TELVIRAN 800MG TABLETTA 35X

Telviran 200 mg tabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Telviran 200 mgtabletta

Telviran 400 mgtabletta

Telviran 800 mgtabletta

aciklovir

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

­       Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benneszereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

­       További kérdéseivel forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

­       Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adjaát a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is,ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

­       Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusúgyógyszer a Telviran tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók aTelviran tabletta szedése előtt

3.  Hogyankell szedni a Telviran tablettát?

4.  Lehetségesmellékhatások

5   Hogyankell a Telviran tablettát tárolni?

6.  Továbbiinformációk

 

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Telviran tabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

A Telviran tabletta a bőr és a nyálkahártya herpes simplexvírus okozta fertőzéseinek (ajakherpesz, nemi szerveket érintő herpesz), ill. avaricella-zoster vírus okozta fertőzések (mint pl. övsömör) kezelésére szolgál.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA TELVIRAN TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Telviran tablettát

­                Ha allergiás (túlérzékeny) akészítmény hatóanyagára (aciklovirre), vagy valaciklovirre, vagy a Telvirantabletta egyéb összetevőjére.

 

A Telviran fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

A készítmény csak fokozott orvosi ellenőrzés mellettszedhető:

­                Ha vese- vagy májbetegsége van.

 

A kezelés ideje alatt szedettegyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét ajelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkülkapható készítményeket is.

 

A Telviran óvatosan adható együtt a következő hatóanyagottartalmazó gyógyszerekkel, mert meghosszabbítják a Telviran kiürülését aszervezetből:

­                probenecid, mely köszvény kezeléséreszolgál,

­                cimetidin, melyet gyomor- ésnyombélfekély kezelésére rendel az orvos,

­                mikofenolát-mofetil, melyszervátültetés után az átültetett szerv kilőkődésének megkadályozására szolgál.

 

A Telviran egyidejű bevételebizonyos ételekkel vagy italokkal

Nincsenek különleges előírások. Bőséges folyadékbeviteljavasolt.

Terhesség, szoptatás

A Telviran tabletta terhesség és szoptatás idején csak azorvos kifejezett utasítására szedhető.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje megkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Telviran csökkentheti a koncentrálóképességet, ezért azorvos egyedileg határozza meg a gépjárművezetésre, vagy balesetveszélyes munkavégzésére vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.

 

Fontos információk a Telvirantabletta egyes összetevőiről

A Telviran 200 mg tabletta 213,6 mgtejcukrot (laktóz) tartalmaz tablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt,hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert.

 

 

3.       Hogyankell szedni a Telviran tablettát?

 

A Telviran tablettát mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A kezelést mind az először jelentkező, mind a kiújulóbetegség első jeleinek, tüneteinek (fájdalom, bizsergés, kipirosodás)megjelenésekor a lehető leghamarabb el kell kezdeni.

A tablettákat egészben vagy széttörés után kevés vízzel kellbevenni.

Fontos, hogy a kezelés során bőven fogyasszon folyadékot.

 

Felnőttek

 

Herpes simplex vírus okozta fertőzések kezeléséreszokásos napi adagja 200 mg naponta ötször (napközben 4 óránként) 5 napig.Súlyos fertőzés esetén 5 napnál hosszabb kezelést is rendelhet az orvos.Immunkárosodásban vagy felszívódási zavarban szenvedő betegek esetében a napiadag 5-ször 400 mg-ra (napközben 4 óránként) emelhető.

 

Visszatérő herpes simplex fertőzés kezelésére (akiújulás megelőzésére) javasolt napi adagja 200 mg naponta 4-szer,kb. 6 óránként, illetve 400 mg naponta 2-szer kb. 12 óránként. Elegendőlehet napi 3‑szor 200 mg, esetenként 2-szer 200 mg is.

 

Herpes simplex fertőzés megelőzésére immunhiányosbetegek esetén javasolt napi adagja 200 mg naponta négyszer(hatóránként bevéve), súlyos esetekben vagy felszívódási zavarban naponta4-szer 400 mg-ra (6 óránként bevéve) is szükség lehet.

 

Övsömör kezelésére javasolt napi adagja800 mg naponta ötször (napközben kb. 4 óránként). A kezelést minimum hétnapig kell folytatni. A kezelés annál hatásosabb, minél hamarabb kezdődik,lehetőleg az első bőrtünet megjelenését követő 24 órán belül.

 

Gyermekek

 

Herpes simplex fertőzés kezelésére és a fertőzésmegelőzésére immunhiányos gyermekek esetén 2 éves kor alatti gyermekekrészére az ajánlott adag a szokásos felnőtt adag fele: 100 mg naponta5-ször. A két éves kor alatti gyermekek kezelésére javasolt alacsony adagokelőállítására a Telviran tabletta nem alkalmazható, erre a célra más aciklovirkészítményt rendel majd az orvos. Két éves kor felett a teljes felnőtt adag adható(200 mg naponta 5-ször, napközben 4 óránként).

 

Immunhiányos gyermekekben bárányhimlő kezelésérejavasolt adagja testtömeg kilogrammonként 20 mg naponta négyszer,ez általában 2 éves kor alatt napi 4-szer 200 mg, 2 és 6 éves kor között4-szer 400 mg, 6 éves korban, illetve 6 éves kor fölött 4-szer 800 mgaciklovir adását jelenti. Az egyszeri adag nem haladhatja meg a 800 mg-ot.A kezelést 5 napig kell folytatni.

Nincs elég adat az aciklovir alkalmazásáról épimmunrendszerű gyermekekben Herpes simplex fertőzés kiújulásánakmegakadályozására, valamint övsömör és bárányhimlő kezelésére.

 

Speciálisbetegcsoportok

 

Vesekárosodás esetén az orvos azadagolást a vesefunkció függvényében és a fertőzés típusának megfelelően fogjameghatározni.

 

Idős korban (65 év felett) ép veseműködés ésmegfelelő folyadékbevitel esetén nincs szükség az adagolás módosítására.Csökkent veseműködésű betegeknél az adagolást a vesefunkció függvényében kellmódosítani.

 

Ha az előírtnál több Telvirantablettát vett be

Ha az előírtnál több Telviran tablettát vett be, azonnalforduljon kezelőorvosához, mert orvosi segítségre lehet szüksége!

A túladagolás tünetei lehetnek: hányinger, hányás, fejfájás,zavartság.

 

Ha elfelejtette bevenni a Telvirantablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tablettapótlására, folytassa a kezelést az előírtak szerint.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Telvirantabletta szedését

Gyógyszere szedését ne hagyja abba önkényesen, mert ezállapotában visszaesést okozhat.

 

Ha bármilyen további kérdése vana készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aTelviran tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Gyakori mellékhatások (100betegből kevesebb, mint 10 tapasztalhatja)

Telviran kezelés során következő mellékhatások fordulhatnakelő a leggyakrabban: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, fejfájás,szédülés, fáradtság, láz. Túlérzékenységi reakciók, mint pl. viszketés,bőrkiütés, beleértve a fényérzékenységi reakciót is.

 

Nem gyakori mellékhatások (1000betegből 1-nél több, de 10-nél kevesebb tapasztalhatja)

Nem gyakori mellékhatásként csalánkiütés, fokozott hajhullásfordulhat elő.

 

Ritka mellékhatások (1000 betegbőlkevesebb, mint 1 tapasztalhatja)

Ritkán előfordulhat nehézlégzés, valamint a máj- ésvesefunkciós értékek szintjének emelkedése.

 

Ritkán a túlérzékenységi reakciók súlyos formában isjelentkezhetnek, okozhatnak légzési nehézséget, szédülést, ájulást(anafilaxia), vagy az arc- és a torok duzzanatát, mely légzési, nyelésinehézséggel jár (angioödéma).

 

Ha súlyos túlérzékenységre utaló tüneteket tapasztal,mint pl. viszketés, bőrkiütés, légzési, nyelési nehézség, mellkasi szorítóérzés, szédülés, az arc, szemhéj, ajkak és torok vagy más testrész duzzanata,hagyja abba a készítmény szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához!

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000betegből kevesebb, mint 1 tapasztalhatja)

Nagyon ritkán remegés, nehezen kontrollálható mozgás,beszédzavar, görcsök, aluszékonyság, emlékezetzavar, ingerlékenység,alvászavar, eszméletvesztés, izgatottság, zavartság, hallucinációk,pszichotikus tünetek (pl. téveszmék, a realitásérzék elvesztése) fordulhatnakelő, elsősorban már korábban is fennálló vesekárosodás és az ajánlottnálnagyobb adagokat szedő betegek, illetve más hajlamosító tényezők esetében.

Nagyon ritkán vérképzőszervi mellékhatások is észlelhetők,mint pl. sápadtsággal, gyengeséggel járó vérszegénység, illetve avérlemezkeszám csökkenése, mely bőralatti bevérzésekkel, vérzésekkel járhat.

Bár lehet, hogy nem jár tünetekkel, de a Telviran afehérvérsejtszámot is csökkentheti.

Nagyon ritkán májgyulladás, a bőr és a szemek sárgáselszíneződése (sárgaság), heveny veseelégtelenség is előfordulhat.

 

Ha a bőr és a szemek sárgaságát, tompa jobb bordaívalatti vagy gyomortáji fájdalmat, hányingert, sötét vizeletet (ezek a tünetekmájkárosodásra utalhatnak), vagy a kezek, lábak, arc duzzanatát, a vizeletmennyiségének csökkenését, fejfájást, magas vérnyomást (ezek a tünetekvesekárosodást jelezhetnek) tapasztal, haladéktalanul forduljon orvosához!

 

Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóbanfelsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

5.            HOGYAN KELL A TELVIRAN TABLETTÁT TÁROLNI

 

Legfeljebb 25 °C-ontárolandó.

 

A dobozon és a buborékfóliánfeltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne szedje a Telviran tablettát.

A lejárati idő a megadott hónaputolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Ne szedje a Telviran tablettát,ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.            További információk

 

Mit tartalmaz a Telviran tabletta

 

­                A készítmény hatóanyaga az aciklovir. A Telviran 200 mg tabletta200 mg, a Telviran 400 mg tabletta 400 mg, a Telviran 800 mgtabletta 800 mg aciklovirt tartalmaz tablettánként.

­                Egyéb összetevők:

o       Telviran 200 mg tabletta: magnézium-sztearát,povidon, A‑típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályoscellulóz, laktóz (213,6 mg tablettánként).

o       Telviran 400 mg tabletta: vízmentes kolloidszilicium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, A‑típusú karboximetilkeményítő-nátrium,mikrokristályos cellulóz.

o       Telviran 800 mg tabletta: vízmentes kolloidszilicium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon K-90, A‑típusú karboximetilkeményítő-nátrium,mikrokristályos cellulóz.

 

Milyen a Telviran tabletta küllemeés mit tartalmaz a csomagolás

 

Telviran 200 mg tabletta

Fehér színű, kerek, lapos, peremes tabletta.

5 x 5 db tabletta PVC/PVdC//Albuborékfóliában, dobozban.

 

Telviran 400 mg tabletta

Fehér vagy csaknem fehér színű, oblong alakú, domborúfelületű, szagtalan vagy csaknem szagtalan, egyik oldalán mélynyomásúfelezővonallal ellátott tabletta.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

7 x 5 db tabletta PVC/PVdC//Al buborékfóliában, dobozban.

 

Telviran 800 mg tabletta

Fehér vagy majdnem fehér, ovális alakú, mindkét oldalándomború felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán mélynyomásúfelezővonallal ellátva.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

7 x 5 db tabletta PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban ésdobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

 

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

 

A gyártó:

 

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-9900 Körmend, Mátyás király út 65.

 

 

OGYI-T-5695/01 (Telviran 200 mg tabletta)

OGYI-T- 5695/02  (Telviran 400 mg tabletta)

OGYI-T- 5695/03  (Telviran 800 mg tabletta)

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009.11.11.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!