SUPRADYN PLUS PEZSGŐTABLETTA 10X

Supradyn F drazsé

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Supradyn Plus pezsgőtabletta

 

multivitamin, ásványi anyag kombináció

 

Olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosirendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekébenelengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További információkért vagytanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-         Sürgősen forduljon orvosához, hatünetei nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a SupradynPlus pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Supradyn Pluspezsgőtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a a SupradynPlus pezsgőtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a a Supradyn Pluspezsgőtablettát tárolni?

6.       További információk

 

1.            MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER ASUPRADYN PLUS PEZSGŐTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Supradyn Plus pezsgőtablettaarányos mennyiségben tartalmazza az összes fontos vitamint, szükséges ásványianyagot és nyomelemet.

 

A vitaminok olyanlétfontosságú anyagok, amelyek a táplálékkal kerülnek be a szervezetbe. Az ásványianyagok nélkülözhetetlenek az anyagcserében és a növekedésben, valamint aszervezet regenerációjához (például a csontok, vér stb). A nyomelemek olyanlétfontosságú anyagok, amelyekre a szervezetnek csak parányi mennyiségben vanszüksége, de a napi táplálkozással nem mindig kerülnek be megfelelő mennyiségbena szervezetbe.

 

A Supradyn Plus pezsgőtablettátaz általános vitaminhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. A Supradyn Pluspezsgőtablettát fokozott vitamin- és ásványianyag-szükséglet idején, különösenbetegségek, megnövekedett igénybevétel alatt kell szedni.

 

A Supradyn Plus pezsgőtablettaszedése ajánlott, ha vitamin- és ásványianyag-hiány kialakulásának kockázataáll fenn: növekedés, betegség vagy sebészeti beavatkozást követő lábadozásalatt, legyengült időseknél, antibiotikum szedésénél, illetve más gyógyszeres kezelésesetén továbbá speciális vagy kiegyensúlyozatlan diéta, krónikus alkoholizmus,dohányzás, bizonyos gyomor- és bélrendellenességek esetén.

 

2.            Tudnivalóka Supradyn Plus pezsgőtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Supradyn Pluspezsgőtablettát

-         ha allergiás (túlérzékeny) ahatóanyagokra vagy a Supradyn Plus pezsgőtabletta egyéb összetevőjére

-         ha már túl magas az A- vagyD-vitamin szintje a szervezetében (A- vagy D-hipervitaminózis, tüneteit lásd a„Ha az előírtnál több Supradyn Plus pezsgőtablettát vett be” szakaszban);

-         ha retinoid kezelésben részesül(például akne: súlyos, pattanásos bőrprobléma kezelésére);

-         ha pajzsmirigy túlműködése van,vagy radiojód kezelést kap;

-         veseelégtelenség,

-         magas kalcium vérszint,

-         túlzott kalciumürítés,

-         vas illetve rézanyagcserezavarával járó kórfolyamatok (pl. Wilson-kór) esetén.

 

Haa Supradyn Plus pezsgőtabletta alkalmazása során allergiás reakciót tapasztal,hagyja abba a szedést és forduljon orvoshoz.

 

A Supradyn Plus pezsgőtablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-         ha fennáll annak a veszélye, hogytúl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetébe. Supradyn szedése esetében ezcsak akkor fordulhat elő, ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideigszedi.

-         L-tiroxint vagy kumarinttartalmazó készítménnyel együtt csak a kezelőorvos javaslata alapjánalkalmazható.

-         ha máj- és epeúti megbetegedésevan.

-         ha vesebeteg

 

Tájékoztassa orvosát vagygyógyszerészét, ha Ön bármely egyébbetegségben szenved.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Akészítményben lévő K-vitamin befolyásolja a kumarin származékok (véralvadástgátló gyógyszerek) hatását, ezért kumarinnal együtt csak a kezelőorvosjavaslatára adható.

 

L-tiroxinkezelés, valamint radiojód-terápia alatt csak a kezelőorvos javaslatáraalkalmazható, mivel 0,075 mg kálium-jodidot tartalmaz.

 

Perifériásdekarboxiláz nélküli levadopa (Parkinson betegség kezelésére alkalmazottgyógyszer) kezeléssel egyidejűleg nem alkalmazható, mert a készítmény B6-vitamintartalma fokozza a levadopa lebomlását a vérben.

 

Agyomorsav lekötő készítmények és tetraciklin antibiotikumok a vasfelszívódását, a penicillamin a nyomelemek felszívódását gátolja. E gyógyszerekés a Supradyn Plus pezsgőtabletta bevétele között legalább két óra teljen el.

 

Egyes,a koleszterinszintet csökkentő készítmények, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők,bizonyos széles spektrumú antibiotikumok, egyes vérnyomáscsökkentők,vizelethajtók, epilepszia ellenes készítmények, véralvadást befolyásoló szerek,gyomorfekélyre használt készítmények, hashajtók, TBC ellen alkalmazottkészítmények, alumínium vagy nátrium-bikarbonát tartalmú savlekötő szerek,daganat ellenes kezelésnél, illetve bizonyos pszichés zavarok eseténalkalmazott készítmények csökkenthetik a táplálékkal bevitt egyes vitaminok,ásványi anyagok hatását.

 

Afelsorolt gyógyszerek szedésekor vitamin és ásványi-anyag pótlás javasoltlehet.

 

A SupradynPlus pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Nagy mennyiségű rostot illeve fitinsavat tartalmazóélelmiszerek (pl. gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér,búzakorpa) a készítményben lévő nyomelemek felszívódását csökkenthetik.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

Az ajánlott adagban (napi 1 pezsgőtabletta)szedheti a Supradyn Plus pezsgőtablettát terhesség és szoptatás alatt, de azajánlott adagot ne lépje túl. A terhesség első három hónapjában az orvosutasítása nélkül semmilyen gyógyszert ne szedjen.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Supradyn Plus pezsgőtabletta nembefolyásolja a vezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

Fontos információk a Supradyn Plus pezsgőtablettaegyes összetevőiről

ASupradyn Plus pezsgőtabletta szénhidrát tartalma: 1,31 kcal; a tabletta teljesenergiatartalma: 6,71 kcal, ezért a Supradyn Plus pezsgőtablettát cukorbetegekis alkalmazhatják.

 

A Supradyn Plus pezsgőtablettanem tartalmaz laktózt és glutént. A Supradyn Plus nem javasolt fenilketonúriásbetegeknek, mert fenilalanin forrást jelentő aszpartámot tartalmaz. A Supradyn Pluspezsgőtabletta 301 mg nátriumot, amely 0,8 g sónak felel meg, és kis mennyiségbenrépacukrot (szacharózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A SUPRADYNPLUS PEZSGŐTABLETTÁT?

 

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek

Ha az orvos másképp nemrendeli, szokásos adagja: napi 1 pezsgőtabletta, egy pohár vízben feloldva. Haaz orvos másképp nem rendeli, soha ne szedjen többet az ajánlott napi adagnál.

 

12 év alatti gyermekeknek: a készítmény alkalmazása nem javasolt

 

Tartsa be abetegtájékoztatóban jelzett vagy az orvos által előírt adagolást.

 

Milyen hosszú ideig javasolt a Supradyn Pluspezsgőtabletta alkalmazása?

A Supradyn Plus pezsgőtabletta szedhető rövidebb vagyhosszabb ideig (1 vagy több hónapig) folyamatosan is.

A Supradyn Plus pezsgőtabletta jótékony hatásáthosszabb szedés után fejti ki, ezért az adag csökkentésekor vagy növelésekornem jelentkezik azonnal jelentős változás.

Ha a Supradyn Plus pezsgőtabletta alkalmazása soránannak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Supradyn Plus pezsgőtablettát vettbe

Ha az ajánlott adagtöbbszörösét hosszabb ideig szedi, fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A-vagy D-vitamin kerül a szervezetébe. Az A-vitamin túladagolás jellegzetestünetei: az ajkak és a bőr kiszáradása és megrepedezése, hajhullás, a bőrsárgulása. A D-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: fáradékonyság,erőteljes szomjúságérzet. A megadott adagolással a Supradyn Plus pezsgőtablettábanlévő vitamin- és ásványi anyag adagoknál túladagolás veszélye nem áll fenn.

 

Ha elfelejtette bevenni a Supradyn Plus pezsgőtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott Pluspezsgőtabletta pótlására.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítményalkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Supradyn Pluspezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Ha betartja az ajánlottadagolást, nem várhatók komoly mellékhatások még hosszantartó Supradyn Pluspezsgőtabletta szedés esetében sem. Ritkán gyomor-bél rendszeri tünetek (pl. kellemetlenhasi érzés, székrekedés, hányás, hasmenés és hányinger) jelentkezhet. Igenritkán túlérzékenységi reakció jelentkezhet, ennek tünetei: csalánkiütés,arcduzzanat, zihálás, bőrpír, kiütés, hólyagok és sokk. Esetenként előfordulhata vizelet enyhe sárgás elszíneződése. Ez a hatás teljesen ártalmatlan és akészítmény B2-vitamin tartalma okozza. A Plus pezsgőtablettavastartalma a székletet feketére festheti.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóbanfelsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A SUPRADYN PLUS PEZSGŐTABLETTÁTTÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-on, hőtőlvédve tartandó.

A nedvességtől való védelemérdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. 

A nedvességtől való védelemérdekében a tartályt tartsa jól lezárva!

 

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a tabletta-tartályon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható / EXP) után ne szedje a Supradyn Pluspezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Supradyn Pluspezsgőtabletta?

A készítmény hatóanyagai:

 

13 féle vitamin

 

A-vitamin                                            2666NE

B1-vitamin                                           4,2mg

B2-vitamin                                           4,8mg

B3-vitamin(Nikotinamid)                   54 mg

B5-vitamin(Kalcium pantotenát)        18 mg

B6-vitamin                                           6mg

B7/H-vitamin(Biotin)                          0,45 mg

B9-vitamin(Folsav)                             0,6 mg

B12-vitamin                                         0,003mg

C-vitamin                                            180mg

D3-vitamin                                          200NE

E-vitamin                                            10mg

K-vitamin                                            0,03mg

 

 

12 ásványi anyag ésnyomelem

 

Kalcium                                              120mg

Foszfor                                                            126,3mg

Magnézium                                         45mg

Fluor                                                    1,5mg

Jód                                                     0,075mg

Szelén                                                 0,055mg

Vas                                                     8mg

Réz                                                      0,9mg

Cink                                                   8mg

Króm                                                   0,025mg

Mangán                                               1,8mg

Molibdén                                             0,045mg

 

Egyéb összetevők:

vízmentes citromsav,nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes nátrium-karbonát, mannit, szorbit, povidonK30, krospovidon, zsírsavak szacharóz észterei, nátrium-klorid, aszpartám,kálium-aceszulfám, narancs aroma, citrom aroma, béta-karotin (1%).

Keverékekben: zselatin,szacharóz, glicerin, kukoricakeményítő, alfa-tokoferol, citromsav, trinátrium-citrát,maltodextrin, étkezési zsírok, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, arabmézga.

 

Milyena Supradyn Plus pezsgőtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz acsomagolás?

Kerek,halványsárga színű, lapos felületű, metszett élű, narancs illatú pezsgőtabletta.

10db, 15 db, 20 db ill. 30 db pezsgőtabletta gyermekzáras műanyagtabletta-tartályban, nedvesség-megkötő betétet tartalmazó zárókupakkal, dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

BayerHungária Kft.

H-1123Budapest, Alkotás u. 50., Magyarország

 

Gyártó

BayerSante Familiale, S.A.S.

F-74240Gaillard, de I’industrie rue 33., Franciaország

 

OGYI-T-9251/06-09

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011. június26.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!