SILDENAFIL SANDOZ 50MG TABLETTA 8X

PACKAGE LEAFLET: INFORMATION FOR THE USER

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓSZÁMÁRA

 

Sildenafil Sandoz 50 mg tabletta

Sildenafil Sandoz 100 mg tabletta

szildenafil

 

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-        Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-        További kérdéseivel forduljon orvosáhozvagy gyógyszerészéhez.

-        Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-        Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer aSildenafil Sandoz tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Sildenafil Sandoz tablettaszedése előtt

3.       Hogyan kell szednia Sildenafil Sandoz tablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyan kell a SildenafilSandoz tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A Sildenafil Sandoz tabletta ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A SildenafilSandoz tabletta az úgynevezett 5. típusú foszfodieszteráz (PDE5)-gátlógyógyszerek csoportjába tartozik. Hatását úgy fejti ki, hogy a hímvesszőbensegíti az erek elernyedését, ami lehetővé teszi a vér hímvesszőbe valóbeáramlását a nemi izgalom során. A Sildenafil Sandoz tabletta csak szexuálisizgalom mellett segít a merevedés elérésében. Nem szabad a Sildenafil Sandoz tablettátszednie, ha Ön nő.

 

A SildenafilSandoz tabletta a hímvessző-merevedési zavaraival (erektilis diszfunkcióval)küszködő, néha impotenciaként említett állapotban szenvedő férfiak kezeléséreszolgál. Akkor van jelen ez az állapot, ha egy férfi nem képes a hímvesszőnek anemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, vagy fenntartani.

 

 

2.         TUDNIVALÓK A Sildenafil Sandoz tabletta SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Sildenafil Sandoz tablettát

-        Ha Ön nitrátoknak nevezettgyógyszereket szed, mivel ezek egyidejű alkalmazása potenciálisan veszélyesvérnyomáscsökkenést okozhat. Mondja el orvosának, ha ezen gyógyszerek közül – melyeketgyakran az angina pektorisz (vagy „mellkasi szorító fájdalom”) enyhítéséreadnak – bármelyiket szedi. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

-        Ha Ön bármilyennitrogénmonoxid-donorként ismert gyógyszert, például amil-nitritet szed, mivelezekkel kombinálva a Sildenafil Sandoz tabletta potenciálisan veszélyesvérnyomáscsökkenést okozhat.

-        Ha allergiás (túlérzékeny) aszildenafilra vagy a Sildenafil Sandoz tabletta egyéb összetevőjére.

-        Ha Önnek súlyos szív- vagymájbetegsége van.

-        Ha Önnek a közelmúltban szélütése(sztrókja; agy keringési zavara) vagy szívrohama volt, vagy ha alacsony avérnyomása.

-        Ha Ön bizonyos, ritkán előfordulóörökletes szembetegségben szenved (például retinitisz pigmentóza).

-        Ha valaha előfordult Önnélnem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia (NAION) miatt fellépőlátásvesztés.

 

A SildenafilSandoz tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Közölje kezelőorvosával

-        ha Ön sarlósejtesvérszegénységben (vörösvérsejt-rendellenesség), leukémiában (a fehérvérsejtekrosszindulatú daganata), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved.

-        ha hímvesszője rendellenes alakúvagy, ha Peyronie-betegségben szenved.

-        ha Önnek problémái vannak aszívével. Ebben az esetben orvosának alaposan meg kell vizsgálnia, hogy szívealkalmas-e a nemi élettel járó többletterhelés elviselésére.

-        ha Ön aktuálisan gyomorfekélybenszenved vagy vérzészavara van (például vérzékenységben – hemofíliában –szenved).

-        ha látása hirtelen romlik vagylátásvesztést észlel, hagyja abba a Sildenafil Sandoz tabletta szedését ésazonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

 

A SildenafilSandoz tablettát tilos más, a merevedési zavarok kezelésére szolgáló kezelésselegyütt alkalmazni.

 

Különlegesszempontok a gyermekek és serdülők kezelésekor

A SildenafilSandoz tablettát tilos adni 18 éves kor alatti egyéneknek.

 

Különlegesszempontok a vese- vagy májbetegek kezelésekor

Közöljekezelőorvosával, ha Ön vese- vagy májbeteg. Lehet, hogy orvosa amellett dönt,hogy Önnek alacsonyabb adagot rendel.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

A SildenafilSandoz tabletta kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, különösen azokkal,amelyeket a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmaznak. Orvosi vészhelyzet eseténfeltétlenül tájékoztasson valakit az Önt ellátó egészségügyi szakemberek közülarról, hogy Ön Sildenafil Sandoz tablettát vett be, és hogy mikor vette azt be.A Sildenafil Sandoz tabletta mellett ne szedjen be más gyógyszereket, csakakkor, ha kezelőorvosa azt engedélyezte.

 

Nem szabad Sildenafil Sandoz tablettát szedni akkor, hanitrátoknak nevezett készítményeket szed, mivel ezen készítmények kombinációjapotenciálisan veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat Önnél. Mindig mondja elkezelőorvosának vagy gyógyszerészének, amennyiben bármilyen ilyen, az anginapektorisz (vagy „mellkasi fájdalom”) enyhítésére gyakran alkalmazott gyógyszertszed.

 

Nem szabadSildenafil Sandoz tablettát szedni, ha olyan gyógyszert szed, mint az ún.nitrogén-monoxid-donorok, például az amil-nitrit, mivel ezek kombinációjapotenciálisan veszélyes vérnyomáscsökkenéshez is vezethet.

 

Amennyibenproteázgátló gyógyszereket szed, például a HIV-fertőzés kezelésére, lehet, hogykezelőorvosa a Sildenafil Sandoz tabletta legkisebb adagjával (25 mg) kezdi elÖnnél a kezelést.

 

Néhány,magasvérnyomás vagy prosztata megnagyobbodás kezelésére alfa-blokkolókezelésben részesülő beteg szédülést és ájulásérzést tapasztalhat, amit a gyorsfelüléskor vagy felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás okozhat. Néhány betegezeket a tüneteket akkor észlelte, amikor a Sildenafil Sandoz tablettátalfa-blokkolókkal együtt szedte. Ez alegnagyobb valószínűséggel a Sildenafil Sandoz tabletta alkalmazásátkövető 4 órán belül fordul elő. Annak érdekében, hogy a tünetek jelentkezésénekvalószínűsége csökkenjen, az alfa-blokkoló gyógyszert Önnek rendszeresen, napiadagokban kell szednie, mielőtt elkezdené alkalmazni a Sildenafil Sandoz tablettát.Lehet, hogy kezelőorvosa alacsonyabb (25 mg-os) adaggal kezdi el a SildenafilSandoz tabletta adását.

 

A SildenafilSandoz tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A SildenafilSandoz tabletta bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.Mindazonáltal azt tapasztalhatja, hogy a Sildenafil Sandoz tabletta hatásakésőbb jelentkezik, ha azt bőséges étkezés közben veszi be.

 

Az alkoholfogyasztásátmenetileg csökkentheti a merevedési képességet. Annak érdekében, hogy agyógyszer hatása maximálisan kedvező legyen, lehetőleg ne fogyasszon nagymennyiségű alkoholt a Sildenafil Sandoz tabletta bevétele előtt.

 

Terhesség és szoptatás

A Sildenafil Sandoz tabletta alkalmazása nőknek nem javallt.

 

A készítményhatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A SildenafilSandoz tabletta szédülést okozhat és befolyásolhatja a látást. Mielőttgépjárművet vezetne, vagy gépet kezelne, tisztában kell lennie azzal, hogyszervezete hogyan reagál a Sildenafil Sandoz tablettára.

 

 

3.         HOGYAN KELL SZEDNI A Sildenafil Sandoz tablettáT?

 

A SildenafilSandoz tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét. A szokásos kezdő adag 50 mg.

 

Tilos a Sildenafil Sandoz tablettát naponta egynél több alkalommal alkalmaznia.

 

A SildenafilSandoz tablettát körülbelül 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be! Atablettát elrágás nélkül, egy pohár vízzel nyelje le!

 

Sildenafil Sandoz  50 mg tabletta

A tabletta egyenlő méretű negyedekre osztható. A minimálisan hatásos adag érdekében legalább két negyedet kell bevegyen (ez 25mg-nak felel meg).

 

Tabletták kisebb darabokraosztása

Atablettát kemény, sima felszínre helyezze úgy, hogy a törővonal felül legyen.Hüvelykujját nyomja rá a tabletta közepére és a tabletta egyenlő negyedrészekretörik.

 

Sildenaflil Sandoz  100 mgtabletta

A tabletta egyenlő méretű negyedekre osztható.

 

Tabletták kisebb darabokraosztása

Atablettát kemény, sima felszínre helyezze úgy, hogy a mélyebb törővonal legyenfelül. Hüvelykujját nyomja rá a tabletta közepére és a tabletta egyenlő negyedekretörik.

 

Ha az az érzése,hogy a Sildenafil Sandoz tabletta hatása túl erős, vagy túl gyenge, beszéljemeg orvosával vagy gyógyszerészével.

 

A SildenafilSandoz tabletta kizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvesszőmerevedését. A Sildenafil Sandoz tabletta hatásának kialakulásához szükségesidő egyénenként változó, de általában fél – egy óra közötti. Lehet, hogy aztfogja tapasztalni, hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett Sildenafil Sandoz tablettahatásának jelentkezéséhez ennél hosszabb időre van szükség.

 

Abban az esetben,ha a Sildenafil Sandoz tabletta szedése ellenére sem következik be a merevedés,vagy a merevedés időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, forduljonkezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Sildenafil Sandoz tablettát vett be

A mellékhatásokszámának növekedését és súlyosbodását tapasztalhatja. 100 mg-nál nagyobb adagokbevétele nem fokozza a gyógyszer hatását.

 

Ne vegyen be több tablettát annál, mintamennyit a kezelőorvos előírt Önnek!

 

Amennyiben azelőírtnál többet vett be, forduljon orvosához.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.         LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Sildenafil Sandoz tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Sildenafil Sandoz tablettaalkalmazásával kapcsolatban jelentett mellékhatások általában enyhe – közepessúlyosságúak és rövid ideig tartanak.

 

Ha mellkasifájdalma van közösülés közben, vagy azt követően:

-        Helyezkedjen félig ülő helyzetbe,és próbáljon meg lazítani.

-        Ne alkalmazzonnitrátkészítményeket a mellkasi fájdalom enyhítésére.

-        Azonnal lépjen kapcsolatbakezelőorvosával.

 

Minden gyógyszer,köztük a Sildenafil Sandoz tabletta is okozhat túlérzékenységi reakciókat.Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, ha a Sildenafil Sandoz tablettabevételét követően a következő tünetek közül bármelyiket észleli: hirtelenfellépő sípoló légzés, nehézlégzés vagy szédülés, a szemhéj, az arc, az ajkakvagy a torok duzzanata.

 

A SildenafilSandoz tabletta bevételét követően beszámoltak tartós, néha fájdalmasmerevedésről. Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal lépjen kapcsolatbaegy orvossal!

 

Ha hirtelenlátáscsökkenést vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Sildenafil Sandoz tablettaszedését és azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

 

Nagyon gyakorimellékhatás (10 betegbőlvalószínűleg több mint egynél előfordul) a fejfájás.

 

Gyakorimellékhatások közétartozik (ezek 100 betegből valószínűleg 1 – 10 betegnél előfordulnak): arckipirulás,emésztési zavar, látásra gyakorolt hatások (így a színlátás zavara,fényérzékenység, homályos látás vagy a látásélesség csökkenése), orrdugulás ésszédülés.

 

Nem gyakorimellékhatások közétartozik (ezek 1000 betegből valószínűleg 1 – 10 betegnél kialakulnak): hányás,bőrkiütés, szemfenéki vérzés, a szem irritációja, kötőhártya bevérzése / szembepirosodása, szemfájdalom, kettőslátás, szokatlan érzés a szemben,szabálytalan vagy gyors szívverés, izomfájdalom, álmosságérzet, a tapintásiérzékelés csökkenése, forgó jellegű szédülés, fülcsengés, hányinger,szájszárazság, mellkasi fájdalom és fáradtságérzet.

 

Ritkamellékhatások közétartozik (ezek 10 000 betegből valószínűleg 1 – 10 betegnél kialakulnak):magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, ájulás, sztrók, orrvérzés és a halláshirtelen romlása vagy elvesztése.

 

A forgalombahozatalt követő tapasztalatok során jelentett további mellékhatások közétartozik: szívdobogás-érzés, mellkasi fájdalom, hirtelen halál, szívroham vagyaz agy egyes részeit ellátó véráramlás átmeneti csökkenése. Ezeknek aférfiaknak többnyire, de nem mindegyik esetben, szívproblémái voltak agyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani, hogy ezek az esetekközvetlenül a Sildenafil Sandoz tabletta hatásának tulajdoníthatók-e.Görcsrohamok eseteiről és azonnali orvosi ellátást igénylő, kiütéssel,hólyagokkal hámló bőrrel és fájdalommal járó bőrreakciókról szinténbeszámoltak.

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.         HOGYAN KELL A Sildenafil Sandoz tablettáT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Ez a gyógyszer nem igényelkülönleges tárolást.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne szedje a Sildenafil Sandoz tablettát. Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereketnem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit mikéntsemmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Sildenafil Sandoz tabletta

-        A készítmény hatóanyaga aszildenafil.

Egy tabletta 50 mg /100 mg szildenafilt tartalmaz (szildenafil-citrát formájában).

-                Egyéb összetevők: vízmenteskalcium hidrogén foszfát, , mikrokristályos cellulóz, kopovidon, kroszkarmellóznátrium, magnézium-sztearát, szaccharin nátium, indigókarmin alumínium lakk (E132).

 

Milyen aSildenafil Sandoz tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Sildenafil Sandoz 50 mg tabletta

A SildenafilSandoz 50 mg tabletta világoskék színű, kerek, kissé pöttyözött tabletta, egyikoldalán kereszt alakú törő bevágással, másik oldalán „50” jelzéssel.

 

Sildenafil Sandoz 100 mg tabletta

ASildenafil Sandoz 100 mg tabletta világoskék színű, kerek, kissé pöttyözötttabletta, mindkét oldalán kereszt alakú törő bevágással, egyik oldalán „100”jelzéssel.

 

A Sildenafil Sandoz 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 20, 24 vagy28 tablettát tartalmazó buborék- csomagolásban és dobozban kerül forgalomba.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

Sandoz Hungária Kft

1114 Budapest,

Bartók Béla út 43-47.

Magyarország

 

Gyártó:

Lek Pharmaceuticals d.d.

Verovskova 57

1526 Ljubljana

Szlovénia

 

Salutas Pharma GmbH

Otto-von-Guericke-Allee 1,

39179 Barleben

Németország

Salutas Pharma GmbH

Dieselstr. 5.

70839 Gerlingen

Németország

 

S.C. Sandoz S.R.L.

7A Livezeni Street

540472 Targu Mures, Jud. Mures

Románia

 

Lek S.A.

Ul. Podlipie 16,

95-010 Strykow

Lengyelország

 

telephely:

Ul. Domaniewska 50 c,

02-672 Varsó

Lengyelország

 

Ezt a gyógyszert azEurópai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Ausztria

Sildenafil Sandoz 25 mg – Tabletten

Sildenafil Sandoz 50 mg– Tabletten

Sildenafil Sandoz 75 mg– Tabletten

Sildenafil Sandoz 100 mg– Tabletten

Belgium

Sildenafil Sandoz 25 mg tabletten

Sildenafil Sandoz 50 mg tabletten

Sildenafil Sandoz 75 mg tabletten

Sildenafil Sandoz 100 mg tabletten

Bulgária

Sildenafil Sandoz 25 mg Tablets

Sildenafil Sandoz 50 mg Tablets

Sildenafil Sandoz 100 mg Tablets

Csehország

Sildenafil Sandoz 50 mg

Sildenafil Sandoz 100 mg

Dánia

Sildenafil Sandoz

Észtország

Sildenafil Sandoz 50 mg

Sildenafil Sandoz 100 mg

Finnország

Sildenafil Sandoz 25 mg tabletti

Sildenafil Sandoz 50 mg tabletti

Sildenafil Sandoz 75 mg tabletti

Sildenafil Sandoz 100 mg tabletti

Franciaország

Sildénafil Sandoz 25 mg, comprimé

Sildénafil Sandoz 50 mg, comprimé

Sildénafil Sandoz 100 mg, comprimé

Görögország

Sildenafil/Sandoz

Hollandia

Sildenafil Sandoz 25 mg, tabletten

Sildenafil Sandoz 50 mg, tabletten

Sildenafil Sandoz 75 mg, tabletten

Sildenafil Sandoz 100 mg, tabletten

Lengyelország

Sildenafil Sandoz

Lettország

Sildenafil Sandoz 50 mg tablets

Sildenafil Sandoz 100 mg tablets

Litvánia

Sildenafil Sandoz 50 mg tabletės

Sildenafil Sandoz 100 mg tabletės

Magyarország

Sildenafil Sandoz 50 mg tabletta

Sildenafil Sandoz 100 mg tabletta

Málta

Sildenafil Sandoz 25 mg Tablets

Sildenafil Sandoz 50 mg Tablets

Sildenafil Sandoz 100 mg Tablets

Németország

Sildenafil Sandoz 25 mg Tabletten

Sildenafil Sandoz 50 mg Tabletten

Sildenafil Sandoz 75 mg Tabletten

Sildenafil Sandoz 100 mg Tabletten

Norvégia

Sildenafil Sandoz

Olaszország

SILDENAFIL SANDOZ 25 mg compresse

SILDENAFIL SANDOZ 50 mg compresse

SILDENAFIL SANDOZ 100 mg compresse

Portugália

Sildenafil Sandoz

Spanyolország

Sildenafilo Sandoz 25 mg Comprimidos EFG

Sildenafilo Sandoz 50 mg Comprimidos EFG

Sildenafilo Sandoz 100 mg Comprimidos EFG

Szlovákia

Sildenafil Sandoz 50 mg tablety

Sildenafil Sandoz 75 mg tablety

Sildenafil Sandoz 100 mg tablety

Svédország

Sildenafil Sandoz

 

OGYI-T-21105/01-04

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010.11.15.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!