EPORATIO 20000 NE/1ML OLD INJ ET F 4X BV

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Eporatioés milyen betegségek esetén alkalmazható?
Mi az Eporatio

Az Eporatio a téta-epoetin hatóanyagot tartalmazza, ami majdnem azonos azeritropoetinnel, mely a szervezetben termelődő természetes hormon. A téta-epoetinegy fehérje, amelyet biotechnológiai módszerekkel állítanak elő. Pontosanugyanolyan módon hat, mint az eritropoetin. Az eritropoetin a vesékbenképződik, és arra serkenti a csontvelőt, hogy vörösvértesteket termeljen. Avörösvértestek rendkívül fontosak a szervezet oxigénellátásának biztosításában.
Mire alkalmazható az Eporatio
Az Eporatio tüneteket (mint például kimerültség, gyengeség és légszomj) okozóvérszegénység (anémia) kezelésére alkalmazható. Vérszegénység akkor következikbe, ha a vér nem tartalmaz megfelelő mennyiségű vörösvértestet. A vérszegénységkezelését idült veseelégtelenségben szenvedő felnőtt betegeknél vagy nemmieloid típusú rákbetegségben (olyan rákbetegség, ami nem a csontvelőből indulki) szenvedő, egyidejűleg kemoterápiát (a rákbetegség kezelésére szolgálógyógyszerek) kapó felnőtt betegeknél alkalmazzák.
2. Tudnivalók az Eporatio alkalmazása előtt
NE alkalmazza az Eporatio-t
- ha allergiás a téta-epoetinre, egyéb epoetinekre vagy a gyógyszer (6.1pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha nem beállítható magas vérnyomása van.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Általános tudnivalók
Nem biztos, hogy ez a gyógyszer alkalmas a következő betegek számára. Kérjük,beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi betegcsoportok bármelyikébe tartozik:
- májproblémákban szenvedő betegek,
- a vörösvértestek kóros elváltozásában (homozigóta sarlósejtesvérszegénységben) szenvedő betegek.
A gyógyszerrel végzett kezelés előtt és alatt az Ön vérnyomásának szorosellenőrzésére van szükség. Amennyiben az Ön vérnyomása emelkedik, kezelőorvosagyógyszereket írhat fel Önnek a vérnyomás csökkentésére. Ha Ön már szedvérnyomáscsökkentő gyógyszert, kezelőorvosa esetleg megemelheti ennek adagját.Szintén szükség lehet az Eporatio adagjának csökkentésére vagy azEporatio-kezelés rövid idejű szüneteltetésére.
Ha fejfájást, főként hirtelen jelentkező, hasogató, migrénszerű fejfájást,zavartságot, beszédzavart, bizonytalan járást, görcsrohamokat tapasztal, errőlazonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Ezek súlyos vérnyomás-emelkedés jeleilehetnek, még akkor is, ha az Ön vérnyomása általában normális vagy alacsony.Az ilyen állapot azonnali kezelést igényel.
Kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálattal fogja ellenőrizni a vér különbözőalkotóelemeit és azok szintjét. Ezen kívül az Ön vérének vasszintjét isellenőrzik a gyógyszerrel végzett kezelés előtt és alatt. Amennyiben az Önvasszintje túlságosan alacsony, kezelőorvosa vaskészítményt is felírhat Önnek.
Mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát, ha fáradtnak és gyengének érzi magát,vagy légszomj jelentkezik Önnél. Ezek a tünetek azt jelezhetik, hogy agyógyszerrel végzett kezelés nem hatásos. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja avérszegénység egyéb lehetséges okait, és vér-, illetve csontvelő vizsgálatokatrendelhet el.
A gondozását végző egészségügyi szakember mindig fel fogja jegyezni az Ön általalkalmazott készítmény pontos típusát. Ez elősegítheti, hogy több információtlehessen biztosítani az ehhez hasonló gyógyszerek biztonságosságáról.
Egészséges emberek nem alkalmazhatják az Eporatio-t. Ez a gyógyszer egészségesembereknél alkalmazva a vér bizonyos alkotóelemeinek nagymértékű emelkedésétidézheti elő, és ezzel életveszélyes szív- vagy érproblémákhoz vezethet.
Idült veseelégtelenség által előidézett vérszegénység (anémia)
Ha Ön idült veseelégtelenségben szenvedő beteg, kezelőorvosa ellenőrizni fogja,hogy a vér bizonyos összetevőjének (hemoglobin) szintje nem halad-e meg egymeghatározott értéket. Amennyiben ennek a vérösszetevőnek túlságosan magas aszintje, szív- vagy érproblémák jelentkezhetnek, melyek fokozhatják a halálozáskockázatát.
Ha a veséiben futó erek elmeszesednek (nefroszklerózis), de még nem szükségesdialízis (művese-) kezelést kapnia, kezelőorvosa megfontolja, hogy a kezelésmegfelelő lenne-e az Ön számára. Erre azért van szükség, mert a vesebetegségromlásának lehetősége nem zárható ki teljes bizonyossággal.
Ha Ön dialízis (művese-) kezelésben részesül, akkor Önnél véralvadásgátlógyógyszereket alkalmaznak. Amennyiben Önt Eporatio-val kezelik, szükségesséválhat a véralvadásgátlók adagjának növelése. Ellenkező esetben az emelkedettszámú vörösvértestek az arteriovenózus fisztula (egy verőér és visszér közöttimesterséges összeköttetés, amit sebészeti úton hoznak létre a dialízisbenrészesülő betegeknél) elzáródását idézhetik elő.
Daganatos betegeknél előforduló vérszegénység (anémia)
Ha Ön daganatos beteg, tudnia kell, hogy ez a gyógyszer vérsejt-növekedésitényezőként hathat, és bizonyos körülmények között negatív módonbefolyásolhatja a daganatot. Az Ön egyéni állapotától függően esetleg avérátömlesztést kell előnyben részesíteni. Kérjük, ezt beszélje megkezelőorvosával.
Gyermekek és serdülők
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert gyermekeknél és 18 évesnél fiatalabbserdülőknél, mivel nincs olyan adat, ami igazolná, hogy ez a gyógyszerbiztonságos és hat ebben a korcsoportban.
Egyéb gyógyszerek és az Eporatio
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Az Eporatio-t terhes nőknél nem próbálták ki. Fontos, hogy tájékoztassakezelőorvosát, ha terhes, úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy terhességettervez, mivel kezelőorvosa úgy dönthet, hogy Ön nem alkalmazhatja tovább ezt agyógyszert.
Nem ismert, hogy a készítmény hatóanyaga bejut-e az anyatejbe. Ezértkezelőorvosa úgy határozhat, hogy amennyiben Ön szoptat, nem szabad alkalmazniaezt a gyógyszert.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és agépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az Eporatio nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per előretöltött fecskendő nátriumottartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni az Eporatio-t?
Az Ön kezelését ezzel a gyógyszerrel a fenti javallatok területén jártas orvoskezdi meg.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja...
Az Eporatio adagja (nemzetközi egységben vagy NE-ben kifejezve) az Önbetegségének állapotától, az Ön testtömegétől és az injekció beadásánakmódjától (bőr alá (szubkután injekció) vagy vénába (intravénás injekció)).Kezelőorvosa fogja meghatározni az Ön számára megfelelő adagot.
Idült veseelégtelenség által okozott vérszegénység (anémia)
Az injekciót bőr alá vagy vénába adják. A hemodialízis- (művese-) kezelést kapóbetegek az injekciót rendszerint a dialízis-kezelés végén, az arteriovenózusfisztulán (egy verőér és visszér közötti mesterséges összeköttetés, amitsebészeti úton hoznak létre a dialízisben részesülő betegeknél) keresztülkapják meg. A dialízis-kezelésre még nem szoruló betegeknek általában bőr aláadják az injekciót. Kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat fog elvégezni, ésszükség esetén módosítja az adagot, vagy felfüggeszti a kezelést. Ahemoglobin-értéke a vérben nem haladhatja meg a 12 g/dl (7,45 mmol/l) értéket.
Az Eporatio-kezelés két részre osztható:
a) A vérszegénység normalizálása
A bőr alá adott injekció kezdő adagja hetente háromszor 20 nemzetközi egység(NE) testtömeg-kilogrammonként. Szükség esetén kezelőorvosa havonta növeli azadagot.
A vénába adott injekció kezdő adagja hetente háromszor 40 nemzetközi egység(NE) testtömeg-kilogrammonként. Szükség esetén kezelőorvosa havonta növeli azadagot.
b) A megfelelő vörösvértestszám fenntartása
Amint elérték a megfelelő vörösvértestszámot, az értékek állandó szintentartásához szükséges fenntartó adagot a kezelőorvos fogja meghatározni.
A bőr alá adott injekció esetében a heti adag heti 1 injekcióban vagy hetente 3injekcióra elosztva is beadható.
A vénába adott injekció esetében az adagolást heti 2 injekcióra is át lehetállítani.
Ha a beadási gyakoriságot megváltoztatják, szükség lehet az adagok módosításárais. Az Eporatio-kezelés általában hosszú távú terápia.
A maximális adag nem haladhatja meg a heti 700 nemzetközi egységet (NE) testtömeg-kilogrammonként.
Daganatos betegeknél fennálló vérszegénység (anémia)
Az injekciót bőr alá adják be. Az injekciót hetente egyszer alkalmazzák. Akezdő adag 20 000 nemzetközi egység (NE). Kezelőorvosa rendszeresvérvizsgálatokat fog elvégezni, és szükség esetén módosítja az adagot, vagyfelfüggeszti a kezelést. A hemoglobin szintje a vérben nem haladhatja meg a 12g/dl (7,45 mmol/l) értéket. Az Eporatio-kezelést rendszerint a kemoterápiabefejezése után 1 hónapig alkalmazzák.
A maximális adag nem haladhatja meg a 60 000 nemzetközi egységet (NE).
Hogyan adják be ezt az injekciót?
Ezt a gyógyszert injekcióként, előretöltött fecskendőt alkalmazva adják be. Azinjekciót vagy vénába (intravénás injekció) vagy a bőr alatti szövetbe(szubkután injekció) adják be.
Amennyiben Ön bőr alá kapja az Eporatio injekciót, kezelőorvosa javasolhatjaÖnnek, hogy tanulja meg, hogyan kell beadni saját magának a készítményt. Akezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember megtanítja Önt afeladat végrehajtására. Képzés nélkül ne próbálja meg beadni magának ezt agyógyszert. Az előretöltött fecskendő használatához szükséges információk egyrésze megtalálható a betegtájékoztató végén (lásd az "Információk azöninjekciózásról" c. 7. pontot). Az Ön betegségének megfelelő kezeléséhezazonban szükséges a kezelőorvossal tartott szoros és állandó együttműködés.
Minden előretöltött fecskendő kizárólag egyszer használható.
Ha az előírtnál több Eporatio-t alkalmazott
Ne növelje az adagot, amit kezelőorvosa Önnek adott. Ha úgy gondolja, hogy akelleténél több Eporatio-t fecskendezett be, lépjen kapcsolatbakezelőorvosával. Nem valószínű, hogy ennek komoly következményei lennének.Mérgezési tüneteket eddig még igen magas vérszinteknél sem figyeltek meg.
Ha elfelejtette alkalmazni az Eporatio-t
Ha kihagyott egy injekciót vagy túl keveset adott be magának, beszéljenkezelőorvosával. Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Eporatio alkalmazását
A gyógyszer alkalmazásának abbahagyása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos mellékhatások:
- Súlyos vérnyomás-emelkedés:
Ha fejfájást, főként hirtelen jelentkező, hasogató, migrénszerű fejfájást,zavartságot, beszédzavarokat, járászavart, görcsrohamokat tapasztal, errőlazonnal értesítse kezelőorvosát. Ezek súlyos vérnyomás-emelkedés tüneteilehetnek (amely gyakori idült veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében, 10beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet), még akkor is, ha az Ön vérnyomásaáltalában normális vagy alacsony. Ez az állapot azonnali kezelést igényel.
- Allergiás reakciók:
Allergiás reakciókról, mint bőrkiütésekről, a bőrből kiemelkedő, viszketőterületekről, és gyengeséggel, vérnyomás-eséssel, nehézlégzéssel és az arcduzzanatával járó súlyos túlérzékenységi reakciókról számoltak be (nem ismert,a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg). Ha úgy gondolja, hogyÖnnél ilyen típusú reakciók jelentkeztek, hagyja abba az Eporatio injekcióalkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.
Az alábbi további mellékhatásokat is tapasztalhatja:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás;
- Magas vérnyomás;
- Influenzaszerű tünetek, mint a láz, hidegrázás, gyengeség- és fáradtságérzet;
- Bőrreakciók, mint a bőrkiütés, viszketés, vagy az injekció beadási helyekörüli reakciók.
Daganatos betegeknél gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Ízületi fájdalom.
Idült veseelégtelenségben szenvedő betegeknél gyakori (10 beteg közüllegfeljebb 1 beteget érinthet)
- Vérrögképződés az arterio-venózus fisztulában a művese kezelést kapóbetegeknél.
Daganatos betegeknél a gyakoriság nem ismert (a gyakorikság a rendelkezésreálló adatokból nem állapítható meg)
- Tromboembóliás (vérrögképződéssel járó) események, pl. a vérrögök gyakoribbelőfordulása.
Mellékhatások, amelyek hasonló gyógyszereknél előfordultak, de ennél agyógyszernél még nem
- Nagyon ritkán a tiszta vörösvértest apláziának (PRCA) nevezett állapotrólszámoltak be az egyéb epoetinnel kezelt betegeknél. A PRCA azt jelenti, hogy aszervezet egyáltalán nem vagy kevés vörösvértestet termel, ami súlyosvérszegénységet idéz elő. Ha kezelőorvosa feltételezi, vagy megerősíti, hogy Önebben a betegségben szenved, Ön a továbbiakban nem kezelhető Eporatio-val vagymás epoetinnel.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészétvagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokatközvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben találhatóelérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhatahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságosalkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Eporatio-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A külső dobozon és az előretöltött fecskendőn feltüntetett lejárati idő(Felhasználható: és Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati időaz adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az előretöltött fecskendőt tartsa a dobozában.
Ön kiveheti az Eporatio-t a hűtőszekrényből és egyetlen, legfeljebb 7 naposperióduson keresztül 25 °C-ot nem meghaladó hőmérsékleten tárolhatja azt, nemmeghaladva a lejárati időt.
Ha már egyszer kivette gyógyszerét a hűtőszekrényből, ezen idő alatt fel kellhasználnia vagy meg kell semmisítenie.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha az oldat homályos vagy lebegő részecskéketlát benne. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Eporatio
- A készítmény hatóanyaga a téta-epoetin.
Eporatio 1000 NE/0,5 ml: Előretöltött fecskendőnként 1000 nemzetközi egység(NE) (8,3 mikrogramm) téta-epoetin 0,5 ml oldatos injekcióban, amimilliliterenként 2000 NE (16,7 mikrogramm) téta-epoetinnek felel meg.
Eporatio 2000 NE/0,5 ml: Előretöltött fecskendőnként 2000 nemzetközi egység(NE) (16,7 mikrogramm) téta-epoetin 0,5 ml oldatos injekcióban, amimilliliterenként 4000 NE (33,3 mikrogramm) téta-epoetinnek felel meg.
Eporatio 3000 NE/0,5 ml: Előretöltött fecskendőnként 3000 nemzetközi egység(NE) (25 mikrogramm) téta-epoetin 0,5 ml oldatos injekcióban, amimilliliterenként 6000 NE (50 mikrogramm) téta-epoetinnek felel meg.
Eporatio 4000 NE/0,5 ml: Előretöltött fecskendőnként 4000 nemzetközi egység(NE) (33,3 mikrogramm) téta-epoetin 0,5 ml oldatos injekcióban, amimilliliterenként 8000 NE (66,7 mikrogramm) téta-epoetinnek felel meg.
Eporatio 5000 NE/0,5 ml: Előretöltött fecskendőnként 5000 nemzetközi egység(NE) (41,7 mikrogramm) téta-epoetin 0,5 ml oldatos injekcióban, amimilliliterenként 10 000 NE (83,3 mikrogramm) téta-epoetinnek felel meg.
Eporatio 10 000 NE/1 ml: Előretöltött fecskendőnként 10 000 nemzetközi egység(NE) (83,3 mikrogramm) téta-epoetin 1 ml oldatos injekcióban, amimilliliterenként 10 000 NE (83,3 mikrogramm) téta-epoetinnek felel meg.
Eporatio 20 000 NE/1 ml: Előretöltött fecskendőnként 20 000 nemzetközi egység(NE) (166,7 mikrogramm) téta-epoetin 1 ml oldatos injekcióban, amimilliliterenként 20 000 NE (166,7 mikrogramm) téta-epoetinnek felel meg.
Eporatio 30 000 NE/1 ml: Előretöltött fecskendőnként 30 000 nemzetközi egység(NE) (250 mikrogramm) téta-epoetin 1 ml oldatos injekcióban, amimilliliterenként 30 000 NE (250 mikrogramm) téta-epoetinnek felel meg.
- Egyéb összetevők a nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid,poliszorbát 20, trometamol, sósav (6 M) (a pH beállításához), injekcióhoz valóvíz.
Milyen az Eporatio külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Eporatio egy tiszta és színtelen oldatos injekció előretöltött fecskendőben,injekciós tűvel.
Eporatio 1000 NE/0,5 ml, Eporatio 2000 NE/0,5 ml, Eporatio 3000 NE/0,5 ml,Eporatio 4000 NE/0,5 ml és Eporatio 5000 NE/0,5 ml: 0,5 ml oldat előretöltöttfecskendőnként.
6 darab biztonsági védőeszközzel ellátott vagy anélküli előretöltött fecskendőttartalmazó csomagolás.
Eporatio 10 000 NE/1 ml, Eporatio 20 000 NE/1 ml és Eporatio 30 000 NE/1 ml: 1ml oldat előretöltött fecskendőnként. 1, 4 vagy 6 darab biztonságivédőeszközzel ellátott vagy anélküli előretöltött fecskendőt tartalmazócsomagolás.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
7. Információk az öninjekciózásról
Ez a rész információkat tartalmaz arról, hogy miként adhatja be magának a bőralá az Eporatio injekciót. Fontos, hogy ne próbálja beadni magának az injekciótaddig, amíg kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertőlnem kapta meg az ehhez szükséges speciális kiképzést. Ha nem biztos abban,hogyan kell beadnia saját magának a készítményt, vagy bármilyen kérdése van,kérjen segítséget kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyiszakembertől.
Hogyan kell alkalmazni az Eporatio-t?
Az injekciót közvetlenül a bőr alatti szövetekbe kell beadni. Abefecskendezésnek ezt a módját szubkután injekciónak nevezik.
Szükséges eszközök
A saját magának beadandó injekció bőr alatti szövetekbe történőfecskendezéséhez szükséges eszközök:
- egy előretöltött fecskendő Eporatio,
- egy alkoholos törlőkendő,
- egy darab gézlap vagy egy steril géztampon,
- egy tűszúrás-biztos hulladékgyűjtő (műanyag tartály, amit a kórház vagy agyógyszertár biztosít) a használt fecskendő biztonságos kidobásához.
Tennivalók az injekció beadása előtt
1. Vegyen ki egy előretöltött fecskendőt tartalmazó buborékfóliát ahűtőszekrényből.
2. Nyissa ki a buborékcsomagolást, és vegye ki a fecskendőt és a tűtartót abuborékcsomagolásból.
Ne a dugattyúnál vagy a hegyet védő borítónál fogja meg az előretöltöttfecskendőt!
3. Ellenőrizze az előretöltött fecskendő címkéjén feltüntetett lejárati időt(Felh.:). Ne használja fel a készítményt, ha a feltüntetett hónap utolsó napjamár elmúlt.
4. Ellenőrizze az Eporatio küllemét. Tiszta és színtelen folyadéknak kelllennie. Tilos felhasználni a készítményt, ha szilárd részecskék láthatók benne,vagy ha homályos az oldat.
5. A tűtartó végén van egy zárókupak. Törje fel a felcímkézett zárószalagot, éstávolítsa el a zárókupakot (lásd 1. ábra).
6. Távolítsa el az előretöltött fecskendőről a hegyét védő borítót (lásd 2.kép).
7. Helyezze fel a tűt a fecskendőre (lásd 3. kép). Ekkor még ne távolítsa el afecskendő védőborítását.
8. Kevésbé kellemetlen az injekció, ha az előretöltött fecskendőt 30 percigállni hagyja, hogy az oldat elérje a szobahőmérsékletet (de ne haladja meg a 25°C-ot), vagy a fecskendőt pár percig óvatosan tartsa a markában. Semmilyen másmódon ne próbálja felmelegíteni az Eporatio-t (pl. ne tegyemikrohullámú sütőbe vagy forró vízbe).
9. Ne távolítsa el a fecskendő védőborítását, csak akkor, hakészen áll az injekció beadására.
10. Keressen egy kényelmes, jól megvilágított helyet. Minden szükséges eszközthelyezzen könnyen elérhető közelségbe (az Eporatio előretöltött fecskendőt, egyalkoholos kendőt, egy darab gézlapot vagy steril géztampont és atűszúrás-biztos hulladékgyűjtőt).
11. Alaposan mosson kezet.

Hogyan kell előkészülni az injekcióhoz?
Mielőtt beadná magának az Eporatio injekciót, a következőket kell tennie:
1. Fogja meg a fecskendőt és óvatosan, csavarás nélkül húzza le a tűről avédőborítót. Egyenesen kell húznia, ahogyan azt a 4. ábra mutatja. Ne érintsemeg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját.
2. Előfordulhat, hogy az előretöltött fecskendőben apró légbuborékokat veszészre. Ha légbuborékokat talál, ujjaival finoman ütögesse meg a fecskendőt,amíg a buborékok a fecskendő felső részében össze nem gyűlnek. A fecskendőtfelfelé tartva lassan nyomja felfelé a dugattyút, és távolítson el mindenlevegőt a fecskendőből.
3. A fecskendő hengerén található egy beosztás. A fecskendő dugattyúját addig aszámig (NE) tolja, ami megfelel a kezelőorvos által Önnek felírt Eporatioadagnak.
4. Még egyszer ellenőrizze, hogy a megfelelő Eporatio adag legyen afecskendőben.
5. Az előretöltött fecskendő most már használatra kész.

Hová kell beadni az injekciót?
Az injekció beadásának legmegfelelőbb helyei:
- a comb felső része,
- a has területe, kivéve a köldök körüli területet (lásd az 5. ábrán szürkéveljelzett területek).
Ha valaki más adja be az injekciót, a felkarok hátsó és oldalsó felszínét isalkalmazhatja (lásd a 6. ábrán szürkével jelzett területek).
Javasolt naponta váltogatni az injekció beadásának helyét, hogy elkerülhetőlegyen a beadás helyén esetleg kialakuló fájdalom.

Hogyan kell önmagának beadni az injekciót?
1. Egy alkoholos törlőkendővel fertőtlenítse le az injekció beadásának helyét,majd a bőrt csípje a hüvelyk- és mutatóujja közé, anélkül, hogy erősenszorítaná azt (lásd 7. ábra).
2. A tűt teljesen nyomja bele a bőrbe, ahogyan azt a kezelőorvos vagy agondozását végző egészségügyi szakember mutatta. A fecskendő és a bőrfelület nezárjon be túlságosan kicsi szöget (legalább 45°, lásd 8. ábra).
3. A folyadékot lassan és egyenletesen fecskendezze be a szövetek közé úgy,hogy a bőrt közben folyamatosan összecsípve tartja.
4. A folyadék befecskendezése után húzza ki a tűt, és engedje el a bőrét.
5. Az injekció beadásának helyére néhány másodpercig nyomja rá a gézdarabotvagy a steril géztampont.
6. Egy fecskendő csak egy injekció beadására használható. Ne használja fel afecskendőben maradt Eporatio-t.

Ne feledje
Ha bármilyen problémája van, kérjük, tanácsért forduljon kezelőorvosához vagy agondozását végző egészségügyi szakemberhez.
Hogyan kell kidobni a használt fecskendőket
- Ne tegye vissza a használt tűre a védőborítóját.
- Helyezze a használt fecskendőket a tűszúrás-biztos hulladékgyűjtőbe, éstartsa a tartályt gyermekektől elzárva.
- A megtelt tűszúrás-biztos hulladékgyűjtőt a kezelőorvos, gyógyszerész vagy agondozását végző egészségügyi szakember utasításainak megfelelően dobja ki.
- Soha ne dobjon ki használt fecskendőt a háztartási hulladékgyűjtőbe.
7. Információk az öninjekciózásról
Ez a rész információkat tartalmaz arról, hogy miként adhatja be magának a bőralá az Eporatio injekciót. Fontos, hogy ne próbálja beadni magának az injekciótaddig, amíg kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertőlnem kapta meg az ehhez szükséges speciális kiképzést. Ha nem biztos abban,hogyan kell beadnia saját magának a készítményt, vagy bármilyen kérdése van,kérjen segítséget kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyiszakembertől.
Hogyan kell alkalmazni az Eporatio-t?
Az injekciót közvetlenül a bőr alatti szövetekbe kell beadni. Abefecskendezésnek ezt a módját szubkután injekciónak nevezik.
Szükséges eszközök
A saját magának beadandó injekció bőr alatti szövetekbe történőfecskendezéséhez szükséges eszközök:
- egy előretöltött fecskendő Eporatio,
- egy alkoholos törlőkendő,
- egy darab gézlap vagy egy steril géztampon,
Tennivalók az injekció beadása előtt
1. Vegyen ki egy előretöltött fecskendőt tartalmazó buborékfóliát ahűtőszekrényből.
2. Nyissa ki a buborékcsomagolást, és vegye ki a fecskendőt és a tűtartót a buborékcsomagolásból.
Ne a dugattyúnál vagy a hegyet védő borítónál fogja meg az előretöltöttfecskendőt!
3. Ellenőrizze az előretöltött fecskendő címkéjén feltüntetett lejárati időt(Felh.:). Ne használja fel a készítményt, ha a feltüntetett hónap utolsó napjamár elmúlt.
4. Ellenőrizze az Eporatio küllemét. Tiszta és színtelen folyadéknak kelllennie. Tilos felhasználni a készítményt, ha szilárd részecskék láthatók benne,vagy ha homályos az oldat.
5. A tűtartó végén van egy zárókupak. Törje fel a felcímkézett zárószalagot, éstávolítsa el a zárókupakot (lásd 1. ábra).
6. Távolítsa el az előretöltött fecskendőről a hegyét védő borítót (lásd 2.kép).
7. Helyezze fel a tűt a fecskendőre (lásd 3. kép). Ekkor még ne távolítsa el afecskendő védőborítását.
8. Kevésbé kellemetlen az injekció, ha az előretöltött fecskendőt 30 percigállni hagyja, hogy az oldat elérje a szobahőmérsékletet (de ne haladja meg a 25°C-ot), vagy a fecskendőt pár percig óvatosan tartsa a markában. Semmilyen másmódon ne próbálja felmelegíteni az Eporatio-t (pl. ne tegye mikrohullámú sütőbevagy forró vízbe).
9. Ne távolítsa el a fecskendő védőborítását, csak akkor, ha készen áll azinjekció beadására.
10. Keressen egy kényelmes, jól megvilágított helyet. Minden szükséges eszközthelyezzen könnyen elérhető közelségbe (az Eporatio előretöltött fecskendőt, egyalkoholos kendőt és egy darab gézlapot vagy steril géztampont).
11. Alaposan mosson kezet.

Hogyan kell előkészülni az injekcióhoz?
Mielőtt beadná magának az Eporatio injekciót, a következőket kell tennie:
1. Fogja meg a fecskendőt és óvatosan, csavarás nélkül húzza le a tűről avédőborítót. Egyenesen kell húznia, ahogyan azt a 4. ábra mutatja. A tűt egybiztonsági védőeszköz veszi körül. Ne érintse meg a tűt vagy a biztonságivédőeszközt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját (lásd 5. ábra).
2. Előfordulhat, hogy az előretöltött fecskendőben apró légbuborékokat veszészre. Ha légbuborékokat talál, ujjaival finoman ütögesse meg a fecskendőt,amíg a buborékok a fecskendő felső részében össze nem gyűlnek. A fecskendőtfelfelé tartva lassan nyomja felfelé a dugattyút, és távolítson el mindenlevegőt a fecskendőből.
3. A fecskendő hengerén található egy beosztás. A fecskendő dugattyúját addig aszámig (NE) tolja, ami megfelel a kezelőorvos által Önnek felírt Eporatioadagnak.
4. Még egyszer ellenőrizze, hogy a megfelelő Eporatio adag legyen afecskendőben.
5. Az előretöltött fecskendő most már használatra kész.

Hová kell beadni az injekciót?
Az injekció beadásának legmegfelelőbb helyei:
- a comb felső része,
- a has területe, kivéve a köldök körüli területet (lásd a 6. ábrán szürkéveljelzett területek).
Ha valaki más adja be az injekciót, a felkarok hátsó és oldalsó felszínét isalkalmazhatja (lásd a 7. ábrán szürkével jelzett területek).
Javasolt naponta váltogatni az injekció beadásának helyét, hogy elkerülhetőlegyen a beadás helyén esetleg kialakuló fájdalom.

Hogyan kell önmagának beadni az injekciót?
1. Egy alkoholos törlőkendővel fertőtlenítse le az injekció beadásának helyét,majd a bőrt csípje a hüvelyk- és mutatóujja közé, anélkül, hogy erősenszorítaná azt (lásd 8. ábra).
2. A biztonsági védőeszközzel körülvett tűt egyetlen, folyamatos, határozottmozdulattal teljesen nyomja bele a bőrbe, ahogyan azt kezelőorvosa vagy agondozását végző egészségügyi szakember mutatta. A fecskendő és a bőrfelület nezárjon be túlságosan kicsi szöget (legalább 45°, lásd 9. ábra). Amikor a tűt abőrbe szúrja, akkor a biztonsági védőeszköz teljesen hátrahúzódik (lásd 10.ábra).
3. A folyadékot lassan és egyenletesen fecskendezze be a szövetek közé úgy,hogy a bőrt közben folyamatosan összecsípve tartja (lásd 11. ábra).
4. A folyadék befecskendezése után húzza ki a tűt, és engedje el a bőrét. A tűtautomatikusan eltakarja és rögzíti a védőeszköz, így megakadályozza, hogymegszúrja magát (lásd 12. ábra).
5. Az injekció beadásának helyére néhány másodpercig nyomja rá a gézdarabotvagy a steril géztampont.
6. Egy fecskendő csak egy injekció beadására használható. Ne használja fel afecskendőben maradt Eporatio-t.

Ne feledje
Ha bármilyen problémája van, kérjük, tanácsért forduljon kezelőorvosához vagy agondozását végző egészségügyi szakemberhez.
Hogyan kell kidobni a használt fecskendőket
A biztonsági védőeszköz megakadályozza, hogy használat után tűszúrás okoztasérülés lépjen fel, ezért a megsemmisítéssel kapcsolatban nincsenek különlegesóvintézkedések. A biztonsági védőeszközzel ellátott fecskendőt kezelőorvosa, agyógyszerész vagy a gondozását végző egészségügyi szakember utasításainakmegfelelően dobja ki

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!