OPRYMEA 0,26MG RETARD TABLETTA 30X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Oprymea ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A pramipexol hatóanyagú Oprymea az ún. dopamin-agonisták csoportjába tartozógyógyszer, ami az agyi dopamin-receptorok működését serkenti. Adopamin-receptorok működésének serkentése idegimpulzust vált ki az agyban, amia testmozgások irányítását segíti.
Az Oprymea tabletta idiopátiás ("ismeretlen kóreredetű")Parkinson-kór kezelésére adható felnőtteknek, önmagában vagy levodopával (egymásik, Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) kombinálva.
2. Tudnivalók az Oprymea szedése előtt
Ne szedje az Oprymea-t
- ha allergiás a pramipexolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Oprymea tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát korábbi vagy jelenlegi betegségeiről vagytüneteiről, különösen, ha azok az alábbiak:
- ha vesebetegségben szenved.
- ha hallucinációi vannak (olyan dolgot lát, hall, észlel, ami ténylegesennincs jelen). A hallucinációk többsége látási jelenség.
- kényszermozgásai vannak (pl. a végtagok kóros, irányíthatatlan mozgása).
Ha Önnek előrehaladott Parkinson-betegsége van és levodopát is szed,kényszermozgásokat tapasztalhat az Omyprea adagjának beállítása idején.
- ha Ön aluszékonyságot tapasztal vagy előfordul, hogy hirtelen elalszik.
- ha pszichózisban szenved (pl. amennyiben a skizofrénia tüneteihez hasonlótüneteket észlel).
- látászavar esetén. Az Oprymea-kezelés alatt időközönként szemészeti vizsgálatszükséges.
- ha Ön súlyos szív- vagy érrendszeri betegségben szenved. Rendszeresen éslegfőképpen a kezelés kezdetén rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomását.Mindez a hirtelen helyzetváltoztatás (felállás) miatt fellépő vérnyomásesést hivatottkiszűrni.
Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön vagy családja/gondozója azt veszi észre, hogykésztetés vagy erős vágy alakul ki Önben olyan viselkedésformák iránt, amelyeknem jellemzőek Önre vagy nem tud ellenállni a késztetésnek, hévnek vagykísértésnek, hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyek árthatnak Önnek vagymásoknak. Ezeket a viselkedésformákat impulzuskontroll-zavaroknak hívják, idetartozik a szerencsejáték-függőség, a túlzott mértékű evés vagy költekezés,fokozott szexuális vágy vagy az abnormálisan gyakori szexuálisgondolatok/érzések. Orvosa módosíthatja az Ön által szedett készítmény adagját,vagy abbahagyhatja a kezelést az adott készítménnyel.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vagy családja/ gondozója úgy találja, hogyÖnnél mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság) vagydelírium tünetei jelentkeznek (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzékelvesztése). Lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a gyógyszeradagot,vagy le is állíthatja a kezelést.
Gyermekek és serdülők
Az Oprymea nem ajánlott gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és az Oprymea
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható gyógyszereket, gyógynövény-kivonatokat tartalmazó vagytáplálékkiegészítő készítményeket is.
Az Oprymea-t nem szabad együtt szedni antipszichotikus gyógyszerekkel.
Óvatosan kell eljárni, ha Ön az alábbi gyógyszereket szedi:
- cimetidin (melyet a fokozott gyomorsav-termelődés csökkentésére ésgyomorfekély kezelésére alkalmaznak).
- amantadin (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazható).
- mexiletin (a kamrai aritmia néven ismert szívritmuszavar kezelésérealkalmazható).
- zidovudin (a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS, az emberi immunrendszerbetegsége) kezelésére használatos),
- ciszplatin (különféle rákos megbetegedések kezelésére használják),
- kinin (melyet a fájdalmas éjszakai lábikragörcsök megelőzésére és a maláriafalcipárum malária néven ismert rosszindulatú változatának kezelésérealkalmaznak),
- prokainamid (szívritmuszavar kezelésére használják).
Ha Ön levodopát szed, az Oprymea-kezelés megkezdésekor ajánlott a levodopaadagjának csökkentése.
Az Oprymea-kezelés ideje alatt a hatásfokozódás lehetősége miatt csak fokozottkörültekintéssel szabad más, nyugtató (szedatív hatású) gyógyszert bevenni vagyalkoholt fogyasztani. Ilyen esetekben az Oprymea ezek hatását növelvebefolyásolhatja a gépjárművezetési és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az Oprymea egyidejű bevétele étellel, itallal, és alkohollal
Az Oprymea-kezelés alatt csak fokozott körültekintéssel szabad alkoholtfogyasztani.
Az Oprymea tabletta étkezés közben, vagy az étkezések közötti időben egyarántbevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével. Orvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy folytatnia kell-eaz Oprymea szedését.
Az Oprymea-nak a fejlődő magzatra kifejtett hatásai nem ismertek. Ezt szemelőtt tartva a terhesség ideje alatt csak abban az esetben alkalmazható azOprymea, ha orvosa ezt tanácsolta.
A szoptatás ideje alatt nem szabad Oprymea tablettát szedni. Az Oprymeajelentősen csökkenti a tejtermelést és ráadásul, bekerülve az anyatejbe azújszülött szervezetére is hatással lehet. Ennek megfelelően, hanélkülözhetetlennek ítélik az Oprymea-kezelést ebben az időszakban, akkor abbakell hagyni a szoptatást.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Az Oprymea hallucinációkat okozhat (olyan dolog látását, hallását, észlelését,ami ténylegesen nincs jelen). Ilyen esetekben nem szabad autót vezetni ésgépeket kezelni.
Az Oprymea tabletta szedésének ideje alatt aluszékonyság és hirtelen elalvásléphet föl, különösen Parkinson-kórban szenvedőknél. Nem szabad autót vezetnievagy gépeket kezelnie ha Ön is tapasztalja ezeket a mellékhatásokat.Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön is észleli ezeket a rendellenességeket.
3. Hogyan kell szedni az Oprymea-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Kezelőorvosa fogja Önt tájékoztatni a helyesadagolásról.
Az Oprymea tablettát étkezés közben vagy az étkezések közötti időben egyarántbevehető. A tablettát vízzel kell bevenni.
Parkinson-kór
A napi adagot 3 egyenlő részre osztva kell bevenni.
A kezelés első hetében a 0,088 mg-os Oprymea tablettából kell bevennie 3×1-etnaponta (vagyis a napi adag 0,264 mg pramipexol bázis):
A későbbiekben fokozatosan, 5-7 napos időközönként orvosa utasításait követvenövelni kell a napi adagot az Ön egyedi szükségleteinek leginkább megfelelőfenntartó dózisig.
Fenntartó kezelésként a szokásos adag 1,1 mg naponta. Mindazonáltal, afenntartó napi dózis tovább növelhető. Amennyiben orvosa szükségesnek látja,akár maximálisan 3,3 mg-os dózisig növelheti a napi pramipexol adagot. Egyesesetekben alacsonyabb fenntartó adag - 3 x 0,088 mg - is elegendő lehet azOprymea tablettából.
Vesebetegségben szenvedők
Ha az Ön veseműködése közepesen vagy súlyosan beszűkült, orvosa csökkentheti azOprymea adagját, vagyis naponta csupán egy vagy két tabletta szedését írja elő.Közepesen beszűkült vesebetegségben a szokásos kezdő adag naponta 2x1 Oprymea0,088 mg tabletta. Súlyos vesebetegségben a szokásos kezdő adag napontamindössze 1 Oprymea 0,088 mg tabletta.
Ha az előírtnál több Oprymea-t vett be
Ha véletlenül túlságosan sok tablettát vett be,
- azonnal forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegéhez.
- hányás, nyugtalanság és bármely, a 4. pontban (Lehetséges mellékhatások)felsorolt mellékhatás jelentkezése esetén.
Ha elfelejtette bevenni az Oprymea-t
Ne nyugtalankodjon. Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne vegye be pótlólag.Egyszerűen szedje be a következő adagot a megfelelő időpontban. Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Oprymea szedését
Orvosa megkérdezése nélkül ne hagyja abba az Oprymea szedését. Ha abba kellhagynia a gyógyszere szedését, orvosa fokozatosan fogja csökkenteni azadagolást. Ez csökkenti a tünetek súlyosbodásának kockázatát.
Ha Ön Parkinson-kórban szenved, az Oprymea tabletta szedését nem szabadhirtelen abbahagynia. A gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása miatt egy súlyosállapot, az ún. neuroleptikus malignus szindróma fejlődhet ki, ami nagyon nagykockázattal járhat. A tünetek a kövekezők:
- mozgásképtelenség (akinézia),
- merev izmok,
- láz,
- ingadozó vérnyomás,
- szapora szívverés (tachikardia),
- zavart tudatállapot,
- a tudatszint csökkenése (pl. kóma).
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat az alábbi gyakorisági kategóriák alapján értékelték:
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több, mint 1-et érinthet
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Ritka: 1 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Parkinson-kórban szenvedők az alábbi mellékhatásokat észlelhetik:
Nagyon gyakori:
- Diszkinézia (pl. akaratlan, kóros végtagmozgások)
- Álmosság
- Szédülés
- Hányinger (rosszullét)
Gyakori:
- Szokatlan viselkedésre való kényszer
- Hallucinációk (olyan dolog látása, hallása, bármilyen módon történőészlelése, ami ténylegesen nincs jelen)
- Zavartság
- Fáradtság
- Álmatlanság, insomnia
- Folyadék visszatartás, például a lábakban (perifériás ödéma)
- Fejfájás
- Alacsony vérnyomás (hipotónia)
- Szokatlan álmok
- Székrekedés
- Látásromlás
- Hányás
- Fogyás, beleértve az étvágy csökkenését
Nem gyakori:
- Paranoia (pl. az egyén önmagáért való túlzott aggódása)
- Érzékcsalódás
- Hirtelen elalvásos rohamok
- Túlzott nappali álmosság és hirtelen elalvás
- Emlékezetkiesés (memóriazavar)
- Hiperkinéziák (túlzott kényszermozgás és mozdulatlanságra való képtelenség)
- Alacsony vérnyomás (hipotenzió)
- Hízás
- Allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység)
- Ájulásérzés
- Szívelégtelenség (szívproblémák, amelyek légszomjat és bokaduzzanatotokozhatnak)*
- Nem megfelelő antidiuretikus hormon elválasztás*
- Nyugtalanság
- Diszpnoe (nehézlégzés)
- Csuklás
- Pneumónia (tüdőgyulladás)
- Saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékoknak,késztetéseknek vagy kísértésnek való ellenállásra való képtelenség, beleértveaz alábbiakat:
- Kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következményekellenére.
- Megváltozott vagy megnövekedett szexuális érdeklődés, vagy túlzottérdeklődést mutató viselkedés önmagával vagy másokkal szemben, pl.megnövekedett nemi vágy
- Ellenállhatatlan vásárlási és költekezési kényszer
- Túlevés (rövid idő alatt nagy mennyiségű étel fogyasztása) vagy evéskényszer(a normálisnál és az éhség csillapítására elegendő mennyiségűnél több ételfogyasztása)*
- Delírium (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzék elvesztése)
Ritka:
- Mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság)
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikéttapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteikcsökkentésének módjára vonatkozóan.
* A csillaggal jelölt mellékhatások gyakoriságát nem lehet pontosan becsülni,mivel ezeket nem figyelték meg a klinikai vizsgálatok során, 2762,pramipexollal kezelt betegen. Gyakorisági kategóriájuk valószínűleg alighamagasabb a "nem gyakori" besorolásnál.
Más indikációban az alábbi mellékhatásokat észlelhetik:
Nagyon gyakori:
- Hányinger
Gyakori:
- Az alvásminta megváltozása, pl. álmatlanság (inszomnia) és álmosság
- Fáradtság
- Fejfájás
- Szokatlan álmok
- Székrekedés
- Szédülés
- Hányás
Nem gyakori:
- Szokatlan viselkedésre való kényszer*
- Szívelégtelenség (szívproblémák, amelyek légszomjat és bokaduzzanatotokozhatnak)*
- Nem megfelelő antidiuretikus hormon elválasztás*
- Diszkinézia (pl. akaratlan kóros végtagmozgások)
- Hiperkinézia (túlzott kényszermozgás és mozdulatlanságra való képtelenség)*
- Paranoia (pl. az egyén önmagáért való túlzott aggódása)*
- Érzékcsalódás*
- Emlékezetkiesés (memóriazavar)*
- Hallucinációk (olyan dolog látása, hallása, bármilyen módon történőészlelése, ami ténylegesen nincs jelen)
- Zavartság
- Túlzott nappali álmosság és hirtelen elalvás
- Hízás
- Alacsony vérnyomás (hipotenzió)
- Folyadék-visszatartás, általában a lábakban (perifériás ödéma)
- Allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység)
- Ájulásérzés
- Nyugtalanság
- Látásromlás
- Fogyás, beleértve a csökkent étvágyat
- Diszpnoe (nehézlégzés)
- Csuklás
- Pneumónia (tüdőgyulladás)*
- Saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékoknak,késztetéseknek vagy kísértésnek való ellenállásra való képtelenség, beleértveaz alábbiakat:
- Kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következményekellenére.
- Megváltozott vagy megnövekedett szexuális érdeklődés, vagy túlzottérdeklődést mutató viselkedés önmagával vagy másokkal szemben, pl.megnövekedett nemi vágy
- Ellenállhatatlan vásárlási és költekezési kényszer
- Túlevés (rövid idő alatt nagy mennyiségű étel fogyasztása) vagy evéskényszer(a normálisnál és az éhség csillapítására elegendő mennyiségűnél több ételfogyasztása)*
- Mánia* (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság)
- Delírium* (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzék elvesztése)
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikéttapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteikcsökkentésének módjára vonatkozóan.
* A csillaggal jelölt mellékhatások gyakoriságát nem lehet pontosan becsülni,mivel ezeket nem figyelték meg a klinikai vizsgálatok során, 1395,pramipexollal kezelt betegen. Gyakorisági kategóriájuk valószínűleg alighamagasabb a "nem gyakori" besorolásnál.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az Oprymea-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az eredeti csomagolásban, fénytől védve tartandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Oprymea
- A készítmény hatóanyaga a pramipexol. A készítmény 0,088 mg, 0,18 mg, 0,35mg, 0,7 mg vagy 1,1 mg pramipexolt tartalmaz tablettánként, mely megfelel 0,125mg, 0,25 mg, 0,5 mg 1 mg vagy 1,5 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrátnak.
- Egyéb összetevők: mannit, kukoricakeményítő, hidegen duzzadókukoricakeményítő, povidon K25, vízmentes kolloid szilícium-dioxid ésmagnézium-sztearát.
Milyen az Oprymea külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Oprymea 0,088 mg tabletta fehér színű, kerek, metszett élű, egyik oldalán"P6" jelöléssel ellátott tabletta.
Oprymea 0,18 mg tabletta fehér színű, ovális, metszett élű, mindkét oldalánfelezővonallal, illetve egyik oldalának mindkét felén "P7" jelölésselellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható. Oprymea 0,35 mgtabletta fehér színű, ovális, metszett élű, mindkét oldalán felezővonallal,illetve egyik oldalának mindkét felén "P8" jelöléssel ellátotttabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható. Oprymea 0,70 mg tabletta fehérszínű, kerek, metszett élű, mindkét oldalán felezővonallal, illetve egyikoldalának mindkét felén "P9" jelöléssel ellátott tabletta. A tablettaegyenlő adagokra osztható. Oprymea 1,1 mg tabletta fehér színű, kerek, metszettélű, mindkét oldalán felezővonallal ellátott tabletta. A tabletta egyenlőadagokra osztható.
10 tablettát tartalmazó buborékfólia csomagolásban, dobozonként 20, 30, 60, 90és 100 tablettát tartalmaznak.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!