FURON 10 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ 50X

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FURON 10MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Furon 10 mg/ml oldatos injekció vízhajtó (diuretikus) készítmény.

A Furon 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása akkor javasolt, ha a furoszemidszájon át történő alkalmazásával nem érhető el megfelelő vizeletmennyiség, vagyha nincs lehetőség a szájon át történő kezelésre.
A Furon 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása a következő esetekben javasolt:
- a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma) és/vagy a szív- vagymájbetegségekből eredő hasűri folyadékgyülem (aszcitesz) esetén,
- vesebetegség következtében a szövetekben kialakuló vizenyőben (ödéma),
- égési sérülések következtében a szövetekben kialakuló vizenyő (ödéma) esetén,
- a tüdőszövetekben kialakuló vizenyőben (tüdőödéma) (pl. hirtelen fellépőszívizomgyengeség esetén (akut szívelégtelenség)),
- az agyszövetekben kialakuló vizenyő (agyödéma) kiegészítő kezelésére,
- a terhesség alatt fellépő komplikációkból (gesztózis) adódó csökkent vizeletkiválasztás (oliguria) esetén, amennyiben szükséges a térfogathiányos állapotmegszüntetését követően (ödéma és/vagy magas vérnyomás gesztózis esetébenönmagában nem jelenti a kezelés szükségességét!).
- súlyos vérnyomáskiugrás (hipertenzív krízis) esetén más kezelési eljárásmellett.

2. TUDNIVALÓK A FURON 10 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Furon 10 mg/ml oldatos injekciót:
- ha allergiás (túlérzékeny) a furoszemidre vagy a Furon 10 mg/ml oldatosinjekció bármely egyéb összetevőjére vagy a szulfonamidokra.
- vizelési képtelenséggel (anúria) együtt járó veseelégtelenség esetén.
- májelégtelenségből adódó eszméletzavar (májkóma és a májkómát megelőzőállapot) esetén.
- súlyos káliumhiányos állapotban (hipokalémia).
- súlyos nátriumhiányos állapotban (hiponatrémia).
- kórosan csökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia) vagy kiszáradás(dehidráció) esetén.
- digitálisz túladagolás esetén.
- vese-, vagy májkárosodást okozó anyagokkal való mérgezés esetén.
- szoptatás alatt (lásd "A Furon 10 mg/ml oldatos injekció fokozottelővigyázatossággal alkalmazható " c. pont).

A Furon 10 mg/ml oldatos injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- jelentősen alacsony vérnyomás esetén (hipotónia).
- már meglévő vagy eddig lappangó cukorbetegség (manifeszt vagy látensdiabétesz mellitusz) esetében; a vércukorszint rendszeres ellenőrzéseszükséges.
- köszvény esetén; a vérben levő húgysav rendszeres ellenőrzése szükséges.
- vizeletürítési nehézségek esetén (pl. prosztata megnagyobbodásban, avizeletürítés akadálya miatt kialakuló vesemedence tágulatban,húgycsőszűkületben).
- a vér rendellenesen csökkent fehérjetartalma esetén (hipoproteinémia), pl.nefrózis szindrómában (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar és vízfelhalmozódás)(óvatos adagolás szükséges).
- májzsugor és egyidejű csökkent veseműködés esetén.
- az agyi erek (cerebrovaszkuláris keringési zavarok) vagy a szívkoszorúerek(koronária megbetegedés) keringési zavara esetén, mivel az ilyen betegekszámára a nagymértékű vérnyomásesés komoly veszélyt jelent.
- hallászavar esetében.
- hasnyálmirigy-gyulladásban.
- az úgynevezett lupusz eritematózusznak nevezett autoimmun betegségben, melygyakran jár bőrjelenségekkel.
- időskorban.
Húgyhólyag-ürítési zavarokban (pl. prosztata-megnagyobbodás) a Furon 10 mg/mloldatos injekció csak a szabad vizeletelvezetés biztosítása mellettalkalmazható, mivel a hirtelen felgyülemlő vizeletmennyiségvizelet-visszatartást okozhat, ami a húgyhólyag feszüléséhez vezethet.
Gyermekek
- Koraszülöttek esetében különösen gondos ellenőrzés szükséges avesemeszesedés vagy vesekövek kialakulásának veszélye miatt; a megfigyeléseszközei: vesefunkció ellenőrzés, a vese ultrahangos vizsgálata.
- Légzési végveszélyben szenvedő koraszülöttek esetében a Furon 10 mg/mloldatos injekcióval végzett vízhajtó kezelés az első élethetekben fokozhatjaannak a veszélyét, hogy a születés előtt egy a tüdőkeringést megkerülő verőérnem záródik a születést követően (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).
- Sárgaságban szenvedő gyermekek esetében fokozott orvosi ellenőrzés szükségesa Furon 10 mg /ml oldatos injekció alkalmazásakor.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is.
A Furon 10 mg/ml oldatos injekció hatását egyidejű alkalmazás esetén akövetkező gyógyszerek, ill. készítménycsoportok befolyásolhatják.

- A glükokortikoidok ("kortizon"), karbenoxolon vagy hashajtókfokozott káliumvesztéshez vezethetnek.
- A gyulladásgátló szerek (nem szteroid gyulladásgátlók, pl. indometacin ésacetilszalicilsav) gyengíthetik a Furon 10 mg/ml oldatos injekció hatását. Ha aFuron 10 mg/ml oldatos injekcióval történő kezelés alatt a vérmennyiség kórosancsökken (hipovolémia), vagy kiszáradás (dehidráció) lép fel, a nem szteroidgyulladásgátlók egyidejű alkalmazása akut veseelégtelenséget válthat ki.
- Probenecid (köszvény kezelésére szolgáló szer), metotrexát (reuma kezeléséreés az immunrendszer elnyomásáért felelős gyógyszer) és más gyógyszerek, amelyeka furoszemidhez hasonlóan a vesében választódnak ki, csökkenhetik a Furon 10mg/ml oldatos injekció hatását.
- Fenitoin (görcsrohamok elleni és a fájdalom bizonyos formáinak kezeléséreszolgáló gyógyszer) egyidejű alkalmazása esetén a Furon 10 mg/ml oldatosinjekció hatásának csökkenéséről számoltak be.
- Mivel a szukralfát (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszer) csökkenti aFuron 10 mg/ml oldatos injekció felszívódását és így gyengíti annak hatását, akét gyógyszer beadása között javasolt legalább 2 óra szünetet tartani.
A következő gyógyszerek és készítménycsoportok hatását befolyásolhatja azegyidejű
Furon 10 mg/ml oldatos injekcióval történő kezelés:

- Bizonyos szívgyógyszerekkel (glikozidok) való egyidejű kezeléskor figyelnikell arra, hogy a Furon 10 mg/ml oldatos injekcióval történő terápia alattkialakuló kálium- vagy magnéziumhiányos állapot következtében a szívizomérzékenysége fokozódik a szívglikozidokkal szemben. Az elektrolit-háztartászavarának jelenlétében megnövekszik a szívritmuszavarok veszélye (súlyos kamraiaritmia), ha egyidejűleg bizonyos EKG változást eredményező szereketalkalmaznak (pl. terfenadin allergia-ellenes készítmény, egyes szívritmuszavarkezelésére szolgáló gyógyszerek (I. és III. osztályú antiaritmikumok)).
- A nagy dózisban adott szalicilátok (fájdalomcsillapítók) mellékhatásaierősödhetnek a Furon 10 mg/ml oldatos injekció egyidejű alkalmazása esetén.
- A Furon 10 mg/ml oldatos injekció fokozhatja a vesekárosító (nefrotoxikus)antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, cefalosporin, polimixinek) hatását.
- Az aminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és máshalláskárosodást előidéző gyógyszerek halláskárosító hatása (ototoxicitás) aFuron 10 mg/ml oldatos injekció egyidejű adásakor megnövekedhet. A fellépőhallászavarok nem visszafordíthatók, ezért a fent említett gyógyszerek együttesalkalmazását kerülni kell.
- Ciszplatin (rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére szolgálókészítmény) és Furon 10 mg/ml oldatos injekció egyidejű alkalmazásakor számolnikell a halláskárosodás lehetőségével. Mivel a ciszplatin vesekárosító hatását(nefrotoxicitás) a Furon 10 mg/ml oldatos injekció erősítheti, a készítményt különöselővigyázatossággal kell alkalmazni.
- Furon 10 mg/ml oldatos injekció és lítium (bizonyos típusú depressziókkezelésére szolgáló készítmény) egyidejű alkalmazása esetén a lítium szív- ésidegkárosító (kardio- és neurotoxikus) hatása erősödhet. Ezért javasolt a kétgyógyszer egyidejű alkalmazásakor a vér lítium szintjének gondos ellenőrzése.
- A Furon 10 mg/ml oldatos injekció erősítheti egyéb vérnyomáscsökkentőgyógyszerek hatását. ACE-gátlókkal való kombináció esetén, amennyiben azACE-gátlókat először alkalmazták vagy először adták nagy dózisban, akár asokkig fokozódó masszív vérnyomásesést és a vesefunkció romlását (egyesesetekben akut veseelégtelenséget) figyeltek meg. Ezért ha van rá lehetőség, azACE-gátlóval való kezelés megkezdése vagy az ACE-gátló adag növelése előtt aFuron 10 mg/ml oldatos injekcióval történő kezelést átmenetileg fel kellfüggeszteni, vagy a furoszemid adagot legalább 3 napon keresztül csökkentenikell.
- A Furon 10 mg/ml oldatos injekció csökkentheti a probenecid, metotrexát, ésmás gyógyszerek vesén keresztül történő kiválasztását, amelyek a furoszemidhezhasonlóan jelentős vesén keresztül történő kiválasztáson mennek keresztül. Nagydózisú kezelés a vérben megemelkedett hatóanyagszintet és a mellékhatásokkockázatának fokozódását eredményezheti a gyógyszerek együttadásakor.
- A teofillin (asztma elleni készítmény) vagy kuráre-típusú készítmények(izomlazítók) hatását a Furon 10 mg/ml oldatos injekció erősítheti.
A furoszemid az alábbi esetekben csökkenti más gyógyszerek hatását
- A vércukorcsökkentő (antidiabetikumok) vagy vérnyomásnövelő szerek(presszor aminok, pl. adrenalin, noradrenalin) hatását a Furon 10 mg/ml oldatosinjekció egyidejű alkalmazása csökkentheti.
Egyéb kölcsönhatások
Egyedi esetekben, amikor a Furon 10 mg/ml oldatos injekció intravénásbeadását követően 24 órán belül klorálhidrátot is bevesz a beteg, a következőtünetek jelentkezhetnek: forróságérzet, verejtékezés, nyugtalanság, hányinger,továbbá vérnyomás- és szívfrekvencia növekedés (tahikardia). Ezért a Furon 10mg/ml oldatos injekció és a klorálhidrát egyidejű alkalmazását kerülni kell.

A Furon 10 mg/ml oldatos injekció egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagyitalokkal
Az édesgyökér és a Furon 10 mg/ml oldatos injekció kombinációja fokozottkáliumveszteséget okozhat.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
Terhesség alatt a Furon 10 mg/ml oldatos injekció kizárólag szigorúan indokoltesetben alkalmazható, mivel a furoszemid hatóanyag átjut a méhlepényen.
Szoptatás
A furoszemid kiválasztódik az anyatejbe és gátolja a tejelválasztást.Szoptatás alatt a Furon 10 mg/ml oldatos injekcióval történő kezelés nemjavasolt. Amennyiben ez mégis szükséges, a szoptatást fel kell függeszteni(lásd "Ne alkalmazza a Furon 10 mg/ml oldatos injekciót" pont).

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A gyógyszer korlátozhatja a gépjárművezetéshez, a gépek kezeléséhezszükséges képességeket. Ez a hatás sokkal kifejezettebb a kezelés kezdetekor,dózisemeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohol együttesfogyasztásakor.
Egyéb információk
A Furon 10 mg/ml oldatos injekcióval történő hosszabb ideig tartó kezelésalatt bizonyos véreredmények, különösen a kálium, nátrium, kalcium, bikarbonát,kreatinin, vizelet és húgysav, valamint a vércukor rendszeres ellenőrzéseszükséges.
Különösen szigorú ellenőrzésre van szükség, ha fokozottan fennáll azelektrolit-háztartási zavar kialakulásának veszélye, vagy nagy mennyiségűfolyadékveszteség következett be (pl. hányás, hasmenés vagy fokozottverejtékezés következtében). A kórosan lecsökkent keringő vérmennyiséget(hipovolémia) vagy a kiszáradást (dehidráció), csakúgy, mint a jelentőselektrolit-háztartási zavarokat, illetve a sav-bázis háztartás zavaraitkorrigálni kell. Ez a Furon 10 mg/ml oldatos injekcióval történő kezelésátmeneti leállítását igényelheti.
A fokozott vizelet kiválasztás következtében fellépő súlyvesztés a vizeletkiválasztás mértékétől függetlenül nem haladhatja meg az 1testtömeg-kilogramm/nap értéket.
Nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében (lásd fentebb) a halmozottanjelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.
Az injekcióhoz való oldatot nem szabad ugyanabban a fecskendőben másgyógyszerekkel elegyítve beadni.
Ügyelni kell arra, hogy az elkészített injekciós/infúziós oldat pH-értéke agyengén alkalikus vagy semleges tartományban legyen (a pH érték ne csökkenjen 7alá). A hatóanyag esetleges kicsapódása miatt savas oldatokat nem szabadalkalmazni.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FURON 10 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓT?

A Furon 10 mg/ml oldatos injekciót mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg orvosát vagy gyógyszerészét.
Az adagolást mindig egyénenként - a beteg válaszreakciójától függően - kellmegállapítani. Mindig a kívánt hatás eléréséhez szükséges legkisebb adagot kellalkalmazni.
Adagolás felnőtteknél:
Szív- vagy a májbetegség következtében kialakuló szöveti vizenyő (ödéma)és/vagy hasűri folyadékgyülem (aszcitesz)
A kezelés kezdő adagja intravénásan 2-4 ml Furon 10 mg/ml oldatos injekció(megfelel 20-40 mg furoszemidnek). Nehezen mobilizálható ödéma esetén, a fentidózist megfelelő időközönként újból és újból meg kell ismételni egészen avizelet kiválasztás megindulásáig.
Vesebetegségek következtében kialakuló szöveti vizenyő (ödéma)
A kezdő adag intravénásan beadott 2-4 ml Furon 10 mg/ml oldatos injekció(megfelel 20-40 mg furoszemidnek).
Nehezen mobilizálható ödéma esetén a fenti dózist megfelelő időközönként újbólés újból meg kell ismételni egészen a vizelet kiválasztás megindulásáig.
Nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében (lásd fentebb) a halmozottan jelentkezőnemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.
Égési sérülések következtében kialakuló vizenyő (ödéma) a szövetekben
A napi és/vagy egyszeri dózis 4-10 ml Furon 10 mg/ml oldatos injekció(megfelel 40-100 mg furoszemidnek) között változhat. Kivételes esetekben,csökkent veseműködésű betegeknél legfeljebb 25 ml Furon 10 mg/ml oldatosinjekció (megfelel 250 mg furoszemidnek) adható. A Furon 20 mg injekcióalkalmazása előtt normalizálni kell az érpályákban keringő csökkentvérmennyiséget.
Vizenyő a tüdőszövetekben (tüdő-ödéma) (pl. akut szívizomgyengeség (akutszívelégtelenség) esetén)
Más kezelési eljárásokkal összekötve.
A kezdő adag intravénásan beadott 2-4 ml Furon 10 mg/ml oldatos injekció(megfelel 20-40 mg furoszemidnek).
Ha a vizelet kiválasztás nem fokozódik, 30-60 perc múlva be lehet adni az adagkétszeresét, amennyiben szükséges.
Az agyvizenyő (agyi ödéma) támogató kezeléseként
A napi és/vagy egyszeri dózis 4-10 ml Furon 10 mg/ml oldatos injekció(megfelel 40-100 mg furoszemidnek) között lehet. Kivételes esetekben, csökkentveseműködés esetén legfeljebb 25 ml Furon 10 mg/ml oldatos injekció (amimegfelel 250 mg furoszemidnek).
A terhesség során fellépő komplikációk (gesztózis) következtében jelentkezőcsökkent vizeletképzés (oliguria)
Csak rendkívüli, orvosilag indokolt esetben adható!
A Furon 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt az érpályákat megfelelőenfel kell tölteni.
A napi dózis 1-10 ml Furon 10 mg/ml oldatos injekció (megfelel 10-100 mgfuroszemidnek) között változhat.
Gesztózis során jelentkező vizenyő/ödéma és/vagy hipertónia kezelésére Furon 10mg/ml oldatos injekció nem adható!
Súlyos vérnyomáskiugrás (hipertenzív krízis)
2-4 ml Furon 10 mg/ml oldatos injekció (megfelel 20-40 mg furoszemidnek)más terápiás eljárások mellett.
Alkalmazása gyermekeknél
Amennyiben az orvos másképp nem rendeli, a Furon 10 mg/ml oldatos injekciócsecsemőknek és
15 éven aluli gyermekeknek izomba vagy erekbe (parenterálisan) csak kivételesenés életveszélyes állapotok kezelésére adható.
A szokásos napi átlagos dózis 0,5 mg furoszemid/testtömeg-kilogramm. Kivételesesetben intravénásan legfeljebb 1 mg furoszemid/testtömeg-kilogramm adható be.
Az alkalmazás módja és időtartama
A Furon 10 mg/ml oldatos injekció általában vénába injekciózva (intravénásan)alkalmazható. Az intravénás injekciót lassan kell beadni. Az injekció-beadássebessége nem haladhatja meg a
0,4 ml/perc Furon 10 mg/ml oldatos injekció sebességet (megfelel 4 mgfuroszemidnek).
Előrehaladott veseelégtelenség esetén (szérum kreatinin> 5 mg/dl) azinjekció-beadás sebessége nem haladhatja meg a 0,25 ml Furon 10 mg/ml oldatosinjekció/perc (megfelel 2,5 mg furoszemid/perc sebességnek) sebességet.
A 25 ml-re (megfelel 250 mg furoszemidnek) megemelt dózist perfúzor (automataadagoló eszköz) segítségével kell beadni. Szükség esetén az injekciós oldatizotóniás nátrium-klorid oldattal hígítható.
Az intramuszkuláris (i.m.) (izomba adott injekció) alkalmazásra csakkivételes esetekben kerülhet sor, ha sem a szájon át történő, sem a vénábatörténő beadás (intravénásan) nem lehetséges. Ez a módszer azonban akut esetekkezelésére nem alkalmas (pl. tüdőödéma esetén).
A Furon 10 mg/ml oldatos injekciós oldatot nem szabad egyéb gyógyszerekkel együtt,ugyanabba a fecskendőbe felszívni.
Ügyelni kell arra, hogy az elkészített injekciós oldat pH-értéke a gyengénalkalikus vagy semleges tartományban legyen (a pH érték ne csökkenjen 7 alá). Ahatóanyag esetleges kicsapódása miatt savas oldatokat nem szabad alkalmazni.
A felhasználásra kész keverék izotóniás nátrium-klorid oldattal elegyítveszobahőmérsékleten 24 óráig őrzi meg kémiai és fizikai stabilitását.
Mikrobiológiai szempontból a felhasználásra kész keveréket azonnal alkalmaznikell, hacsak a hígítási eljárás nem zárja ki egyértelműen a mikrobiológiaiszennyeződés kockázatát.
Amennyiben a felhasználásra kész keverék nem kerül rögtön alkalmazásra, akészítmény tárolásának időtartamáért és körülményeiért a felhasználó személyfelelős.
Az optimális hatás elérésének és az ellenszabályozás elnyomásának érdekében azegyszeri injekció (bolus injekció) ismételt beadásával szemben a folyamatosfuroszemid-infúziót kell előnyben részesíteni.
A furoszemid intravénás beadása csak akkor javasolt, ha a szájon át történőalkalmazás nem lehetséges, illetve hatástalan (pl. nem megfelelő a bélbőltörténő felszívódás), vagy ha gyors hatás-kialakulás szükséges.
A Furon 10 mg/ml oldatos injekció parenterális adásáról, amennyiben a kezelésmegengedi, szájon át történő adagolásra kell áttérni.
A kezelés időtartamáról a kezelőorvos dönt. Az alkalmazás időtartama a betegségtípusától és súlyossági fokától függ.
Ha a Furon 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása során a hatást túlzottanerősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az előírtnál több Furon 10 mg/ml oldatos injekciót alkalmazott
Ha gyanúja szerint túl nagy mennyiségű Furon 20 mg injekciót alkalmazott,haladéktalanul forduljon orvoshoz. A túladagolás súlyosságának megfelelően azorvos dönt a szükséges intézkedésekről.
Az akut vagy krónikus túladagolás jelei a só- és folyadékveszteség mértékétőlfüggenek.
- A túladagolás alacsony vérnyomáshoz (hipotenzió) és fekvő helyzetből valófelállás esetén keringési problémákhoz (ortosztatikus szabályozási zavar), azelektrolit-egyensúly zavarához (csökkent kálium-, nátrium- és klorid szintek)vagy a vér pH-értékének megnövekedéséhez (alkalózis) vezethet.
- A súlyos folyadékvesztés kiszáradáshoz (dehidráció) vezethet, és a lecsökkentkeringő vérmennyiség (hipovolémia) következtében a keringés összeomlását,valamint a vér besűrűsödését (hemokoncentráció) eredményezheti, amelytrombózisra való hajlammal társul.
- A hirtelen víz- és elektrolit veszteség zavartságot (deliriumos állapot)okozhat.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Furon 10 mg/ml oldatos injekció is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások értékelése a következő gyakoriságértékek alapján történik:

Nem gyakori:
- a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia),
- viszketés, bőr- és nyálkahártya reakciók, bőrpír, hólyag- vagy pikkelyképződés(pl. bullózus exantéma, urtikária, purpura, eritéma multiforme, exfoliatívdermatitisz),
- fokozott fényérzékenység (fotoszenzibilizáció).

Ritka:
- bizonyos fehérvérsejtek számának megemelkedése (eozinofilia),
- a leukociták számának csökkenése (leukopénia),
- a végtagok bizsergése vagy zsibbadása (paresztézia),
- emésztőrendszeri panaszok (pl. hányinger, hányás, hasmenés),
- vesegyulladás (intersticiális nefritisz),
- érgyulladás (vaszkulitisz),
- lázas állapotok,
- súlyos túlérzékenységi reakciók, mint a keringés összeomlása (anafilaxiássokk). A sokk első tünetei többek között a bőrreakciók, mint heveny bőrpír vagycsalánkiütés, nyugtalanság, fejfájás, verejtékezés, hányinger és a bőrelkékülése (cianózis).
A Furon 10 mg/ml oldatos injekció halláskárosító hatása (ototoxicitás)következtében ritkán - többnyire gyógyítható (reverzibilis)- hallászavarokés/vagy fülcsengés (tinitusz) fordulnak elő. Ez a hatás elsősorban a túlgyorsan a vénába beadott injekció esetén fordul elő, különösen egyidejűleg fennállóveseelégtelenség esetén vagy a vér fehérjeszintjének csökkenésekor(hipoproteinémia, pl. nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében).

Nagyon ritka:
- a vörösvértestek fokozott mértékű pusztulásából adódó vérszegénység(hemolitikus anémia),
- a csontvelő vérképzési zavarából adódó vérszegénység (aplasztikus anémia),
- bizonyos fehérvérsejtek nagyszámú csökkenése, ami fertőzésre való hajlammalés komoly általános tünetekkel jár (agranulocitózis),
- akut hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),
- epe-pangás (intrahepatikus kolesztázis),
- bizonyos májértékek (transzaminázok) megnövekedése.

Nem ismert:
- A fokozott vizelet kiválasztás, főleg idős betegeknél és gyermekeknél,keringési panaszokhoz vezethet, amely elsősorban fejfájás, szédülés, látászavarok,szájszárazság és szomjúság, alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetbőlvaló felállás esetén alacsony vérnyomással járó keringési problémák(ortosztatikus szabályozási zavarok) formájában nyilvánul meg.
- Nagyon nagyfokú vizelet kiválasztás esetén kiszáradás (dehidratáció) és akórosan lecsökkent vérmennyiség (hipovolémia) miatti keringés összeomlás,valamint a vér besűrűsödése (hemokoncentráció) következhet be. A vérbesűrűsödésének eredményeként - elsősorban idősebbeknél - fokozódhat a vérrögképződésre(trombózis) való hajlam.
A Furon 10 mg/ml oldatos injekcióval történő kezelés alatt, illetve annakkövetkeztében:
- a vesén keresztül kiválasztódó anyagok (kreatinin, urea) átmenetilegmegnövekedett mennyiségben vannak jelen a vérben.
- vizeletürítési zavar (pl. prosztata megnagyobbodás, a vizeletlefolyásakadálya miatt kialakuló vesemedence tágulat (hidronefrózis), húgycsőszűkület)alakulhat ki, vagy súlyosbodhatnak a tünetek. Ez másodlagos komplikációkkal avizeletmennyiség felgyülemléséhez (vizelet visszatartás) vezethet.
- a vércukorszint megemelkedhet. Ez meglévő cukorbetegség (manifesztdiabétesz mellitusz) esetén rontja az anyagcserét. A lappangó cukorbetegség(látens diabétesz mellitusz) felszínre kerülhet.
- a fokozott folyadék- és elektrolit-kiválasztás következtében gyakranmegfigyelték a folyadék- és elektrolit háztartás zavarait. Ezért a szérumelektrolitok (főként a kálium, nátrium és kalcium) rendszeres ellenőrzésére vanszükség.
- A vesén keresztül történő fokozott nátriumvesztés következtében - elsősorbankorlátozott nátrium-klorid bevitel esetén - jellemző tünetekkel társulónátriumhiányos állapot (hiponatrémia) alakulhat ki, melynek tünetei: levertség,lábikragörcsök (szisztremma), étvágytalanság, gyengeségérzet, álmosság, hányás észavart állapotok.
- Különösen egyidejűleg csökkent káliumbevitelnél és/vagy emelkedett vesénkívüli káliumvesztésnél (pl. hányás vagy krónikus hasmenés következtében), avesén keresztül zajló fokozott káliumvesztés miatt káliumhiányos állapot(hipokalémia) jelentkezhet. A hipokalémia izomgyengeséggel, végtag-érzékelésizavarokkal (paresztézia), bénulással (parézis), hányással, székrekedéssel, azemésztőrendszer túlzott gázképzésével (meteorizmus), túlzott vizeletkiválasztással (poliuria), kórosan megnövekedett szomjúságérzettel, túlzottfolyadékbevitellel (polidipszia) jár együtt, ami mellé rendszertelen pulzus(pl. a szív ingerképzési és ingervezetési zavarai) is társulhat. A súlyoskáliumvesztés bélbénuláshoz (paralitikus ileusz) vagy akár kómával is fenyegetőeszméletvesztéshez vezethet.
- a vesén keresztüli fokozott kalciumvesztés kalciumhiányos állapothozvezethet. Ez ritkán az idegek és az izomzat túlzott ingerelhetőségét (tetánia)váltja ki.
- a vesén keresztül történő fokozott magnéziumvesztés magnéziumhiányosállapotot okoz, amely ritkán tetániát vagy szívritmuszavarokat eredményez.
- az elektrolit- és folyadékvesztés következtében kialakuló metabolikusalkalózis (a vér pH-értékének megnövekedése) alakulhat ki , ill. a már fennállómetabolikus alkalózis súlyosbodhat.
- gyakran megemelkedik a vér húgysavszintje (hiperurikémia), ami arra hajlamosbetegeknél köszvényes rohamot okozhat.
- emelkedhet a vérzsír (koleszterin és triglicerid) szint.
- az izomba adott injekció után helyi reakciók, mint pl. fájdalom léphetnek fel
- koraszülötteknél vesekő és/vagy a veseszövetekben mészlerakódás alakulhat ki.
- légzési végveszélyben szenvedő koraszülötteknél az első élethetekbenmegnövelheti annak kockázatát, hogy egy, a születés előtt a tüdőkeringéstmegkerülő artéria nem záródik (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).
Ha a fenti mellékhatások valamelyikét észleli, amint lehetséges, értesítseorvosát, aki megállapítja a mellékhatás súlyosságát és adott esetben dönt atovábbi intézkedésekről.
Valamely mellékhatás hirtelen fellépése vagy súlyosbodása esetén azonnalforduljon orvoshoz, mivel bizonyos mellékhatások adott esetben életveszélyeseklehetnek. Az orvos dönt a megfelelő intézkedésekről és a terápia folytatásáról.
A túlérzékenységi reakció első tüneteinek megjelenése után nem szabad a Furon10 mg/ml oldatos injekciót többször alkalmazni.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóbanfelsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosátvagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A FURON 10 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható!
A dobozon/ampullán feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a készítményt.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A felbontás vagy elkészítés utáni eltarthatóság
Kémiai és fizikai stabilitását az izotóniás nátrium-klorid oldattalhígított, felhasználásra kész keverék szobahőmérsékleten 24 óráig őrzi meg.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Furon 10 mg/ml oldatos injekció
A készítmény hatóanyaga a furoszemid.
20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként.
Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz,nitrogén.
Milyen a Furon 10 mg/ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz acsomagolás
A készítmény külleme:
Tiszta, színtelen, ill. gyengén sárga színű steril vizes oldat.
Csomagolás:
2 ml oldatos injekció sárga kódgyűrűvel és fehér törőponttal ellátott barnaszínű ampullába töltve.
5x2 ml vagy 50x2 ml ampulla műanyag tálcában és dobozban

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!