon fontos, hogy az orrspray-trendszeresen használja. Még ha jobban érzi is magát, ne hagyja abba a kezelést,kivéve, ha azt kezelőorvosa mondja.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

HAGYJA abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal kérjen orvosisegítséget, ha az alábbiak közül bármelyik érinti Önt, ugyanis ezek ritka,de súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek:

-            légzési vagy nyelési nehézség

-            az arc-, az ajak-, a nyelv- vagy a torok vizenyős duzzanata

 

Akezelés során az alábbi mellékhatások is előfordulhatnak:

Gyakorimellékhatások (10 betegből legfeljebb egyet érinthetnek):

-            fejfájás

-            orrvérzés

-            orr- vagy torokfájás

 

Ritkamellékhatások (1000 betegből legfeljebb egyet érinthetnek):

-            azonnali túlérzékenységi (allergiás) reakciók.

 

Nagyonritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb egyet érinthetnek):

-            a szemnyomás emelkedése (zöldhályog, azaz glaukóma), ami látászavarokatokozhat, valamint a két orrlyukat elválasztó orrsövény károsodása

-            az íz- és szagérzékelés megváltozása

 

Továbbimellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

Akortikoszteroidos orrspray-k hosszú ideig, nagy adagban használva gyermekeknél anövekedés sebességének csökkenését okozhatják. Gyermekének testmagasságát rendszeresenellenőrizhetik.

 

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

 

 

 

5.      Hogyan kell a MometasonSandoz orrspray-t tárolni?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh:) után ne alkalmazzaa gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Nem fagyasztható!

Felbontás után 2 hónapighasználható.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjona szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mittegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik akörnyezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolástartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Mometason Sandoz orrspray

-            A készítmény hatóanyaga a mometazon‑furoát. Egy, a pumpalenyomásakor távozó kimért adag 50 mikrogramm mometazon-furoátot tartalmaz(mometazon-furoát monohidrát formájában).

-            Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz és karmellóz-nátrium, glicerin,citromsav-monohidrát, nátrium-citrát-dihidrát, poliszorbát 80,benzalkónium-klorid, tisztított víz.

 

Milyena Mometason Sandoz orrspray készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér színű homogén szuszpenziós orrspray fehér adagoló pumpávallezárt műanyag tartályban, dobozban.

1 tartály (ami 60 leadottadagnak megfelelő mennyiségű), 10,0 gramm szuszpenziós orrsprayt tartalmaz.

1 tartály 17,0 g szuszpenziós orrspray-t tartalmaz,ami 120 leadott adagnak felel meg.

1 tartály 18,0 g szuszpenziós orrspray-t tartalmaz,ami 140 leadott adagnak felel meg.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

Sandoz Hungária Kft., 1114Budapest, Bartók Béla út 43-47.

 

Gyártó:

Lek Pharmaceuticals d.d.,Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Szlovénia

 

Lek Pharmaceuticals d.d.,Trimlini 2D, 9220 Lendava, Szlovénia

 

S.C. Sandoz, S.R.L., Str.Livezeni nr. 7A, RO-540472 Targu-Mures, Románia

 

OGYI-T-22340/01            1x17 g/120 leadott adag

OGYI-T-22340/02            1x18 g/140 leadott adag

OGYI-T-22340/03            1x10g/60 leadott adag

 

Ezt a gyógyszert azEurópai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Hollandia

Mometasonfuroaat Sandoz 50 microgram/dosis, neusspray, suspensie

Belgium

Mometasone Sandoz 50 mcg/dosis neusspray, suspensie

Csehország

Mommox 0,05mg/dávku

Dánia

Mometasone Sandoz

Észtország

Nasometin

Finnország

Mometasone furoate Sandoz 50 mikrog/annos nenäsumute, suspension

Franciaország

MOMETASONE Sandoz 50 microgrammes/dose, suspension pour pulvérisation nasale

Németország

Mometason HEXAL 50 Mikrogramm /Sprühstoss Nasenspray, Suspension

 

Görögország

Mometasone Furoate/sandoz

Magyarország

Mometason Sandoz 50 mikrogramm/adag szuszpenziós orrspray

Olaszország

MOMETASONE FUROATO SANDOZ

50 microgrammi/erogazione

Spray nasale

Luxemburg

Mometason Sandoz 50 mcg/dose spray nasale

Norvégia

Mometasone Sandoz

Lengyelország

Nasometin

Portugália

Mometasona Sandoz

Románia

Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doza, spray nazal, suspensie

Szlovákia

Mometasone Sandoz 50 mikrogramov

Szlovénia

FUMOMO 50 mikrogramov/vpih pršilo za nos, suspenzija

Spanyolország

Mometasona Sandoz 50 mcg/dosis suspensión para nebulización nasal

Svédország

Mometasone Sandoz

Nagy-Britannia

Mometasone Furoate 50micrograms/dose, nasal spray, suspension

PL 04416/1236

 

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2013.február

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!