VELAXIN 150MG RETARD KAPSZULA KEMÉNY 28X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula

Velaxin 75 mg retard kemény kapszula

Velaxin 150 mg retard kemény kapszula

venlafaxin

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.         Milyen típusúgyógyszer a Velaxin retard és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.         Tudnivalók aVelaxin retard szedése előtt

3.         Hogyan kell alkalmaznia aVelaxin retard-ot?

4.         Lehetségesmellékhatások

5.         Hogyan kell aVelaxin retard-ot tárolni?

6.         További információk

 

 

1.                 Milyentípusú gyógyszer a Velaxin retard és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Velaxin retardegy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- ésnoradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik.Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl.a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. Úgy gondolják, hogy adepresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyábanalacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy azantidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik azagy szerotonin- és noradrenalinszintjét.

 

A Velaxin retardfelnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál. A Velaxin retard szinténjavallott felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizáltszorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezésől valófélelem és ezek kerülése), és pánikzavar (pánikrohamok).

Fontos, hogy adepressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogyÖn jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhatel, hanem esetleg még

súlyosabbá válhat,kezelése pedig még nehezebb lehet.

 

 

2.    Tudnivalók a VELAXIN Retard szedése előtt

 

Ne alkalmazza a Velaxinretard-ot

-                     ha allergiás (túlérzékeny) avenlafaxinra (a készítményhatóanyaga) vagy a Velaxin retard egyébösszetevőjére;

-                     ha egyidejűlegdepresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilismonoamino-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett azelmúlt 14 napban bármikor. Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése másgyógyszerekkel, beleértve a Velaxin retard-ot is, súlyos vagy akáréletveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várniaa Velaxin retard szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyenirreverzibilis MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még a „Szerotonin szindróma” és„A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek” pontokat).

 

AVelaxin retard fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-                     Ha Ön más gyógyszereketis szed a Velaxin retard-dal egyidejűleg, megnőhet a szerotonin szindrómakialakulásának kockázata (lásd „A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek” pontot).

-                     Ha szembetegségbenszenved, mint amilyenek a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedettszembelnyomás).

-                     Ha kórtörténetébenmagas vérnyomás szerepel.

-                     Ha kórtörténetébenszívbetegségek szerepelnek.

-                     Ha kórtörténetébengörcsrohamok szerepelnek.

-                     Ha kórtörténetébenalacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel.

-                     Ha hajlamosvéraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzéses rendellenességek akórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik avérzés kockázatát.

-                     Ha megemelkedik akoleszterinszintje.

-                     Ha az Ön vagy családjakórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagyeufórikus érzés) szerepel.

-                     Ha kórtörténetébenagresszív magatartás szerepel.

 

A Velaxin retardnyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenségetokozhat. Ha ez előfordul Önnél, szóljon orvosának.

 

Ha a felsoroltállapotok bármelyike érvényes Önre, kérjük, beszéljen orvosával, mielőtt aVelaxin retard-ot szedni kezdené.

 

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagyszorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagyszorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagyöngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezeléskezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időrevan szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggellehetnek ilyen gondolatai:

-         Ha korábban voltak máröngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

-         Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikaivizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt,pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak)esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagyöngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjenkórházba.

Hasznos lehet, ha egyrokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogyolvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, haúgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Önmagatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

 

Szájszárazság

A venlafaxinnalkezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti afogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára.

 

Alkalmazás gyermekeknél és 18 év alattiserdülőknél

A Velaxin általában nemalkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontostudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves koralatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkosságigondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás,ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt isfelírhatja a Velaxin-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükségvan rá. Amennyiben a kezelőorvos Velaxin-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek,és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra a kezelőorvost.Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulásátvagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Velaxinkészítményt szedi. Emellett a Velaxin készítmény hosszú távú alkalmazásánakbiztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciók ésviselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Orvosának kelleldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Velaxin retard-ot más gyógyszerekkel.

 

Ne kezdjen szednisemmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértvea vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeketis) anélkül, hogy beszélne orvosával vagy gyógyszerészével.

-                     Monoamino-oxidáz(MAO)-gátlók (lásd a „Tudnivalók a Velaxin retard szedése előtt” pontot).

-                     Szerotonin szindróma: avenlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttesszedéskor, szerotonin szindróma léphet fel, ami akár életveszélyes állapot islehet (lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot). Példák ilyen gyógyszerekre:

-         triptánok (migrénkezelésére);

-         depresszió kezelésérehasználatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok,vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak;

-         linezolidot tartalmazóantibiotikumok (fertőzések kezelésére);

-         moklobemidet (egyreverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére);

-         szibutramint tartalmazógyógyszerek (fogyasztószerek);

-         tramadolt tartalmazógyógyszerek (fájdalomcsillapító);

-         lyukaslevelűorbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó termékek(enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek);

-         triptofánt tartalmazótermékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió);

 

A szerotoninszindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban:

nyugtalanság,hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, avérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.Ha úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma jeleit észleli, azonnal kérjenorvosi segítséget.

 

Az alábbigyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Velaxin retard-dal, ezértfokozott elővigyázatossággal alkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítseorvosának, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikéttartalmazza:

-                     ketokonazol(gombaellenes gyógyszer);

-                     haloperidol vagyriszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére);

-                     metoprolol (egybéta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)

 

A Velaxinretard egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Velaxinretard-ot étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, „Hogyan kell szedni aVelaxin retard-ot?”)

 

Kerülje azalkoholfogyasztást, ameddig Velaxin retard-ot szed.

 

Terhesség és szoptatás

Beszéljenorvosával, ha teherbe esett vagy teherbe kíván esni. Csak akkor szedheti aVelaxin retard-ot, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetségeskockázatokat megbeszélte orvosával.

 

Ha Velaxinretard-ot szed a terhesség alatt, ezt tudassa orvosával vagy a szülésznővel,mert csecsemőjének bizonyos tünetei lehetnek a születés után. Ezek a tünetekáltalában szülést követő első 24 órán belül jelentkeznek és a következőklehetnek: nem megfelelő táplálkozás és légzési nehézség.

Ha csecsemőjénekilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen orvosávalvagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

 

A Velaxin retardkiválasztódik az anyatejbe. A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy agyógyszer hatással lehet rá. Ezért beszéljen erről orvosával, aki majd eldönti,hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a Velaxin retard-dal valókezelést.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ne vezessen vagyne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önrea Velaxin retard.

 

 

3.         Hogyankell alkalmazni a Velaxin retard-oT?

 

A Velaxin retard-ot mindig az orvos általelmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A szokásosjavasolt kezdőadag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociálisszorongásos zavar kezelésére napi 75 mg. Orvosa az adagot fokozatosannövelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375mg-ig is. A pánikzavarok kezelésében, orvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggalkezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adaggeneralizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavarkezelése esetén 225 mg.

 

A Velaxinretard-ot minden nap körülbelül ugyanabban az időben, reggel és este vegye be.A retard kemény kapszulákat egészben kell lenyelni, folyadékkal és nem szabadfelnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.

 

A Velaxinretard-ot étkezés közben kell bevenni.

 

Ha máj- vagyveseproblémái vannak, beszéljen orvosával, mert ez esetben a Velaxin retardadagolása változhat.

 

Ne hagyja abba aVelaxin retard szedését anélkül, hogy orvosával ezt megbeszélné (lásd a „Ha időelőtt abbahagyja a Velaxin retard szedését” pontot).

 

Ha az előírtnál többVelaxin retard-ot vett be

Azonnal értesítseorvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvosa által előírtnál több Velaxinretard-ot vett be.

 

A lehetségestúladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintváltozása (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamokés hányás.

 

Ha elfelejtette bevenni aVelaxin retard-ot

Ha elfelejtbevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már akövetkező adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot és csak egyetlenadagot vegyen be a szokásos módon. Ne vegyen be ugyanazon a napon több Velaxinretard-ot, mint az előírt napi mennyiség.

 

Ha idő előtt abbahagyja aVelaxin retard szedését

Ne hagyja abba akezelést és ne csökkentse az adagot az orvos javaslata nélkül még akkor sem, hajobban érzi magát. Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább aVelaxin retard-ra, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná akezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatásokjelentkezhetnek a Velaxin retard szedésének abbahagyásakor, különösen, ha aVelaxin retard szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagok csökkentésetúl gyorsan történik. Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint afáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság,étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság,fülcsengés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés,görcsök vagy influenzaszerű tünetek.

 

Orvosa azt fogjajavasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Velaxin retard szedését. Haezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél vagy más kellemetlen tünetekettapasztal, kérjen orvosától további tanácsot.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.         Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így aVelaxin retard is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Ne aggódjon, ha aVelaxin retard bevétele után a székletben apró, fehér szemcséket vagygolyócskákat észlel. A Velaxin retard kapszulákban szferoidok vannak, amelyekapró, fehér, venlafaxin hatóanyagot

tartalmazó golyók.Ezek a szferoidok a kapszulából a tápcsatornában szabadulnak fel. Ahogyan aszferoidok végighaladnak a tápcsatornán, a venlafaxin lassan felszabadulbelőlük. A szferoidoknak oldatlanul „kell” maradniuk és kiürülnek a széklettel.Ezért, bár láthat szferoidokat a székletben, az Ön venlafaxin adagjafelszívódott.

Allergiásreakciók

Ha az alábbfelsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Velaxinretard-ot.

Azonnal értesítseorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

 

  • mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség
  • az arc, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása
  • idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagy hőhullám
  • súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely

kiemelkedik és gyakran viszket)

 

Súlyos mellékhatások

Ha az alábbi jelekvalamelyikét tapasztalja, sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége:

  • szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás
  • szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák
  • idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok
  • pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás vagy eufóriaérzet
  • megvonási tünetek (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Velaxin retard szedését” pontot)

 

Mellékhatások teljes felsorolása

A mellékhatásokgyakorisága (az előfordulásuk valószínűsége) a következők szerint kerülmegadásra:

Nagyon gyakori: 10betegből több, mint 1-nél fordulhat elő.

Gyakori: 100betegből több, mint 1-nél, de 10 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő.

Nem gyakori: 1000betegből több, mint 1-nél, de 100 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő.

Ritka: 10000betegből több, mint 1-nél, de 1000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő.

Gyakorisága nem ismert:A gyakoriság nem becsülhető meg az elérhető adatokból.

 

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

Nem gyakori: véraláfutás kialakulása, fekete,szurokszerű széklet vagy véres széklet, amely gyomor-bélrendszeri vérzés jelelehet

Gyakorisága nemismert: nyálkahártyavérzések,a vérzési idő megnyúlása, csökkent vérlemezkeszám, amely a véraláfutások és avérzések megnövekedett kockázatához vezet, vérképrendellenességek, amelyekfokozott fertőzési kockázathoz vezetnek

 

Immunrendszeribetegségek és tünetek

Gyakorisága nem ismert: súlyos, légzészavarral vagy szédüléssel járóallergiás reakciók, beleértve a vérnyomásesést

 

Endokrinbetegségek és tünetek

Gyakorisága nemismert: a vér prolaktin(tejtermelést serkentő hormon) koncentrációjának emelkedése

Gyakorisága nemismert: csökkent nátriumvérszint, ami fáradékonyságot, zavartságot, izomrángatódzást, görcsöket éskómát okozhat; túlságosan bőséges vízfogyasztás (ezt a kórképet antidiuretikushormon helytelen kiválasztódása szindrómának (SIADH) is nevezik)

 

Anyagcsere- éstáplálkozási betegségek és tünetek

Gyakori: megemelkedett szérum-koleszterinszint,testtömeg-csökkenés

Nem gyakori: testtömeg-növekedés

 

Pszichiátriaikórképek

Gyakori: kóros álmok, csökkent nemi vágy (libidó),álmatlanság, idegesség, álmosság, zavartság, önmagától és a valóságtól valóeltávolodás (vagy elszakadás) érzése

Nem gyakori: fásultság, hallucinációk,izgatottság

Ritka: kórosan emelkedett hangulat

Gyakorisága nemismert: tudatzavar;öngyilkossági és önkárosítással kapcsolatos gondolatok

 

Idegrendszeribetegségek és tünetek

Nagyon gyakori:fejfájás (30,3%)

Gyakori: szédülés, fokozott izomtónus, bizsergő, tűszúrásszerű érzések,remegés

Nem gyakori: akaratlan izommozgások, károsodottkoordináció és egyensúlyérzet

Ritka: nyugtalanságérzés, illetve egyhelybenülésre vagy állásra való képtelenség, görcsrohamok

Gyakorisága nemismert: az izommerevséggeltársuló magas testhőmérséklet, a zavartság vagy az izgatottság és verítékezés,vagy ha befolyásolhatatlan izomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikusmalignus szindróma nevű súlyos kórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzés,álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság,részegségérzet, verítékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonergszindróma jelei; izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások

 

Szembetegségekés szemészeti tünetek

Gyakori: homályos látás, tág pupillák, látászavar

Gyakorisága nemismert: zöldhályog (súlyosfájdalom a szemben és csökkent vagy homályos látás)

 

A fül és azegyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei

Nem gyakori: fülcsengés

 

Szívbetegségekés szívvel kapcsolatos tünetek

Gyakori: szívdobogásérzet

Nem gyakori: gyors szívverés

Gyakorisága nemismert: rendellenes, gyorsvagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet

 

Érbetegségek és tünetek

Gyakori: vérnyomás-emelkedés, kipirulás

Nem gyakori: szédülés (főleg túl hirtelen felálláskor),ájulás

Gyakorisága nemismert: a vérnyomáscsökkenése

 

Légzőrendszeri,mellkasi és mellűri betegségek és tünetek

Gyakori: ásítozás

Gyakorisága nemismert: köhögés, zihálólégzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amelyek afehérvérsejtszám-emelkedéssel társult tüdőgyulladás (pulmonális eozinofília)tünetei

 

Emésztőrendszeribetegségek és tünetek

Nagyon gyakori:hányinger (20,0%),szájszárazság (10,0%)

Gyakori: étvágycsökkenés, székrekedés, hányás

Nem gyakori: ízérzékelési zavar, fogcsikorgatás,hasmenés

Gyakorisága nemismert:hasnyálmirigy-gyulladás

 

Máj- ésepebetegségek és tünetek

Gyakorisága nemismert: májgyulladás.

 

A bőr és abőralatti szövet betegségei és tünetei

Nagyon gyakori: verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést is)[12,2%]

Nem gyakori: bőrkiütések, kóros hajhullás,fényérzékenységi reakció.

Gyakorisága nemismert: olyan bőrkiütések,amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezetnek; viszketés,csalánkiütés.

 

A csont- ésizomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei

Gyakorisága nemismert: ismeretlen hátterűizomfájdalom, nyomásérzékenység, illetve gyengeség (rabdomiolízis)

 

Vese- és húgyútibetegségek és tünetek

Gyakori: vizeletürítési zavar (főként megindításinehézség) fokozott vizeletürítési gyakoriság

Nem gyakori: vizeletürítésre való képtelenség

 

A nemiszervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek

Gyakori: rendellenes magömlés/orgazmus (férfiak),orgazmushiány, merevedési zavar (impotencia); menstruációs rendellenességek,mint amilyen az erősebb vérzés vagy a fokozottabb, rendszertelen vérzés

Nem gyakori: rendellenes orgazmus (nők)

 

Általánostünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Gyakori: gyengeség (fáradtság), hidegrázás.

 

Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei

Gyakorisága nemismert: kóros májfunkcióseredmények.

 

A Velaxin retardnéha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül vantudatában, mint amilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés, amájenzimszintek, a nátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekélyváltozásai. Ritkábban a Velaxin retard csökkentheti

az Ön vérében avérlemezkeszámot, ami megnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát.

Ezért orvosaesetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi aVelaxin retard-ot.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.         HogyanKELL A VELAXIN retard-ot Tárolni?

 

A nedvességtől való védelemérdekében az eredeti csomagolásban, legfeljebb 30ºC-on tárolandó.

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

 

Abuborékfólián és a dobozon feltüntetett lejárati idő (ÉÉÉÉ HH) után ne szedje aVelaxin retard-ot.

Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ne szedje a Velaxinkapszulát, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz Velaxin retard kemény kapszula

A készítmény hatóanyaga: venlafaxin(venlafaxin-hidroklorid formájában)

Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula

37,5 mg venlafaxin (42,42 mgvenlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként.

Velaxin 75 mg retard kemény kapszula

75 mg venlafaxin (84,84 mgvenlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként.

Velaxin 150 mg retard kemény kapszula

150 mg venlafaxin (169,68 mgvenlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként.

 

Egyéb összetevők:

Velaxin 37,5 mgretard kemény kapszula

Mikrokristályoscellulóz, nátrium-klorid, etil-cellulóz, mikronizált talkum, dimetikon,kálium-klorid, kopovidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, xantángumi, sárgavas-oxid (E172).

Kapszulahéj: CONI-SNAP-3önzáródó kemény zselatinkapszula

Zselatin, sárga vas-oxid(E172), indigókármin (E132), eritrozin (E127), titán-dioxid (E171).

 

Velaxin 75 mg retardkemény kapszula

Mikrokristályoscellulóz, nátrium-klorid, etil-cellulóz, mikronizált talkum, dimetikon, kálium-klorid,kopovidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, xantángumi, sárga vas-oxid(E172).

Kapszulahéj: CONI-SNAP-2önzáródó kemény zselatinkapszula

Zselatin, sárga vas-oxid(E172), vörös vas-oxid (172), titán-dioxid (E171).

 

Velaxin 150 mgretard kemény kapszula

Mikrokristályoscellulóz, nátrium-klorid, etil-cellulóz, mikronizált talkum, dimetikon,kálium-klorid, kopovidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, xantángumi, sárgavas-oxid (E172).

Kapszulahéj:CONI-SNAP-0EL önzáródó kemény zselatinkapszula

Zselatin, sárga vas-oxid(E172), vörös vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171).

 

Milyen a Velaxin retardkemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Velaxin 37,5 mgretard kemény kapszula

Átlátszatlan narancssárgaszínű felsőrészű és átlátszó, színtelen alsórészű kemény retard zselatinkapszulák, melyek okkersárga bevont, és fehér bevonatlan pelletekettartalmaznak.

Velaxin 75 mg retardkemény kapszula

Átlátszatlan piros színűfelsőrészű és átlátszó, színtelen alsórészű kemény retard zselatin kapszulák,melyek okkersárga bevont, és fehér bevonatlan pelleteket tartalmaznak.

Velaxin 150 mgretard kemény kapszula

Átlátszatlan piros színűfelsőrészű és átlátszó, színtelen alsórészű kemény retard zselatin kapszulák,melyek okkersárga bevont és fehér bevonatlan pelleteket tartalmaznak.

 

28 db, illetve 30 db kapszulaPVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

OGYI-T-9736/03 Velaxin 37,5mg retard kemény kapszula (28x)

OGYI-T-9736/04 Velaxin 37,5mg retard kemény kapszula (30x)

OGYI-T-9736/05 Velaxin 75 mgretard kemény kapszula (28x)

OGYI-T-9736/06 Velaxin 75 mgretard kemény kapszula (30x)

OGYI-T-9736/07 Velaxin 150 mgretard kemény kapszula (28x)

OGYI-T-9736/08 Velaxin 150 mgretard kemény kapszula (30x)

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1106 Budapest, Keresztúriút 30-38.

 

A gyártó:

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1106 Budapest, Keresztúriút 30-38.

és

H-9900 Körmend, Mátyás királyút 65.

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2010. február 8.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!