VIMPAT 10MG/ML OLDATOS INFÚZIÓ 5X20ML

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a Vimpat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A lakozamid (Vimpat) az epilepszia egy bizonyos formájának kezelésére szolgál(lásd lejjebb), 16 éves vagy annál idősebb betegek esetében.
A Vimpat más epilepszia elleni gyógyszerekkel együtt alkalmazandó.
Az epilepszia olyan állapot, amelyben a betegeknek ismétlődő rohamaik(görcsrohamaik) vannak. A Vimpat az epilepszia azon formájának kezeléséreszolgál, amelyben a rohamok kezdetben az agynak csak az egyik oldalát érintik,később azonban nagyobb területekre terjedhetnek ki az agy mindkét oldalán(parciális görcsrohamok másodlagos generalizációval vagy anélkül).
A Vimpat-ot kezelőorvosa azért rendelte Önnek, hogy csökkenjen rohamainakszáma.
A Vimpat oldatos infúzió alternatív készítmény olyan betegek rövid ideigtörténő kezelésére, akiknél a szájon át történő alkalmazás nem lehetséges.
2. Tudnivalók a Vimpat alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Vimpat-ot
- ha allergiás a lakozamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére. Ha nem biztos benne, hogy allergiás-e, kérjük, beszélje megkezelőorvosával.ha egy bizonyos típusú szívritmuszavarban szenved (másod- vagyharmadfokú AV-blokk).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az epilepszia ellenes gyógyszerekkel, például lakozamiddal kezelt egyéneknélkis számban önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok fordultak elő. Ha Önnekbármikor ilyen gondolatai jelentkeznének, azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Vimpat szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
ha Ön a szív csökkent elektromos vezetőképességével kapcsolatosrendellenességben (AV-blokk, pitvarremegés és pitvarlebegés) vagy súlyosszívbetegségben, például szívelégtelenségben vagy szívrohamban szenved.Az AV-blokk tünetei a lassú vagy szabálytalan pulzus, szédülés érzése ésájulás. Pitvarremegés és pitvarlebegés esetén szívdobogás érzése , szapora vagyszabálytalan pulzus és légszomj tapasztalható
A Vimpat szédülést okozhat, ami fokozhatja a baleseti sérülés, illetve azelesés kockázatát. Emiatt elővigyázatosnak kell lennie mindaddig, amíghozzászokik a gyógyszer esetleges hatásaihoz.
Gyermekek és serdülők
A Vimpat nem javasolt gyermekeknek és 16 éves kor alatti serdülőknek. Ebben akorcsoportban a biztonságosság és a hatásossság még nem ismert.
Egyéb gyógyszerek és a Vimpat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ezkülönösen fontos abban az esetben, ha Ön:
- szívproblémák kezelésére szolgáló gyógyszereket vagy bármely olyan gyógyszertszed, amely az EKG (elektrokardiogram) megnyúlt PR-távolságnek nevezettkóros eltérését okozhatja, beleértve a karbamazepint, lamotrigint, pregabalint(epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszereket) és olyan gyógyszereket, amelyeka szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség bizonyos típusainak kezeléséreszolgálnak. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett gyógyszerekneklehet-e ilyen hatásuk, kérjük, beszélje ezt meg kezelőorvosával.
- olyan gyógyszerek, mint a flukonazol, itrakonazol, ketokonazol (gombásfertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) ritonavir (HIV-fertőzéskezelésére alkalmazott gyógyszer), klaritromicin, rifampicin (bakteriálisfertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) vagy az orbáncfű (mérsékelt szorongáskezelésére alkalmazott gyógyszer) befolyásolhatják, hogyan bontja le a máj alakozamidot.
A Vimpat egyidejű alkalmazása alkohollal
Elővigyázatosságból ne alkalmazza a Vimpat-ot alkohollal egyidejűleg.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.
A Vimpat alkalmazása terhesség ideje alatt nem ajánlott, mivel a Vimpatterhességre és a meg nem született magzatra gyakorolt hatásai nem ismertek.Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha terhes vagy tervezi a terhességet; ő fogdönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
Vimpat kezelés alatt nem javasolt a szoptatás, mivel nem ismert, hogy a Vimpatbejut-e az anyatejbe. Ha ön szoptat, kérjük, azonnal tájékoztassakezelőorvosát; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
A kutatások a fejlődési rendellenességek fokozott kockázatát mutattákepilepszia elleni gyógyszereket szedő nők gyermekei esetében. Másrészt azonbana hatásos epilepszia elleni kezelést nem szabad megszakítani, mivel a betegségrosszabbodása ártalmas az anyára és a meg nem született gyermekre egyaránt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Vimpat szédülést és hományos látást okozhat. Ez befolyásolhatja az Öngépjárművezetéshez, illetve bármely eszköz vagy a gépek kezeléséhez szükségesképességeit. Önnek mindaddig nem szabad gépjárművet vezetnie, illetve gépeketkezelnie, amíg ki nem derül, vajon ez a gyógyszer befolyásolja-e az ilyentevékenységek végzéséhez szükséges képességeit.
Fontos információk a Vimpat egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer injekciós üvegenként 2,6 mmol (azaz 59,8 mg) nátriumottartalmaz. Ezt figyelembe kell venni olyan betegek esetében, akik ellenőrzöttnátrium-tartalmú diétán vannak.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vimpat-ot?
Az oldatos infúzió alternatív kezelésmódot jelent egy rövid időre, amikor aVimpat szájon át történő alkalmazása nem lehetséges. A gyógyszert vénán keresztülfogja beadni Önnek egy egészségügyi szakember.
A szájon át történő alkalmazásról közvetlenül át lehet térni az infúzióra, ésfordítva.
A teljes napi adag és az alkalmazási gyakoriság változatlan marad.
A telítő adag alkalmazását státusz epileptikuszban szenvedő betegeknél nemvizsgálták.
Adagolás
A Vimpat-kezelés elkezdhető szájon át történő vagy intravénás adagolással is.
A Vimpat-ot naponta kétszer kell alkalmazni, egyszer reggel és egyszer este,mindennap körülbelül ugyanabban az időben.
A Vimpat-tal történő kezelés általában naponta 100 mg-os adaggal kezdődik,felét (50 mg-ot) reggel, felét (50 mg-ot) pedig este alkalmazva.
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a Vimpat-kezelést egyetlen, 200 mg-os telítőadaggal kezdi, amelyet körülbelül 12 órával később fenntartó adagoláselindítása követ. A telítő dózis alkalmazását orvosi felügyelet mellett kellvégezni.
A fenntartó adag naponta 200 mg és 400 mg között van.
Kezelőorvosa ettől eltérő adagot is felírhat Önnek, amennyiben veseproblémáivannak.
Hogyan adják be Önnek a Vimpat-ot
A Vimpat-ot infúzió formájában, vénán keresztül (intravénásan) adja be egyegészségügyi szakember. Az infúzió 15-60 percig tart.
A kezelés időtartama Vimpat oldatos infúzióval
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hány napig kapja majd az infúziót. A napontakétszer adott Vimpat infúzióval kapcsolatban a leghosszabb rendelkezésre állótapasztalat 5 nap. Hosszú távú kezelésre a Vimpat tabletta áll rendelkezésre.
Ha idő előtt abbahagyja a Vimpat szedését
Ha orvosa úgy dönt, hogy leállítja az Ön Vimpat kezelését, lépésről lépésrefogja csökkenteni a dózist.
Ez annak megakadályozására szolgál, hogy tünetei ismét visszatérjenek vagysúlyosbodjanak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az idegrendszeri mellékhatások, például a szédülés a telítő dózis alkalmazásaután gyakrabban fordulhatnak elő.
Nagyon gyakori: 10 közül több, mint 1 beteget érinthet
- Szédülés, fejfájás
- Émelygés (rosszullét)
- Kettőslátás (diplopia)
Gyakori: 100 közül 1-10 beteget érinthet
- Egyensúly megtartásával kapcsolatos problémák, a mozgások összehangolásánakzavara, memóriazavar, aluszékonyság, remegés (tremor), a gondolkodás vagyszótalálás zavara, gyors és nem kontrollálható szemmozgások (nisztagmus),bizsergés (paresztézia)
- Homályos látás
- "Forgás" érzése (vertigo)
- Hányás, székrekedés, túlzott gázképződés a gyomorban vagy a bélben, hasmenés
- Viszketés
- Elesés, horzsolás
- Fáradtság, járási nehézség, szokatlan fáradtság és gyengeség (aszténia),részegség érzése
- Depresszió
- Zavartság
- Csökkent tapintásérzés, illetve érzékenység, a szavak érthető kiejtésénekzavara, figyelemzavar
- Zaj észlelése a fülben, pl. zúgás, csengés vagy sípolás
- Emésztési zavar, szájszárazság
- Ingerlékenység
- Izomgörcsök
- Bőrkiütés
- Alvászavar
Nem gyakori: 1000 közül 1-10 beteget érinthet
- Lassú szívverés
- A szív ingervezetési zavara
- Túlzottan jó közérzet
- A gyógyszer szedésére kialakuló allergiás reakció
- Kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
- Öngyilkossági kísérlet
- Öngyilkossági vagy önsértéssel kapcsolatos gondolatok
- Szívdobogásérzés és/vagy gyors vagy szabálytalan pulzus
- Agresszivitás
- Izgatottság
- Kóros gondolkodás és/vagy a valósággal való kapcsolat elvesztése
- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a torok, a kéz, a lábfej, a bokákvagy a lábszárak duzzanatát okozza
- Csalánkiütés
- Hallucinációk (nem létező dolgok látása és/vagy hallása)
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság
- Bizonyos típusú fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése (agranulocitózis)
- Súlyos bőrreakció, mely influenza-szerű tünetekkel, az arcon jelentkezőbőrkiütéssel, lázas, kiterjedt bőrkiütéssel, a májenzimek szintjének avérvizsgálatok szerinti emelkedésével és bizonyos típusú fehérvérsejtekszámának növekedésével (eozinofília), valamint nyirokcsomó megnagyobbodássaljárhat.
- Kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, főként a száj, az orr, aszemek és a nemi szervek körül (Stevens-Johnson szindróma) és egy súlyosabbforma, mely a testfelület több mint 30%-án okoz bőrhámlást (toxikus epidermálisnekrolízis).
Intravénás alkalmazás
Vénába történő beadás során helyi mellékhatásokat észleltek, éspedig: Gyakori:100 közül 1-10 beteget érinthet
- fájdalom vagy kellemetlen érzés az injekció beadásának a helyén
- irritáció
Nem gyakori: 1000 közül 1-10 beteget érinthet
- vörösség
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vimpat-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza agyógyszert. A lejárati idő
az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A Vimpat oldatos infúzió minden egyes oldatos injekciós üvege csak egyszeralkalmazható (egyszeri felhasználás). A fel nem használt oldatot meg kellsemmisíteni.
Csak tiszta, szemcséktől és elszíneződéstől mentes oldatot szabad felhasználni.
Semmilyen gyógyszert nem dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel.. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vimpat?
A készítmény hatóanyaga a lakozamid.
1 ml Vimpat oldatos infúzió 10 mg lakozamidot tartalmaz.
1 injekciós üveg 20 ml Vimpat oldatos infúziót tartalmaz, ami 200 mglakozamidnak felel meg.
Egyéb összetevők: nátrium-klorid, sósav, injekcióhoz való víz
Milyen a Vimpat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Vimpat 10 mg/ml oldatos infúzió tiszta, színtelen oldat.
A Vimpat oldatos infúzió 1 és 5 injekciós üvegből álló csomagolásban állrendelkezésre. Minden egyes injekciós üveg 20 ml-t tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!